Kultúra, oktatásElkezdődött az új tanév újdonságokkal

2017. szeptember 1., péntek
 
Elkezdődött az új tanév újdonságokkal

274 elsős kezdi idén a tanévet a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ Vásárhelyen működő általános iskoláiban.

 

 

 

Fotó: VH

 

 

 

A lehetőségek és esélyek tanéve kezdődik meg pénteken a hazai iskolákban - hangoztatta az oktatási államtitkár augusztus 31-én Nagykőrösön, a nemzeti tanévnyitón.

 

Palkovics László azt mondta: ez lesz az első olyan teljes tanév, amely stabil, kiszámítható, nyugodt rendszerben telik, felállt az a keretrendszer, amelyben tanár és diák a feladatára tud koncentrálni.

Kifejtette: a decentralizáció és a tankerületi központok átalakítása révén a szükséges források biztosításával, a fenntartás és a működtetés egy kézbe vonásával, az intézményvezetői jogkörök megerősítésével egyértelművé váltak a felelősségi és irányítói szerepek.

Kitért arra is, hogy a most induló iskolafejlesztések, a pedagógusbér-emelések következő lépcsője, az átalakított tanárképzés hozzájárul ahhoz, hogy modernebb környezetben, versenyképesebb bérrendszerrel induljanak neki az új tanévnek.

 

Hódmezővásárhelyen a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ intézményeiben összesen 2799 diák kezdi a tanévet. Általános iskolába 2302 diák, gimnáziumba, szakiskolába (Kozmutza) 497 diák jár.

274 elsős kezdi idén a tanévet, a legtöbben - 78 - an a Németh Lászlóba járnak. A Varga Tamásban 57-en, a Szent Istvánban 56-an, a Klauzálban 41-en és a Lisztben 36-an ismerkednek mától a betűvetéssel és a számtannal.

 

Mint ismeretes idén már az 5-8. osztályokban is bevezetik az ingyenes tankönyveket, ami lényegében mindenkinek jár, nem csak az arra rászorultaknak. Emellett egy rendelet arról is döntött.

 

Ám, mint arról már a tanévnyitón a diákok, szülők szembesültek, Az első és második évfolyam kivételével a többi osztálynak könyvtári kölcsönzéssel biztosítja az állam az ingyenes tankönyvet, azt a tanév végén vissza kell adniuk a diákoknak., hogy 2017-től már a kilencedik osztályosok is ingyen kapják a könyveket.

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Tanévi menetrend 2017 szeptembertől

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Keserű vásárhelyi sztori

Keserű vásárhelyi sztori

Amíg a Nyizsnyai utcában a fiatalember egy idős földre esett férfin segített, szégyenletes módon...
Egy egyszerű történet

Egy egyszerű történet

A 86 éves vásárhelyi Mária néni napokig nem vette fel a telefont. A tűzoltók a betört ablakon keresztül...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

A baloldali, a szociáldemokrata színeket akarja képviselni
 A baloldali, a szociáldemokrata színeket akarja képviselni Dr. Hernádi Gyula ismertette programját és reagált a helyi MSZP vezetőségének – a tagságból történő kizárására - tett javaslatra is.
 
Bejelentette - kizárják
Bejelentette - kizárják Január 15-én jelentette be Dr. Hernádi Gyula, a hódmezővásárhelyi MSZP tagja, hogy függetlenként indul az időközi polgármester-választáson.
 
Halálos baleset Algyőnél
Halálos baleset Algyőnél Egy Szeged felé tartó kamion eddig tisztázatlan körülmények közt elsodort egy kerékpárost január 15-én éjjel. Frissítve új információkkal! Képekkel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.2.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.2.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Van akinek már unalmas - van akinek még újdonság
Van akinek már unalmas - van akinek még újdonság Egyik nap tükörjég, másik nap köd, a harmadik nap hó, vagy éppen eső. Az időjárásra mindig felkészültnek kell lenni, hogy körültekintően és biztonságosan közlekedjenek az autósok, kerékpárosok, gyalogosok.
 
Egy legendás vizilabdázóról emlékeznek meg Vásárhelyen
Egy legendás vizilabdázóról emlékeznek meg Vásárhelyen Gyarmati Dezső, a Nemzet Sportolójára, vízilabdázóra, szakedzőre emlékeznek Hódmezővásárhelyen január 16-án. Felavatják domborművét.
 
A figyelem középpontjában a nehéz helyzetben élő állattartó családok
A figyelem középpontjában a nehéz helyzetben élő állattartó családok A fő cél az, hogy kevesebb legyen a kóbor állat, hiszen ha egy rászoruló család segítséget kap, akkor nem kell megválniuk kedvencüktől.