Kultúra, oktatásEgy kis odafigyelés Földünk védelme érdekében

2017. április 24., hétfő
 

Tavaly áprilisban volt első alkalommal Fenntarthatóság-környezettudatosság Témahét a magyar iskolákban. A programsorozat sikere után az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásával a PontVelem Okos Program szervezésében az idei tanévben április 24-28. között rendezik meg.

 

 

FotóK. Kakuk Tünde

 

 

 

A program szándéka a felnőttek nagy része számára egyértelmű, elég ha az elmúlt két hét időjárását nézzük, hiszen a globális felmelegedés, vízhiány, csökkenő energiakészlet, klímaváltozás veszélyeit, mint például most április második felében - a sok helyen félméteres havazást - saját bőrünkön is megtapasztalhattuk.

Veszély fenyegeti Földünket, ha gyorsan nem változtatunk szemléletünkön és magatartásunkon. A szemléletváltásra a gyermekek a legfogékonyabbak, épp ezért fontos, hogy már iskolás korban megismerjék a téma fontosságát és felfigyeljenek személyes érintettségükre, hiszen kis odafigyeléssel ők is sokat tehetnek a Föld védelméért.

 

Hódmezővásárhelyen a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola is csatlakozott a Fenntarthatósági Témahéthez, amelynek ma volt a nyitónapja.

A megnyitóra az iskola udvarán összegyűlt gyereksereghez megérkeztek a Szabadság téri óvodások, akik pénteken a Föld napjához kapcsolódva részt vettek a „Gyújts egy gyertyát a Földért” programban.

Ez a program most az iskolában folytatódott azzal, hogy - mint képeinken is látható - az óvodások áthozták a gyertyákat és elhelyezték a 120 éves tölgyfa körül. Közben az óvodások verseket mondtak

Az iskolarádióból a Föld dala szólt, és ezzel fel is avatták a gyerekek a már régóta nagyon várt Sulirádiót.

 

„A fenntarthatósági héten két projektet valósítunk meg. Az egyik az alsó tagozatosokat érinti: Szeresd az állatokat! címet viseli, amelyben a gyerekek megismerkednek a felelős állattartással. Elhozhatják saját házi kedvenceiket, riportot készítenek, kérdőíves felmérést végeznek másokkal, majd elemzik azokat. Felső tagozaton a Tudatos táplálkozás projekt keretében az egészséges táplálkozással, a vitaminok fontosságával és a tudatos vásárlással, fogyasztással ismerkedhetnek meg a diákok.” - mondta Forrainé Kószó Györgyi a Vásárhelyi Híreknek.

 

A programhét további részleteiről az iskola igazgatónője elmondta, fotószafarit szerveznek, állateledelt gyűjtenek az Igéző Állatvédő Egyesületnek. Tovább lesz plakátkészítés, kézműves foglalkozás. Keddi napon telefonmentes napot tartanak, csütörtökön fát ültetnek.

Megtudtuk készülnek az újabb nagy papírgyűjtésre, május 5-re.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Negyedszázada hunyt el Lányi Lajos

Negyedszázada hunyt el Lányi Lajos

A kiváló pedagógus és ismert zenész, nagy műveltségéről, az emberek szeretetéről, és a...
Wolf Eszter korosztályos magyar bajnok

Wolf Eszter korosztályos magyar bajnok

A hétvégén Vásárhelyre költözött a magyar tőrözők gyermek korosztálya. A Gyermek...

 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

A tanévkezdés biztosított, de a Táltos ügy vége még nem látszik
A tanévkezdés biztosított, de a Táltos ügy vége még nem látszik A Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ szülői értekezletre hívta a Táltosba járó gyerekek szüleit. A tanévkezdés minden gyerek számára megoldódott.
 
Megvannak tram train nyertes kivitelezői
Megvannak tram train nyertes kivitelezői 2019 első felére készülhet el a még most is sok vásárhelyi által vitatott projekt. Ha megépül gyorsan elérhető lesz Szeged. Nézze meg a megállókat!
 
Restaurálták Magyarország legnagyobb első világháborús szobrát
Restaurálták Magyarország legnagyobb első világháborús szobrát Pásztor János alkotása csütörtökön került vissza a Kossuth térre. Az elesett hódmezővásárhelyi katonák nevét megörökítik a szobor előtt
 
Ököllel ütve követelték vissza a kölcsönt
Ököllel ütve követelték vissza a kölcsönt Erőszakkal követelték a kölcsönadott pénzt egy 35 éves férfi ismerősüktől. A vásárhelyi rendőrök őrizetbe vették őket.
 
Mégis Vásárhelyen játssza hazai meccseit a HFC
Mégis Vásárhelyen játssza hazai meccseit a HFC Az MLSZ legfrissebb elnökségi határozata szerint mégis Hódmezővásárhelyen játszhatja NB III-as mérkőzéseit a vásárhelyi klub csapata.
 
Nyári szünidőben is sportolás
Nyári szünidőben is sportolás Idén is sikeres volt  Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület egyhetes tábora. Két koreai mester segített elmélyíteni a tudást.   
 
Talaj-előkészítés művészi szinten
Talaj-előkészítés művészi szinten A Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi Mezőgazdasági Karának mérnök hallgatója idén is szép eredményt ért el a Regionális Szántóversenyen. Látványos videóval!