GazdaságElkezdődhet a területalapú támogatás előleg kifizetése

2017. október 13., péntek
 
Elkezdődhet a területalapú támogatás előleg kifizetése

A szeptember 30-i forint-euró árfolyam határozza meg a megkapott összegek nagyságát. A Hódmezővásárhelyi Járás területén 1700 gazdálkodó érintett.

 

 

 

 

 

 

2015-ben az előleg 122 milliárd, 2016-ban 194 milliárd forint volt. A gazdasági szakemberek szerint az emelkedés annak tulajdonítható, hogy a fejlesztések nyomán egyre több jogcímen lehet előleget igényelni.

A napokban kezdődnek a jogszerű földhasználattal kapcsolatos ellenőrzések, a keresztellenőrzések és a kamarai falugazdász-hálózattal közös adategyeztetések is.

Az előleg-kifizetések október 16-án elindulhatnak, és előre eltervezett ütemben zajlanak majd, az érintett gazdálkodók pedig a kincstári webes felületen, a saját ügyfélfiókjukon keresztül nyomon követhetik az utalások aktuális állását.

A szeptember 30-i forint-euró árfolyam határozza meg a megkapott összegek nagyságát, ez most 310,67 forint volt. Vagyis a területalapú támogatásként – az alaptámogatással és a zöldítéssel együtt – durván 70 ezer forinttal lehet számolni hektáronként.

 

Az eddigi éveknek megfelelően –  idén ősszel is a közösségi szabályok által meghatározott legkorábbi időpontban, október 16-án megkezdődik az agrártámogatási előlegek kifizetése. Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett: az Európai Bizottság jóváhagyta azt a magyar kérelmet, hogy az EMGA-ból a Magyarországnak járó források 70, az EMVA-ból pedig 85 százaléknyi maximum összeget fizessen ki a Magyar Államkincstár támogatási előlegként. Mivel utólagos elszámolásról van szó, az előleg-kifizetésre szánt 208 milliárd forintot a magyar költségvetésből kell állni, amihez a nemzetgazdasági tárca hozzájárult.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Hogy kedvet kapjon egy neki való szakmához

Hogy kedvet kapjon egy neki való szakmához

A Fekete Sas csütörtöki eseményére több mint 800 pályaválasztás előtt álló...
Vásárhelyi fekvőbeteget is meglopott

Vásárhelyi fekvőbeteget is meglopott

Sokat kapott az az ápoló, aki a betegek őrizetlenül hagyott értékeit lopkodta és több olyan beteget...

 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Rendhagyó történelemóra az Emlékpontban
Rendhagyó történelemóra az Emlékpontban A magyarországi németek kitelepítésének 72. évfordulóján a Gregus Máté Szakközépiskola végzős diákjainak tartottak rendhagyó történelemórát. Képekkel.
 
A HFC már megkezdte a tavaszi felkészülést
A HFC már megkezdte a tavaszi felkészülést A felkészülési meccsen sok fiatal is szerepet kapott. A Bordánynak 10 gólt lőttek. Ők még a felkészülés elején járnak, mindamellett eggyel alacsonyabb osztályban érdekeltek.
 
Nehéz dolga lesz a Kosársulinak
Nehéz dolga lesz a Kosársulinak Az utolsó percekben elveszített Tehetséges Fiatalok BP elleni mérkőzés után Nagykőrösön vendégszerepelnek. Ellenfelük a tabellán egy hellyel feljebb áll.
 
95 éves Dr. Virág Jánosné
95 éves Dr. Virág Jánosné Több díjjal  jutalmazták  37 évi pedagógiai munkájáért, aranydiplomát is kapott.
 
Folytatódik az ittas vásárhelyi autós ámokfutó bírósági ügye
Folytatódik az ittas vásárhelyi autós ámokfutó bírósági ügye

Hamarosan másodfokon folytatódik a 47-es úton a három éve készakarva balesetet okozó férfi tárgyalása. B. Balázs első fokon öt évet kapott.

 
Reformáció vándorkiállítás az Ótemplomban
Reformáció vándorkiállítás az Ótemplomban Vasárnap a Reformáció 500 éves évfordulójára rendezett országos vetélkedő döntőjének vásárhelyi helyezettjeit  köszöntik és megnyitják a Vissza a gyökerekhez című vándorkiállítást.
 
Az eltűnt nyugdíjvagyon nyomában
Az eltűnt nyugdíjvagyon nyomában Vásárhelyiek ezreit is érinti a nyugdíjas évekre félretett pénzük evesztése. Sovány vigasz, hogy most feljelentették mások mellett Orbán Viktort a Legfőbb Ügyészségen.