Kultúra, oktatásÉgető Eszter találkozása mai diákokkal

2018. február 19., hétfő
 

Ez az év az első, hogy a Magyar Írószövetség kezdeményezésére Jókai Mór születésnapján, február 18-án események sorozatával ünneplik a Magyar Széppróza Napját.

 

 

 

 

 

 

Február 19-én a hódmezővásárhelyi Emlékpontban az írószövetség Csongrád megyei írócsoportjával közösen ez alkalomból Bogoly József Ágoston irodalomtörténész tartott rendhagyó órát vásárhelyi középiskolásoknak 'Németh László regényösvényei és a kortárs magyar széppróza útjai' címmel.

 

Az előadó Németh László Hódmezővásárhelyen töltött, 1945 és 1948 közötti időszakára és a vásárhelyi élményeit is megjelenítő Égető Eszter című regényére koncentráló előadásában a Bethlen Gábor Református Gimnázium, a Németh László Gimnázium és Általános Iskola, valamint a Gregus Máté Szakközépiskola diákjai előtt kifejtette: a regény főhősnője az egész magyarság számára példaértékű személyiség.

 

Az 1945-ben bekövetkező változások nyomán olyan megterhelés érte a városban élő embereket, amelyeket fel kellett tudni dolgozniuk. A regény által bemutatott környezetben egy női alak, Égető Eszter mutatta meg azt, amit a görög drámák női alakjai – így Antigoné is – tett, hogy hogyan lehet akár lehetetlen körülmények között is az adott családi miliőben édent létrehozni, még a férfi családtagok akarata ellenében is.

 

A regény leírja az író által csomorkányizmusnak nevezett magatartást: azt a viselkedésmódot, amely dacból, a föld szeretetéből, a temperamentumból és a család iránt való elkötelezettségből építkezik, s amely tovább öröklődik az itt élők között. Németh László, a fővárosból érkezett szerző itt töltött évei alatt mindezt felismerte, analizálta és leírását a fejlődésregényében rögzítette.

 

Bogoly József Ágoston hangsúlyozta: azért is érdemes ezt a regényt elolvasni, mert megláthatjuk benne őseink gondolkodásmódját, hiszen egy-egy település lelki sajátágokkal is rendelkezik. S bár a szerzők eltávoznak közülünk, műveik a széppróza eszközeivel az adott kor élő valóságát történetmondásként rögzíti a szereplők más-más nézőpontjaiból, miközben az író folyamatos párbeszédben áll a mű mai olvasójával – fogalmazta meg a széppróza hatásmechanizmusát az előadó a Magyar Széppróza Napja kapcsán megtartott rendhagyó órán.

 
 
VH-Emlékpont
 

Olvassa el ezt is!

Szegeden járt a Délmagyarország új tulajdonosa

Szegeden járt a Délmagyarország új...

A látogatás időzítése talán nem véletlen, hiszen a választási kampány finisébe...
Élőflórás vitaminnal a betegségek ellen és a jobb teljesítményért

Élőflórás vitaminnal a betegségek ellen...

Bán Sándor: Óriási segítség a tehetséges gyerekeink kibontakoztatásában, hogy egy...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Vásárhely városképváltozásai a szocializmus korában
Vásárhely városképváltozásai a szocializmus korában Pénteken nyílt meg és május 6-ig látogatható az Emlékpont galériájában a Vásárhely Anno. A változó város, 1945-1990 című kiállítás. Képekkel.
 
Interkulturális fesztivál a testvérvárosi kapcsolat jegyében
Interkulturális fesztivál a testvérvárosi kapcsolat jegyében Hatodik alkalommal rendezte meg a Németh László Gimnázium, Általános Iskola és az aradi Aurel Vlaicu Általános Iskola és Gimnázium a fesztivált.
 
Jobb volt a Nyíregyháza
Jobb volt a Nyíregyháza Másfél negyeden keresztül tartotta magát a Nyíregyháza Blue Sharks csarnokában a Vásárhelyi Kosársuli. A kék-sárgák nem tudtak mit kezdeni a dobogóért küzdő hazaiakkal.
 
Elkelne a segítség
Elkelne a segítség A leendő állatvédelmi- és szabadidős központ felépítéséhez és megnyitásához szervez kitelepülést a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete.
 
Vásárhelyi népi iparművész Shanghaiban
Vásárhelyi népi iparművész Shanghaiban A kínai sajtó is élénken érdeklődött a különlegességnek számító magyarországi hímestojás festés iránt. Helyszíni képekkel!
 
Újabb szomszédvári rangadó következik
Újabb szomszédvári rangadó következik

Az NB III-as bajnoki fordulóban a Hódmezővásárhelyi FC felnőtt csapata a hétvégén a megyei riválist, a SZEOL SC-t fogadja a városi stadionban.

 
Változó épületek, átalakuló társadalom
Változó épületek, átalakuló társadalom Az Emlékpontban most nyíló kiállításból megismerhető, hogyan lesz egy polgári városból szocialista város, hogyan törölték el a paraszti gazdasági egységeket. Képekkel.