Kultúra, oktatásExpresszionizmussal ötvözött, különleges energiákkal töltött képek

2019. március 30., szombat
 

Az Alföldi Galériában péntek délután nyílt meg Papageorgiu Andrea festőművész Hajnal előtt a legnagyobb a sötétség című egyéni kiállítása. Az alkotó 2006 óta rendszeres résztvevője a Vásárhelyi Őszi Tárlatoknak, s a most megnyílt tárlat másfél évtizedes munkásságát foglalja össze.

 

 

 

 


Nátyi Róbert művészettörténész szakmai értékellését azzal nyitotta, hogy a kortárs modern művészet az elmúlt évtizedekben nehezen követhető ingadozásokat produkált a figuratív és nonfiguratív ábrázolás tengelyén, ám az ezredforduló után egyre több fiatal művész a figuralitást, a realista festészetet, sőt a hiper- vagy fotórealizmust választották eszközül, szemben a korábbi évtizedek különféle absztrakciós törekvéseivel. Ezek az alkotók bátran vállalták az európai festészetben a reneszánsz óta meglévő irányzatot, s Papageorgiu Andrea festészete is ezen a vonalon indult el, expresszionizmussal ötvözve, különleges energiákkal töltve fel képeit.

 

A színek és tónusok intenzitása, dinamizmusa, a meglepő színkapcsolódások új hangú festészetet hoztak létre – állapította meg Nátyi Róbert. Papageorgiu Andrea művészetében cezúrát a 2010-es év jelentett, amikor az olajfestéket az akvarell váltotta, de a fókusz és a szemlélet is új irányt vett az ez után készült alkotásokon, a szélesre nyitott perspektívák, az ikaroszi magasságból ábrázolt világ helyett a közeli ábrázolásoké, a mindennapi csodáké lett a művész festészete.

 

Papageorgiu Andrea művészete mindenki számára érthető, felismerhetők a témák: csendéletek, önarcképek, lovas ábrázolások, enteriőrök és városképek váltakoznak – állapította meg a művészettörténész, hozzátéve: Papageorgiu Andrea művészete második korszakával új ablakot nyitott magának, arcképei vagy fákat ábrázoló sorozatai a kép minőségével adnak át energiát a szemlélőnek – fogalmazta meg Nátyi Róbert.

 

Az Alföldi Galériában május közepéig látogatható kiállításról katalógust jelentet meg a Tornyai János Múzeum, amelynek bemutatója április végén várható.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Vírustámadástól bénult meg az informatikai rendszer

Vírustámadástól bénult meg az...

A vásárhelyi Polgármesteri Hivatal informatikai rendszerét március 18-án az éjszakai órákban...
A festőművész gyűjteményéből gyarapodott a múzeum

A festőművész gyűjteményéből gyarapodott...

Hézső Ferenc Munkácsy-díjas festőművész néprajzi magángyűjteményének darabjaival bővült a...
 

És ezt már olvasta?

A Jézus-ábrázolások története
A Jézus-ábrázolások története

Jézus, illetve Mária és József biztosan nem világos bőrű és szőke hajú európaiak voltak.

 
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye

Az időjárás szeszélyességét a hónap első két hetében is bizonyító áprilishoz egy finom sütemény receptjével csatlakozunk.

 
A romlást hozó ékszer
A romlást hozó ékszer A nő élete két év alatt tönkrement, csalánkiütései, hallucinációi és folyamatos rosszulléte elvitte a pénzét. Magyarországon is hozzá lehet jutni.
 
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny A Magyar – Francia Baráti Társaság megalakulása óta szervezi a versenyt Dr. Radicsné dr. Ruzsa Ilona fáradhatatlan közreműködésével. Eredményekkel.
 
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok

Az Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál Szegeden már hagyománnyá vált. Idén 29. alkalommal, április 12-14. között rendezték meg.

 
90 éves Szabó József Lajos
90 éves Szabó József Lajos A Hódmezővásárhelyi Mérleggyárban dolgozott, mint belső revizor. Innen ment 1989-ben nyugdíjba.
 
Pompás meccs, hatalmas győzelem
Pompás meccs, hatalmas győzelem Nemcsak a forduló, de talán az egész tavasz rangadójára készültek szombat délután a Balogh Imsiben, hiszen a bajnoki tabellát vezető Gyula csapata látogatott Vásárhelyre.