GazdaságEz a vásárhelyi történet nem most kezdődött

2017. szeptember 13., szerda
 
Ez a vásárhelyi történet nem most kezdődött

A Vásárhelyi Hírek megtudta, nem csak az iskolafenntartót vizsgálja a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága, hanem a Dél-Alföldi "Táltosokért" Tehetséggondozó Alapítványt is, amelynek elnöke Mártonné Ritter Mária.

 

 

 

 


A Civil Szervezetek közhiteles névjegyzékében 2017 május 25-e óta Végrehajtási eljárás van folyamatban az Alapítvány ellen, amely új megvilágításba helyezi a hódmezővásárhelyi Nyár utcai tagintézményük váratlan bezárását, pontosabban a tagintézmény megszüntetését

 

Az Oktatási Hivatal nyilvántartása szerint a Táltika Alapfokú Művészeti Iskola és Középiskola  9 megszűnt tagintézménye mellett 12 még működik. Ezek fenntartója - a megszűnt vásárhelyinek is - az Expert Mind Iskolafenntartó Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, majd a 4SCHOOL NONPROFIT KFT.. Ugyanaz a telephely cím, Szeged, Pósz Jenő utca 2. mint az Alapítványnak, és szintén ugyanide a Pósz utcára van bejelentve a Nyitott Világ Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, amelynek ezelőtt 5 éve 8 iskolában volt bejelentett telephelye.

Az 1998-ban alakult szervezet, mint közoktatási intézményfenntartó, jogosult volt állami támogatásra az általa fenntartott intézményekben. 

 

Megtudtuk, nemcsak idén, hanem már néhány évvel ezelőtt sem volt minden rendben a szerteágazó alapítvány körül, ugyanis a kuratórium elnöke 2008 és 2010 között olyan jogcímen is igényelt állami támogatást, amelyre nem volt jogosult. A több kistelepülésen iskolát működtetett Dél-Alföldi Táltosokért Tehetséggondozó Alapítvány jóval több tanuló után hívta le az állami támogatást, mint amennyien valójában voltak.

2013-ban a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága indított nyomozást a Dél-alföldi Táltosokért Tehetséggondozó Alapítvány gazdálkodásával kapcsolatban. A nyomozók megállapítása szerint az elnökasszony a beíratkozási naplóban, illetve a tanügyi nyilvántartásban, az igénylés érdekében, valótlan adatokat tüntetett fel. 

 

Többek között a Táltika Alapfokú Művészetoktatási Intézmény részére mindkét évben 250 tanuló után igényelt normatív hozzájárulást, miközben nem tanult ott annyi gyerek, mivel 2009-ben 16, 2010-ben pedig 64 volt a hivatalos tanulói létszám. A több kistelepülésen működő  intézmények részére rendre több normatívát hívtak le a valósnál. A Dél-Alföldi Táltosokért Tehetséggondozó Alapítvány összesen 16 millió 562 ezer 952 forinttal károsította meg a hazai költségvetést. Ennek okán a Kecskeméti Járási Ügyészség M-né R. Mária, az alapítvány kuratóriumi elnöke ellen folytatólagosan elkövetett, jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének büntette miatt emelt vádat a Kecskeméti Járás Bíróságon.

 

Mint arról írtunk, a Hódmezővásárhelyi Önkormányzat idén szeptemberben tett feljelentést ismeretlen tettes ellen.

 

Az ügy érdekessége, hogy a Vásárhelyi Hírek által megszerzett - idén márciusra szóló - Tanúmeghallgatási Idézésen az iktatószám 2016-os, vagyis a 2013-as vádemelés után, újabb költségvetési csalás bűntett ügyben folyik nyomozás a Dél-Alföldi Táltosokért Tehetséggondozó Alapítvány ellen. 

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Eljött a számonkérés ideje

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

A rács mögött marad

A rács mögött marad

Meghosszabbították egy 66 éves mindszenti férfi előzetes letartóztatását. Szexuális...

Fiaskóval indult a bajnoki szezon

Fiaskóval indult a bajnoki szezon

A kézilabda bajnokság egyik élcsapatát, az egri Eszterházy KFSC-t fogadta a HLKC vasárnap az NBI/B Felnőtt...
 

És ezt már olvasta?

A lőtéren ellenőrizték a rajok felkészültségi szintjét
A lőtéren ellenőrizték a rajok felkészültségi szintjét Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi bázisán megalakított Zászlóalj Harccsoport gyakorlatozott.
 
Útlevél ellenőrzéskor át akarta verni a határőrt
Útlevél ellenőrzéskor át akarta verni a határőrt Nem volt elég a honosítással kapott kettős állampolgárság, magyar útlevelet is akart szerezni, egészen fifikás módon. Börtön lett a vége.
 
Fürdési tilalom a Mártély holtágon
Fürdési tilalom a Mártély holtágon Rossz hír, pláne mivel a következő napokban igazi nyaraló időt prognosztizál a meteorológia, hogy alig két hét után, ismét kikerült a fürödni tilos tábla a Mártélyi szabadstrandra.
 
Súlyos baleset Vásárhely közelében
Súlyos baleset Vásárhely közelében

Július 18-án a kora délutáni órákban baleset történt a 45-ös főút Szentes és Hódmezővásárhely közötti szakaszán.

 
Vásárhelyi betörők rendőrkézen
Vásárhelyi betörők rendőrkézen Néhány nap alatt egy, a városban történt lakásbetörést derítettek fel a hódmezővásárhelyi rendőrök. A bűncselekménnyel kapcsolatba 3 férfit előállítottak.
 
90 éves Lantos László Imre
90 éves Lantos László Imre A Volánnál  tehertaxisként dolgozott, majd személyi taxisként ment nyugdíjba.
 
Ifjú Állatbarátok Tábora Szegeden
Ifjú Állatbarátok Tábora Szegeden A szegedi Állatvédelmi Kontaktpontjában nyári tábort szervez az Országos Állatvédelmi Alapítvány 6-12 év közötti gyermekek jelentkezését várják.