KözéletCsökkent a tűzriasztások száma - Évértékelőt tartott a Katasztrófavédelem

2019. február 25., hétfő
 
Csökkent a tűzriasztások száma - Évértékelőt tartott a Katasztrófavédelem

Évértékelő tiszti értekezletet tartott a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság február 22-én Szegeden. A megyeháza épületében megtartott rendezvényen részt vettek a társ- és együttműködő szervezetek képviselői, a térség önkormányzatának vezetői, valamint az önkéntes egyesületek elnökei. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság képviseletében Gulyásné Dr. Gyurka Tímea ezredes, hivatalvezető vett részt az eseményen.

 

 


 

A meghívott vendégek és az igazgatóság állománya jelenlétében Szatmári Imre tű. dandártábornok, megyei igazgató számolt be a Csongrád megyei igazgatóság elmúlt évben végzett munkájáról és eredményeiről. Az igazgató a különböző szakterületek bemutatásakor kiemelte, az igazgatóság hatvan településen lát el katasztrófavédelmi feladatokat. A beavatkozások száma 2017-hez képest 4 százalékkal csökkent, 1195 tűzhöz riasztották az egységeket, 9 százalékkal kevesebbszer, mint a megelőző évben. A tábornok emlékeztetett arra, hogy a káresetek számát egyre nagyobb mértékben befolyásolja az időjárás, az összes műszaki mentés kétötödét a nyári viharkárok adták az elmúlt években. Ezután arról beszélt, hogy a hivatásos egységek munkáját 2018-ban is támogatták a megye területén működő, nagy múltú önkéntes egyesületek. Míg 2012-ben még csak a műveletek 5,9 százalékánál voltak jelen, 2018-ban már csaknem tizedénél.

 

Az igazgató ezt követően a megelőzés fontosságáról szólva elmondta, a Csongrád Megyei Tűzmegelőzési Bizottság 2018-ban is számos kiadvánnyal, kisfilmmel segítette a megye a lakosok tájékoztatását, kiemelt figyelmet fordítva a fiatalok felkészítésére is. A hatósági szakterület munkáját elemezve az igazgató kiemelte, hogy az elmúlt évben az óvodák, bölcsődék és általános iskolák, valamint a bevásárlóközpontok voltak a figyelem fókuszában. Emellett a szabadtéri tűzesetek, valamint aratási tevékenységgel összefüggő tüzek megelőzésére koncentráltak.

 

A kéményseprés terén végzett munka értékelése során Szatmári Imre arról tájékoztatta a jelenlévőket,  hogy 2019. január elsejével összesen harminchat településsel bővült a megyében a katasztrófavédelem ellátási területe. Az iparbiztonsági szakterületről szólva úgy fogalmazott, kiemelt jelentőségű feladatokat hajtanak végre a megyei szakemberek, ilyen például a szénhidrogén-származékok kitermelésének, feldolgozásának és tárolásának figyelemmel kisérése. A megyében működő veszélyes üzemek számát alapul véve a veszélyeztetettebb megyék közé tartozik Csongrád megye – szögezte le a tábornok. Jelentős a nemzetközi tranzit forgalom is, ezért a szakemberek kiemelten kezelték a veszélyes szállítmányok ellenőrzését.

A tábornok a fejlesztésekről is beszélt beszámolójában, elmondta, hogy a megyei gépjárműállomány kilenc új járművel bővült.  Egy R16 Heros Aquadux-X típusú gépjárműfecskendővel, egy Renault HD009-BM Heros típusú vízszállítószerrel, hat személyautóval és egy Volkswagen 7J0 Transporter típusú, kritikusinfrastruktúra-védelmi bevetési egységgel ellátott járművel gazdagodott Csongrád megye. Az új eszközök rendszerbe állításával párhuzamosan egy Mercedes/Rosenbauer 1124 AF TLF 2000 AT típusú gépjárműfecskendőt járművet pedig Csengele Község Tűzoltó Egyesülete adományként vehette át a megyei igazgatóságtól.

Végső összegzésként a megyei igazgató elmondta, az igazgatóság munkáját az elmúlt évben is az alapos tervezés és a tudatos felkészülés jellemezte.

 

Gulyásné dr. Gyurka Tímea tű. ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatalvezetője beszédében méltatta a megyei igazgatóság tevékenységét. Kiemelte, hogy ugyan nagyobb katasztrófahelyzet felszámolására nem volt szükség az elmúlt évben Csongrád megye területén, így is számos feladatot kellett teljesítenie az állománynak, mindvégig a szakmai szempontokat szem előtt tartva, megbízhatóan és kiszámíthatóan zajlott a munkavégzés. Az ezredes megköszönte az állománynak az elmúlt évben végzett munkát, majd arra kérte a szakembereket, hogy a következő időszakban is ilyen eredményesen és megbízhatóan végezzék feladataikat.

 
 
VH-CSMKI
 

Olvassa el ezt is!

Városi sportdíjak 2018.

Városi sportdíjak 2018.

A városvezetése ebben az évben is kitüntette azokat, akik bizonyították rátermettségüket...
Évértékelő közgyűlés volt Hódmezővásárhelyen

Évértékelő közgyűlés volt Hódmezővásárhelyen

A Hódmezővásárhelyi Polgárőr Egyesület február 23-án tartotta évértékelő...
 

És ezt már olvasta?

Vásárhelyen a futás ikonikus alakja
Vásárhelyen a futás ikonikus alakja Monspart Sarolta igazi táj- és hosszútávfutó-legenda, akiért az egész ország hónapokig aggódott, amikor egy kullancscsípés miatt majdnem meghalt
 
Tovább enyhül a belváros forgalma
Tovább enyhül a belváros forgalma Március 31-én adják át a Keleti elkerülő utat, amely Hódmezővásárhely központját naponta 2-3000-el kevesebb járművel tehermentesíti.
 
Egészséghét a mindennapi egészséges életmódért
Egészséghét a mindennapi egészséges életmódért Március 18-22-e között Egészséghetet szervezett az Oldalkosár utcai óvoda. Főszerepet kapott a szájhigiénia, a mozgás, a vízivás. Képekkel.
 
Vásárhely és Makó kapcsolatát a művészek is erősítik
Vásárhely és Makó kapcsolatát a művészek is erősítik A makói Natura Marosmenti Művésztelep alkotóinak képei és plasztikái a Tornyai János Múzeumban csoportos kiállításon tekinthetők meg. Képekkel.
 
Erős ellenfél - még erősebb felállásban
Erős ellenfél - még erősebb felállásban Utolsó idegenbeli bajnokiján lépett pályára az NB I/B Zöld csoportjának alapszakaszában a Vásárhelyi Kosársuli. A siker most elmaradt.
 
Magyar kultúra és történelem testközelben
Magyar kultúra és történelem testközelben

A vásárhelyi Németh László Gimnázium, Általános Iskola egyik osztálya Erdélyben járt a Határtalanul pályázat finanszírozásában. Élménybeszámoló.

 
A lélek egy pohár, amely folyamatosan telítődik az élményekkel
A lélek egy pohár, amely folyamatosan telítődik az élményekkel A 32 éves székkutasi tanár Viharsarok blues című új verseskötetét a Németh László Könyvtárban mutatja be  Beszélgetőtársa Arany-Tóth Katalin lesz.