KözéletCsongrád Megye belement

2017. július 18., kedd
 
Csongrád Megye belement

Több megyei önkormányzat is levelet kapott a közelmúltban Lázár János Mi­niszterelnökséget vezető minisztertől, aki azt kérte, hogy vizsgálják meg a tör­ténelmi megyenevek újbóli bevezeté­sének lehetőségét.

 

 

 

 

 

Új neve, pontosabban kettős neve lesz Csongrád Megyének. A megyei közgyűlés már megszavazta, szeptemberben a parlament elé kerül a sokak szerint drága mulatság.

 

Még április­ban vetette fel Lázár János, hogy vizsgálják meg a tör­ténelmi megyenevek újbóli bevezeté­sének lehetőségét. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ötletét azonban szinte mindenhol hűvösen fogadták. Több megye, így például Pest is visszautasította a névváltoztatási kezdeményezést.

 

Csongrád megyében nagyobb volt a lelkesedés, olyannyira, hogy a közgyűlés június 30-án 13 igen, 1 nem, il­letve 1 tartózkodással el is fogadta azt a javasla­tot, amely szerint Csong­rád-Csanádra változhat az elnevezés.

 

„Csongrád Megye történelmi nevének visszaállítása nem új keletű, mert 1990-91-ben már volt róla szó, több ülést tartottak a témában, amelyeken én is részt vettem. Mivel voltak ellenzői és hiába preferálták a makóiak lekerült a napirendről”- mondta dr.Blazovich László a Vásárhelyi Hírek megkeresésére.

 

A Csongrád Megyei Levéltár nyugalmazott igazgatója, egyetemi tanár azt különösen hangsúlyozta, nem szabad politikai síkra terelni ezt a témát. Területi szempontból a megye 75 százaléka Csongrád és 25 százaléka Csanád megye területe. Indokolt lehet az régi elnevezés újboli használata. Trianon előtt Torontál, Csanád és Csongrád adta ezt a területet. Egyébként a megye címerében mind a három vármegye megjelenik a szimbólumokon keresztül.

 

A téma avatott szakembere azt is elmondta, a történelmi elnevezés újbóli használatával a Szeged-Csanádi Egyházmegye felé tett bármiféle gesztusról sem érdemes beszélni. A megye címerében egyébként a régi Csanád Vármegye címeréből került be főpapi díszben Szent Gellért csanádi püspök képe.

 

A megyei közgyűlés határozata egyébként önmagában még kevés a hivatalos módosításhoz: a köz­gyűlés döntését ugyanis még az Ország­gyűlésnek is jóvá kell hagynia, ez leg­korábban szeptemberben lehet esedé­kes.

Tegyük hozzá, a névváltoztatás a megye számá­ra nem jelentene nagy kiadást, vi­szont az összes olyan állami szervnek, intézménynek, hivatalnak, szociális in­tézménynek is váltania kellene, amely a megye nevét is viseli. Ki kellene cserélni a közúti táblákat, át kell nevezni a a térképeket, tankönyveket, hogy csak néhányat említsünk. 

 
 
B.Sz.Z.
 

Olvassa el ezt is!

A kézzel alkotás legnagyobb elismerése

A kézzel alkotás legnagyobb elismerése

Az elmúlt évek során a vásárhelyi alkotók közül többen is nyertek. A Kamara idén is...
Ilyen is csak Vásárhelyen van

Ilyen is csak Vásárhelyen van

Újabb nagyszerű látványossággal gazdagodott Vásárhely. A 30 milliós piaci parkolóba behajtókat...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Kalandtúrára fel!
Kalandtúrára fel! A vásárhelyi Hungarian Flyers Kerékpáros Klub hetedik alkalommal rendezi meg a régió egyik legérdekesebb és százakat megmozgató sportrendezvényét.
 
90 éves Lipcsei Jánosné
90 éves Lipcsei Jánosné A Béke Szálló bisztrójában dolgozott szakácsként, majd Újvároson egy kifőzdében közel 300 főre főzött, innen ment nyugdíjba.
 
Kecskés Ákos vérző fejjel is folytatta
Kecskés Ákos vérző fejjel is folytatta Hatalmas tapsot kapott, miután fejsérülése után visszament a pályára. A vásárhelyi játékos a szerencsétlen esetről, állapotáról beszélt.
 
Tolvaj a strandon
Tolvaj a strandon Szerencsére idén ez az első és remélhetőleg a továbbiakban ritka bűncselekmény: strandolók meglopása a Török Sándor Strandfürdőben. 
 
Készülnek a szezonra
Készülnek a szezonra Három hét egyéni és két hét közös edzésmunka áll az NBI/B bajnokságra készülő felnőtt női kézilabda csapat mögött. Itt a szezon menetrendje!
 
Országos aláírásgyűjtés kezdődött
Országos aláírásgyűjtés kezdődött A cél az állatvédelmi törvény szigorítása. A Polgári kezdeményezéshez a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete is csatlakozott.
 
Vitt mindent ami mozdítható volt
Vitt mindent ami mozdítható volt A tettes mindig visszatér a tett színhelyére - tartja a mondás. A vásárhelyi betörő ezt megduplázta. A 21 éves férfi előzetes letartóztatását kezdeményezték.