BulvárBizalmi deficit félelemmel megspékelve

2017. szeptember 23., szombat
 
Bizalmi deficit félelemmel megspékelve

A hódmezővásárhelyi panelekről június óta nem lehetett semmit hallani, a héten viszont furcsa hírek kezdtek el terjedni a Csengettyű köz lépcsőházaiban: az elmúlt napokban sorra tartják a lakógyűléseket, amelyeken bejelentik, hogy lebontják az egész épületet, jövő májusig el kell adni a lakásokat, a lakóknak pedig egy hete van eldönteni, hogy eladják-e a lakásukat az önkormányzatnak.

 

 

 

 

Az index.hu újságírói beültek az egyik lakógyűlésre, amelyet a Csengettyű közzel szemben lévő Mezőgazdasági Kar egyik előadótermében tartottak.

Mint írják, akkor értek oda, amikor Hegedűs Zoltán alpolgármester éppen próbálta átkiabálni a mérgesen mormogó úgy 50 fős, főleg 65-80 év közötti lakókból álló közönséget és meggyőzni őket, hogy az önkormányzat nem akar semmit lebontani és mindenkit csak a jó szándék vezérel.

Mint kiderült, a következő dolog történt az elmúlt napokban, amitől megijedtek a lakók: A 210 lakás tulajdonosai közül kilencen megkeresték az önkormányzatot, hogy (talán a ház bontásának meglebegtetésétől ösztönözve) elköltöznének a Csengettyű közből, már ki is néztek másik lakást, és azt szeretnék, hogy az önkormányzat vegye meg tőlük a mostani lakásukat.

 

Az önkormányzat pedig arra jutott, hogy ez nem egy olyan rossz ötlet, sőt, lehetne az a Modern Városok Programból fizetett panelprogram része is.

 

Az ötlet az, hogy támogatást nyújtanak azoknak, akik eladnák a lakásukat az önkormányzatnak és jobb lakásba költöznek. Egyelőre ott tartanak az ötletelésben, hogy nagyjából 6 milliót érhet egy lakás a Csengettyűben, ehhez mondjuk tudnának adni még egyszer ennyi állami pénzt, így 12 millióból már egész jó lakásokat lehet venni a városban. Persze még nem mérték fel, hogy tényleg mennyit kellene fizetni, ahogy az sincs kitalálva, hogy milyen feltételekkel adna támogatást a város, feltételül kötnék-e ki például, hogy Hódmezővásárhelyen kell másik ingatlant venni.

 

Úgyhogy arra gondolt a város vezetése, felméri, hány lakót érdekelne ez a lehetőség a 210 közül, és ha mondjuk 20-30 tulajdonost érdekel a dolog, akkor kidolgoznak erre egy programot. Ami pedig az egy hetes határidőt illeti, ennyi idő alatt az önkormányzat csak azt szeretné, ha a lakók aláírnának egy szándéknyilatkozatot, hogy egyáltalán érdekli-e őket ez a lehetőség, mert ha nem, akkor nem fárasztják ezzel az önkormányzat jogászait.

 

A megjelent lakók többségét viszont ez az opció látszólag nem annyira érdekelte. Az idős lakók közül többen elmondták, hogy ők felújították a lakásukat, itt laknak már több évtizede, itt nem kell lépcsőzni, és amúgy is, “öreg fát nagyon nehéz átültetni”. A többség azt kérdezte, hogy nem lehetne-e inkább elkérni azt a hatmilliós támogatást további felújításokra, vagy akár az egész házat felújítani a panelprogram részeként, akár úgy, hogy lépcsőházanként kiköltöztetik a lakókat valahová pár hónapra, amíg végeznek a teljes gépészeti felújítással. Hogy az ötlet egyik gazdája, egy idős úr fogalmazott, “egyszerű a panel, mint a faék, a felújítás se lehet túl bonyolult.”

 

Azért volt, aki érdeklődött a lehetőség iránt, több, az átlagnál fiatalabb lakó mondta, hogy érzelmi érvek ide vagy oda, a ház tényleg rettenetes állapotban van, a csapvíz ihatatlan, évek óta ásványvízzel főznek, és attól tartanak, hogy pár év múlva olyan felújítások költségeit fizettetik majd ki a lakókkal, amibe belerokkan a család anyagilag.

 

A legnagyobb probléma viszont az, hogy a lakók nem igazán bíznak abban, hogy az önkormányzat tényleg csak a lakókat akarja segíteni. Többen is elmondták, hogy amióta napvilágot láttak a panelbontás tervéről szóló hírek, azóta nem tudnak rendesen aludni, mert attól tartanak, hogy egyszer csak bejelenti az önkormányzat, hogy menniük kell. Többen voltak a teremben, akik a mostani ötlet mögött is a panelbontási terveket vagy valamilyen mutyit látnak. Az egyik lakó például arra figyelmeztette a társait hogy ha az önkormányzat megvesz elég lakást és többséget szerez a szövetkezetben, azt csinál a házzal, amit akar.

 

Az önkormányzat pedig láthatóan nehezen birkózik meg ezzel a bizalmi deficittel. Hegedűs Zoltán alpolgármester a közel két órás gyűlés nagy részében arról próbálta győzködi a lakókat, hogy az önkormányzat nem akar bontani és csak segíteni szeretne, mert most ritka lehetősége van arra, hogy kezdjenek valamit a rossz állapotban lévő panelek jelentette időzített bombával.

 

Az önkormányzat pedig láthatóan nehezen birkózik meg ezzel a bizalmi deficittel. Hegedűs Zoltán alpolgármester a közel két órás gyűlés nagy részében arról próbálta győzködi a lakókat, hogy az önkormányzat NEM akar bontani és csak segíteni szeretne, mert most ritka lehetősége van arra, hogy kezdjenek valamit a rossz állapotban lévő panelek jelentette időzített bombával.

 

Az index.hu teljes cikkét ITT olvashatják!

 
 
Forrás: index
VH
 

Olvassa el ezt is!

Ezen is lehet füstölögni

Ezen is lehet füstölögni

Hódmezővásárhelyen és térségében is családok százait érinti, ha a tervek szerint...
Kérem vigyázzanak, az ajtók záródnak!

Kérem vigyázzanak, az ajtók záródnak!

Mi lesz amikor elhangzik ez a mondat a vásárhelyi Nagyállomásról induló tram trainen? Miért is nem lesz...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Gólból hét, esőből nagyon sok esett
Gólból hét, esőből nagyon sok esett A régi vicc a Hódmezővásárhely - Szőreg meccs analógiájára is átfordítható: akkor kell focizni, amikor jól esik. Szombaton jól esett, a csapatok pedig fociztak is.
 
Nagyon értékes győzelem
Nagyon értékes győzelem A győri idegenbeli sikert követően szombaton este hazai pályán is győzni tudott a Vásárhelyi Kosársuli. A Honvéd ellen végig vezetve, 14 ponttal tudtak diadalmaskodni.
 
Gardenexpo: lazíts a zöldben!
Gardenexpo: lazíts a zöldben! Különleges magyar szabadalommal, a legfrissebb kültéri trendekkel és több ezer meseszép orchideával vár a Gardenexpo!
 
Baleset volt az algyői Tisza hídon
Baleset volt az algyői Tisza hídon A balesetben egy személy súlyos sérülést szenvedett. Az érintett útvonalon órákig teljes illetve részleges útlezárás volt érvényben.
 
Vásárhelyi élményei meghatározóak voltak
Vásárhelyi élményei meghatározóak voltak Geszler Mária ötven éve kerámiaművészként alkot, pályájára nagy hatást gyakorolt Hódmezővásárhely. Március 15-én Kossuth-díjjal tüntették kia a Parlamentben. 
 
Ünnepi beszédét a kampánynak szentelte Márki-Zay Péter
Ünnepi beszédét a kampánynak szentelte Márki-Zay Péter Aki az összefogás ellen dolgozik, az áruló, és elveszítik legitimációjukat az ellenzéki pártok, ha nem fognak össze.
 
Hódmezővásárhely Pro Urbe díjasai
Hódmezővásárhely Pro Urbe díjasai Március 15-e alkalmából Hódmezővásárhely város Pro Urbe díjat adományozott Ambrus Sándornak, Dr. Dömötör Jánosnak és Szénási Jánosnak.