Kultúra, oktatásEgyüttérzés a kis lila polip segítségével

2017. november 18., szombat
 

A Szabadság téri óvodásoknak a Koraszülöttek Világnapján idén is olyan foglalkozások voltak, amelyek az együttérzést tudatosították.

 

 

 

 

 

 

 

Csendben rebbenő mellkasok, aprócska lábacskák, meg-megmozduló halovány kezecskék az inkubátorban, a monitor szabályos csipogása - ezek a képek jelennek meg gondolatban, amikor koraszülöttekről hallunk.

És persze szívszorító történetek, amikor a remény mégis mindenhol ott feszül, hogy az inkubátorba kerülő leheletnyi súlyú vagy éppen beteg gyerekek épen kerülhessenek ki onnan.

Az utóbbi 20-30 évben a koraszülési tendencia nem változott az életben maradási esély viszont tízszeresére nőtt.

Statisztikák szerint minden 10. baba koraszülött. Évtizedek óta ugyanannyi baba érkezik a világra korábban, azaz a 37. hét előtt. Az új módszereknek köszönhetően azonban többen élik túl és élhetnek később minőségi életet.

 

November 17-e az egész világon a Koraszülöttek Világnapja, amely azokról a családokról szól, akiknek szembesülniük kellett a koraszülés nehézségeivel és következményeivel. A kezdeményezéshez Hódmezővásárhelyen is csatlakoztak, többek között a Szabadság téri Óvoda is, ahol az óvónők segítségével sajátos módon a „gyerekek nyelvén” igyekeznek az együttérzést tudatosítani. A Szabadság téri Klímanócskák idén már második alkalommal csatlakoztak a kezdeményezéshez, amelynek jelképe a lila polip. Az óvoda felújítása miatt a Liszt Ferenc Ének Zenei Általános Iskola emeleti szintjén rendezkedtek be ideiglenesen.

 

„Rendkívül fontos, hogy már óvodás korban meglapozzuk az érzelmi intelligenciát, a családok felé közvetítsük az empatikus magatartást. Érzékenyítsük a gyerekeket, s rajtuk keresztül a szülőket, így a társadalmat is.”- mondta Bozókiné Szabó Ildikó a Vásárhelyi Híreknek.

Az óvoda vezetője hozzátette, „óvodánkba is járnak koraszülött gyerekek. A szülők között is nagy sikert aratott a kezdeményezés. Közösen megbeszéltük a gyerekekkel, hogy mit jelent koraszülöttnek lenni.”

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Vásárhely szociális területén munkálkodókat tüntettek ki

Vásárhely szociális területén...

A november 15-én tartott közgyűlésen idén is hárman kaptak kitüntetést szociális területen...
Pedagógusok veszélyben - van megoldás

Pedagógusok veszélyben - van megoldás

Mint az ország más településésein, a Hódmezővásárhelyen dolgozó pedagógusok is fokozottan...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Panelből kertes házba
Panelből kertes házba Egyre nő azok száma, akik reggel madárcsicsergésre szeretnének ébredni. A héten már a 10. Csengettyű közi lakóval írták alá a csere- szerződést.
 
Az ágyból ugrasztották ki a betörőt
Az ágyból ugrasztották ki a betörőt 48 órán belül elfogták a hódmezővásárhelyi rendőrök azt a gyulai férfit, aki három kertvárosi lakóházba tört be egyetlen délelőtt. Videóval.
 
Országos kémiaverseny vásárhelyi sikerekkel
Országos kémiaverseny vásárhelyi sikerekkel  19. alkalommal rendezték a Hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskolában, a Hevesy György Kárpát-medencei kémiaversenyt.
 
Katolicizmus és kommunizmus között - Könyv Vásárhely egyháztörténetéről
Katolicizmus és kommunizmus között - Könyv Vásárhely egyháztörténetéről

A kommunizmus áldozatainak emléknapjához kapcsolódó programsorozatot az Emlékpontban február 20-án este könyvbemutatóval kezdődött. Képekkel.

 

 

 
Elismerést kapott a Helyőrségi Zenekar karmestere
Elismerést kapott a Helyőrségi Zenekar karmestere Kovács István: Ez a kitüntetés nemcsak nekem, hanem a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar minden tagjának szól.
 
Az első fecskék
Az első fecskék A tulajdonos leadta a kulcsokat és átköltözött egy  kertes házba. A Csengettyű Közben 210 lakás van, 80-90 lakó jelezte, hogy élne a minőségi otthoncserével.
 
Beszámoló ülést tartott az Iparkamara
Beszámoló ülést tartott az Iparkamara A szakképzést kiemelt fontosságúnak tartja a város, ezért a Modern Városok Program keretében valamennyi intézményt felújítják, és bővítik az iskolák eszközparkját.