Kultúra, oktatásAugusztusi Zenei Napok 2017

2017. július 30., vasárnap
 

Majdnem teltházzal, stílszerűen fogalmazva: intermezzoként egy bensőséges ünnepséggel, köszönt be Hódmezővásárhelyre a jubiláló Augusztusi Zenei Napok.

 

 

 

Fotók: VH

 

 

 

Az idei koncertsorozat első estje, egyben az egykori nevén: Fuvolástábor megnyitója volt július 29-én az Unitárius Templomban.

 

Este 7 órakor az ország minden részéből érkezett növendékek és Vásárhely komolyzene kedvelői foglalták el a padsorokat, amely mostantól nemcsak a lelki áhítat, hanem a zenei élmények, sajátos, kevesebb körítéssel járó helye is lesz egy hétig.

 

87 növendéknek tartanak kurzusokat Vásárhelyen azok a tanárok, muzsikusok, akik a nyitóesten adtak koncertet.

Amint Dratsay Ákos, a Zenei Napok fáradhatatlan szervezője elmondta, az est folyamán az európai zenetörténet nagy alakjainak egy-egy művéből állt össze a repertoár. A fuvolaművész szerint, azokéból, akik a különböző stíluskorszakokon át a legtöbb értéket tették hozzá a zeneirodalomhoz.

 

A koncert közben a nemrég 80. születésnapját ünneplő Barth Istvánt, a magyar zenei élet egyik legtöbb fuvolista növendéket kinevelő kiváló zenepedagógust köszöntötték fel.

A Pécsett élő Barth István Liszt-díjas fuvolaművész intenzívebb zenei életre már nem vállalkozik, de egy Sosztakovics darab eljátszásával megörvendeztette a közönséget. A darabban partnere Lakatos György fagottművész volt. Mindketten a Zenei Napok állandó közreműködői voltak az elmúlt években.

 

Az Augusztusi Zenei Napokat minden este művésztanárok koncertje színesíti (Lásd részletes programot) közben pedig minden nap kurzust tartanak a növendékeknek, akik szintén megmutathatják tudásukat három alkalommal az Unitáriuss Templomban: augusztus 4-én délelőtt 111 órakor és este 6 órakor, 5-én 10 órakor.

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Jubilál a vásárhelyi Augusztusi Zenei Napok (Egész heti részletes programmal!)

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

A beton művészeti dimenziói

A beton művészeti dimenziói

Idén már teljes gőzzel beindult Vásárhelyen az első alkalommal tavaly nyáron rendezett Betonszimpózium. Hatan...
Diák fiúmunka közös zuhanyozással?

Diák fiúmunka közös zuhanyozással?

Évtizedes ügy végére kerülhet pont. A hódmezővásárhelyi rendőrök őrizetbe vettek egy 66 éves...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Kalandtúrára fel!
Kalandtúrára fel! A vásárhelyi Hungarian Flyers Kerékpáros Klub hetedik alkalommal rendezi meg a régió egyik legérdekesebb és százakat megmozgató sportrendezvényét.
 
90 éves Lipcsei Jánosné
90 éves Lipcsei Jánosné A Béke Szálló bisztrójában dolgozott szakácsként, majd Újvároson egy kifőzdében közel 300 főre főzött, innen ment nyugdíjba.
 
Kecskés Ákos vérző fejjel is folytatta
Kecskés Ákos vérző fejjel is folytatta Hatalmas tapsot kapott, miután fejsérülése után visszament a pályára. A vásárhelyi játékos a szerencsétlen esetről, állapotáról beszélt.
 
Tolvaj a strandon
Tolvaj a strandon Szerencsére idén ez az első és remélhetőleg a továbbiakban ritka bűncselekmény: strandolók meglopása a Török Sándor Strandfürdőben. 
 
Készülnek a szezonra
Készülnek a szezonra Három hét egyéni és két hét közös edzésmunka áll az NBI/B bajnokságra készülő felnőtt női kézilabda csapat mögött. Itt a szezon menetrendje!
 
Országos aláírásgyűjtés kezdődött
Országos aláírásgyűjtés kezdődött A cél az állatvédelmi törvény szigorítása. A Polgári kezdeményezéshez a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete is csatlakozott.
 
Vitt mindent ami mozdítható volt
Vitt mindent ami mozdítható volt A tettes mindig visszatér a tett színhelyére - tartja a mondás. A vásárhelyi betörő ezt megduplázta. A 21 éves férfi előzetes letartóztatását kezdeményezték.