KözéletBúcsú Almási Istvántól

2017. december 1., péntek
 

A Kincses Temetőben végső nyugalomra helyezték Almási István polgármestert. Előtte a Szent István Templomban volt a búcsúztatása, amelyen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is.

 

 

 

Fotók: VH, MTI

 

 

 

Igazi ökumenikus embernek, politikai úriembernek nevezte a Miniszterelnökséget vezető Lázár János a múlt héten elhunyt hódmezővásárhelyi polgármestert, Almási Istvánt december elsején a Szent István-templomban tartott gyászmisén.

 

Hódmezővásárhely korábbi polgármestere méltatásában kifejtette, mentorát, segítőjét, mesterei egyikét veszítette el, akitől leginkább a szövetségi hűség fontosságát tanulta meg.

Mint mondta, bármely más felekezet templomában búcsúztathatnák Almási Istvánt, hiszen minden templomban mondanak érte imát. Almási István egy evangélikus lelkész lányát vette feleségül, így egyszerre lehetett jelen minden katolikus hagyomány a családban.

"Nem hiszem, hogy ismertem volna bárki mást, akit ennyire szeretett volna mindenki, ellenségei sem voltak" - fejtette ki Lázár János, aki egy zenei példát hozott arra, hogyan jöhetett ki Almási István ennyire jól mindenkivel, mondván: egy „vérbeli muzsikus” mindenkinek játszik. Rangtól, származástól és világnézettől függetlenül mindenki érti a zene nyelvét. Almási István mindig a harmóniát, az összhangzást kereste, "azt, ami összeköt, és sohasem azt, ami elválaszt". 
Éppen ezért lehetett ő Hódmezővásárhely leginkább köztiszteletnek örvendő polgármestere, mert egész életében megmaradt őszinte vásárhelyinek, akkor is, amikor a muzsika messzi tájakra vitte innen. Almási István vásárhelyi intézménnyé vált az évek során. - mondta Lázár János búcsúbeszédében.

Azt is mondta, „Ha Magyarországnak van leghűségesebb városa, akkor lennie kell leghűségesebb polgárnak is, Almási István az volt.”

 

A gyászmisét Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi püspök celebrálta, ezt követően elindult a gyászmenet a Kincses Temetőbe, ahol Almási Istvánt örök nyugalomra helyezték. 

 

Olvassa el ezt is!

Utalványt kaptak a rászoruló vásárhelyi családok

Utalványt kaptak a rászoruló vásárhelyi...

Az ünnepek előtt csomagot is juttatnak a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülőknek és a...
Új elnöke van a Hódmezővásárhelyi Nyugdíjas Szövetségnek

Új elnöke van a Hódmezővásárhelyi...

Először két jelölt volt a tisztségre, de aztán egy visszalépést követően Kissné Urgyán...

 

És ezt már olvasta?

Sokszínű képzőművészet a Tornyaiban
Sokszínű képzőművészet a Tornyaiban Önmagáért beszél a Tornyai János Múzeumban az NKA Képzőművészeti Kollégium új kiállításánal címe: 25 év, 50 képzőművész, 99 alkotás. Képekkel.
 
Egy Napos oldal
Egy Napos oldal A Szabadság téri óvoda Klímanócskái nyáron sem tétlenkednek a Nap elleni védelemre szemléletformáló foglalkozásokkal hívják fel a figyelmet. Képekkel.
 
A férfiélet tárgyai és történetei
A férfiélet tárgyai és történetei A Tornyai János Múzeum Férfiak a múltból. Tárgyak, sorsok, történetek című kiállításában a tárlat kurátora, Terendi Viktória kalauzolta az érdeklődőket. Képekkel.
 
Klasszikus formák és modern törekvések
Klasszikus formák és modern törekvések Makón nyílt kiállítása V. Nagy Nándornak, a Tornyai János Múzeum főrestaurátorának. Szobrászati és grafikai munkáiból nyújt keresztmetszetett. Képekkel.
 
Színházi bérlet-ajánlatok
Színházi bérlet-ajánlatok Két bérletsorozatban kínál 11 színházi előadás az ősszel kezdődő évadában a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ.
 
Kétszáznál több mű - húsz díjazott
Kétszáznál több mű - húsz díjazott

Háromnapos tanácskozást követően döntött a 65. Vásárhelyi Őszi Tárlat zsűrije arról, hogy mely műalkotásokat láthatja a nagyközönség az október 7-én nyíló kiállításon.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.31.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.31.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."