Kék hírekCsicsergő Mercedes

2017. május 5., péntek
 
Csicsergő Mercedes

Néhány éve még a vámosok is meglepődtek, amikor különféle egzotikus trópusi állatokkal akarják csempészek megismertetni Közép Európa számukra nem éppen legideálisabb klímáját.

Ma már a szemük sem rebben, mint például a napokban, amikor a NAV pénzügyőrei 20 példány kecskerákot találtak egy személyautóban Röszkén.

 

 

 

 

Az eredetileg a Kaszpi-tenger térségéből származó állatok egész jól viselték az utazást, mert egy vízzel teli vödörben gyorsan felfrissültek.

 

A határon lefoglalt állatok, trófeák szinte egytől egyig a magyarországi belépéskor akadnak fenn, mert a navosok a hazai, illetve az EU-s jogszabályok szerint kell hogy eljárjanak. Például hiába hivatkoznak a határon belépő külföldi vadászok, hogy a hűtőtáskában a fagyasztott énekesmadarakat legálisan lőtték és csak átutazóban vannak Magyarországon, a NAV akkor is lefoglalja és természetkárosítás címén feljelentést tesz.

Így volt ez most is, amikor a német rendszámú autót ellenőriztek Röszkén. A csomagok csomagtartóban a poggyászok között egy kartondobozból és egy fekete nejlontáskából összesen 20 darab rák került elő.  

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrének előzetes szakvéleménye szerint az elrejtett állatok kecskerákok, amik hazánkban védettnek számítanak, így behozatalukhoz engedélyre lett volna szükség.

A dolog érdekessége, hogy bár a bolgár férfi elmondása szerint a rákokat 10 euróért vásárolta magának, ám mivel az eszmei értéke 50 ezer forint, a NAV munkatársai az 1 millió forintos természetkárosítás miatt tettek feljelentést ellene.

Egyébként 2014 októberében Nagylakon egy teherautónyi kecskerákot találtak, abban az esetben a 25 ezer darab már egymilliárdos „károkozásnak” minősült.

A Vásárhelyi Hírek kérdésére Némedi-Varga Éva pénzügyőr alezredes elmondta, az elmúlt két évben például a Röszkei Határkirendeltség forgalmában, többek között foglaltak már le élő görög teknőst, 7000 példány élő lópiócát, 10 példány élő tengelicet és persze kecskerákot.

 

Azt mi tesszük hozzá, hogy sok felderítetlen állatcsempészés is előfordulhat, hiszen otthontartásra egy-egy egzotikus állat biztos hogy át-átcsusszan a határon, de ebből igazán baj akkor van, amikor például a terráriumot kinövő aligárorteknőst szabadon engedik, mint arra több példa is volt az elmúlt 2 évben. Ez az állat például komoly pusztítást tud végezni a vízimadarak, kisemlősök között, de ami veszélyesebb, hogy egy patakparton játszadozó gyereket meg is támadja.

 

Az is köztudott, hogy jó üzlet a hobbiállat kereskedelem, így aztán mindig megéri próbálkozni, mint nemrég egy Mercedes személyautóban a navosok 70 példány jákópapagájt, 49 szenegáli papagájt és 510 énekes madarat találtak. A bulgáriai csempész elég amatőrnek bizonyult, mert a madarak a határon a hangos csicsergésükkel buktatták le. 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Apadt a szakképzés népszerűsége

Apadt a szakképzés népszerűsége

A gimnáziumi központi írásbeli felvételit az idén többen írták meg, mint az elmúlt...
Ennyi hibával nem lehet mérkőzést nyerni

Ennyi hibával nem lehet mérkőzést nyerni

Ismét magyarázkodni kénytelen a HLKC szakvezetése, újabb fiaskó, a tetejében hazai pályán...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Úszó Ifjúsági Országos Bajnokság Hódmezővásárhelyen
Úszó Ifjúsági Országos Bajnokság Hódmezővásárhelyen Hódmezővásárhely ad otthont a 89. Ifjúsági Országos Bajnokságnak május 24-től 27-ig a Gyarmati Dezső Sportuszodában.
 
Ludas Matyi - gyerekekre hangolva
Ludas Matyi - gyerekekre hangolva A nagysikerű Bon Bon Matiné gyerekelőadás ezúttal Ludas Matyi, a furfangos libapásztor történetét zenei feldolgozásban kelti életre a BFMK színpadán.
 
Természet- és Környezetvédelmi Filmnapok a Bessenyeiben
Természet- és Környezetvédelmi Filmnapok a Bessenyeiben Három napon át előadások, tucatnyi fantasztikus magyar és külföldi filmalkotás, amelyek Földünk csodáit, értékeit mutatják be és hívják fel a figyelmet a védelmükre.
 
A szeretet arcai az Emlékpontban
A szeretet arcai az Emlékpontban A Manilában embert próbáló körülmények között szolgálatot teljesítő katolikus nővérek munkáját megörökítő film operatőre vásárhelyi származású. Képekkel!
 
Gyermekvállalásról, bevándorlókról, Székkutas páratlan fejlődéséről
Gyermekvállalásról, bevándorlókról, Székkutas páratlan fejlődéséről Lázár János országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető miniszter május 23-án este lakossági fórumot tartott Székkutason.    
 
Veszély a magasból
Veszély a magasból Hódmezővásárhelyen a gyalogosokat veszélyeztette egy törött erkélykorlát üveg, amely egy negyedik emeleti erkélyről lógott le a Lehel utcában.
 
A Holló utcából a Nap felé
A Holló utcából a Nap felé A vásárhelyi származású csillagász egykori iskolájában, a Varga Tamásban diákoknak tartott vetítéses előadást. Képekkel!