GazdaságEz a vásárhelyi történet nem most kezdődött

2017. szeptember 13., szerda
 
Ez a vásárhelyi történet nem most kezdődött

A Vásárhelyi Hírek megtudta, nem csak az iskolafenntartót vizsgálja a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága, hanem a Dél-Alföldi "Táltosokért" Tehetséggondozó Alapítványt is, amelynek elnöke Mártonné Ritter Mária.

 

 

 

 


A Civil Szervezetek közhiteles névjegyzékében 2017 május 25-e óta Végrehajtási eljárás van folyamatban az Alapítvány ellen, amely új megvilágításba helyezi a hódmezővásárhelyi Nyár utcai tagintézményük váratlan bezárását, pontosabban a tagintézmény megszüntetését

 

Az Oktatási Hivatal nyilvántartása szerint a Táltika Alapfokú Művészeti Iskola és Középiskola  9 megszűnt tagintézménye mellett 12 még működik. Ezek fenntartója - a megszűnt vásárhelyinek is - az Expert Mind Iskolafenntartó Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, majd a 4SCHOOL NONPROFIT KFT.. Ugyanaz a telephely cím, Szeged, Pósz Jenő utca 2. mint az Alapítványnak, és szintén ugyanide a Pósz utcára van bejelentve a Nyitott Világ Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, amelynek ezelőtt 5 éve 8 iskolában volt bejelentett telephelye.

Az 1998-ban alakult szervezet, mint közoktatási intézményfenntartó, jogosult volt állami támogatásra az általa fenntartott intézményekben. 

 

Megtudtuk, nemcsak idén, hanem már néhány évvel ezelőtt sem volt minden rendben a szerteágazó alapítvány körül, ugyanis a kuratórium elnöke 2008 és 2010 között olyan jogcímen is igényelt állami támogatást, amelyre nem volt jogosult. A több kistelepülésen iskolát működtetett Dél-Alföldi Táltosokért Tehetséggondozó Alapítvány jóval több tanuló után hívta le az állami támogatást, mint amennyien valójában voltak.

2013-ban a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága indított nyomozást a Dél-alföldi Táltosokért Tehetséggondozó Alapítvány gazdálkodásával kapcsolatban. A nyomozók megállapítása szerint az elnökasszony a beíratkozási naplóban, illetve a tanügyi nyilvántartásban, az igénylés érdekében, valótlan adatokat tüntetett fel. 

 

Többek között a Táltika Alapfokú Művészetoktatási Intézmény részére mindkét évben 250 tanuló után igényelt normatív hozzájárulást, miközben nem tanult ott annyi gyerek, mivel 2009-ben 16, 2010-ben pedig 64 volt a hivatalos tanulói létszám. A több kistelepülésen működő  intézmények részére rendre több normatívát hívtak le a valósnál. A Dél-Alföldi Táltosokért Tehetséggondozó Alapítvány összesen 16 millió 562 ezer 952 forinttal károsította meg a hazai költségvetést. Ennek okán a Kecskeméti Járási Ügyészség M-né R. Mária, az alapítvány kuratóriumi elnöke ellen folytatólagosan elkövetett, jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének büntette miatt emelt vádat a Kecskeméti Járás Bíróságon.

 

Mint arról írtunk, a Hódmezővásárhelyi Önkormányzat idén szeptemberben tett feljelentést ismeretlen tettes ellen.

 

Az ügy érdekessége, hogy a Vásárhelyi Hírek által megszerzett - idén márciusra szóló - Tanúmeghallgatási Idézésen az iktatószám 2016-os, vagyis a 2013-as vádemelés után, újabb költségvetési csalás bűntett ügyben folyik nyomozás a Dél-Alföldi Táltosokért Tehetséggondozó Alapítvány ellen. 

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Eljött a számonkérés ideje

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

A rács mögött marad

A rács mögött marad

Meghosszabbították egy 66 éves mindszenti férfi előzetes letartóztatását. Szexuális...

Fiaskóval indult a bajnoki szezon

Fiaskóval indult a bajnoki szezon

A kézilabda bajnokság egyik élcsapatát, az egri Eszterházy KFSC-t fogadta a HLKC vasárnap az NBI/B Felnőtt...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Belelendültek a vásárhelyi kézis lányok
Belelendültek a vásárhelyi kézis lányok A HLKC-nak az eltúlzott arányú orosházi veresége után az NBI/B 6. fordulójában egyértelmű a cél volt a KSZSE ellen kiköszörülni a csorbát.
 
Az első világháborúban hősi halált katonák sírjait újították fel
Az első világháborúban hősi halált katonák sírjait újították fel Az evangélikus, a római katolikus és a görög keleti temetőben 66 hősi halált halt katona sírhelyét újították fel. 
 
Átadták a Tornyai-plakettet
Átadták a Tornyai-plakettet Keserü Ilona festőművész kapta a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, amelyet pénteken a vásárhelyi önkormányzat közgyűlésén adtak át..
 
A neoavantgard jeles képviselője kapta a fődíjat
A neoavantgard jeles képviselője kapta a fődíjat Október 20-án Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város közgyűlésén vette át Keserü Ilona festőművész a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet.
 
Csend – Beszéd – Emlékezet – Üzenet - hogy ne felejtsen az utókor sem
Csend – Beszéd – Emlékezet – Üzenet - hogy ne felejtsen az utókor sem A vásárhelyi tanácskozás előtt az Emlékpont galériájában megnyitották Czingel Szilvia Szerelem papírrepülőn című kiállítását. Képekkel!
 
Tarolt a Veszprém
Tarolt a Veszprém Nagy arányú vereségbe szaladt bele a Vásárhelyi Kosársuli Veszprémben. A királynék városának csapata sikerével ismét bejelentette igényét az NBI B csoport bajnoki címére,
 
Leszívták - most megszívták
Leszívták - most megszívták Hódmezővásárhelyi telephelyeken levő gépkocsikból lopott üzemanyagot két helybéli férfi. A rendőrök elfogták, majd őrizetbe vették a tolvajokat.