Kultúra, oktatásEgyüttérzés a kis lila polip segítségével

2017. november 18., szombat
 

A Szabadság téri óvodásoknak a Koraszülöttek Világnapján idén is olyan foglalkozások voltak, amelyek az együttérzést tudatosították.

 

 

 

 

 

 

 

Csendben rebbenő mellkasok, aprócska lábacskák, meg-megmozduló halovány kezecskék az inkubátorban, a monitor szabályos csipogása - ezek a képek jelennek meg gondolatban, amikor koraszülöttekről hallunk.

És persze szívszorító történetek, amikor a remény mégis mindenhol ott feszül, hogy az inkubátorba kerülő leheletnyi súlyú vagy éppen beteg gyerekek épen kerülhessenek ki onnan.

Az utóbbi 20-30 évben a koraszülési tendencia nem változott az életben maradási esély viszont tízszeresére nőtt.

Statisztikák szerint minden 10. baba koraszülött. Évtizedek óta ugyanannyi baba érkezik a világra korábban, azaz a 37. hét előtt. Az új módszereknek köszönhetően azonban többen élik túl és élhetnek később minőségi életet.

 

November 17-e az egész világon a Koraszülöttek Világnapja, amely azokról a családokról szól, akiknek szembesülniük kellett a koraszülés nehézségeivel és következményeivel. A kezdeményezéshez Hódmezővásárhelyen is csatlakoztak, többek között a Szabadság téri Óvoda is, ahol az óvónők segítségével sajátos módon a „gyerekek nyelvén” igyekeznek az együttérzést tudatosítani. A Szabadság téri Klímanócskák idén már második alkalommal csatlakoztak a kezdeményezéshez, amelynek jelképe a lila polip. Az óvoda felújítása miatt a Liszt Ferenc Ének Zenei Általános Iskola emeleti szintjén rendezkedtek be ideiglenesen.

 

„Rendkívül fontos, hogy már óvodás korban meglapozzuk az érzelmi intelligenciát, a családok felé közvetítsük az empatikus magatartást. Érzékenyítsük a gyerekeket, s rajtuk keresztül a szülőket, így a társadalmat is.”- mondta Bozókiné Szabó Ildikó a Vásárhelyi Híreknek.

Az óvoda vezetője hozzátette, „óvodánkba is járnak koraszülött gyerekek. A szülők között is nagy sikert aratott a kezdeményezés. Közösen megbeszéltük a gyerekekkel, hogy mit jelent koraszülöttnek lenni.”

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Vásárhely szociális területén munkálkodókat tüntettek ki

Vásárhely szociális területén...

A november 15-én tartott közgyűlésen idén is hárman kaptak kitüntetést szociális területen...
Pedagógusok veszélyben - van megoldás

Pedagógusok veszélyben - van megoldás

Mint az ország más településésein, a Hódmezővásárhelyen dolgozó pedagógusok is fokozottan...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Erdéllyel ismerkedtek a Németh László diákjai
Erdéllyel ismerkedtek a Németh László diákjai Székelyföld szépsége, az erdélyi magyarok kedvessége, a helyi diákokkal kötött barátságok, a közösen átélt élmények tették felejthetetlenné ezt az öt napot.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.20.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.20.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Az eredeti vásárhelyi Országzászló emléke
Az eredeti vásárhelyi Országzászló emléke 1934-ben, Pünkösdkor avatták fel a magyar egység eszméit hirdető országzászló emlékművet Hódmezővásárhelyen, a Kossuth téren.
 
Vereséggel búcsúzott a HLKC
Vereséggel búcsúzott a HLKC Az utolsó fordulóra került sor szombaton az NBI/B női felnőtt kézilabda bajnokságban, a HLKC a mezőny egyik meghatározó csapatát a Gödöt fogadta.
 
A szúnyogcsípésről még több
A szúnyogcsípésről még több

Nyárra menetrendszerűen megjelennek a vérszívó szúnyogok. A testesebb embereket és a várandós kismamákat kedvelik, ám a házikedvencekre halálos is lehet.

 
Üzenetet hordozó ünnep
Üzenetet hordozó ünnep Pünkösd üzenetet hordoz, az ember és a természet szeretetét, csupa olyat, amiben megkapaszkodhatunk, és amik által továbbléphetünk.
 
A bajnokság 13. helyén zárt a Kosársuli
A bajnokság 13. helyén zárt a Kosársuli Szinte végig vezetve szerezte meg a győzelmet a Győr otthonában a Vásárhelyi Kosársuli. A siker ezúttal egyben a 13. hely megszerzését is jelentette.