Kék hírekCsicsergő Mercedes

2017. május 5., péntek
 
Csicsergő Mercedes

Néhány éve még a vámosok is meglepődtek, amikor különféle egzotikus trópusi állatokkal akarják csempészek megismertetni Közép Európa számukra nem éppen legideálisabb klímáját.

Ma már a szemük sem rebben, mint például a napokban, amikor a NAV pénzügyőrei 20 példány kecskerákot találtak egy személyautóban Röszkén.

 

 

 

 

Az eredetileg a Kaszpi-tenger térségéből származó állatok egész jól viselték az utazást, mert egy vízzel teli vödörben gyorsan felfrissültek.

 

A határon lefoglalt állatok, trófeák szinte egytől egyig a magyarországi belépéskor akadnak fenn, mert a navosok a hazai, illetve az EU-s jogszabályok szerint kell hogy eljárjanak. Például hiába hivatkoznak a határon belépő külföldi vadászok, hogy a hűtőtáskában a fagyasztott énekesmadarakat legálisan lőtték és csak átutazóban vannak Magyarországon, a NAV akkor is lefoglalja és természetkárosítás címén feljelentést tesz.

Így volt ez most is, amikor a német rendszámú autót ellenőriztek Röszkén. A csomagok csomagtartóban a poggyászok között egy kartondobozból és egy fekete nejlontáskából összesen 20 darab rák került elő.  

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrének előzetes szakvéleménye szerint az elrejtett állatok kecskerákok, amik hazánkban védettnek számítanak, így behozatalukhoz engedélyre lett volna szükség.

A dolog érdekessége, hogy bár a bolgár férfi elmondása szerint a rákokat 10 euróért vásárolta magának, ám mivel az eszmei értéke 50 ezer forint, a NAV munkatársai az 1 millió forintos természetkárosítás miatt tettek feljelentést ellene.

Egyébként 2014 októberében Nagylakon egy teherautónyi kecskerákot találtak, abban az esetben a 25 ezer darab már egymilliárdos „károkozásnak” minősült.

A Vásárhelyi Hírek kérdésére Némedi-Varga Éva pénzügyőr alezredes elmondta, az elmúlt két évben például a Röszkei Határkirendeltség forgalmában, többek között foglaltak már le élő görög teknőst, 7000 példány élő lópiócát, 10 példány élő tengelicet és persze kecskerákot.

 

Azt mi tesszük hozzá, hogy sok felderítetlen állatcsempészés is előfordulhat, hiszen otthontartásra egy-egy egzotikus állat biztos hogy át-átcsusszan a határon, de ebből igazán baj akkor van, amikor például a terráriumot kinövő aligárorteknőst szabadon engedik, mint arra több példa is volt az elmúlt 2 évben. Ez az állat például komoly pusztítást tud végezni a vízimadarak, kisemlősök között, de ami veszélyesebb, hogy egy patakparton játszadozó gyereket meg is támadja.

 

Az is köztudott, hogy jó üzlet a hobbiállat kereskedelem, így aztán mindig megéri próbálkozni, mint nemrég egy Mercedes személyautóban a navosok 70 példány jákópapagájt, 49 szenegáli papagájt és 510 énekes madarat találtak. A bulgáriai csempész elég amatőrnek bizonyult, mert a madarak a határon a hangos csicsergésükkel buktatták le. 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Apadt a szakképzés népszerűsége

Apadt a szakképzés népszerűsége

A gimnáziumi központi írásbeli felvételit az idén többen írták meg, mint az elmúlt...
Ennyi hibával nem lehet mérkőzést nyerni

Ennyi hibával nem lehet mérkőzést nyerni

Ismét magyarázkodni kénytelen a HLKC szakvezetése, újabb fiaskó, a tetejében hazai pályán...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

A tanévkezdés biztosított, de a Táltos ügy vége még nem látszik
A tanévkezdés biztosított, de a Táltos ügy vége még nem látszik A Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ szülői értekezletre hívta a Táltosba járó gyerekek szüleit. A tanévkezdés minden gyerek számára megoldódott.
 
Megvannak tram train nyertes kivitelezői
Megvannak tram train nyertes kivitelezői 2019 első felére készülhet el a még most is sok vásárhelyi által vitatott projekt. Ha megépül gyorsan elérhető lesz Szeged. Nézze meg a megállókat!
 
Restaurálták Magyarország legnagyobb első világháborús szobrát
Restaurálták Magyarország legnagyobb első világháborús szobrát Pásztor János alkotása csütörtökön került vissza a Kossuth térre. Az elesett hódmezővásárhelyi katonák nevét megörökítik a szobor előtt
 
Ököllel ütve követelték vissza a kölcsönt
Ököllel ütve követelték vissza a kölcsönt Erőszakkal követelték a kölcsönadott pénzt egy 35 éves férfi ismerősüktől. A vásárhelyi rendőrök őrizetbe vették őket.
 
Mégis Vásárhelyen játssza hazai meccseit a HFC
Mégis Vásárhelyen játssza hazai meccseit a HFC Az MLSZ legfrissebb elnökségi határozata szerint mégis Hódmezővásárhelyen játszhatja NB III-as mérkőzéseit a vásárhelyi klub csapata.
 
Nyári szünidőben is sportolás
Nyári szünidőben is sportolás Idén is sikeres volt  Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület egyhetes tábora. Két koreai mester segített elmélyíteni a tudást.   
 
Talaj-előkészítés művészi szinten
Talaj-előkészítés művészi szinten A Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi Mezőgazdasági Karának mérnök hallgatója idén is szép eredményt ért el a Regionális Szántóversenyen. Látványos videóval!