GazdaságEgy lépéssel előrébb

2019. szeptember 11., szerda
 
Egy lépéssel előrébb

A következő időszakban mintegy 250 köbméter földet mozgatnak meg a Bethlen Gábor Református Gimnázium tervezett új épületeinek a helyén, részben az iskola területén, részben a Tóth Sándor utcai oldalra épülő új szárny mérete miatt az Alföldi Galéria udvarából átadott részen. Ennek az ingatlanrésznek a jelképes 100 forintos vételáron történő átadásáról 2018 július 6-án döntött a közgyűlés.

 

 

 

 

 

„Ez a kapavágás még nem az a kapavágás”, summázható a jelenlegi munkálat. Bán Csaba református lelkipásztor, a fenntartó képviselője régészeti feltárást kért a 621 négyzetméteres területre. A valódi építkezés kezdési időpontja ugyanis még nem ismert.

 

Nagy előrelépést jelent viszont, hogy a – Vásárhelyi Hírekben elsőként bemutatott – látványterveket véglegesítették és nagyjából már 90% -os a kivitelezési tervek készültségi foka. (ITT megtekinthetők a tervek és olvashatók a részletek!)

 

Bán Csaba a Vásárhelyi Híreknek elmondta, ez azt jelenti, hogy az épületszerkezeti, épületgépészeti, (áramellátás, fűtés, stb.) tervezési munkái a befejező szakaszában vannak. A kész tervek aprólékos hatósági ellenőrzése következik. Ezt követően kell kiírni a közbeszerzéseket. Az építkezés időpontjának kezdetéről még nincs hír.

 

Vagyis még mindig nem kapta meg a város a Miniszterelnökségtől a megvalósítási szakasz aláírt támogatási okiratát.

Itt jegyezzük meg, hogy egy ugyanilyen engedélyre vár a város a Németh László Gimnázium, Általános Iskola bővítése ügyében is. Egy nyilvánosságra hozott (2019. április 24-én kelt) miniszterelnökségi levél szerint, az EMMI új oktatási stratégiát dolgoz ki, egy új Nemzeti Alaptanterv bevezetésével, ami miatt egyelőre nem adják ki a támogatói okiratot. 

A Polgármesteri Hivatal szerint ezek a folyamatok hónapokat vesznek igénybe, az előrehaladás tekintetében az önkormányzatnak nincs ráhatása.

 

Mint arról többször is részletesen írt a Vásárhelyi Hírek, a sokat emlegetett Modern Városok Program óriási pénzosztogatása során Orbán Viktor miniszterelnök 2017 május végén, hódmezővásárhelyi látogatása során több helyi beruházás finanszírozásának ígéretével, arról is beszélt, hogy a településen új könyvtárat és tudásközpontot építenek 4 milliárd forintos beruházással, és ugyanekkora összegből felújítják több középiskola és egy kollégium épületét.

Mivel konkrét összeget még nem említettek, sejthető, hogy nagyjából több milliárd forintot szánnának a Bethlen Gábor Református Gimnázium épületének teljes felújítására és bővítésére. Az ígéreteket hivatalos formába foglaló kormányhatározat 2017 november 10-én jelent meg a Magyar Közlönyben. Ebben a rendeletben egyébként két iskola egy mondatban olvasható: „…tegyék meg a szükséges intézkedéseket a Bethlen Gábor Református Gimnázium, illetve a Németh László Általános Iskola és Gimnázium Önkormányzat által történő felújításának és bővítésének támogatása érdekében.”

A határideje a rendelkezés szerint, „az engedélyes tervek rendelkezésre állását követően azonnal.”

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Egy most alapított díj is őrzi az operaénekes emlékét

Egy most alapított díj is őrzi az...

Hódmezővásárhely szülöttéről elnevezett díjat alapított a Zeneakadémia, az elismerést...
Kialakult a szavazólapon szereplők sorrendje

Kialakult a szavazólapon szereplők sorrendje

Hódmezővásárhelyen október 13-án a két polgármesterjelöltre, valamint 37 önkormányzati...
 

És ezt már olvasta?

Újabb sikeres színházi előadás
Újabb sikeres színházi előadás Egy férfiklub hétköznapjaiba engedett bepillantást a Nő a tét című előadás legutóbb a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.
 
Jazzkívánságműsor - vásárhelyieknek
Jazzkívánságműsor - vásárhelyieknek Pazar zenei élmény részesei lehettek azok, akik ellátogattak a Sárik Péter Trió és Falusi Mariann közös koncertjére a Bessenyei Ferenc Művelődési Központba.
 
Elpuskázott helyzetek, eladott labdák
Elpuskázott helyzetek, eladott labdák A Vásárhelyi Kosársuli felnőtt-, valamint U20-as csapata vasárnap a Pápa otthonában lépett pályára az NB I/B Zöld csoportjában. Egy győzelem, egy vereség.
 
Dobogós helyezések Budapesten
Dobogós helyezések Budapesten

Október 12-én a 12. Magyar Open Poomsae Bajnokságon a vásárhelyi Máté Taekwondo & Hapkido KHSE sportolói 5 dobogós helyezést ért el.

 
Súlyos testi sértés a vád
Súlyos testi sértés a vád Vádat emeltek egy tanár ellen, aki eltörte egy diákja kezét idén tavasszal egy hódmezővásárhelyi általános iskolában.
 
Választott Hódmezővásárhely
Választott Hódmezővásárhely

13 478 szavazattal Dr. Márki-Zay Péter lett a polgármestere. Fölényes győzelmet arattak a Mindenki Magyarországa Mozgalom - Tiszta Vásárhelyért Egyesület jelöltje.

 

 
Mindszenti sorozatbetörés elfogással
Mindszenti sorozatbetörés elfogással Nem kis riadalmat keltett a mindszenti és vásárhelyi facebookosok között az a hír, hogy 12 óra alatt 5 betörés volt. Igaz a betörő csak 4 órán ár örülhetett a zsákmánynak.