Kultúra, oktatásAz ízlelőbimbók mellett a látványnak is fontos szerep jutott

2019. október 1., kedd
 
Az ízlelőbimbók mellett a látványnak is fontos szerep jutott

Prém Szabolcs kávéval készült festményeivel és igazi kávékülönlegességek kóstolásával ünnepelte a Kávé Világnapját a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ.

 

 

 

 

 

 

 


A 80- as években Japánból indult el az a kezdeményezés, hogy minden évben legyen egy nap, amely csak a kávéról és a kávézásról szól. 2009-től szeptember 29-e immár hivatalosan is a Kávé Világnapja. Így köszöntötte a kávézás szerelmeseit Varga Anikó, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ igazgatója a hétvégén megrendezett kiállítással egybekötött kávékóstolón.

 

A kávé kultúrája Afrikából indult, mivel a kávécserje a Vörös-tenger túlpartján, a közeli Etiópiában őshonos. Bár sokak szerint a legjobb kávét az olaszok főzik, a legnagyobb kávétermelő országok a dél-amerikai kontinensen találhatók. Molnár Bence barista Brazíliából, ez belül is egy konkrét termőterületről származó kávékülönlegességgel lepte meg az érdeklődőket és adott ízelítőt az újhullámosnak nevezett kávézási szokásokról. A kávé ugyanis új dimenzióba lépett. Fontos ismertetőjegye, hogy nem keserű, inkább gyümölcsös aromákkal rendelkezik, maximum pici tejjel ízesíthető, cukrozni viszont szigorúan tilos.

 

Az ízlelőbimbók mellett a látványnak is fontos szerep jutott. A kávézáshoz kapcsolódóan azt is nyomon lehetett követni, hogy a történelem során miként változott a fekete pörköléséhez, főzéséhez illetve kínálásához használatos eszközök sora. Ha pedig érdekességek, akkor Prém Szabolcs festményei sem hiányozhatnak a kiállításról. Különlegességüket az adja, hogy nemcsak a kávé szolgáltatja témájukat, hanem valamennyi kávéból is készült. Míg sokan megisszák a feketét, addig Prém Szabolcs elsősorban művészi kifejezőeszközként tekint a koffeines italra és ebbe mártja ecsetjét.

 

A Kávézzunk Máskép című kiállítás november 10-ig látogatható a BFMK- ban.

 
 
Forrás: Vass Ramóna
VH
 

Olvassa el ezt is!

A megállóba Volánbusz érkezik a DAKK helyett

A megállóba Volánbusz érkezik a DAKK helyett

Október 1-től országszerte az állami Volánbusz Zrt. végzi a helyközi autóbuszos közösségi...
Időmorzsák 2 - Sz..ó Lenin

Időmorzsák 2 - Sz..ó Lenin

Új sorozatunkban Hódmezővásárhely félévszázaddal ezelőtti apró történéseiből...
 

És ezt már olvasta?

Újabb sikeres színházi előadás
Újabb sikeres színházi előadás Egy férfiklub hétköznapjaiba engedett bepillantást a Nő a tét című előadás legutóbb a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.
 
Jazzkívánságműsor - vásárhelyieknek
Jazzkívánságműsor - vásárhelyieknek Pazar zenei élmény részesei lehettek azok, akik ellátogattak a Sárik Péter Trió és Falusi Mariann közös koncertjére a Bessenyei Ferenc Művelődési Központba.
 
Elpuskázott helyzetek, eladott labdák
Elpuskázott helyzetek, eladott labdák A Vásárhelyi Kosársuli felnőtt-, valamint U20-as csapata vasárnap a Pápa otthonában lépett pályára az NB I/B Zöld csoportjában. Egy győzelem, egy vereség.
 
Dobogós helyezések Budapesten
Dobogós helyezések Budapesten

Október 12-én a 12. Magyar Open Poomsae Bajnokságon a vásárhelyi Máté Taekwondo & Hapkido KHSE sportolói 5 dobogós helyezést ért el.

 
Súlyos testi sértés a vád
Súlyos testi sértés a vád Vádat emeltek egy tanár ellen, aki eltörte egy diákja kezét idén tavasszal egy hódmezővásárhelyi általános iskolában.
 
Választott Hódmezővásárhely
Választott Hódmezővásárhely

13 478 szavazattal Dr. Márki-Zay Péter lett a polgármestere. Fölényes győzelmet arattak a Mindenki Magyarországa Mozgalom - Tiszta Vásárhelyért Egyesület jelöltje.

 

 
Mindszenti sorozatbetörés elfogással
Mindszenti sorozatbetörés elfogással Nem kis riadalmat keltett a mindszenti és vásárhelyi facebookosok között az a hír, hogy 12 óra alatt 5 betörés volt. Igaz a betörő csak 4 órán ár örülhetett a zsákmánynak.