Kultúra, oktatásAugusztusi Zenei Napok 2017

2017. július 30., vasárnap
 

Majdnem teltházzal, stílszerűen fogalmazva: intermezzoként egy bensőséges ünnepséggel, köszönt be Hódmezővásárhelyre a jubiláló Augusztusi Zenei Napok.

 

 

 

Fotók: VH

 

 

 

Az idei koncertsorozat első estje, egyben az egykori nevén: Fuvolástábor megnyitója volt július 29-én az Unitárius Templomban.

 

Este 7 órakor az ország minden részéből érkezett növendékek és Vásárhely komolyzene kedvelői foglalták el a padsorokat, amely mostantól nemcsak a lelki áhítat, hanem a zenei élmények, sajátos, kevesebb körítéssel járó helye is lesz egy hétig.

 

87 növendéknek tartanak kurzusokat Vásárhelyen azok a tanárok, muzsikusok, akik a nyitóesten adtak koncertet.

Amint Dratsay Ákos, a Zenei Napok fáradhatatlan szervezője elmondta, az est folyamán az európai zenetörténet nagy alakjainak egy-egy művéből állt össze a repertoár. A fuvolaművész szerint, azokéból, akik a különböző stíluskorszakokon át a legtöbb értéket tették hozzá a zeneirodalomhoz.

 

A koncert közben a nemrég 80. születésnapját ünneplő Barth Istvánt, a magyar zenei élet egyik legtöbb fuvolista növendéket kinevelő kiváló zenepedagógust köszöntötték fel.

A Pécsett élő Barth István Liszt-díjas fuvolaművész intenzívebb zenei életre már nem vállalkozik, de egy Sosztakovics darab eljátszásával megörvendeztette a közönséget. A darabban partnere Lakatos György fagottművész volt. Mindketten a Zenei Napok állandó közreműködői voltak az elmúlt években.

 

Az Augusztusi Zenei Napokat minden este művésztanárok koncertje színesíti (Lásd részletes programot) közben pedig minden nap kurzust tartanak a növendékeknek, akik szintén megmutathatják tudásukat három alkalommal az Unitáriuss Templomban: augusztus 4-én délelőtt 111 órakor és este 6 órakor, 5-én 10 órakor.

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Jubilál a vásárhelyi Augusztusi Zenei Napok (Egész heti részletes programmal!)

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

A beton művészeti dimenziói

A beton művészeti dimenziói

Idén már teljes gőzzel beindult Vásárhelyen az első alkalommal tavaly nyáron rendezett Betonszimpózium. Hatan...
Diák fiúmunka közös zuhanyozással?

Diák fiúmunka közös zuhanyozással?

Évtizedes ügy végére kerülhet pont. A hódmezővásárhelyi rendőrök őrizetbe vettek egy 66 éves...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Elismerést kapott a Helyőrségi Zenekar karmestere
Elismerést kapott a Helyőrségi Zenekar karmestere Kovács István: Ez a kitüntetés nemcsak nekem, hanem a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar minden tagjának szól.
 
Az első fecskék
Az első fecskék A tulajdonos leadta a kulcsokat és átköltözött egy  kertes házba. A Csengettyű Közben 210 lakás van, 80-90 lakó jelezte, hogy élne a minőségi otthoncserével.
 
Beszámoló ülést tartott az Iparkamara
Beszámoló ülést tartott az Iparkamara A szakképzést kiemelt fontosságúnak tartja a város, ezért a Modern Városok Program keretében valamennyi intézményt felújítják, és bővítik az iskolák eszközparkját.
 
Hét éve hunyt el Olasz Sándor
Hét éve hunyt el Olasz Sándor 2011. február 21-én  meghalt Olasz Sándor, irodalomtörténész, kritikus, a Tiszatáj folyóirat főszerkesztője. A Hódmezővásárhelyen született tudós 2010-ben Pro Urbe kitüntetést kapott.
 
Égető Eszter találkozása mai diákokkal
Égető Eszter találkozása mai diákokkal Németh László Hódmezővásárhelyen töltött időszakára és a vásárhelyi élményeit is megjelenítő Égető Eszter című regényéről tartottak előadást. Képekkel.
 
Szegeden járt a Délmagyarország új tulajdonosa
Szegeden járt a Délmagyarország új tulajdonosa A látogatás időzítése talán nem véletlen, hiszen a választási kampány finisébe léptünk. Már  minden megyei lap kormányközeli vállalkozók kezébe került.
 
Lassabban terjed az influenza
Lassabban terjed az influenza A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 25%-a, 9%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki. A 3-5 évesek körében volt a legmagasabb.