Kultúra, oktatásElkezdődött az új tanév újdonságokkal

2017. szeptember 1., péntek
 
Elkezdődött az új tanév újdonságokkal

274 elsős kezdi idén a tanévet a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ Vásárhelyen működő általános iskoláiban.

 

 

 

Fotó: VH

 

 

 

A lehetőségek és esélyek tanéve kezdődik meg pénteken a hazai iskolákban - hangoztatta az oktatási államtitkár augusztus 31-én Nagykőrösön, a nemzeti tanévnyitón.

 

Palkovics László azt mondta: ez lesz az első olyan teljes tanév, amely stabil, kiszámítható, nyugodt rendszerben telik, felállt az a keretrendszer, amelyben tanár és diák a feladatára tud koncentrálni.

Kifejtette: a decentralizáció és a tankerületi központok átalakítása révén a szükséges források biztosításával, a fenntartás és a működtetés egy kézbe vonásával, az intézményvezetői jogkörök megerősítésével egyértelművé váltak a felelősségi és irányítói szerepek.

Kitért arra is, hogy a most induló iskolafejlesztések, a pedagógusbér-emelések következő lépcsője, az átalakított tanárképzés hozzájárul ahhoz, hogy modernebb környezetben, versenyképesebb bérrendszerrel induljanak neki az új tanévnek.

 

Hódmezővásárhelyen a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ intézményeiben összesen 2799 diák kezdi a tanévet. Általános iskolába 2302 diák, gimnáziumba, szakiskolába (Kozmutza) 497 diák jár.

274 elsős kezdi idén a tanévet, a legtöbben - 78 - an a Németh Lászlóba járnak. A Varga Tamásban 57-en, a Szent Istvánban 56-an, a Klauzálban 41-en és a Lisztben 36-an ismerkednek mától a betűvetéssel és a számtannal.

 

Mint ismeretes idén már az 5-8. osztályokban is bevezetik az ingyenes tankönyveket, ami lényegében mindenkinek jár, nem csak az arra rászorultaknak. Emellett egy rendelet arról is döntött.

 

Ám, mint arról már a tanévnyitón a diákok, szülők szembesültek, Az első és második évfolyam kivételével a többi osztálynak könyvtári kölcsönzéssel biztosítja az állam az ingyenes tankönyvet, azt a tanév végén vissza kell adniuk a diákoknak., hogy 2017-től már a kilencedik osztályosok is ingyen kapják a könyveket.

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Tanévi menetrend 2017 szeptembertől

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Keserű vásárhelyi sztori

Keserű vásárhelyi sztori

Amíg a Nyizsnyai utcában a fiatalember egy idős földre esett férfin segített, szégyenletes módon...
Egy egyszerű történet

Egy egyszerű történet

A 86 éves vásárhelyi Mária néni napokig nem vette fel a telefont. A tűzoltók a betört ablakon keresztül...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Gólból hét, esőből nagyon sok esett
Gólból hét, esőből nagyon sok esett A régi vicc a Hódmezővásárhely - Szőreg meccs analógiájára is átfordítható: akkor kell focizni, amikor jól esik. Szombaton jól esett, a csapatok pedig fociztak is.
 
Nagyon értékes győzelem
Nagyon értékes győzelem A győri idegenbeli sikert követően szombaton este hazai pályán is győzni tudott a Vásárhelyi Kosársuli. A Honvéd ellen végig vezetve, 14 ponttal tudtak diadalmaskodni.
 
Gardenexpo: lazíts a zöldben!
Gardenexpo: lazíts a zöldben! Különleges magyar szabadalommal, a legfrissebb kültéri trendekkel és több ezer meseszép orchideával vár a Gardenexpo!
 
Baleset volt az algyői Tisza hídon
Baleset volt az algyői Tisza hídon A balesetben egy személy súlyos sérülést szenvedett. Az érintett útvonalon órákig teljes illetve részleges útlezárás volt érvényben.
 
Vásárhelyi élményei meghatározóak voltak
Vásárhelyi élményei meghatározóak voltak Geszler Mária ötven éve kerámiaművészként alkot, pályájára nagy hatást gyakorolt Hódmezővásárhely. Március 15-én Kossuth-díjjal tüntették kia a Parlamentben. 
 
Ünnepi beszédét a kampánynak szentelte Márki-Zay Péter
Ünnepi beszédét a kampánynak szentelte Márki-Zay Péter Aki az összefogás ellen dolgozik, az áruló, és elveszítik legitimációjukat az ellenzéki pártok, ha nem fognak össze.
 
Hódmezővásárhely Pro Urbe díjasai
Hódmezővásárhely Pro Urbe díjasai Március 15-e alkalmából Hódmezővásárhely város Pro Urbe díjat adományozott Ambrus Sándornak, Dr. Dömötör Jánosnak és Szénási Jánosnak.