Kultúra, oktatásÉlményfestés, avagy művészetterápia

2019. október 21., hétfő
 
Élményfestés, avagy művészetterápia

Kísérleti jelleggel elindult az élményfestés a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. Az ötlet kezdeményezője Lucza-Vígh Erna, a Tornyai János Múzeum múzeumpedagógusa, aki szerint a mai, rohanó világunkban fontos az önkifejezés, melynek egyik bevált eszköze lehet az alkotótevékenység.

 

 

 

 

 

 

Az első élményfestés hívószava: Monet volt. Az általa képviselt impresszionizmussal kezdődött el a modern festészet, amelynek fő jellemzője, hogy nincsenek konkrét vonalak, ellenben apró, tiszta színfoltok vibrálása teremt egységes hatást. Ezzel a technikával ismerkedhettek meg a hétvégén azok az érdeklődők, akik részt vettek az alkotófoglalkozáson.

 

El kell felejteni azt, hogy nem tudjuk megcsinálni, le kell küzdeni a gátlásokat, egy kis bátorságot kell meríteni és ki kell próbálni magunkat. Erről Lucza-Vígh Erna, az élményfestés vásárhelyi létrehívója beszélt, aki nagyon régóta foglalkozik művészetpedagógiával. Pályája rajztanárként indult, majd tudását Budapesten, a Pszichiátriai Intézetben művészetterapeutaként is gyarapította, hosszú évek óta pedig a Tornyai János Múzeum csapatát erősíti, mint múzeumpedagógus. A szakember mindazokat, akik gyermekkorukban tehetségesnek bizonyultak, majd valami miatt letértek erről az útról, arra bátorítja, hogy most felnőttként újra kezdjenek el alkotni.  

De azokat is csak biztatni tudja, akik tele vannak gátlásokkal, mert ezektől itt megszabadulhatnak és sikerélményhez juthatnak. Lucza –Víg Erna kiemelte: „a művészet segít abban, hogy a hétköznapok zűrzavarából egy időre kilépjünk, lebontsuk korlátainkat, és jobban megismerjük magunkat. A művészet - a sporthoz hasonlóan- képes oldani a feszültséget.”

 

A tervek szerint az élményfestés heti rendszerességgel folytatódna a jövőben a BFMK-ban. 

 
 
Forrás: Vass Ramóna
VH
 

Olvassa el ezt is!

Kik legyenek jövőre a Bessenyei-díjasok?

Kik legyenek jövőre a Bessenyei-díjasok?

November 1-jéig lehet jelölteket javasolni a hódmezővásárhelyi önkormányzat által 2008-ban alapított művészeti díjra.


Továbbra is arzénes a vásárhelyi ivóvíz

Továbbra is arzénes a vásárhelyi ivóvíz

A Nemzeti Népegészségügyi Központ rendszeresen méri a Vásárhely és közigazgatási területéhez tartozó települések ivóvizének arzéntartalmát.

A Megye átveszi a Szivárvány Otthont

A Megye átveszi a Szivárvány Otthont

116 ellátottjának 96 %-a Csongrád megyei lakos, ugyanakkor a döntő többsége, közel 70 százalékuk nem a hódmezővásárhelyi kistérségből érkezett.

Az Ohiói Nemzeti Gárda parancsnoka Hódmezővásárhelyen

Az Ohiói Nemzeti Gárda parancsnoka Hódmezővásárhelyen

D.A. Ashenhurst: Nagyon jó eredményeket értünk el közösen az Afgán Nemzeti hadsereg felkészítésében annak ellenére, hogy a helyzet odakint nagyon nehéz. Képekkel!

 

És ezt már olvasta?

Ismét versengtek a szép szavak ifjú művelői
Ismét versengtek a szép szavak ifjú művelői "...A vers az élet egyik nagy csodája." írta Charpentreau. A Kertvárosi Katolikus Általános Iskolában idén is megrendezték a felsősök városi szavalóversenyét. Eredmények.
 
Erdélyi családok élettörténetei az Emlékpontban
Erdélyi családok élettörténetei az Emlékpontban

Az Emlékpont galériájában megnyílt a Tiltott kastélyok. Erdélyi történelmi családok a jóvátétel útvesztőjében című, nemzetközi multimédiás kiállítás.

 
90 éves Fodor Sándorné
90 éves Fodor Sándorné Dr. Huszár Lajos orvosi rendelőjében dolgozott, kisegítő és takarítónő volt.
 
Mi lesz veled szakképzés?
Mi lesz veled szakképzés? Az Országgyűlés elfogadta a szakképzésről szóló törvényjavaslatot. Szakmai szervezetek egész sora tiltakozott ellene, a kormánypárti többséget ez hidegen hagyta.
 
Még mindig nem került pont az ügy végére
Még mindig nem került pont az ügy végére Ismét meghosszabbították annak a mindszenti férfinak az előzetes letartóztatását, aki ellen kiskorú szexuális kényszerítése bűntette ügyében nyomoznak.
 
Egyetlen ponton múlott
Egyetlen ponton múlott Az NB I/B Zöld csoportjának 10. fordulójában Kecskemétre látogatott a Kosársuli felnőtt csapata. Megnyerhették volna a derbit, de hiányzott pár extra teljesítmény.
 
Idén is ingyen korizás
Idén is ingyen korizás Elkezdték a jégpálya alapozását a Kossuth téren. Hagyományosan a Mikulás hozza december 5-e körül a jégpályát, de az időjárás még közbeszólhat.