Kultúra, oktatásEgy kis odafigyelés Földünk védelme érdekében

2017. április 24., hétfő
 

Tavaly áprilisban volt első alkalommal Fenntarthatóság-környezettudatosság Témahét a magyar iskolákban. A programsorozat sikere után az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásával a PontVelem Okos Program szervezésében az idei tanévben április 24-28. között rendezik meg.

 

 

FotóK. Kakuk Tünde

 

 

 

A program szándéka a felnőttek nagy része számára egyértelmű, elég ha az elmúlt két hét időjárását nézzük, hiszen a globális felmelegedés, vízhiány, csökkenő energiakészlet, klímaváltozás veszélyeit, mint például most április második felében - a sok helyen félméteres havazást - saját bőrünkön is megtapasztalhattuk.

Veszély fenyegeti Földünket, ha gyorsan nem változtatunk szemléletünkön és magatartásunkon. A szemléletváltásra a gyermekek a legfogékonyabbak, épp ezért fontos, hogy már iskolás korban megismerjék a téma fontosságát és felfigyeljenek személyes érintettségükre, hiszen kis odafigyeléssel ők is sokat tehetnek a Föld védelméért.

 

Hódmezővásárhelyen a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola is csatlakozott a Fenntarthatósági Témahéthez, amelynek ma volt a nyitónapja.

A megnyitóra az iskola udvarán összegyűlt gyereksereghez megérkeztek a Szabadság téri óvodások, akik pénteken a Föld napjához kapcsolódva részt vettek a „Gyújts egy gyertyát a Földért” programban.

Ez a program most az iskolában folytatódott azzal, hogy - mint képeinken is látható - az óvodások áthozták a gyertyákat és elhelyezték a 120 éves tölgyfa körül. Közben az óvodások verseket mondtak

Az iskolarádióból a Föld dala szólt, és ezzel fel is avatták a gyerekek a már régóta nagyon várt Sulirádiót.

 

„A fenntarthatósági héten két projektet valósítunk meg. Az egyik az alsó tagozatosokat érinti: Szeresd az állatokat! címet viseli, amelyben a gyerekek megismerkednek a felelős állattartással. Elhozhatják saját házi kedvenceiket, riportot készítenek, kérdőíves felmérést végeznek másokkal, majd elemzik azokat. Felső tagozaton a Tudatos táplálkozás projekt keretében az egészséges táplálkozással, a vitaminok fontosságával és a tudatos vásárlással, fogyasztással ismerkedhetnek meg a diákok.” - mondta Forrainé Kószó Györgyi a Vásárhelyi Híreknek.

 

A programhét további részleteiről az iskola igazgatónője elmondta, fotószafarit szerveznek, állateledelt gyűjtenek az Igéző Állatvédő Egyesületnek. Tovább lesz plakátkészítés, kézműves foglalkozás. Keddi napon telefonmentes napot tartanak, csütörtökön fát ültetnek.

Megtudtuk készülnek az újabb nagy papírgyűjtésre, május 5-re.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Negyedszázada hunyt el Lányi Lajos

Negyedszázada hunyt el Lányi Lajos

A kiváló pedagógus és ismert zenész, nagy műveltségéről, az emberek szeretetéről, és a...
Wolf Eszter korosztályos magyar bajnok

Wolf Eszter korosztályos magyar bajnok

A hétvégén Vásárhelyre költözött a magyar tőrözők gyermek korosztálya. A Gyermek...

 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Úszó Ifjúsági Országos Bajnokság Hódmezővásárhelyen
Úszó Ifjúsági Országos Bajnokság Hódmezővásárhelyen Hódmezővásárhely ad otthont a 89. Ifjúsági Országos Bajnokságnak május 24-től 27-ig a Gyarmati Dezső Sportuszodában.
 
Ludas Matyi - gyerekekre hangolva
Ludas Matyi - gyerekekre hangolva A nagysikerű Bon Bon Matiné gyerekelőadás ezúttal Ludas Matyi, a furfangos libapásztor történetét zenei feldolgozásban kelti életre a BFMK színpadán.
 
Természet- és Környezetvédelmi Filmnapok a Bessenyeiben
Természet- és Környezetvédelmi Filmnapok a Bessenyeiben Három napon át előadások, tucatnyi fantasztikus magyar és külföldi filmalkotás, amelyek Földünk csodáit, értékeit mutatják be és hívják fel a figyelmet a védelmükre.
 
A szeretet arcai az Emlékpontban
A szeretet arcai az Emlékpontban A Manilában embert próbáló körülmények között szolgálatot teljesítő katolikus nővérek munkáját megörökítő film operatőre vásárhelyi származású. Képekkel!
 
Gyermekvállalásról, bevándorlókról, Székkutas páratlan fejlődéséről
Gyermekvállalásról, bevándorlókról, Székkutas páratlan fejlődéséről Lázár János országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető miniszter május 23-án este lakossági fórumot tartott Székkutason.    
 
Veszély a magasból
Veszély a magasból Hódmezővásárhelyen a gyalogosokat veszélyeztette egy törött erkélykorlát üveg, amely egy negyedik emeleti erkélyről lógott le a Lehel utcában.
 
A Holló utcából a Nap felé
A Holló utcából a Nap felé A vásárhelyi származású csillagász egykori iskolájában, a Varga Tamásban diákoknak tartott vetítéses előadást. Képekkel!