Kék hírekCsicsergő Mercedes

2017. május 5., péntek
 
Csicsergő Mercedes

Néhány éve még a vámosok is meglepődtek, amikor különféle egzotikus trópusi állatokkal akarják csempészek megismertetni Közép Európa számukra nem éppen legideálisabb klímáját.

Ma már a szemük sem rebben, mint például a napokban, amikor a NAV pénzügyőrei 20 példány kecskerákot találtak egy személyautóban Röszkén.

 

 

 

 

Az eredetileg a Kaszpi-tenger térségéből származó állatok egész jól viselték az utazást, mert egy vízzel teli vödörben gyorsan felfrissültek.

 

A határon lefoglalt állatok, trófeák szinte egytől egyig a magyarországi belépéskor akadnak fenn, mert a navosok a hazai, illetve az EU-s jogszabályok szerint kell hogy eljárjanak. Például hiába hivatkoznak a határon belépő külföldi vadászok, hogy a hűtőtáskában a fagyasztott énekesmadarakat legálisan lőtték és csak átutazóban vannak Magyarországon, a NAV akkor is lefoglalja és természetkárosítás címén feljelentést tesz.

Így volt ez most is, amikor a német rendszámú autót ellenőriztek Röszkén. A csomagok csomagtartóban a poggyászok között egy kartondobozból és egy fekete nejlontáskából összesen 20 darab rák került elő.  

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrének előzetes szakvéleménye szerint az elrejtett állatok kecskerákok, amik hazánkban védettnek számítanak, így behozatalukhoz engedélyre lett volna szükség.

A dolog érdekessége, hogy bár a bolgár férfi elmondása szerint a rákokat 10 euróért vásárolta magának, ám mivel az eszmei értéke 50 ezer forint, a NAV munkatársai az 1 millió forintos természetkárosítás miatt tettek feljelentést ellene.

Egyébként 2014 októberében Nagylakon egy teherautónyi kecskerákot találtak, abban az esetben a 25 ezer darab már egymilliárdos „károkozásnak” minősült.

A Vásárhelyi Hírek kérdésére Némedi-Varga Éva pénzügyőr alezredes elmondta, az elmúlt két évben például a Röszkei Határkirendeltség forgalmában, többek között foglaltak már le élő görög teknőst, 7000 példány élő lópiócát, 10 példány élő tengelicet és persze kecskerákot.

 

Azt mi tesszük hozzá, hogy sok felderítetlen állatcsempészés is előfordulhat, hiszen otthontartásra egy-egy egzotikus állat biztos hogy át-átcsusszan a határon, de ebből igazán baj akkor van, amikor például a terráriumot kinövő aligárorteknőst szabadon engedik, mint arra több példa is volt az elmúlt 2 évben. Ez az állat például komoly pusztítást tud végezni a vízimadarak, kisemlősök között, de ami veszélyesebb, hogy egy patakparton játszadozó gyereket meg is támadja.

 

Az is köztudott, hogy jó üzlet a hobbiállat kereskedelem, így aztán mindig megéri próbálkozni, mint nemrég egy Mercedes személyautóban a navosok 70 példány jákópapagájt, 49 szenegáli papagájt és 510 énekes madarat találtak. A bulgáriai csempész elég amatőrnek bizonyult, mert a madarak a határon a hangos csicsergésükkel buktatták le. 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Apadt a szakképzés népszerűsége

Apadt a szakképzés népszerűsége

A gimnáziumi központi írásbeli felvételit az idén többen írták meg, mint az elmúlt...
Ennyi hibával nem lehet mérkőzést nyerni

Ennyi hibával nem lehet mérkőzést nyerni

Ismét magyarázkodni kénytelen a HLKC szakvezetése, újabb fiaskó, a tetejében hazai pályán...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Nemzetmentő, nemzetébredést sugalló szabadságharc volt
Nemzetmentő, nemzetébredést sugalló szabadságharc volt A magyar történelmet évszázadokon át végigkísérte a szabadságvágy, a hazaszeretet, ami biztató a jövőre nézve - mondta Vásárhelyen Boross Péter korábbi miniszterelnök. 
 
Megvan a szezon első gőzelme
Megvan a szezon első gőzelme Sokat kellett rá várni, de meglett a Hódmezővásárhelyi FC első szezonbeli győzelme. A Szekszárd vendéglátójaként, Faggyas Milán góljaival győztek.
 
Belelendültek a vásárhelyi kézis lányok
Belelendültek a vásárhelyi kézis lányok A HLKC-nak az eltúlzott arányú orosházi veresége után az NBI/B 6. fordulójában egyértelmű a cél volt a KSZSE ellen kiköszörülni a csorbát.
 
Az első világháborúban hősi halált halt katonák sírjait újították fel
Az első világháborúban hősi halált halt katonák sírjait újították fel Az evangélikus, a római katolikus és a görög keleti temetőben 66 hősi halált halt katona sírhelyét újították fel.
 
Átadták a Tornyai-plakettet
Átadták a Tornyai-plakettet Keserü Ilona festőművész kapta a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, amelyet pénteken a vásárhelyi önkormányzat közgyűlésén adtak át..
 
A neoavantgard jeles képviselője kapta a fődíjat
A neoavantgard jeles képviselője kapta a fődíjat Október 20-án Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város közgyűlésén vette át Keserü Ilona festőművész a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet.
 
Csend – Beszéd – Emlékezet – Üzenet - hogy ne felejtsen az utókor sem
Csend – Beszéd – Emlékezet – Üzenet - hogy ne felejtsen az utókor sem A vásárhelyi tanácskozás előtt az Emlékpont galériájában megnyitották Czingel Szilvia Szerelem papírrepülőn című kiállítását. Képekkel!