BulvárAzoknak, akik mindent áldoztak 1914-1918

2017. július 5., szerda
 
Azoknak, akik mindent áldoztak 1914-1918

Elszállították a lovasszobrot a Kossuth térről. Az ismét időszerű felújítás része a tavaszra elkészülő új I. Világháborús emlékműnek.

 

 

 

 

 

 

 

Július 5-én délelőtt leemelték talapzatáról az I. világháborús emlékművet, amelyet felújítás után visszahelyeznek eredeti helyére. A téren, közvetlenül a lovasszobor vonalában képezik ki azt az emlékművet, amelyen az első világháborúban elesett hódmezővásárhelyi katonák nevét örökítik meg. Mint arról írtunk, a város közgyűlése a centenárium alkalmából nyílt pályázatot írt ki.   

 

Szemerey Márta építészmérnök, a bírálóbizottság társelnöke elmondta, hogy az önkormányzat felhívására 39 pályázat érkezett és a városképhez és a közvetlen környezethez legjobban illeszkedő, a kegyeleti igényeket is szem előtt tartó tervnek a zsűri a szombathelyi Szilágyi Balázs munkáját (képünkön a látványterv) találta, amely rozsdabarna árnyalatú corten acélból készült, alulról megvilágított sávon helyezné el a hősök neveit. 

 

Ezt a névsort zárja majd a fölé magasodó 4 és félméteres lovasszobor, amelynek alkotója, Pásztor János, aki már 1917-ben foglalkozott az akkor már vége felé járó I. világháború hősei emlékének megörökítésével. Ugyanakkor az 1917. évi 8. törvénycikk kötelezte a városokat arra, hogy emlékművekkel örökítsék meg az I. világháború hőseinek áldozatát. A városi törvényhatóság közgyűlése 1921-ben a törvényes rendelkezés által indíttatva hozott határozatot arról, hogy évenként megfelelő összeget állítsanak be e célra a költségvetésbe. Hét év eltelte után, 1928-ban bízta meg a közgyűlés Pásztor Jánost 65 ezer pengős költségkeret mellett az emlékmű elkészítésével. Közben más városokban is tájékozódtak a város vezetői, és ezután, 1935-ben váratlanul akként döntenek, hogy mégis országos pályázatot hirdetnek az emlékmű elkészítésére. Pásztor ekkor - joggal - megsértődött, és a sajtóban is (Vásárhelyi Reggeli Újság, 1935. X. 1.) közzétett nyilatkozatában kijelentette, hogy a pályázaton nem kíván részt venni. A törvényhatósági bizottság visszatért eredeti, közvetlen, megbízásos döntéséhez és a Pásztor által beterjesztett három tervváltozatból a lovas szobor megoldást választotta. A szobor körül még ezután is kavarogtak a viták, az elhelyezés miatt. A szakértői vélemény az Ógimnázium elé akarta helyezni a szobrot, a közgyűlés a Kossuth tér közepére, a Városháza és az Ógimnázium közötti névtelen utca tengelyébe kívánta állítani. Végül Bierbauer Virgil neves városépítész módosított véleménye alapján a közgyűlés 43-25 szavazati aránnyal a jelenlegi elhelyezés mellett döntött.

A bronz lovasszobor talapzatának keleti és nyugati oldalában bronz-relief, északi oldalán a város címere látható.  A felirat: „Azoknak, akik mindent áldoztak 1914-1918."  

 

Az évtizedek folyamán korrodálódott bronz emlékművet a város önkormányzata 2000-ben, Návay Sándor szobrászművésszel újíttatta fel, most is ő kapta a megbízást. 

(Szilágyi Gergely fotója)

 

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Két nap öröm - sok nap elzárás

Két nap öröm - sok nap elzárás

A házat átkutatta, végül egy vízszivattyúval távozott a helyszínről. A vásárhelyi...
Az áldozatos és elengedhetetlen munkát végzők napja

Az áldozatos és elengedhetetlen munkát...

Semmelweis Ignác születésének évfordulóján, hagyományosan a vásárhelyi, a...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Aggodalomra nincs ok
Aggodalomra nincs ok Több ezer vásárhelyit érint a Centrum-Kábel megszűnése. A céget a UPC vette meg, amely igen kedvező ajánlattal él, sőt 2 hónapig fizetni sem kell.
 
Kirúgták a Délmagyarország sajtószakmai vezetőit
Kirúgták a Délmagyarország sajtószakmai vezetőit A Délmagyarországnál szerda délelőtt egy értekezleten bejelentették, hogy távoznia kell a lap főszerkesztőjének és az helyettesének is.
 
Miklós Péter tablókiállítása Szegeden
Miklós Péter tablókiállítása Szegeden A hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetőjének 1956-os témájú kiállításán új könyvét is bemutatta. 
 
Ismét ledől az Iván szobor
Ismét ledől az Iván szobor Idén nem lesz koszorúzás, hanem azt szeretnék, ha egy-egy szál virággal emlékezik a város az 56-os áldozatokra. Fáklyás felvonulás, fényfestés.
 
A Hód Kupa Úszóverseny utóélete
A Hód Kupa Úszóverseny utóélete Shane Tusup a saját facebook oldalán méltatta a hódmezővásárhelyi rendezvényt, illetve leírta benyomásait. Az oldalnak közel 50 ezer követője van.
 
Történelemverseny az Emlékpontban
Történelemverseny az Emlékpontban Tavaly 60 diák, idén négy csapat 14 diák nevezett be a hódmezővásárhelyi Emlékpont 1956-os történelemversenyére. Képekkel!
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2017.41.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2017.41.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."