Kultúra, oktatásEgy kis odafigyelés Földünk védelme érdekében

2017. április 24., hétfő
 

Tavaly áprilisban volt első alkalommal Fenntarthatóság-környezettudatosság Témahét a magyar iskolákban. A programsorozat sikere után az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásával a PontVelem Okos Program szervezésében az idei tanévben április 24-28. között rendezik meg.

 

 

FotóK. Kakuk Tünde

 

 

 

A program szándéka a felnőttek nagy része számára egyértelmű, elég ha az elmúlt két hét időjárását nézzük, hiszen a globális felmelegedés, vízhiány, csökkenő energiakészlet, klímaváltozás veszélyeit, mint például most április második felében - a sok helyen félméteres havazást - saját bőrünkön is megtapasztalhattuk.

Veszély fenyegeti Földünket, ha gyorsan nem változtatunk szemléletünkön és magatartásunkon. A szemléletváltásra a gyermekek a legfogékonyabbak, épp ezért fontos, hogy már iskolás korban megismerjék a téma fontosságát és felfigyeljenek személyes érintettségükre, hiszen kis odafigyeléssel ők is sokat tehetnek a Föld védelméért.

 

Hódmezővásárhelyen a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola is csatlakozott a Fenntarthatósági Témahéthez, amelynek ma volt a nyitónapja.

A megnyitóra az iskola udvarán összegyűlt gyereksereghez megérkeztek a Szabadság téri óvodások, akik pénteken a Föld napjához kapcsolódva részt vettek a „Gyújts egy gyertyát a Földért” programban.

Ez a program most az iskolában folytatódott azzal, hogy - mint képeinken is látható - az óvodások áthozták a gyertyákat és elhelyezték a 120 éves tölgyfa körül. Közben az óvodások verseket mondtak

Az iskolarádióból a Föld dala szólt, és ezzel fel is avatták a gyerekek a már régóta nagyon várt Sulirádiót.

 

„A fenntarthatósági héten két projektet valósítunk meg. Az egyik az alsó tagozatosokat érinti: Szeresd az állatokat! címet viseli, amelyben a gyerekek megismerkednek a felelős állattartással. Elhozhatják saját házi kedvenceiket, riportot készítenek, kérdőíves felmérést végeznek másokkal, majd elemzik azokat. Felső tagozaton a Tudatos táplálkozás projekt keretében az egészséges táplálkozással, a vitaminok fontosságával és a tudatos vásárlással, fogyasztással ismerkedhetnek meg a diákok.” - mondta Forrainé Kószó Györgyi a Vásárhelyi Híreknek.

 

A programhét további részleteiről az iskola igazgatónője elmondta, fotószafarit szerveznek, állateledelt gyűjtenek az Igéző Állatvédő Egyesületnek. Tovább lesz plakátkészítés, kézműves foglalkozás. Keddi napon telefonmentes napot tartanak, csütörtökön fát ültetnek.

Megtudtuk készülnek az újabb nagy papírgyűjtésre, május 5-re.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Negyedszázada hunyt el Lányi Lajos

Negyedszázada hunyt el Lányi Lajos

A kiváló pedagógus és ismert zenész, nagy műveltségéről, az emberek szeretetéről, és a...
Wolf Eszter korosztályos magyar bajnok

Wolf Eszter korosztályos magyar bajnok

A hétvégén Vásárhelyre költözött a magyar tőrözők gyermek korosztálya. A Gyermek...

 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

A HFC már megkezdte a tavaszi felkészülést
A HFC már megkezdte a tavaszi felkészülést A felkészülési meccsen sok fiatal is szerepet kapott. A Bordánynak 10 gólt lőttek. Ők még a felkészülés elején járnak, mindamellett eggyel alacsonyabb osztályban érdekeltek.
 
Nehéz dolga lesz a Kosársulinak
Nehéz dolga lesz a Kosársulinak Az utolsó percekben elveszített Tehetséges Fiatalok BP elleni mérkőzés után Nagykőrösön vendégszerepelnek. Ellenfelük a tabellán egy hellyel feljebb áll.
 
95 éves Dr. Virág Jánosné
95 éves Dr. Virág Jánosné Több díjjal  jutalmazták  37 évi pedagógiai munkájáért, aranydiplomát is kapott.
 
Folytatódik az ittas vásárhelyi autós ámokfutó bírósági ügye
Folytatódik az ittas vásárhelyi autós ámokfutó bírósági ügye

Hamarosan másodfokon folytatódik a 47-es úton a három éve készakarva balesetet okozó férfi tárgyalása. B. Balázs első fokon öt évet kapott.

 
Reformáció vándorkiállítás az Ótemplomban
Reformáció vándorkiállítás az Ótemplomban Vasárnap a Reformáció 500 éves évfordulójára rendezett országos vetélkedő döntőjének vásárhelyi helyezettjeit  köszöntik és megnyitják a Vissza a gyökerekhez című vándorkiállítást.
 
Az eltűnt nyugdíjvagyon nyomában
Az eltűnt nyugdíjvagyon nyomában Vásárhelyiek ezreit is érinti a nyugdíjas évekre félretett pénzük evesztése. Sovány vigasz, hogy most feljelentették mások mellett Orbán Viktort a Legfőbb Ügyészségen.
 
Nincs mérlegelési lehetőség
Nincs mérlegelési lehetőség Az egyik nyilatkozó szerint az alaphelyzet sem gömbölyű, a másik szerint a baloldal is legyen ott a választáson. Az alapszabályzat viszont mindenkit kötelez.