Kultúra, oktatásEgy kis odafigyelés Földünk védelme érdekében

2017. április 24., hétfő
 

Tavaly áprilisban volt első alkalommal Fenntarthatóság-környezettudatosság Témahét a magyar iskolákban. A programsorozat sikere után az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásával a PontVelem Okos Program szervezésében az idei tanévben április 24-28. között rendezik meg.

 

 

FotóK. Kakuk Tünde

 

 

 

A program szándéka a felnőttek nagy része számára egyértelmű, elég ha az elmúlt két hét időjárását nézzük, hiszen a globális felmelegedés, vízhiány, csökkenő energiakészlet, klímaváltozás veszélyeit, mint például most április második felében - a sok helyen félméteres havazást - saját bőrünkön is megtapasztalhattuk.

Veszély fenyegeti Földünket, ha gyorsan nem változtatunk szemléletünkön és magatartásunkon. A szemléletváltásra a gyermekek a legfogékonyabbak, épp ezért fontos, hogy már iskolás korban megismerjék a téma fontosságát és felfigyeljenek személyes érintettségükre, hiszen kis odafigyeléssel ők is sokat tehetnek a Föld védelméért.

 

Hódmezővásárhelyen a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola is csatlakozott a Fenntarthatósági Témahéthez, amelynek ma volt a nyitónapja.

A megnyitóra az iskola udvarán összegyűlt gyereksereghez megérkeztek a Szabadság téri óvodások, akik pénteken a Föld napjához kapcsolódva részt vettek a „Gyújts egy gyertyát a Földért” programban.

Ez a program most az iskolában folytatódott azzal, hogy - mint képeinken is látható - az óvodások áthozták a gyertyákat és elhelyezték a 120 éves tölgyfa körül. Közben az óvodások verseket mondtak

Az iskolarádióból a Föld dala szólt, és ezzel fel is avatták a gyerekek a már régóta nagyon várt Sulirádiót.

 

„A fenntarthatósági héten két projektet valósítunk meg. Az egyik az alsó tagozatosokat érinti: Szeresd az állatokat! címet viseli, amelyben a gyerekek megismerkednek a felelős állattartással. Elhozhatják saját házi kedvenceiket, riportot készítenek, kérdőíves felmérést végeznek másokkal, majd elemzik azokat. Felső tagozaton a Tudatos táplálkozás projekt keretében az egészséges táplálkozással, a vitaminok fontosságával és a tudatos vásárlással, fogyasztással ismerkedhetnek meg a diákok.” - mondta Forrainé Kószó Györgyi a Vásárhelyi Híreknek.

 

A programhét további részleteiről az iskola igazgatónője elmondta, fotószafarit szerveznek, állateledelt gyűjtenek az Igéző Állatvédő Egyesületnek. Tovább lesz plakátkészítés, kézműves foglalkozás. Keddi napon telefonmentes napot tartanak, csütörtökön fát ültetnek.

Megtudtuk készülnek az újabb nagy papírgyűjtésre, május 5-re.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Negyedszázada hunyt el Lányi Lajos

Negyedszázada hunyt el Lányi Lajos

A kiváló pedagógus és ismert zenész, nagy műveltségéről, az emberek szeretetéről, és a...
Wolf Eszter korosztályos magyar bajnok

Wolf Eszter korosztályos magyar bajnok

A hétvégén Vásárhelyre költözött a magyar tőrözők gyermek korosztálya. A Gyermek...

 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Elakadt az önkormányzati távhőtársaságok államo­sítása?
Elakadt az önkormányzati távhőtársaságok államo­sítása? Nem csak a kánikulától, hanem az ezek­ben a hetekben érkező éves elszámolószámláktól is megizzadhatnak a távfűtéses lakásban élők.
 
Ismét angyalokat keres a Vodafone
Ismét angyalokat keres a Vodafone Idén hetedik alkalommal hirdetik meg a pályázatot, amelynek keretein belül eddig összesen 30 Főállású Angyal valósíthatta meg kitűzött céljait.
 
Melegben a kutyák is kutyául vannak
Melegben a kutyák is kutyául vannak Tudta? Kutyánk azért kapar magának egy helyet a földben hogy abba belefeküdve lehűtse a testét. Érdemes ezt a helyet kicsit belocsolni. Még több jótanács!
 
Viharkárok adnak munkát
Viharkárok adnak munkát

Fák dőltek ki, ágak szakadtak le, több épület is megrongálódott. A 47-es számú főúton több helyen is faágak zuhantak az útra. Két nap összefoglalása.

 
Fesztivál katonazenekarra hangolva
Fesztivál katonazenekarra hangolva Idén is gyepshow-val tarkítva három helyőrségi zenekar vesz részt Vásárhelyen, a Dél-alföldi Katonazenekari Fesztiválon. Fellép Kónya Krisztina is.
 
Koszovói előkészületek
Koszovói előkészületek

A kontingens több mint háromszáz tagja nagy erőbedobással készül a balkáni feladat ellátására a hódmezővásárhelyi laktanyában. Képekkel!

 
Lezárult egy felesleges háborúskodás
Lezárult egy felesleges háborúskodás A régóta húzodó ügy a sportágnak és a sportolóknak is ártott. A Fővárosi Törvényszék megsemmisítette a Máté Taekwondoval szemben hozott  fegyelmi határozatot.