MozaikEnnivaló receptjeink - Angélától - Fahéjas csiga

2017. április 30., vasárnap
 
Ennivaló receptjeink - Angélától - Fahéjas csiga

A Vásárhelyi Hírek Háziasszonya, a Paprika TV-ből megismert Baracskay Angéla: Nem elég, hogy egyre rendszeretőbb háziasszony vagyok (ez gondolom normális az évek múlásával), de kifejezetten kezdem élvezni ezeket a bizonyos hétvégi reggeli akcióimat. Amire bevallom két évvel ezelőtt úgy gondoltam, hogy őrültség. Mégis ki a fene akar felébredni azért, hogy reggel meleg ropogós péksütemény illat árassza el a lakást? Hát nem jobb az ágyban? Vagy nem tudnak aludni? Hát mi bajuk van?

Elmondom, semmi...csak örömet akarok szerezni. Magamnak és az Uramnak. Szimplán és tökre ennyi! (Na azért rendszert nem csinálunk belőle..!)

 

Vajas fahéjas csigák

 

25 g friss élesztő

150g tej

3 tojás

500g szitált liszt

100g cukor

 

És nem futtatjuk meg az élesztőt. Hanem szépen mindent a mixerbe teszünk és alacsony fokozaton átkeverjük.

 

150g puha kockára vágott vaj

3 g só

 

Majd fokozatosan hozzáadjuk a vajat a sóval. Kb. 5 perc után egy kellemes, de enyhén ragadós tésztaalapot kapunk. Lisztes tálba tesszük és hűtőben hagyjuk állni egy órát. (a kitartóbbak másfelet)

 

200g cukor

2-3 tk fahéj

50g vaj

 

A kész tésztát kettéosztjuk, és  lisztes lapon kinyújtjuk négyzet alakúra. Megkenjük egy kis olvasztott vajjal. Megszórjuk a fahéjjal elkevert cukorral. Ráhatjuk az egyik oldalát a másikra, és csíkokra vágjuk széltében. Ezeket a csíkokat elkezdjük a két végét óvatosan fogva tekerni, kis spirál alakú csíkok lesznek. Feltekerjük, mint a kontyot és kivajazott formába tesszük. Hagyjuk állni lefedve még egy órát. 

Előmelegített sütőben sütjük 175 fokon tojással lekenve aranybarnára.

 

200 g cukor

240 g víz

 

Cukorszirupot készítünk és a kész fahéjas tekercseket beleforgatjuk, meglocsoljuk a sziruppal. (A mogyorókrémes verzió is nagyon jó ám tölteléknek!)

 

Próbálja a többit is:

Ennivaló receptjeink gyűjteménye

 

Olvassa el ezt is!

Legalább egy év csúszás?

Legalább egy év csúszás?

Leállították Vásárhelyen a közműkiváltás munkálatait, a május 8-tól tervezett nagy...
A versenyek is érlelik a szakmai tudást

A versenyek is érlelik a szakmai tudást

A Corvin Mátyás Szakképző egy-egy diákja is versenyzett az idei Szakma Sztár Fesztiválon és annak...
 

És ezt már olvasta?

Miért hagytuk, hogy így legyen? - A megszállás más megvilágításban
Miért hagytuk, hogy így legyen? - A megszállás más megvilágításban A magyar katonák két hónapig voltak csehszlovák területen. A sajtó a bevonulásról annak első napján csak egy szűkszavú, „mínuszos” hírben emlékezett meg. Képekkel.
 
90 éves Csende Lajos
90 éves Csende Lajos A háború alatt elvitték leventének, utána visszakerült Vásárhelyre. A helyi Közúttól ment nyugdíjba.
 
90 éves Somogyi Antal
90 éves Somogyi Antal Traktorosként kezdett dolgozni az Állami Gazdaságban. Itt ismerkedett meg feleségével, 1962-ben átköltöztek Hódmezővásárhelyre.
 
Együtt gondolkodás és alkotás
Együtt gondolkodás és alkotás A vásárhelyi Kerámia Szimpózium nyílt napján kiállítással emlékeztek meg Hódmezővásárhely és francia testvérvárosa, Vallauris fél évszázados együttműködéséről. Képekkel.
 
Lendületben a vásárhelyi Kosársuli
Lendületben a vásárhelyi Kosársuli A fantasztikus salgótarjáni bajnoki rajtot követően szerdán Tiszaújvárosban az NB I/B -ben a koncentrált támadójáték és a nagyszerű küzdés eredményt hozott.
 
Múltidézés a háborús levelezőlapok által
Múltidézés a háborús levelezőlapok által A hódmezővásárhelyi származású Benyhe Zsuzsanna nagyapjának, Héjja Imre, és két bátyjának a levelezését mutatta be.
 
Változások várhatók 2020 után
Változások várhatók 2020 után Az Agrárkamara a gazdaságonként igényelhető támogatások összegének maximalizálását csak a területalapú alaptámogatásnál tartja elfogadhatónak.