Kultúra, oktatásDobó Bianka festőművész tárlatvezetése

2018. november 2., péntek
 
Dobó Bianka festőművész tárlatvezetése

„Munkáimban […] az emberek egymáshoz, és a közeghez való viszonyulásuk foglalkoztat. […] a leghétköznapibb helyszíneket választom témaként, amelyek mindannyiunké, de valójában senkié sem.” E gondolatokkal mutatja be alkotásait Dobó Bianka, a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal festők nívódíjas festőművésze, aki Téremlékek című egyéni kiállításán november 3-án, szombaton 11 órai kezdettel tart tárlatvezetést a Tornyai János Múzeumban.

 

 

 

 

 

 

Az 1981-es születésű, a Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán végzett – az alkotóművészet mellett a „képzőn” oktató – Dobó Bianka egyéni kiállításán mintegy harminc különleges alkotás kapott helyet a hódmezővásárhelyi közgyűjtemény emeleti termeiben. Kiállított festményeinek közös jellemzője, hogy mielőtt az alkotás rákerül a képre, fehér cérnával átvarrja a vásznat. Kör alakú képsorozatának „mondanivalóját” a festett felületet védő plexibe karcolja, és az ledfénnyel megvilágítva ad különleges látványt alkotásainak. A festőművész elmúlt évben készült, acél művein fémbe marva tűnnek elő jellemző városképi motívumok és ismert épületek sziluettjei.

 

Dobó Bianka kiállított alkotásain az urbánus világ jelenik meg, döntően zsúfolt, de a műveken mégis „embertelennek” tűnő fővárosi helyszínek, a lengyel Łódź kies terei vagy a biatorbágyi vasútállomás izgalmas kialakítású konstrukciója. A művész a nagyvárosi lét-nemlét kérdését, az épített környezet „dzsungelében” elvesző, szinte jellé redukálódó embert – legyen szó járókelőről, építőmunkásról vagy városlakóról ‑ emeli ki művein. „A képek tárgyilagos dokumentációját adják olyan tényeknek, amikről mindannyian tudunk, de nem szívesen gondolunk rájuk, vagy egész egyszerűen kitöröljük azokat az utcaképből.” – mondja munkáiról a fiatal festőművész.

 

A november 3-dikai Múzeumi szombaton az érdeklődők a kiállításra váltott belépőjeggyel vehetnek részt Dobó Bianka alkotói tárlatvezetésén. E napon a Tornyai János Múzeum kiállításait – az állandó régészeti és várostörténeti tárlat mellett Ilona Keserü Ilona színkutatásai és Szabó Menyhért szobrai is várják a látogatókat – 18 éven aluliak és kísérő családtagjaik díjtalanul látogathatják.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Mindenszentek és halottak napja

Mindenszentek és halottak napja

Lelkileg nagy vigasztalás a hátramaradottaknak, hogy tehetnek valamit elköltözött szeretteikért imával,...
Különleges vendég Hódmezővásárhelyen

Különleges vendég Hódmezővásárhelyen

Czakó Borbála Magyarország volt londoni nagykövete, a Hungarian Business Leaders Forum vezetője lesz egy érdekes és...
 

És ezt már olvasta?

Jótékonysági koncert az Ótemplomban
Jótékonysági koncert az Ótemplomban A mintegy félszáz tagú, sérült művészekből álló társulat a vásárhelyi születésű St. Martinnal lép fel a Református Ótemplomban.
 
Fókuszban a Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal alkotói
Fókuszban a Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal alkotói A 65. Vásárhelyi Őszi Tárlaton szereplő művészek negyede a fiatal alkotók közül került ki.
 
A múlt felidézése a jelen tanulságaként
A múlt felidézése a jelen tanulságaként A Raoul Wallenberg Egyesület idén is Hódmezővásárhelyen rendezi meg az országos középiskolai vetélkedőjének regionális fordulóját.
 
Múzeumi szomszédolás
Múzeumi szomszédolás A szegedi Móra Ferenc Múzeum munkatársai szakmai látogatás tettek Vásárhelyen.
 
A korizás egyelőre jegelve
A korizás egyelőre jegelve Már csak víz és hideg idő kell és idén télen is lehet korizni a Kossuth téren. A két feltétel közül az első azonnal teljesíthető, míg a másodikra még várni kell.
 
Egy nap a kis lila polippal
Egy nap a kis lila polippal A Szabadság téri óvodásoknak a Koraszülöttek Világnapján idén is olyan foglalkozások voltak, amelyek az együttérzést tudatosították. Képekkel.
 
Időben jelzett és ezzel életet mentett
Időben jelzett és ezzel életet mentett Az Ábrai Károly utcából érkezett a lakossági bejelentés, miszerint a fürdőszobában elhelyezett szén-monoxid jelző készülék sípoló riasztással jelez.