Kultúra, oktatásEgyüttérzés a kis lila polip segítségével

2017. november 18., szombat
 

A Szabadság téri óvodásoknak a Koraszülöttek Világnapján idén is olyan foglalkozások voltak, amelyek az együttérzést tudatosították.

 

 

 

 

 

 

 

Csendben rebbenő mellkasok, aprócska lábacskák, meg-megmozduló halovány kezecskék az inkubátorban, a monitor szabályos csipogása - ezek a képek jelennek meg gondolatban, amikor koraszülöttekről hallunk.

És persze szívszorító történetek, amikor a remény mégis mindenhol ott feszül, hogy az inkubátorba kerülő leheletnyi súlyú vagy éppen beteg gyerekek épen kerülhessenek ki onnan.

Az utóbbi 20-30 évben a koraszülési tendencia nem változott az életben maradási esély viszont tízszeresére nőtt.

Statisztikák szerint minden 10. baba koraszülött. Évtizedek óta ugyanannyi baba érkezik a világra korábban, azaz a 37. hét előtt. Az új módszereknek köszönhetően azonban többen élik túl és élhetnek később minőségi életet.

 

November 17-e az egész világon a Koraszülöttek Világnapja, amely azokról a családokról szól, akiknek szembesülniük kellett a koraszülés nehézségeivel és következményeivel. A kezdeményezéshez Hódmezővásárhelyen is csatlakoztak, többek között a Szabadság téri Óvoda is, ahol az óvónők segítségével sajátos módon a „gyerekek nyelvén” igyekeznek az együttérzést tudatosítani. A Szabadság téri Klímanócskák idén már második alkalommal csatlakoztak a kezdeményezéshez, amelynek jelképe a lila polip. Az óvoda felújítása miatt a Liszt Ferenc Ének Zenei Általános Iskola emeleti szintjén rendezkedtek be ideiglenesen.

 

„Rendkívül fontos, hogy már óvodás korban meglapozzuk az érzelmi intelligenciát, a családok felé közvetítsük az empatikus magatartást. Érzékenyítsük a gyerekeket, s rajtuk keresztül a szülőket, így a társadalmat is.”- mondta Bozókiné Szabó Ildikó a Vásárhelyi Híreknek.

Az óvoda vezetője hozzátette, „óvodánkba is járnak koraszülött gyerekek. A szülők között is nagy sikert aratott a kezdeményezés. Közösen megbeszéltük a gyerekekkel, hogy mit jelent koraszülöttnek lenni.”

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Vásárhely szociális területén munkálkodókat tüntettek ki

Vásárhely szociális területén...

A november 15-én tartott közgyűlésen idén is hárman kaptak kitüntetést szociális területen...
Pedagógusok veszélyben - van megoldás

Pedagógusok veszélyben - van megoldás

Mint az ország más településésein, a Hódmezővásárhelyen dolgozó pedagógusok is fokozottan...
 

És ezt már olvasta?

Konferencia a Hunyadiak koráról
Konferencia a Hunyadiak koráról Az Országházban rendeztek konferenciát a Hunyadiaktól napjainkig címmel. Miklós Péter is tartott előadást.
 
Átadták az új makói levéltárat
Átadták az új makói levéltárat A jövőben Makó és a környező 16 település iratanyaga mellett az egykori Csanád vármegye dokumentumait is az új épületegyüttesben helyezik majd el.
 
Két lopás két tettenérés
Két lopás két tettenérés A nyomozók előállítottak egy mindszenti fiatalt, aki gyermekkorú társával két nap alatt több alkalommal is lopni indult Hódmezővásárhelyen és Mindszenten.
 
Itt a csendes gyilkos szezonja
Itt a csendes gyilkos szezonja Rosszullétre panaszkodott egy férfi kedden este,  A tűzoltók mérőműszerei kimutatták a gyilkos gáz jelenlétét a ház helyiségeiben. Néhány fontos tudnivaló.
 
Jöhet a középdöntő
Jöhet a középdöntő Több száz versenyző közül válogatták be a Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület vezetőedzőjét a Tv2 Ninja Warrior műsorába.
 
Motoros a baleset áldozata
Motoros a baleset áldozata Életét vesztette az a motoros, aki egy kamionnal ütközött a 47-es főút és a Rárósi út kereszteződésében.
 
Győzelem Csorvás ellen
Győzelem Csorvás ellen A vásárhelyi kézilabdás lányok továbbra is hibátlan mérleggel állnak a tabella Gyula mögött a második helyen, 14 ponttal.