Kultúra, oktatásEgy sorsfordító esztendőre emlékezve

2018. november 7., szerda
 
Egy sorsfordító esztendőre emlékezve

Ennek így kellett lennie címmel rendez konferenciát november 8-án, csütörtökön 11 órától a hódmezővásárhelyi Emlékpont az első világháború lezárultának századik évfordulójára és Tisza István miniszterelnök meggyilkolásának centenáriumára emlékezve.

 

 

 

 

 

 

 

A tudományos tanácskozásról Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője, a Tornyai János Múzeum igazgatója elmondta: a száz évvel ezelőtti események sorsfordítók voltak Magyarország történelmében.

 

Az első világháborúban hatszázezer magyar katona adta életét a hazáért, a hadifogságba esettek és megrokkantak száma kétmillió főre tehető, míg a háborút eleinte ellenző miniszterelnökből a közvélemény szemében háborús bűnbakká változott Tisza Istvánt 1918. október 31-én, a polgári demokratikus forradalom kitörésével párhozamosan gyilkolták meg máig tisztázatlan körülmények között. S halálával végleg megszűnt a liberális és konzervatív elemeket egyaránt mutató nemzeti szabadelvűség és az Osztrák-Magyar Monarchia dualizmusa – hangsúlyozta a történész.

 

Ennek így kellett lennie – idézte Tisza István utolsó szavait Miklós Péter, jelezvén, hogy az ország kényszerpályára került, s a világháborús vereség okozta országcsonkítás, a társadalmi- és tulajdonviszonyok átrendeződése, az ország szovjet érdekszférába kerülése elképzelhetetlen lett volna, ha a monarchia nem is feltétlenül győztesen, de más feltételekkel vág neki a két világháború közötti időszaknak.

 

A csütörtök délelőtti tudományos tanácskozáson Hatos Pál, a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kar dékánja a Tisza-gyilkosságról és a magyar közvéleménynek az arra adott reakciójáról tart előadást, Vizi László Tamás, a Kodolányi János Egyetem rektorhelyettese, főiskolai tanár pedig 1918. november 16., a köztársaság kikiáltásának napját mutatja be. Gulyás László, a Szegedi Tudományegyetem professzora az 1919 és 1921 között kialakult versailles-washingtoni békerendszer során meghúzott határok kialakulását ismerteti, különös tekintettel a két nagyhatalom közé szorult köztes-európai régiónkra. A konferenciát záró előadásában Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője, a Tornyai János Múzeum igazgatója az első világháború után Magyarországon történt forradalmi alternatívák összefüggéseit és folyamatait elemzi.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Átadták a Dél-alföldi Innovációs Díjakat

Átadták a Dél-alföldi Innovációs Díjakat

Vásárhelyi cég az egyik díj nyertese. A díjra iparilag alkalmazható és piacképes, a...
Égett az aljnövényzet Vásárhely határában

Égett az aljnövényzet Vásárhely határában

A hódmezővásárhelyi tűzoltók érkeztek a helyszínre,sikerült megakadályozni a tűz...
 

És ezt már olvasta?

Jótékonysági koncert az Ótemplomban
Jótékonysági koncert az Ótemplomban A mintegy félszáz tagú, sérült művészekből álló társulat a vásárhelyi születésű St. Martinnal lép fel a Református Ótemplomban.
 
Fókuszban a Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal alkotói
Fókuszban a Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal alkotói A 65. Vásárhelyi Őszi Tárlaton szereplő művészek negyede a fiatal alkotók közül került ki.
 
A múlt felidézése a jelen tanulságaként
A múlt felidézése a jelen tanulságaként A Raoul Wallenberg Egyesület idén is Hódmezővásárhelyen rendezi meg az országos középiskolai vetélkedőjének regionális fordulóját.
 
Múzeumi szomszédolás
Múzeumi szomszédolás A szegedi Móra Ferenc Múzeum munkatársai szakmai látogatás tettek Vásárhelyen.
 
A korizás egyelőre jegelve
A korizás egyelőre jegelve Már csak víz és hideg idő kell és idén télen is lehet korizni a Kossuth téren. A két feltétel közül az első azonnal teljesíthető, míg a másodikra még várni kell.
 
Egy nap a kis lila polippal
Egy nap a kis lila polippal A Szabadság téri óvodásoknak a Koraszülöttek Világnapján idén is olyan foglalkozások voltak, amelyek az együttérzést tudatosították. Képekkel.
 
Időben jelzett és ezzel életet mentett
Időben jelzett és ezzel életet mentett Az Ábrai Károly utcából érkezett a lakossági bejelentés, miszerint a fürdőszobában elhelyezett szén-monoxid jelző készülék sípoló riasztással jelez.