GazdaságEz a vásárhelyi történet nem most kezdődött

2017. szeptember 13., szerda
 
Ez a vásárhelyi történet nem most kezdődött

A Vásárhelyi Hírek megtudta, nem csak az iskolafenntartót vizsgálja a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága, hanem a Dél-Alföldi "Táltosokért" Tehetséggondozó Alapítványt is, amelynek elnöke Mártonné Ritter Mária.

 

 

 

 


A Civil Szervezetek közhiteles névjegyzékében 2017 május 25-e óta Végrehajtási eljárás van folyamatban az Alapítvány ellen, amely új megvilágításba helyezi a hódmezővásárhelyi Nyár utcai tagintézményük váratlan bezárását, pontosabban a tagintézmény megszüntetését

 

Az Oktatási Hivatal nyilvántartása szerint a Táltika Alapfokú Művészeti Iskola és Középiskola  9 megszűnt tagintézménye mellett 12 még működik. Ezek fenntartója - a megszűnt vásárhelyinek is - az Expert Mind Iskolafenntartó Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, majd a 4SCHOOL NONPROFIT KFT.. Ugyanaz a telephely cím, Szeged, Pósz Jenő utca 2. mint az Alapítványnak, és szintén ugyanide a Pósz utcára van bejelentve a Nyitott Világ Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, amelynek ezelőtt 5 éve 8 iskolában volt bejelentett telephelye.

Az 1998-ban alakult szervezet, mint közoktatási intézményfenntartó, jogosult volt állami támogatásra az általa fenntartott intézményekben. 

 

Megtudtuk, nemcsak idén, hanem már néhány évvel ezelőtt sem volt minden rendben a szerteágazó alapítvány körül, ugyanis a kuratórium elnöke 2008 és 2010 között olyan jogcímen is igényelt állami támogatást, amelyre nem volt jogosult. A több kistelepülésen iskolát működtetett Dél-Alföldi Táltosokért Tehetséggondozó Alapítvány jóval több tanuló után hívta le az állami támogatást, mint amennyien valójában voltak.

2013-ban a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága indított nyomozást a Dél-alföldi Táltosokért Tehetséggondozó Alapítvány gazdálkodásával kapcsolatban. A nyomozók megállapítása szerint az elnökasszony a beíratkozási naplóban, illetve a tanügyi nyilvántartásban, az igénylés érdekében, valótlan adatokat tüntetett fel. 

 

Többek között a Táltika Alapfokú Művészetoktatási Intézmény részére mindkét évben 250 tanuló után igényelt normatív hozzájárulást, miközben nem tanult ott annyi gyerek, mivel 2009-ben 16, 2010-ben pedig 64 volt a hivatalos tanulói létszám. A több kistelepülésen működő  intézmények részére rendre több normatívát hívtak le a valósnál. A Dél-Alföldi Táltosokért Tehetséggondozó Alapítvány összesen 16 millió 562 ezer 952 forinttal károsította meg a hazai költségvetést. Ennek okán a Kecskeméti Járási Ügyészség M-né R. Mária, az alapítvány kuratóriumi elnöke ellen folytatólagosan elkövetett, jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének büntette miatt emelt vádat a Kecskeméti Járás Bíróságon.

 

Mint arról írtunk, a Hódmezővásárhelyi Önkormányzat idén szeptemberben tett feljelentést ismeretlen tettes ellen.

 

Az ügy érdekessége, hogy a Vásárhelyi Hírek által megszerzett - idén márciusra szóló - Tanúmeghallgatási Idézésen az iktatószám 2016-os, vagyis a 2013-as vádemelés után, újabb költségvetési csalás bűntett ügyben folyik nyomozás a Dél-Alföldi Táltosokért Tehetséggondozó Alapítvány ellen. 

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Eljött a számonkérés ideje

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

A rács mögött marad

A rács mögött marad

Meghosszabbították egy 66 éves mindszenti férfi előzetes letartóztatását. Szexuális...

Fiaskóval indult a bajnoki szezon

Fiaskóval indult a bajnoki szezon

A kézilabda bajnokság egyik élcsapatát, az egri Eszterházy KFSC-t fogadta a HLKC vasárnap az NBI/B Felnőtt...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Gólból hét, esőből nagyon sok esett
Gólból hét, esőből nagyon sok esett A régi vicc a Hódmezővásárhely - Szőreg meccs analógiájára is átfordítható: akkor kell focizni, amikor jól esik. Szombaton jól esett, a csapatok pedig fociztak is.
 
Nagyon értékes győzelem
Nagyon értékes győzelem A győri idegenbeli sikert követően szombaton este hazai pályán is győzni tudott a Vásárhelyi Kosársuli. A Honvéd ellen végig vezetve, 14 ponttal tudtak diadalmaskodni.
 
Gardenexpo: lazíts a zöldben!
Gardenexpo: lazíts a zöldben! Különleges magyar szabadalommal, a legfrissebb kültéri trendekkel és több ezer meseszép orchideával vár a Gardenexpo!
 
Baleset volt az algyői Tisza hídon
Baleset volt az algyői Tisza hídon A balesetben egy személy súlyos sérülést szenvedett. Az érintett útvonalon órákig teljes illetve részleges útlezárás volt érvényben.
 
Vásárhelyi élményei meghatározóak voltak
Vásárhelyi élményei meghatározóak voltak Geszler Mária ötven éve kerámiaművészként alkot, pályájára nagy hatást gyakorolt Hódmezővásárhely. Március 15-én Kossuth-díjjal tüntették kia a Parlamentben. 
 
Ünnepi beszédét a kampánynak szentelte Márki-Zay Péter
Ünnepi beszédét a kampánynak szentelte Márki-Zay Péter Aki az összefogás ellen dolgozik, az áruló, és elveszítik legitimációjukat az ellenzéki pártok, ha nem fognak össze.
 
Hódmezővásárhely Pro Urbe díjasai
Hódmezővásárhely Pro Urbe díjasai Március 15-e alkalmából Hódmezővásárhely város Pro Urbe díjat adományozott Ambrus Sándornak, Dr. Dömötör Jánosnak és Szénási Jánosnak.