BulvárAzoknak, akik mindent áldoztak 1914-1918

2017. július 5., szerda
 
Azoknak, akik mindent áldoztak 1914-1918

Elszállították a lovasszobrot a Kossuth térről. Az ismét időszerű felújítás része a tavaszra elkészülő új I. Világháborús emlékműnek.

 

 

 

 

 

 

 

Július 5-én délelőtt leemelték talapzatáról az I. világháborús emlékművet, amelyet felújítás után visszahelyeznek eredeti helyére. A téren, közvetlenül a lovasszobor vonalában képezik ki azt az emlékművet, amelyen az első világháborúban elesett hódmezővásárhelyi katonák nevét örökítik meg. Mint arról írtunk, a város közgyűlése a centenárium alkalmából nyílt pályázatot írt ki.   

 

Szemerey Márta építészmérnök, a bírálóbizottság társelnöke elmondta, hogy az önkormányzat felhívására 39 pályázat érkezett és a városképhez és a közvetlen környezethez legjobban illeszkedő, a kegyeleti igényeket is szem előtt tartó tervnek a zsűri a szombathelyi Szilágyi Balázs munkáját (képünkön a látványterv) találta, amely rozsdabarna árnyalatú corten acélból készült, alulról megvilágított sávon helyezné el a hősök neveit. 

 

Ezt a névsort zárja majd a fölé magasodó 4 és félméteres lovasszobor, amelynek alkotója, Pásztor János, aki már 1917-ben foglalkozott az akkor már vége felé járó I. világháború hősei emlékének megörökítésével. Ugyanakkor az 1917. évi 8. törvénycikk kötelezte a városokat arra, hogy emlékművekkel örökítsék meg az I. világháború hőseinek áldozatát. A városi törvényhatóság közgyűlése 1921-ben a törvényes rendelkezés által indíttatva hozott határozatot arról, hogy évenként megfelelő összeget állítsanak be e célra a költségvetésbe. Hét év eltelte után, 1928-ban bízta meg a közgyűlés Pásztor Jánost 65 ezer pengős költségkeret mellett az emlékmű elkészítésével. Közben más városokban is tájékozódtak a város vezetői, és ezután, 1935-ben váratlanul akként döntenek, hogy mégis országos pályázatot hirdetnek az emlékmű elkészítésére. Pásztor ekkor - joggal - megsértődött, és a sajtóban is (Vásárhelyi Reggeli Újság, 1935. X. 1.) közzétett nyilatkozatában kijelentette, hogy a pályázaton nem kíván részt venni. A törvényhatósági bizottság visszatért eredeti, közvetlen, megbízásos döntéséhez és a Pásztor által beterjesztett három tervváltozatból a lovas szobor megoldást választotta. A szobor körül még ezután is kavarogtak a viták, az elhelyezés miatt. A szakértői vélemény az Ógimnázium elé akarta helyezni a szobrot, a közgyűlés a Kossuth tér közepére, a Városháza és az Ógimnázium közötti névtelen utca tengelyébe kívánta állítani. Végül Bierbauer Virgil neves városépítész módosított véleménye alapján a közgyűlés 43-25 szavazati aránnyal a jelenlegi elhelyezés mellett döntött.

A bronz lovasszobor talapzatának keleti és nyugati oldalában bronz-relief, északi oldalán a város címere látható.  A felirat: „Azoknak, akik mindent áldoztak 1914-1918."  

 

Az évtizedek folyamán korrodálódott bronz emlékművet a város önkormányzata 2000-ben, Návay Sándor szobrászművésszel újíttatta fel, most is ő kapta a megbízást. 

(Szilágyi Gergely fotója)

 

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Két nap öröm - sok nap elzárás

Két nap öröm - sok nap elzárás

A házat átkutatta, végül egy vízszivattyúval távozott a helyszínről. A vásárhelyi...
Az áldozatos és elengedhetetlen munkát végzők napja

Az áldozatos és elengedhetetlen munkát...

Semmelweis Ignác születésének évfordulóján, hagyományosan a vásárhelyi, a...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Panelből kertes házba
Panelből kertes házba Egyre nő azok száma, akik reggel madárcsicsergésre szeretnének ébredni. A héten már a 10. Csengettyű közi lakóval írták alá a csere- szerződést.
 
Az ágyból ugrasztották ki a betörőt
Az ágyból ugrasztották ki a betörőt 48 órán belül elfogták a hódmezővásárhelyi rendőrök azt a gyulai férfit, aki három kertvárosi lakóházba tört be egyetlen délelőtt. Videóval.
 
Országos kémiaverseny vásárhelyi sikerekkel
Országos kémiaverseny vásárhelyi sikerekkel  19. alkalommal rendezték a Hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskolában, a Hevesy György Kárpát-medencei kémiaversenyt.
 
Katolicizmus és kommunizmus között - Könyv Vásárhely egyháztörténetéről
Katolicizmus és kommunizmus között - Könyv Vásárhely egyháztörténetéről

A kommunizmus áldozatainak emléknapjához kapcsolódó programsorozatot az Emlékpontban február 20-án este könyvbemutatóval kezdődött. Képekkel.

 

 

 
Elismerést kapott a Helyőrségi Zenekar karmestere
Elismerést kapott a Helyőrségi Zenekar karmestere Kovács István: Ez a kitüntetés nemcsak nekem, hanem a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar minden tagjának szól.
 
Az első fecskék
Az első fecskék A tulajdonos leadta a kulcsokat és átköltözött egy  kertes házba. A Csengettyű Közben 210 lakás van, 80-90 lakó jelezte, hogy élne a minőségi otthoncserével.
 
Beszámoló ülést tartott az Iparkamara
Beszámoló ülést tartott az Iparkamara A szakképzést kiemelt fontosságúnak tartja a város, ezért a Modern Városok Program keretében valamennyi intézményt felújítják, és bővítik az iskolák eszközparkját.