Kultúra, oktatásBemutatták Holler László kiállítási katalógusát

2019. március 8., péntek
 

Holler László festőművésznek a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában vasárnapig megtekinthető Tájak, érzelmek című tárlatának több mint nyolcvan képe került be a most megjelent azonos című katalógusba.

 

 

 

 

 

 

 

– Rendhagyónak mondható Holler László kiállításának finisszázsa, hiszen a látogatók kézzel fogható emlékkel térhetnek haza. A képeken ábrázolt érzelmek, élmények és a tájrecepciók elmúlnak, s a kiállított képek sem kerülnek többé egymással ilyen diskurzusba, azonban a kötetben mégis megmaradnak, hazavihetők és meglehet, hogy néhány évtized múlva a vásárhelyi képzőművészet irányzataival foglalkozó kutatók forrásként használják majd – fogalmazta meg a kiadvány létrejöttének célját a katalógus előszavát jegyző Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója.

 

A kiadványban olvasható a tárlatzáró beszélgetés két résztvevőjének írása is: Hegedűsné Dékány Magdolna művészeti tanácsadó szubjektív visszaemlékezése és Képiró Ágnes – a Tornyai János Múzeum művészettörténésze – szakmai elemzése is.

 

Holler László – mint maga a művész elmondta – már gyermekkorában megszerette a rajzolást, s amikor Vásárhelyre került, nemcsak az itt élő művészekkel került kapcsolatba, de a feleségét is itt ismerte meg. A kötetbemutató beszélgetésen szó esett a külső-erzsébeti iskolában eltöltött pedagógusi évekről, s arról is, hogy 1962-ben adott be képet először a Vásárhelyi Őszi Tárlatra, amikor művet be is válogatták a kiállításba. Inspiráló volt a város légköre – fogalmazott a művész, akinek kimeríthetetlen forrást adott a Vásárhely környéki és a mártélyi természet világa.

 

Az est hangulatát az Giovani Artisti Vonósnégyes muzsikája tette bensőségessé, s a beszélgetést követően Holler László dedikálta az elmúlt néhány évének alkotásait bemutató katalógust, amely az Alföldi Galéria pénztárában megvásárolható.

 

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

EU-s milliárdok a hazai kórházi higiénia javítására

EU-s milliárdok a hazai kórházi higiénia...

Az összes kórházi fertőzés 30 százaléka, az orvosi eszközhasználat okozta fertőzéseknek pedig a...
Tanulással és tudással egy zöldebb és fenntarthatóbb világért

Tanulással és tudással egy zöldebb és...

Energiatudatos Iskola tanúsítványt kapott a Parlamentben tartott ünnepségen a Hódmezővásárhelyi Szent...
 

És ezt már olvasta?

Vásárhelyen a futás ikonikus alakja
Vásárhelyen a futás ikonikus alakja Monspart Sarolta igazi táj- és hosszútávfutó-legenda, akiért az egész ország hónapokig aggódott, amikor egy kullancscsípés miatt majdnem meghalt
 
Tovább enyhül a belváros forgalma
Tovább enyhül a belváros forgalma Március 31-én adják át a Keleti elkerülő utat, amely Hódmezővásárhely központját naponta 2-3000-el kevesebb járművel tehermentesíti.
 
Egészséghét a mindennapi egészséges életmódért
Egészséghét a mindennapi egészséges életmódért Március 18-22-e között Egészséghetet szervezett az Oldalkosár utcai óvoda. Főszerepet kapott a szájhigiénia, a mozgás, a vízivás. Képekkel.
 
Vásárhely és Makó kapcsolatát a művészek is erősítik
Vásárhely és Makó kapcsolatát a művészek is erősítik A makói Natura Marosmenti Művésztelep alkotóinak képei és plasztikái a Tornyai János Múzeumban csoportos kiállításon tekinthetők meg. Képekkel.
 
Erős ellenfél - még erősebb felállásban
Erős ellenfél - még erősebb felállásban Utolsó idegenbeli bajnokiján lépett pályára az NB I/B Zöld csoportjának alapszakaszában a Vásárhelyi Kosársuli. A siker most elmaradt.
 
Magyar kultúra és történelem testközelben
Magyar kultúra és történelem testközelben

A vásárhelyi Németh László Gimnázium, Általános Iskola egyik osztálya Erdélyben járt a Határtalanul pályázat finanszírozásában. Élménybeszámoló.

 
A lélek egy pohár, amely folyamatosan telítődik az élményekkel
A lélek egy pohár, amely folyamatosan telítődik az élményekkel A 32 éves székkutasi tanár Viharsarok blues című új verseskötetét a Németh László Könyvtárban mutatja be  Beszélgetőtársa Arany-Tóth Katalin lesz.