GazdaságEz a vásárhelyi történet nem most kezdődött

2017. szeptember 13., szerda
 
Ez a vásárhelyi történet nem most kezdődött

A Vásárhelyi Hírek megtudta, nem csak az iskolafenntartót vizsgálja a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága, hanem a Dél-Alföldi "Táltosokért" Tehetséggondozó Alapítványt is, amelynek elnöke Mártonné Ritter Mária.

 

 

 

 


A Civil Szervezetek közhiteles névjegyzékében 2017 május 25-e óta Végrehajtási eljárás van folyamatban az Alapítvány ellen, amely új megvilágításba helyezi a hódmezővásárhelyi Nyár utcai tagintézményük váratlan bezárását, pontosabban a tagintézmény megszüntetését

 

Az Oktatási Hivatal nyilvántartása szerint a Táltika Alapfokú Művészeti Iskola és Középiskola  9 megszűnt tagintézménye mellett 12 még működik. Ezek fenntartója - a megszűnt vásárhelyinek is - az Expert Mind Iskolafenntartó Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, majd a 4SCHOOL NONPROFIT KFT.. Ugyanaz a telephely cím, Szeged, Pósz Jenő utca 2. mint az Alapítványnak, és szintén ugyanide a Pósz utcára van bejelentve a Nyitott Világ Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, amelynek ezelőtt 5 éve 8 iskolában volt bejelentett telephelye.

Az 1998-ban alakult szervezet, mint közoktatási intézményfenntartó, jogosult volt állami támogatásra az általa fenntartott intézményekben. 

 

Megtudtuk, nemcsak idén, hanem már néhány évvel ezelőtt sem volt minden rendben a szerteágazó alapítvány körül, ugyanis a kuratórium elnöke 2008 és 2010 között olyan jogcímen is igényelt állami támogatást, amelyre nem volt jogosult. A több kistelepülésen iskolát működtetett Dél-Alföldi Táltosokért Tehetséggondozó Alapítvány jóval több tanuló után hívta le az állami támogatást, mint amennyien valójában voltak.

2013-ban a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága indított nyomozást a Dél-alföldi Táltosokért Tehetséggondozó Alapítvány gazdálkodásával kapcsolatban. A nyomozók megállapítása szerint az elnökasszony a beíratkozási naplóban, illetve a tanügyi nyilvántartásban, az igénylés érdekében, valótlan adatokat tüntetett fel. 

 

Többek között a Táltika Alapfokú Művészetoktatási Intézmény részére mindkét évben 250 tanuló után igényelt normatív hozzájárulást, miközben nem tanult ott annyi gyerek, mivel 2009-ben 16, 2010-ben pedig 64 volt a hivatalos tanulói létszám. A több kistelepülésen működő  intézmények részére rendre több normatívát hívtak le a valósnál. A Dél-Alföldi Táltosokért Tehetséggondozó Alapítvány összesen 16 millió 562 ezer 952 forinttal károsította meg a hazai költségvetést. Ennek okán a Kecskeméti Járási Ügyészség M-né R. Mária, az alapítvány kuratóriumi elnöke ellen folytatólagosan elkövetett, jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének büntette miatt emelt vádat a Kecskeméti Járás Bíróságon.

 

Mint arról írtunk, a Hódmezővásárhelyi Önkormányzat idén szeptemberben tett feljelentést ismeretlen tettes ellen.

 

Az ügy érdekessége, hogy a Vásárhelyi Hírek által megszerzett - idén márciusra szóló - Tanúmeghallgatási Idézésen az iktatószám 2016-os, vagyis a 2013-as vádemelés után, újabb költségvetési csalás bűntett ügyben folyik nyomozás a Dél-Alföldi Táltosokért Tehetséggondozó Alapítvány ellen. 

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Eljött a számonkérés ideje

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

A rács mögött marad

A rács mögött marad

Meghosszabbították egy 66 éves mindszenti férfi előzetes letartóztatását. Szexuális...

Fiaskóval indult a bajnoki szezon

Fiaskóval indult a bajnoki szezon

A kézilabda bajnokság egyik élcsapatát, az egri Eszterházy KFSC-t fogadta a HLKC vasárnap az NBI/B Felnőtt...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Profitmilliárdok jó hátszél segítségével
Profitmilliárdok jó hátszél segítségével Egy hódmezővásárhelyi cég érte el a megyében a legnagyobb árbevételt. Ez talán csak a gazdasági életben járatosaknak nem meglepő.
 
Erdősítés a mártélyi üdülőterületnél
Erdősítés a mártélyi üdülőterületnél

Nagyszabású erdősítés kezdődött a Mártélyi Holtág területén és környékén. Több tízezer facsemete ültetését kezdték meg a Kiskunsági Nemzeti Park dolgozói.

 
Támadásban és védekezésben keményen oda kell tenni magukat
Támadásban és védekezésben keményen oda kell tenni magukat Ismét kemény mérkőzés előtt áll a Vásárhelyi Kosársuli, igaz nem a bajnokságban kell majd bizonyítania a kék-sárgáknak.
 
A szent pirítós készítő
A szent pirítós készítő Ütős ajándék az idei karácsonyfa alá. Kétszeresen is hasznos ajándék, mert amikor a Jézus képpel kiugrik a pirítós, rögtön meg lehet neki köszönni a napi betevőt, a forgalmazó cég reklámja szerint.
 
Ismét akcióban a Klímanócskák
Ismét akcióban a Klímanócskák Piros ruhában nagy sereg óvodás szív alakban ülte körbe a sok ajándéknak szánt ruhát, cipőt, játékot. Ők már tudják, mit jelent valaminek az igazi értéke. Képekkel!
 
Hódmezővásárhelyen járt a honvédelmi miniszter
Hódmezővásárhelyen járt a honvédelmi miniszter

A kétnapos határlátogatás első napján a honvédelmi tárcavezető az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi laktanyáját kereste fel. Képekkel! 

 

 
Újabb ügyintézési lehetőség a Kormányhivatalban
Újabb ügyintézési lehetőség a Kormányhivatalban Hódmezővásárhelyen az Ady Endre úti Kormányhivatal épületébe költözik a Földhivatali és a Foglalkoztatási Osztály.