Kultúra, oktatásEgy innovatív vásárhelyi művészé a Tornyai Plakett

2019. október 6., vasárnap
 
Egy innovatív vásárhelyi művészé a Tornyai Plakett

A 66. Vásárhelyi Őszi Tárlaton Szabó Klára Petra képzőművész kapta Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város fődíja és a Tornyai-plakettjét.

 

 

 

 

 

 

 

 

Szabó Klára Petra vásárhelyi alkotó 2008–tól kezdődően gyakori kiállítója volt az Őszi Tárlatoknak. A több mint egy évtizede sikerrel működő divatblogja alapján figyelt fel rá a világ, ennek következtében és egy galéria mentorálásával tucatnyi kiállításon vett és vesz részt Japántól az Egyesült Államokig, Dubaitól Londonig.

 

Így kezdődött a vásárhelyi alkotó karrierje, amelynek minden egyes állomását – kiállításait, innovatív törekvéseit, útkeresését, ösztöndíjasként külföldön töltött tucatnyi élménybeszámolóit – a Vásárhelyi Hírek a kezdetektől több mint 40 cikkben, tudósításokban végigkísért. Évek óta ő a vasarhelyihirek.hu társlapjának, a Street Fashion divattrend online magazin háziasszonya is.     

 

A 2000-es évek eleje óta, a vásárhelyi művészélet egy kissé visszafogottabb, a tradicionális útról letérni nem igazán akaró alkotói mellett, üdítően hatott, hogy Szabó Klára Petra azon fiatal festőgenerációhoz tartozik, aki a hagyományos festészeti műfajt ötvözi napjaink kommunikációs eszközével, az internettel vagy egyéb elektronikus médiummal. Az elmúlt években továbbgondolta az akvarell hagyományos művészeti műfaját, ahogy azt a jelen kiállításon látható művei esetében is tette. Fényképeiből kiindulva, saját jelenkori élményei feldolgozásával akvarelleket fest. A nagyszámú képet animálja és videó formájában kiállítja, vagy - korábbi munkáira jellemzően - az internetet mint médiumot használja és közli korunk hiteles remineszcenciáját. Művei témája legtöbbször az ember: barátok, ismerősök, illetve a művész környezete. Mindegyik képhez kapcsolódik egy rövid kis történet is. Valami apróság, ami neki fontos, amit meg akar örökíteni, amire emlékezni szeretne később is, és amit szeretne másokkal is megosztani.

A Londontól Dél Koreáig, Tallintól Budapestig a már több tucatnyi társas és önálló kiállítása után fontos állomás a mára már országos hírű Tornyai plakett.

 

"Szabó Klára Petra személye egyaránt jelenti a vásárhelyi és fiatal alkotók jelenlétét, de a tradíciók követését is. A korábban többször díjazott, érzékeny akvarell festményeiről ismert alkotó 2007 óta folyamatosan jelen van az Őszi Tárlatokon, az elmúlt 12 évben hét alkalommal részesült díjazásban" - olvasható a katalógus előszavában.

 

A kiállításon látható alkotásairól elmondta: „Ebben az évben ünnepeljük a vasfüggöny leomlásának 30. évfordulóját. Munkám erre az évfordulóra reflektál interaktív módon, speciális thermo festék felhasználásával. Hódmezővásárhelyen több köztéri alkotást mozdítottak el a rendszerváltást követően. Ezek a munkák a városkép szerves részei voltak, főtereken, parkokban álltak. A 66. Őszi Tárlatra három elmozdított munkáról készítettem parafrázisokat.


Mivel a városkép változatlan maradt, ezért festményeimen csak a szobrok tűnnek el, mint ahogy az kb. 30 évvel ezelőtt is történt. Lassan elhomályosodnak, mint amikor feledésbe merülnek az emlékeink, aztán egy idő után újra visszasejlenek.

Képeimhez egy speciális thermo festéket használtam, ami normál szobahőmérsékleten fekete, hő hatására azonban átlátszóvá válik. Festményeim mögé ezért hőpaneleket szereltem fel, melyeket egy időzítőhöz csatlakoztattam. Így időről időre előtűnnek, illetve elillannak a festményekről a szobrok, akárcsak az emlékeink.”  –  mondja Szabó Klára Petra a munkáiról.

 

Olvassa el ezt is!

Megnyílt a 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat

Megnyílt a 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat

Október 5-én délben megnyílt a 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat, amelyen művésznemzedékeken...
Időmorzsák 2 - Sz..ó Lenin

Időmorzsák 2 - Sz..ó Lenin

Új sorozatunkban Hódmezővásárhely félévszázaddal ezelőtti apró történéseiből...
 

És ezt már olvasta?

Újabb sikeres színházi előadás
Újabb sikeres színházi előadás Egy férfiklub hétköznapjaiba engedett bepillantást a Nő a tét című előadás legutóbb a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.
 
Jazzkívánságműsor - vásárhelyieknek
Jazzkívánságműsor - vásárhelyieknek Pazar zenei élmény részesei lehettek azok, akik ellátogattak a Sárik Péter Trió és Falusi Mariann közös koncertjére a Bessenyei Ferenc Művelődési Központba.
 
Elpuskázott helyzetek, eladott labdák
Elpuskázott helyzetek, eladott labdák A Vásárhelyi Kosársuli felnőtt-, valamint U20-as csapata vasárnap a Pápa otthonában lépett pályára az NB I/B Zöld csoportjában. Egy győzelem, egy vereség.
 
Dobogós helyezések Budapesten
Dobogós helyezések Budapesten

Október 12-én a 12. Magyar Open Poomsae Bajnokságon a vásárhelyi Máté Taekwondo & Hapkido KHSE sportolói 5 dobogós helyezést ért el.

 
Súlyos testi sértés a vád
Súlyos testi sértés a vád Vádat emeltek egy tanár ellen, aki eltörte egy diákja kezét idén tavasszal egy hódmezővásárhelyi általános iskolában.
 
Választott Hódmezővásárhely
Választott Hódmezővásárhely

13 478 szavazattal Dr. Márki-Zay Péter lett a polgármestere. Fölényes győzelmet arattak a Mindenki Magyarországa Mozgalom - Tiszta Vásárhelyért Egyesület jelöltje.

 

 
Mindszenti sorozatbetörés elfogással
Mindszenti sorozatbetörés elfogással Nem kis riadalmat keltett a mindszenti és vásárhelyi facebookosok között az a hír, hogy 12 óra alatt 5 betörés volt. Igaz a betörő csak 4 órán ár örülhetett a zsákmánynak.