Kultúra, oktatásEgy kis odafigyelés Földünk védelme érdekében

2017. április 24., hétfő
 

Tavaly áprilisban volt első alkalommal Fenntarthatóság-környezettudatosság Témahét a magyar iskolákban. A programsorozat sikere után az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásával a PontVelem Okos Program szervezésében az idei tanévben április 24-28. között rendezik meg.

 

 

FotóK. Kakuk Tünde

 

 

 

A program szándéka a felnőttek nagy része számára egyértelmű, elég ha az elmúlt két hét időjárását nézzük, hiszen a globális felmelegedés, vízhiány, csökkenő energiakészlet, klímaváltozás veszélyeit, mint például most április második felében - a sok helyen félméteres havazást - saját bőrünkön is megtapasztalhattuk.

Veszély fenyegeti Földünket, ha gyorsan nem változtatunk szemléletünkön és magatartásunkon. A szemléletváltásra a gyermekek a legfogékonyabbak, épp ezért fontos, hogy már iskolás korban megismerjék a téma fontosságát és felfigyeljenek személyes érintettségükre, hiszen kis odafigyeléssel ők is sokat tehetnek a Föld védelméért.

 

Hódmezővásárhelyen a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola is csatlakozott a Fenntarthatósági Témahéthez, amelynek ma volt a nyitónapja.

A megnyitóra az iskola udvarán összegyűlt gyereksereghez megérkeztek a Szabadság téri óvodások, akik pénteken a Föld napjához kapcsolódva részt vettek a „Gyújts egy gyertyát a Földért” programban.

Ez a program most az iskolában folytatódott azzal, hogy - mint képeinken is látható - az óvodások áthozták a gyertyákat és elhelyezték a 120 éves tölgyfa körül. Közben az óvodások verseket mondtak

Az iskolarádióból a Föld dala szólt, és ezzel fel is avatták a gyerekek a már régóta nagyon várt Sulirádiót.

 

„A fenntarthatósági héten két projektet valósítunk meg. Az egyik az alsó tagozatosokat érinti: Szeresd az állatokat! címet viseli, amelyben a gyerekek megismerkednek a felelős állattartással. Elhozhatják saját házi kedvenceiket, riportot készítenek, kérdőíves felmérést végeznek másokkal, majd elemzik azokat. Felső tagozaton a Tudatos táplálkozás projekt keretében az egészséges táplálkozással, a vitaminok fontosságával és a tudatos vásárlással, fogyasztással ismerkedhetnek meg a diákok.” - mondta Forrainé Kószó Györgyi a Vásárhelyi Híreknek.

 

A programhét további részleteiről az iskola igazgatónője elmondta, fotószafarit szerveznek, állateledelt gyűjtenek az Igéző Állatvédő Egyesületnek. Tovább lesz plakátkészítés, kézműves foglalkozás. Keddi napon telefonmentes napot tartanak, csütörtökön fát ültetnek.

Megtudtuk készülnek az újabb nagy papírgyűjtésre, május 5-re.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Negyedszázada hunyt el Lányi Lajos

Negyedszázada hunyt el Lányi Lajos

A kiváló pedagógus és ismert zenész, nagy műveltségéről, az emberek szeretetéről, és a...
Wolf Eszter korosztályos magyar bajnok

Wolf Eszter korosztályos magyar bajnok

A hétvégén Vásárhelyre költözött a magyar tőrözők gyermek korosztálya. A Gyermek...

 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Nemzetmentő, nemzetébredést sugalló szabadságharc volt
Nemzetmentő, nemzetébredést sugalló szabadságharc volt A magyar történelmet évszázadokon át végigkísérte a szabadságvágy, a hazaszeretet, ami biztató a jövőre nézve - mondta Vásárhelyen Boross Péter korábbi miniszterelnök. 
 
Megvan a szezon első gőzelme
Megvan a szezon első gőzelme Sokat kellett rá várni, de meglett a Hódmezővásárhelyi FC első szezonbeli győzelme. A Szekszárd vendéglátójaként, Faggyas Milán góljaival győztek.
 
Belelendültek a vásárhelyi kézis lányok
Belelendültek a vásárhelyi kézis lányok A HLKC-nak az eltúlzott arányú orosházi veresége után az NBI/B 6. fordulójában egyértelmű a cél volt a KSZSE ellen kiköszörülni a csorbát.
 
Az első világháborúban hősi halált halt katonák sírjait újították fel
Az első világháborúban hősi halált halt katonák sírjait újították fel Az evangélikus, a római katolikus és a görög keleti temetőben 66 hősi halált halt katona sírhelyét újították fel.
 
Átadták a Tornyai-plakettet
Átadták a Tornyai-plakettet Keserü Ilona festőművész kapta a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, amelyet pénteken a vásárhelyi önkormányzat közgyűlésén adtak át..
 
A neoavantgard jeles képviselője kapta a fődíjat
A neoavantgard jeles képviselője kapta a fődíjat Október 20-án Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város közgyűlésén vette át Keserü Ilona festőművész a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet.
 
Csend – Beszéd – Emlékezet – Üzenet - hogy ne felejtsen az utókor sem
Csend – Beszéd – Emlékezet – Üzenet - hogy ne felejtsen az utókor sem A vásárhelyi tanácskozás előtt az Emlékpont galériájában megnyitották Czingel Szilvia Szerelem papírrepülőn című kiállítását. Képekkel!