KözéletBelvárostól belvárosig

2010. december 17., péntek
 

Az integrált villamos- és nagyvasúti rendszer bevezetésének megvalósításíthatósági tanulmányát elkészíttetik, amelynek. 164 milliós költségét az Európai Unió pályázata teljes egészében támogatja. Döntött a közgyűlés.

 

A december 16-án ez évben utoljára összeült vásárhelyi közgyűlésen a képviselők 12 igen és 3 tartózkodás mellett arról döntöttek, hogy a Tram Train, azaz az integrált villamos- és nagyvasúti rendszer bevezetésére vonatkozó megvalósítási tanulmányt elkészíttetik, amelynek. 164 milliós költségét az Európai Unió pályázata teljes egészében támogatja.

Mint arról már hírportálunk szeptember elején is írt, a világ számos nagyvárosában évtizedek, de például New Orleans-ban 1835 óta  működik távolabbi városrészeket összekötő, a budapesti HÉV-hez hasonló villamosvasút. Ennek mintájára fogalmazódott meg annak a lehetősége, hogy Szeged és Hódmezővásárhely között is legyen villamos, amely aztán Szeged-Rókus, illetve a Hódmezővásárhely-Népkert vasútállomásoknál a vasúti pályát elhagyva folytatja útját a két város belső részeibe. A közgyűlés által most jóváhagyott tanulmány elkészítésének a célja, hogy megvizsgálják ennek az integrált vasúti rendszernek a bevezethetőségét hiszen a két megyei jogú város mindössze 22 km-re fekszik egymástól, és egyre több szálon kapcsolódnak egymáshoz. A településközi közlekedés dinamikusan nő, a közlekedési kapcsolatok javítása pedig a települések kölcsönös érdeke is.  A két város együttműködési megállapodás aláírását is tervezi, amely a Tram-train megvalósíthatóságát hivatott közösen megvizsgálni. A tanulmány és a megvalósítás előkészítése még két-három évet vesz igénybe.

 

És ezt már olvasta?

Ismét Platán Hét a Varga Tamás iskolában
Ismét Platán Hét a Varga Tamás iskolában A 2001 óta hagyománnyá vált egy olyan rendhagyó programsorozat az iskolában, ahol bemutatják tevékenységeik sokszínűségét.
 
Kint a hó - bent a játék záporozott hazai győzelemmel
Kint a hó - bent a játék záporozott hazai győzelemmel Az NB I/B Zöld csoportjának 12. fordulóján a bajnokság két legjobb formában lévő csapata csapott össze egymással.
 
Bölcsödében lopott a mindszenti nő
Bölcsödében lopott a mindszenti nő Az intézmény igazgatójának feltűnt az idegen, rendőrt hívott. Az asszony ellen lopás vétsége miatt indult eljárás.
 
Két ügyben született döntés
Két ügyben született döntés Két személyiségi jogi pert is elvesztett a hódmezővásárhelyi polgármester a Szegedi Törvényszéken pénteken. Milliós pénzbüntetésekre ítélték Márki-Zay Pétert.
 
Vásárhelyi a legeredményesebb cég
Vásárhelyi a legeredményesebb cég A gazdasági szakemberek számára nem volt meglepetés, hogy a nagykereskedelmi cég 5 százalékkal növelte árbevételét a megelőző évhez képest.
 
Újabb 5 évet kapott a Rádió7
Újabb 5 évet kapott a Rádió7 Várható volt, hogy a hódmezővásárhelyi központú, de kisteleki és makói frekvenciával is rendelkező adó új tulajdonosai számára kedvező döntés születik.
 
Új fejlesztések a Németh László Városi Könyvtárban
Új fejlesztések a Németh László Városi Könyvtárban Vásárhely kulturális élete egyik bástyájának számító intézménye most egy igényesen kialakított oktatóteremmel, zeneszobával és számítógépekkel gazdagodott. Képekkel.