Kultúra, oktatásAugusztusi Zenei Napok 2017

2017. július 30., vasárnap
 

Majdnem teltházzal, stílszerűen fogalmazva: intermezzoként egy bensőséges ünnepséggel, köszönt be Hódmezővásárhelyre a jubiláló Augusztusi Zenei Napok.

 

 

 

Fotók: VH

 

 

 

Az idei koncertsorozat első estje, egyben az egykori nevén: Fuvolástábor megnyitója volt július 29-én az Unitárius Templomban.

 

Este 7 órakor az ország minden részéből érkezett növendékek és Vásárhely komolyzene kedvelői foglalták el a padsorokat, amely mostantól nemcsak a lelki áhítat, hanem a zenei élmények, sajátos, kevesebb körítéssel járó helye is lesz egy hétig.

 

87 növendéknek tartanak kurzusokat Vásárhelyen azok a tanárok, muzsikusok, akik a nyitóesten adtak koncertet.

Amint Dratsay Ákos, a Zenei Napok fáradhatatlan szervezője elmondta, az est folyamán az európai zenetörténet nagy alakjainak egy-egy művéből állt össze a repertoár. A fuvolaművész szerint, azokéból, akik a különböző stíluskorszakokon át a legtöbb értéket tették hozzá a zeneirodalomhoz.

 

A koncert közben a nemrég 80. születésnapját ünneplő Barth Istvánt, a magyar zenei élet egyik legtöbb fuvolista növendéket kinevelő kiváló zenepedagógust köszöntötték fel.

A Pécsett élő Barth István Liszt-díjas fuvolaművész intenzívebb zenei életre már nem vállalkozik, de egy Sosztakovics darab eljátszásával megörvendeztette a közönséget. A darabban partnere Lakatos György fagottművész volt. Mindketten a Zenei Napok állandó közreműködői voltak az elmúlt években.

 

Az Augusztusi Zenei Napokat minden este művésztanárok koncertje színesíti (Lásd részletes programot) közben pedig minden nap kurzust tartanak a növendékeknek, akik szintén megmutathatják tudásukat három alkalommal az Unitáriuss Templomban: augusztus 4-én délelőtt 111 órakor és este 6 órakor, 5-én 10 órakor.

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Jubilál a vásárhelyi Augusztusi Zenei Napok (Egész heti részletes programmal!)

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

A beton művészeti dimenziói

A beton művészeti dimenziói

Idén már teljes gőzzel beindult Vásárhelyen az első alkalommal tavaly nyáron rendezett Betonszimpózium. Hatan...
Diák fiúmunka közös zuhanyozással?

Diák fiúmunka közös zuhanyozással?

Évtizedes ügy végére kerülhet pont. A hódmezővásárhelyi rendőrök őrizetbe vettek egy 66 éves...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Ismét rengeteg kihagyott ziccer
Ismét rengeteg kihagyott ziccer Az NBI/B utolsó őszi fordulójában Gödön, az első félidőben eldőlt a mérkőzés. A HLKC mérlege a szezonban: 4 pont 10. hely a tabellán.
 
Prince, Bowie, Jimi Hendrix kedvence az Év színe 2018-ban
Prince, Bowie, Jimi Hendrix kedvence az Év színe 2018-ban A drámai módon provokatív és átgondolt lila rámutat az eredetiségre, a leleményességre és jövőt jelképezi – utat mutat a következő évre. 
 
Legendák és hiedelmek
Legendák és hiedelmek December 13-a Szent Lúcia keresztény vértanú ünnepe. Magát Luca nevét is szokás a fényt jelentő latin lux szóval összefüggésbe hozni.
 
Húsz éves a Kerámia Szimpózium
Húsz éves a Kerámia Szimpózium December 14-én nyílik és jövő év január 28-ig tekinthető meg a XX. Vásárhelyi Kerámia Szimpózium ’Jubileum’ című beszámoló kiállítása.
 
Szárítógép égett egy vásárhelyi családi házban
Szárítógép égett egy vásárhelyi családi házban December 10-én kigyulladt egy szárítógép, amit a város hivatásos egységei eloltottak. Két típusnál előfordul az öngyulladás. Önnek milyen van?
 
Jelentős támogatást kapott a Református Egyház
Jelentős támogatást kapott a Református Egyház Valószínű, hogy a kormány által juttatott 24 milliárdból valósítják meg a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium impozáns fejlesztését.
 
Mire vigyázzunk a vásárlás forgatagában
Mire vigyázzunk a vásárlás forgatagában Vásárhelyen is folytatódott az Országos Rendőr-főkapitányság 2015-ben indított vagyonvédelmi prevenciós programja. A vásárlás veszélyeire hívták fel a figyelmet.