Kultúra, oktatásEgyüttérzés a kis lila polip segítségével

2017. november 18., szombat
 

A Szabadság téri óvodásoknak a Koraszülöttek Világnapján idén is olyan foglalkozások voltak, amelyek az együttérzést tudatosították.

 

 

 

 

 

 

 

Csendben rebbenő mellkasok, aprócska lábacskák, meg-megmozduló halovány kezecskék az inkubátorban, a monitor szabályos csipogása - ezek a képek jelennek meg gondolatban, amikor koraszülöttekről hallunk.

És persze szívszorító történetek, amikor a remény mégis mindenhol ott feszül, hogy az inkubátorba kerülő leheletnyi súlyú vagy éppen beteg gyerekek épen kerülhessenek ki onnan.

Az utóbbi 20-30 évben a koraszülési tendencia nem változott az életben maradási esély viszont tízszeresére nőtt.

Statisztikák szerint minden 10. baba koraszülött. Évtizedek óta ugyanannyi baba érkezik a világra korábban, azaz a 37. hét előtt. Az új módszereknek köszönhetően azonban többen élik túl és élhetnek később minőségi életet.

 

November 17-e az egész világon a Koraszülöttek Világnapja, amely azokról a családokról szól, akiknek szembesülniük kellett a koraszülés nehézségeivel és következményeivel. A kezdeményezéshez Hódmezővásárhelyen is csatlakoztak, többek között a Szabadság téri Óvoda is, ahol az óvónők segítségével sajátos módon a „gyerekek nyelvén” igyekeznek az együttérzést tudatosítani. A Szabadság téri Klímanócskák idén már második alkalommal csatlakoztak a kezdeményezéshez, amelynek jelképe a lila polip. Az óvoda felújítása miatt a Liszt Ferenc Ének Zenei Általános Iskola emeleti szintjén rendezkedtek be ideiglenesen.

 

„Rendkívül fontos, hogy már óvodás korban meglapozzuk az érzelmi intelligenciát, a családok felé közvetítsük az empatikus magatartást. Érzékenyítsük a gyerekeket, s rajtuk keresztül a szülőket, így a társadalmat is.”- mondta Bozókiné Szabó Ildikó a Vásárhelyi Híreknek.

Az óvoda vezetője hozzátette, „óvodánkba is járnak koraszülött gyerekek. A szülők között is nagy sikert aratott a kezdeményezés. Közösen megbeszéltük a gyerekekkel, hogy mit jelent koraszülöttnek lenni.”

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Vásárhely szociális területén munkálkodókat tüntettek ki

Vásárhely szociális területén...

A november 15-én tartott közgyűlésen idén is hárman kaptak kitüntetést szociális területen...
Pedagógusok veszélyben - van megoldás

Pedagógusok veszélyben - van megoldás

Mint az ország más településésein, a Hódmezővásárhelyen dolgozó pedagógusok is fokozottan...
 

És ezt már olvasta?

Sokszínű képzőművészet a Tornyaiban
Sokszínű képzőművészet a Tornyaiban Önmagáért beszél a Tornyai János Múzeumban az NKA Képzőművészeti Kollégium új kiállításánal címe: 25 év, 50 képzőművész, 99 alkotás. Képekkel.
 
Egy Napos oldal
Egy Napos oldal A Szabadság téri óvoda Klímanócskái nyáron sem tétlenkednek a Nap elleni védelemre szemléletformáló foglalkozásokkal hívják fel a figyelmet. Képekkel.
 
A férfiélet tárgyai és történetei
A férfiélet tárgyai és történetei A Tornyai János Múzeum Férfiak a múltból. Tárgyak, sorsok, történetek című kiállításában a tárlat kurátora, Terendi Viktória kalauzolta az érdeklődőket. Képekkel.
 
Klasszikus formák és modern törekvések
Klasszikus formák és modern törekvések Makón nyílt kiállítása V. Nagy Nándornak, a Tornyai János Múzeum főrestaurátorának. Szobrászati és grafikai munkáiból nyújt keresztmetszetett. Képekkel.
 
Színházi bérlet-ajánlatok
Színházi bérlet-ajánlatok Két bérletsorozatban kínál 11 színházi előadás az ősszel kezdődő évadában a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ.
 
Kétszáznál több mű - húsz díjazott
Kétszáznál több mű - húsz díjazott

Háromnapos tanácskozást követően döntött a 65. Vásárhelyi Őszi Tárlat zsűrije arról, hogy mely műalkotásokat láthatja a nagyközönség az október 7-én nyíló kiállításon.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.31.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.31.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."