KözéletCsongrád Megye belement

2017. július 18., kedd
 
Csongrád Megye belement

Több megyei önkormányzat is levelet kapott a közelmúltban Lázár János Mi­niszterelnökséget vezető minisztertől, aki azt kérte, hogy vizsgálják meg a tör­ténelmi megyenevek újbóli bevezeté­sének lehetőségét.

 

 

 

 

 

Új neve, pontosabban kettős neve lesz Csongrád Megyének. A megyei közgyűlés már megszavazta, szeptemberben a parlament elé kerül a sokak szerint drága mulatság.

 

Még április­ban vetette fel Lázár János, hogy vizsgálják meg a tör­ténelmi megyenevek újbóli bevezeté­sének lehetőségét. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ötletét azonban szinte mindenhol hűvösen fogadták. Több megye, így például Pest is visszautasította a névváltoztatási kezdeményezést.

 

Csongrád megyében nagyobb volt a lelkesedés, olyannyira, hogy a közgyűlés június 30-án 13 igen, 1 nem, il­letve 1 tartózkodással el is fogadta azt a javasla­tot, amely szerint Csong­rád-Csanádra változhat az elnevezés.

 

„Csongrád Megye történelmi nevének visszaállítása nem új keletű, mert 1990-91-ben már volt róla szó, több ülést tartottak a témában, amelyeken én is részt vettem. Mivel voltak ellenzői és hiába preferálták a makóiak lekerült a napirendről”- mondta dr.Blazovich László a Vásárhelyi Hírek megkeresésére.

 

A Csongrád Megyei Levéltár nyugalmazott igazgatója, egyetemi tanár azt különösen hangsúlyozta, nem szabad politikai síkra terelni ezt a témát. Területi szempontból a megye 75 százaléka Csongrád és 25 százaléka Csanád megye területe. Indokolt lehet az régi elnevezés újboli használata. Trianon előtt Torontál, Csanád és Csongrád adta ezt a területet. Egyébként a megye címerében mind a három vármegye megjelenik a szimbólumokon keresztül.

 

A téma avatott szakembere azt is elmondta, a történelmi elnevezés újbóli használatával a Szeged-Csanádi Egyházmegye felé tett bármiféle gesztusról sem érdemes beszélni. A megye címerében egyébként a régi Csanád Vármegye címeréből került be főpapi díszben Szent Gellért csanádi püspök képe.

 

A megyei közgyűlés határozata egyébként önmagában még kevés a hivatalos módosításhoz: a köz­gyűlés döntését ugyanis még az Ország­gyűlésnek is jóvá kell hagynia, ez leg­korábban szeptemberben lehet esedé­kes.

Tegyük hozzá, a névváltoztatás a megye számá­ra nem jelentene nagy kiadást, vi­szont az összes olyan állami szervnek, intézménynek, hivatalnak, szociális in­tézménynek is váltania kellene, amely a megye nevét is viseli. Ki kellene cserélni a közúti táblákat, át kell nevezni a a térképeket, tankönyveket, hogy csak néhányat említsünk. 

 
 
B.Sz.Z.
 

Olvassa el ezt is!

A kézzel alkotás legnagyobb elismerése

A kézzel alkotás legnagyobb elismerése

Az elmúlt évek során a vásárhelyi alkotók közül többen is nyertek. A Kamara idén is...
Ilyen is csak Vásárhelyen van

Ilyen is csak Vásárhelyen van

Újabb nagyszerű látványossággal gazdagodott Vásárhely. A 30 milliós piaci parkolóba behajtókat...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Elismerést kapott a Helyőrségi Zenekar karmestere
Elismerést kapott a Helyőrségi Zenekar karmestere Kovács István: Ez a kitüntetés nemcsak nekem, hanem a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar minden tagjának szól.
 
Az első fecskék
Az első fecskék A tulajdonos leadta a kulcsokat és átköltözött egy  kertes házba. A Csengettyű Közben 210 lakás van, 80-90 lakó jelezte, hogy élne a minőségi otthoncserével.
 
Beszámoló ülést tartott az Iparkamara
Beszámoló ülést tartott az Iparkamara A szakképzést kiemelt fontosságúnak tartja a város, ezért a Modern Városok Program keretében valamennyi intézményt felújítják, és bővítik az iskolák eszközparkját.
 
Hét éve hunyt el Olasz Sándor
Hét éve hunyt el Olasz Sándor 2011. február 21-én  meghalt Olasz Sándor, irodalomtörténész, kritikus, a Tiszatáj folyóirat főszerkesztője. A Hódmezővásárhelyen született tudós 2010-ben Pro Urbe kitüntetést kapott.
 
Égető Eszter találkozása mai diákokkal
Égető Eszter találkozása mai diákokkal Németh László Hódmezővásárhelyen töltött időszakára és a vásárhelyi élményeit is megjelenítő Égető Eszter című regényéről tartottak előadást. Képekkel.
 
Szegeden járt a Délmagyarország új tulajdonosa
Szegeden járt a Délmagyarország új tulajdonosa A látogatás időzítése talán nem véletlen, hiszen a választási kampány finisébe léptünk. Már  minden megyei lap kormányközeli vállalkozók kezébe került.
 
Lassabban terjed az influenza
Lassabban terjed az influenza A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 25%-a, 9%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki. A 3-5 évesek körében volt a legmagasabb.