BulvárAzoknak, akik mindent áldoztak 1914-1918

2017. július 5., szerda
 
Azoknak, akik mindent áldoztak 1914-1918

Elszállították a lovasszobrot a Kossuth térről. Az ismét időszerű felújítás része a tavaszra elkészülő új I. Világháborús emlékműnek.

 

 

 

 

 

 

 

Július 5-én délelőtt leemelték talapzatáról az I. világháborús emlékművet, amelyet felújítás után visszahelyeznek eredeti helyére. A téren, közvetlenül a lovasszobor vonalában képezik ki azt az emlékművet, amelyen az első világháborúban elesett hódmezővásárhelyi katonák nevét örökítik meg. Mint arról írtunk, a város közgyűlése a centenárium alkalmából nyílt pályázatot írt ki.   

 

Szemerey Márta építészmérnök, a bírálóbizottság társelnöke elmondta, hogy az önkormányzat felhívására 39 pályázat érkezett és a városképhez és a közvetlen környezethez legjobban illeszkedő, a kegyeleti igényeket is szem előtt tartó tervnek a zsűri a szombathelyi Szilágyi Balázs munkáját (képünkön a látványterv) találta, amely rozsdabarna árnyalatú corten acélból készült, alulról megvilágított sávon helyezné el a hősök neveit. 

 

Ezt a névsort zárja majd a fölé magasodó 4 és félméteres lovasszobor, amelynek alkotója, Pásztor János, aki már 1917-ben foglalkozott az akkor már vége felé járó I. világháború hősei emlékének megörökítésével. Ugyanakkor az 1917. évi 8. törvénycikk kötelezte a városokat arra, hogy emlékművekkel örökítsék meg az I. világháború hőseinek áldozatát. A városi törvényhatóság közgyűlése 1921-ben a törvényes rendelkezés által indíttatva hozott határozatot arról, hogy évenként megfelelő összeget állítsanak be e célra a költségvetésbe. Hét év eltelte után, 1928-ban bízta meg a közgyűlés Pásztor Jánost 65 ezer pengős költségkeret mellett az emlékmű elkészítésével. Közben más városokban is tájékozódtak a város vezetői, és ezután, 1935-ben váratlanul akként döntenek, hogy mégis országos pályázatot hirdetnek az emlékmű elkészítésére. Pásztor ekkor - joggal - megsértődött, és a sajtóban is (Vásárhelyi Reggeli Újság, 1935. X. 1.) közzétett nyilatkozatában kijelentette, hogy a pályázaton nem kíván részt venni. A törvényhatósági bizottság visszatért eredeti, közvetlen, megbízásos döntéséhez és a Pásztor által beterjesztett három tervváltozatból a lovas szobor megoldást választotta. A szobor körül még ezután is kavarogtak a viták, az elhelyezés miatt. A szakértői vélemény az Ógimnázium elé akarta helyezni a szobrot, a közgyűlés a Kossuth tér közepére, a Városháza és az Ógimnázium közötti névtelen utca tengelyébe kívánta állítani. Végül Bierbauer Virgil neves városépítész módosított véleménye alapján a közgyűlés 43-25 szavazati aránnyal a jelenlegi elhelyezés mellett döntött.

A bronz lovasszobor talapzatának keleti és nyugati oldalában bronz-relief, északi oldalán a város címere látható.  A felirat: „Azoknak, akik mindent áldoztak 1914-1918."  

 

Az évtizedek folyamán korrodálódott bronz emlékművet a város önkormányzata 2000-ben, Návay Sándor szobrászművésszel újíttatta fel, most is ő kapta a megbízást. 

(Szilágyi Gergely fotója)

 

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Két nap öröm - sok nap elzárás

Két nap öröm - sok nap elzárás

A házat átkutatta, végül egy vízszivattyúval távozott a helyszínről. A vásárhelyi...
Az áldozatos és elengedhetetlen munkát végzők napja

Az áldozatos és elengedhetetlen munkát...

Semmelweis Ignác születésének évfordulóján, hagyományosan a vásárhelyi, a...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Kalandtúrára fel!
Kalandtúrára fel! A vásárhelyi Hungarian Flyers Kerékpáros Klub hetedik alkalommal rendezi meg a régió egyik legérdekesebb és százakat megmozgató sportrendezvényét.
 
90 éves Lipcsei Jánosné
90 éves Lipcsei Jánosné A Béke Szálló bisztrójában dolgozott szakácsként, majd Újvároson egy kifőzdében közel 300 főre főzött, innen ment nyugdíjba.
 
Kecskés Ákos vérző fejjel is folytatta
Kecskés Ákos vérző fejjel is folytatta Hatalmas tapsot kapott, miután fejsérülése után visszament a pályára. A vásárhelyi játékos a szerencsétlen esetről, állapotáról beszélt.
 
Tolvaj a strandon
Tolvaj a strandon Szerencsére idén ez az első és remélhetőleg a továbbiakban ritka bűncselekmény: strandolók meglopása a Török Sándor Strandfürdőben. 
 
Készülnek a szezonra
Készülnek a szezonra Három hét egyéni és két hét közös edzésmunka áll az NBI/B bajnokságra készülő felnőtt női kézilabda csapat mögött. Itt a szezon menetrendje!
 
Országos aláírásgyűjtés kezdődött
Országos aláírásgyűjtés kezdődött A cél az állatvédelmi törvény szigorítása. A Polgári kezdeményezéshez a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete is csatlakozott.
 
Vitt mindent ami mozdítható volt
Vitt mindent ami mozdítható volt A tettes mindig visszatér a tett színhelyére - tartja a mondás. A vásárhelyi betörő ezt megduplázta. A 21 éves férfi előzetes letartóztatását kezdeményezték.