Kultúra, oktatásAz új vásárhelyi színházi évad bérletes előadásai

2017. augusztus 12., szombat
 
Az új vásárhelyi színházi évad bérletes előadásai

Szeptemberben indulnak a bérletes előadások a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

 

 

 

 

 

 

Az évek óta telt házzal futó Bessenyei Bérletben hat nagyszínházi produkciót láthat a publikum.

A kamara-előadásokat felvonultató bérlet, mely az idéntől Gombos Katalin hódmezővásárhelyi születésű színművész nevét viseli, öt remek színházi darabot foglal magában.

A színházi műsor szeptember 16-ától kezdődik a Gombos Bérlet első előadásával.

 

A Gombos Bérlet szeptember 1-től vásárolható meg, míg a Bessenyei Bérlet a régi bérletesek számára szeptember 15-ig újítható meg, és szeptember 15-tól a maradék helyek függvényében vásárolhatók meg a BFMK pénztárában.

 

A két bérlet előadásainak ismertetése:

 

BESSENYEI BÉRLET 2017/2018


RÓZSAVÖLGYI SZALON

Szabó Magda: Az őz -

 

Szabó Magda nagysikerű könyve, bombaként robbant be a köztudatba. A mű a 20. századi magyar irodalom egyik kiemelkedő alkotása, felkavaró és lebilincselő történetével, csodálatos nyelvezetével, és hihetetlen tudatos, zseniális szerkesztettségével.

 

Encsy Eszter, a regény főhősnője felidézi életét, és az emlékek morzsáiból egy különleges női történet bontakozik ki. A kor, amelyben Eszter született, iszonyatba fullasztotta gyermekéveit, és örökre kipusztított belőle minden hitet, bizalmat, örülni tudást. A koraérett kislány a körülmények kegyetlen szorításában hamar megkeményedik, kapzsivá, önzővé válik. Elpusztíthatatlanul él azonban benne a vágy a szeretet, a szépség, az emberi melegség után; ezért is lopja el a gazdag családban nevelkedett, elkényeztetett Angéla kedvenc állatát, az őzet, s akaratlanul is annak pusztulását okozza. A második világháború után Eszterből ünnepelt, híres színésznő lesz, már nem szenved hiányt semmiben – csak éppen az “őz”, vagyis a szeretet, az őszinte emberi kapcsolatok hiányoznak az életéből. Minden, amit kap, későn érkezik: sem siker, sem elismerés, sem pénz, még a szerelem se váltja meg többé iszonyú önmagától. És Eszter, ahogy ettől a társadalomtól tanulta, amelyben él, és amely fölnevelte, öl: akarva akaratlanul megöli az egyetlen embert, aki valaha szerette őt.

Az őz a kegyetlen őszinteség regénye; a féltékenység, az irigység, a szenvedélyes szerelem és az igaz barátság története.

Szereplők: Nagy Mari, Gáspár Sándor, Spolarics Andrea, Erdélyi Timea, Sipos Imre

Rendező: Őze Áron

 

 

JÁTÉKSZÍN

ÉLETREVALÓK – filmdráma, tragikomédia

 

Eric Toledano - Oliver Nakache filmje nyomán magyar színpadra írta: HORGAS ÁDÁM

A Játékszín színpadán először magyarul a népszerű igaz történet! 
A különös pár – az élete delén járó mozgássérült arisztokrata és a külvárosi szegény negyedből való fiatalember őszinte barátságáról….A bőrszín nem számít… 
 
Mint közismert, az Életrevalók film megható története megtörtént eseményt dolgoz föl. Amikor a nagy múltú Pommery Pezsgőgyár ügyvezető igazgatója, Philippe Pozzo di Borgo 42 évesen, 1993-ban egy siklóernyős balesetben nyaktól lefelé megbénult, ettől fogva szembe kellett néznie a kirekesztettség és a tehetetlenség érzéseivel. Hasonlóan a bevándorló Abdelhez, akit viszont származása, szociális helyzete miatt vetett ki a társadalom magából. Philippe talán éppen ezért választja őt a sok-sok jelentkező közül ápolójának, vagy ahogy később nevezi: ördögi őrizőjének. Fölfedezi a látszólag ellentétes helyzetük közti hasonlóságot. És éppen ezért lehet tanulságos Magyarországon is ez a történet, ahol napjainkban egyre erősebb a társadalom szétszakadása, a szegények és gazdagok közti ellentét, sőt, a menekültkérdés egyre inkább beleszól gondolkodásunkban. 

Szereplők: Hirtling István, Vadász Gábor, Zsurzs Kati, Szőlöskei Timea, Kovács Dézi, Szirtes Balázs

Rendező: Horgas Ádám

 

 

Turay Ida Színház

Topolcsányi Laura - Berkes Gábor: A FÉRFIAK A FEJÜKRE ESTEK! - zenés vígjáték

 

Fantasztikus színésznők énekelnek ebben a szenvedélyes és rendkívül mulatságos “szakítás-történetben”! Az új zenés vígjátékban három becsapott, kijátszott és megalázott, válófélben lévő feleséget alakítanak. De vajon tűri ezt a három nő? Hagyja? Elviseli ezt a helyzetet? Vagy a sarkukra állnak és visszavágnak? Esetleg megbosszulják? Sok kacagásra készülhet a néző, mert itt aztán minden lesz! A nevetéstől a rekeszizmok garantáltan elfáradnak!

 

Szereplők: Sztárek Andrea, Détár Enikő, Xantus Barbara, Nyírő Bea, Seprenyi László, Topolcsányi Laura, Szántó Szandra, Germán Lívia, Bódi Barbara, Lovas Emília, Győri Péter, Frech Zoltán, Bácsatyai Gergely

Rendező: Sztárek Andrea

 

 

JÓZSEF ATTILA SZÍNHÁZ

Eric Assous: Boldogság -  szerelmi kaland hat képben

 

Louise meséket ír, Alexandre éttermet vezet. Louise hat éve elvált és egyedül él, Alexandre válófélben van és három gyermek édesapja. Louise szeret olvasni és rengeteg hobbija van, Alexandre csak a munkának él, semmi más nem köti le a figyelmét. Nagyon különbözőek és mégis nagyon egymáshoz valók. Kapcsolatuk viharosan indul és viharosan is folytatódik, az egyik az elköteleződéstől, a másik a magánytól fél, mégis közösen próbálnak gyógyírt találni a korábbi sérelmeikre és fájdalmaikra. Mindketten vágynak egy jobb, nyugodtabb, biztonságosabb életre, ám nemcsak a várakozásaik, az igényeik is eltérnek egymástól…

Keserédes történet a szerelemről és az összetartozás vágyáról.

Szereplők: Pikali Gerda, Rékasi Károly

Rendező: Verebes István

 

 

TURAY IDA SZÍNHÁZ

Alexander Breffort - Margauerite Monnot: IRMA, TE ÉDES - Zenés komédia két részben

 

A több évtizeddel ezelőtt született musical zenéje s a pikáns szerelmi történet ma is folytatja diadalútját a világ színpadain, s New Yorktól Párizsig újra és újra bemutatásra kerül. Hogy mi a titka? Megfejthetetlen és mégis sikert sikerre halmoz. Tündérmese, kis szépséghibával.

Irma és Nestor fiatalok és szerelmesek. Összeköltöznek, hogy elkezdjék közös életüket. Hol itt a hiba? Nos ott, hogy Irma utcalány, Nestor pedig – érthető módon – halálosan féltékeny Irma kuncsaftjaira. Hogy kiiktassa életükből a többi férfit, Nestor végzetes lépésre szánja el magát, nem is sejtve, hogy a bonyodalmak egész láncolatát indítja el ezzel. Szövetségesekre talál egy bártulajdonosnő személyében és egy ügyetlen tolvajbandában; viszont szembe találja magát a hivatali bürokrácia értetlenkedésével és az igazságszolgáltatás ostobaságával. Amíg a történet bájos tündérmeséből abszurd komédiába fordul, Nestor és Irma élete – ha akarják, ha nem – végérvényesen közös útra terelődik. A felhőtlen szórakozást ígérő zenés vígjátékból a hatvanas években film is készült, Shirley MacLaine és Jack Lemmon főszereplésével.

Szereplők: Keresztes Ildikó, Lovas Emília, Pásztor Máté, Bácsatyai Gergely, Boros Zoltán, Győri Péter

Rendező: Sztárek Andrea

 

 

MAGYARKANIZSAI UDVARI KAMARASZÍNHÁZ

1918 Őszirózsák – Zuhanórepülés - történelmi dráma

 

Az 1918-as esztendő mérföldkő volt a magyar történelemben. Sok minden történt ebben az évben, ami előrevetíti a két évvel későbbi trianoni békediktá- tumot. Ezek a történelmi események azonban még nem kaptak helyet a magyar színpadokon. Ezért az Andrási Attila által írt és rendezett 1918 Őszirózsák – Zuhanórepülés című előadás mérföldkőnek számít. 

A néző szeme előtt kibontakozik a szomorú 1918-as esztendő, a nagy háború utolsó éve. Az előadás megpróbálja megfejteni az okokat, bemutatni a történéseket, amelyek az őszirózsás forradalom kitöréséhez vezettek. A Magyar Királyság 1918-as szétesése történelmünk egyik legmeghatározóbb eseménye. Lassan már száz év is eltelt azóta a szomorú ősz óta. Az Udvari Kamaraszínház ennek tudatában állította színre az őszi eseménysorozatot, hiszen nyoma minden magyar ember lelkében ott él, és hatását a mai napig érezteti. Az előadás célja: legfőbb feladatunk felnőni eleink erényeihez. Az előadást eleink emlékére, lelkünk üdvéért hoztuk létre. 

Írta és rendezte: Andrási Attila

 

 

GOMBOS BÉRLET 2017/2018

 

 

PÓTSZÉK TÁRSULAT

Fodor-Lakatos: Helyet az ifjúságnak avagy "Zűrzavar a Mitrópában" - magyar komédia két felvonásban

 

Ki ne nosztalgiázott volna már a régi magyar filmek bűbájos világát felidézve? Az előadás éppen egy ilyen pompás időutazást kínál a harmincas évek édesbús és örökké szerelemtől ittas Budapestjének világába... S ha már oda varázsol bennünket a képzeletünk, ugyan ki ne szeretne cinkosa lenni egy rátermett fiatalembernek abban, hogy bebizonyíthassuk, nem csupán a rang, a hatalom vagy a pénz segítségével lehetünk sikeresek? Elegendő egy frappáns ötlet, egy cseppnyi gátlástalanság, némi bátorság: s máris kész a siker, vagy éppen a KASSZASIKER! És, ha a férfiak NŐI ruhában jelennek meg? Na az már kész vígjáték!

A darab egy bankban játszódik, ahova egy fiatalember csak úgy az utcáról beépül hatalmas bonyodalmakat és komikus helyzeteket teremtve ezzel.

A korszak jól ismert, klasszikus karakterei kelnek életre – most a filmvászon helyett - a színpadon, megtöltve azt kacagással, vidámsággal.

 

 

SPIRIT SZÍNHÁZ

G.G.MARQUEZ – SCHWAJDA GYÖRGY: SZÁZ ÉV MAGÁNY - varázslat 2 részben

 

"Az olyan nemzetségnek, amely száz év magányra van ítélve, nem adatik meg még egy esély a világon."

A huszadik század kultikus regénye, káprázatos története színpadon! Schwajda György remek átirata egy család, egy nép, az egész emberiség fájdalmasan mulatságos, szerteágazóan gazdag, balladai sűrűségű himnusza karddal és távcsővel kalandozó férfiakról és földszagú, bölcs asszonyokról, életről és halálról. A megmaradás támaszát, a mindent tudó földanyát, Ursulát Papadimitriu Athina, Buendíát Tóth József játssza.

 

Szereplők: Papadimitriu Athina, Tóth József, Kutik Rezső, Anga-Kakszi István, Gere Dénes, Hajdú László, Perjési Hilda, Szitás Barbara, Szorcsik H. Viktória

Rendező: Czeizel Gábor

 

 

ORLAI PRODUKCIÓ

Daniel Glattauer: PÁRTERÁPIA -

 

Évek óta nagy sikerrel játsszuk Daniel Glattauer előző művét, a Gyógyír északi szélre már több mint százszor tárta a nézők elé két ember megismerkedésének kalandos és humoros történetét. Most tovább lép a szerző, a Párterápia házaspárjának életéből már rég eltűnt az első évek izgalma. Ismerős a helyzet: valami végleg elveszett, és mielőtt végleges döntést hozna, egy utolsó kísérletképpen szakemberhez fordul a férfi és a nő. Az orvos munkához lát, frenetikus helyzetek, mulattató fordulatok és meglepetések során ismerjük meg már nem is csak a páciensek, hanem maga a pszichiáter életét is. Glattauer vígjátéka nagy emberismerettel és virtuozitással sodorja nézőjét a hősökkel együtt a jövő meglepetései felé...

 

Szereplők: Balla Eszter, Debreczeny Csaba, Mészáros Máté

Producer: Orlai Tibor

 

 

RÓZSAVÖLGYI SZALON

Eric Assous: Mesterhármas

 

Mindig kockázatos, mondhatni ellenjavallt bizalmasként tekinteni a házastársunkra. Az őszinteség, mint a harmonikus párkapcsolat alapja, hiú ábránd. Vegyük például Jeanne-t és Maxime-ot. Valahány évnyi boldog házasság után úgy döntenek, hogy bevallanak egymásnak néhány félrelépést. Ez indítja el a súlyos kételkedést, a jogos gyanakvást, a mindenfajta vádaskodást, az elviselhetetlen féltékenykedést. Nincs hazugság következmény nélkül, nincs igazság veszély nélkül. A bizalom alapja mindig illúzió. Ez kétség kívül a családi béke elengedhetetlen feltétele.

 

Szereplő: Bozó Andrea, László Zsolt, Kocsis Gergely

Rendező: Csizmadia Tibor

 

 

NYIKOLAJ KOLJADA: A TOPMODELL - vígjáték

Egy leszázalékolt öregasszonyokból álló amatőr népi együttes fennállásának tizedik évfordulóját ünnepli az Orosz Süketek Társaságának Kultúrpalotájában. Kapitolina Petrovna, a legidősebb kilencven éves; természetesen demens. Sarah Abramovna a költészet rabja és nyolcvan éve dacára bolondul a fiatal karvezetőért, Szergejért. Tamara Ivanovna, bár bénának született, fénykorában revütáncosnőként kereste kenyerét. Nyina Andrejevna - szódásüveg szemüveggel az orrán - szabadidejében taxizik. Iraida Szemjonovna gyenge pontja pedig saját készítésű heringsalátája és az alkohol. Bár ez utóbbi mindegyikőjükről elmondható.

Mikor Szergej Szergejevics kifejti vágyálmát az orosz hagyományokat ápoló, ugyanakkor a modernizálódás jegyében fiatal szólistával bővülő, megújult együttesről, az öregasszonyok nem győznek kifogásokat találni. Ők mind leszázalékolt, fogyatékkal élő állampolgárok, semmiképp sem léphet közéjük egy ereje teljében lévő, egészséges fiatal nő. Szergej azt tapasztalja, hogy az ellenállás olyan nagy, hogy a fúzió gyakorlatilag lehetetlen. Hiába énekel Róza remekül, az öregasszonyok szerint az elmúlt tíz évben sem jelentett akadályt, hogy ők egyáltalán nem tudnak énekelni..

Szereplők: Rácz Tibor, Jakab Tamás, Pataki Ferenc, Gömöri Krisztián, Janik László, Vajda Júlia, Dénes Gergely

Rendező: Szilágyi Annamária

 

 

 

 
 
Forrás: BFMK
VH
 

Olvassa el ezt is!

Messze még a döntés!

Messze még a döntés!

Úgy tűnik, hogy a szakma meggyőzte Lázár Jánost: panelépületek nagyszámú el- vagy...
Összeállt az idei Őszi Tárlat anyaga

Összeállt az idei Őszi Tárlat anyaga

A kiállítás nyolctagú zsűrije háromnapos tanácskozás során választotta ki 584 beadott mű...
 

És ezt már olvasta?

A lőtéren ellenőrizték a rajok felkészültségi szintjét
A lőtéren ellenőrizték a rajok felkészültségi szintjét Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi bázisán megalakított Zászlóalj Harccsoport gyakorlatozott.
 
Útlevél ellenőrzéskor át akarta verni a határőrt
Útlevél ellenőrzéskor át akarta verni a határőrt Nem volt elég a honosítással kapott kettős állampolgárság, magyar útlevelet is akart szerezni, egészen fifikás módon. Börtön lett a vége.
 
Fürdési tilalom a Mártély holtágon
Fürdési tilalom a Mártély holtágon Rossz hír, pláne mivel a következő napokban igazi nyaraló időt prognosztizál a meteorológia, hogy alig két hét után, ismét kikerült a fürödni tilos tábla a Mártélyi szabadstrandra.
 
Súlyos baleset Vásárhely közelében
Súlyos baleset Vásárhely közelében

Július 18-án a kora délutáni órákban baleset történt a 45-ös főút Szentes és Hódmezővásárhely közötti szakaszán.

 
Vásárhelyi betörők rendőrkézen
Vásárhelyi betörők rendőrkézen Néhány nap alatt egy, a városban történt lakásbetörést derítettek fel a hódmezővásárhelyi rendőrök. A bűncselekménnyel kapcsolatba 3 férfit előállítottak.
 
90 éves Lantos László Imre
90 éves Lantos László Imre A Volánnál  tehertaxisként dolgozott, majd személyi taxisként ment nyugdíjba.
 
Ifjú Állatbarátok Tábora Szegeden
Ifjú Állatbarátok Tábora Szegeden A szegedi Állatvédelmi Kontaktpontjában nyári tábort szervez az Országos Állatvédelmi Alapítvány 6-12 év közötti gyermekek jelentkezését várják.