BulvárAzoknak, akik mindent áldoztak 1914-1918

2017. július 5., szerda
 
Azoknak, akik mindent áldoztak 1914-1918

Elszállították a lovasszobrot a Kossuth térről. Az ismét időszerű felújítás része a tavaszra elkészülő új I. Világháborús emlékműnek.

 

 

 

 

 

 

 

Július 5-én délelőtt leemelték talapzatáról az I. világháborús emlékművet, amelyet felújítás után visszahelyeznek eredeti helyére. A téren, közvetlenül a lovasszobor vonalában képezik ki azt az emlékművet, amelyen az első világháborúban elesett hódmezővásárhelyi katonák nevét örökítik meg. Mint arról írtunk, a város közgyűlése a centenárium alkalmából nyílt pályázatot írt ki.   

 

Szemerey Márta építészmérnök, a bírálóbizottság társelnöke elmondta, hogy az önkormányzat felhívására 39 pályázat érkezett és a városképhez és a közvetlen környezethez legjobban illeszkedő, a kegyeleti igényeket is szem előtt tartó tervnek a zsűri a szombathelyi Szilágyi Balázs munkáját (képünkön a látványterv) találta, amely rozsdabarna árnyalatú corten acélból készült, alulról megvilágított sávon helyezné el a hősök neveit. 

 

Ezt a névsort zárja majd a fölé magasodó 4 és félméteres lovasszobor, amelynek alkotója, Pásztor János, aki már 1917-ben foglalkozott az akkor már vége felé járó I. világháború hősei emlékének megörökítésével. Ugyanakkor az 1917. évi 8. törvénycikk kötelezte a városokat arra, hogy emlékművekkel örökítsék meg az I. világháború hőseinek áldozatát. A városi törvényhatóság közgyűlése 1921-ben a törvényes rendelkezés által indíttatva hozott határozatot arról, hogy évenként megfelelő összeget állítsanak be e célra a költségvetésbe. Hét év eltelte után, 1928-ban bízta meg a közgyűlés Pásztor Jánost 65 ezer pengős költségkeret mellett az emlékmű elkészítésével. Közben más városokban is tájékozódtak a város vezetői, és ezután, 1935-ben váratlanul akként döntenek, hogy mégis országos pályázatot hirdetnek az emlékmű elkészítésére. Pásztor ekkor - joggal - megsértődött, és a sajtóban is (Vásárhelyi Reggeli Újság, 1935. X. 1.) közzétett nyilatkozatában kijelentette, hogy a pályázaton nem kíván részt venni. A törvényhatósági bizottság visszatért eredeti, közvetlen, megbízásos döntéséhez és a Pásztor által beterjesztett három tervváltozatból a lovas szobor megoldást választotta. A szobor körül még ezután is kavarogtak a viták, az elhelyezés miatt. A szakértői vélemény az Ógimnázium elé akarta helyezni a szobrot, a közgyűlés a Kossuth tér közepére, a Városháza és az Ógimnázium közötti névtelen utca tengelyébe kívánta állítani. Végül Bierbauer Virgil neves városépítész módosított véleménye alapján a közgyűlés 43-25 szavazati aránnyal a jelenlegi elhelyezés mellett döntött.

A bronz lovasszobor talapzatának keleti és nyugati oldalában bronz-relief, északi oldalán a város címere látható.  A felirat: „Azoknak, akik mindent áldoztak 1914-1918."  

 

Az évtizedek folyamán korrodálódott bronz emlékművet a város önkormányzata 2000-ben, Návay Sándor szobrászművésszel újíttatta fel, most is ő kapta a megbízást. 

(Szilágyi Gergely fotója)

 

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Két nap öröm - sok nap elzárás

Két nap öröm - sok nap elzárás

A házat átkutatta, végül egy vízszivattyúval távozott a helyszínről. A vásárhelyi...
Az áldozatos és elengedhetetlen munkát végzők napja

Az áldozatos és elengedhetetlen munkát...

Semmelweis Ignác születésének évfordulóján, hagyományosan a vásárhelyi, a...
 

És ezt már olvasta?

A lőtéren ellenőrizték a rajok felkészültségi szintjét
A lőtéren ellenőrizték a rajok felkészültségi szintjét Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi bázisán megalakított Zászlóalj Harccsoport gyakorlatozott.
 
Útlevél ellenőrzéskor át akarta verni a határőrt
Útlevél ellenőrzéskor át akarta verni a határőrt Nem volt elég a honosítással kapott kettős állampolgárság, magyar útlevelet is akart szerezni, egészen fifikás módon. Börtön lett a vége.
 
Fürdési tilalom a Mártély holtágon
Fürdési tilalom a Mártély holtágon Rossz hír, pláne mivel a következő napokban igazi nyaraló időt prognosztizál a meteorológia, hogy alig két hét után, ismét kikerült a fürödni tilos tábla a Mártélyi szabadstrandra.
 
Súlyos baleset Vásárhely közelében
Súlyos baleset Vásárhely közelében

Július 18-án a kora délutáni órákban baleset történt a 45-ös főút Szentes és Hódmezővásárhely közötti szakaszán.

 
Vásárhelyi betörők rendőrkézen
Vásárhelyi betörők rendőrkézen Néhány nap alatt egy, a városban történt lakásbetörést derítettek fel a hódmezővásárhelyi rendőrök. A bűncselekménnyel kapcsolatba 3 férfit előállítottak.
 
90 éves Lantos László Imre
90 éves Lantos László Imre A Volánnál  tehertaxisként dolgozott, majd személyi taxisként ment nyugdíjba.
 
Ifjú Állatbarátok Tábora Szegeden
Ifjú Állatbarátok Tábora Szegeden A szegedi Állatvédelmi Kontaktpontjában nyári tábort szervez az Országos Állatvédelmi Alapítvány 6-12 év közötti gyermekek jelentkezését várják.