GazdaságÁtadták a Keleti elkerülőt

2019. március 31., vasárnap
 
Átadták a Keleti elkerülőt

Hivatalosan átadtak március 31-én, vasárnap délben az elkészült Keleti elkerülő utat. Az ASA Építőipari KFT. telephelyénél, az Erzsébeti út 9. szám előtt nagy számú érdeklődő előtt mondott köszöntőt Márki-Zay Péter polgármester.

 

 

 

 

 

 


Mint ismeretes a Kormány 2016 július 13-én kiadott határozata értelmében Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata részére 1 milliárd 840 millió forintot adott a 3,175 km hosszú keleti elkerülő útszakasz megépítésére. A munkálatokba 2018 februárjában kezdett bele Délút Építő és Bányászati Kft. A tavaly decemberben elkészült út, és – mint arról a Vásárhelyi Hírekben írtunk - a városfejlesztési csoport tájékoztatása szerint a műszaki átadás-átvétel megkezdése után, a műszaki ellenőr észrevételei alapján a kivitelező december utolsó napjaiban is építési munkát végzett. A forgalomba helyezéshez szükséges átadási dokumentáció része a geodéziai felmérésen alapuló terv. Ezt nagymértékben lassította a januárban lehullott hó mennyisége. Azonban amint elkészültek, az önkormányzat forgalomba helyezési kérelme január 18-án megérkezett az illetékes szervhez. Az összes hatósági engedély kiadása után március 31-én helyezték forgalomba az utat.

 

Néhány nappal a hivatalos átadás előtt, a vásárhelyi Önkormányzat Fidesz frakciója – mintegy 30-40 megjelenttel - rendezett egy útátadó ünnepséget. Az ott elhangzottak alapján a közlekedéshatósági szakemberek már akkor jelezték, hogy szabálytalan, sőt a BTK 232. paragrafusa szerint közlekedés biztonsága elleni bűncselekményt követ el, aki a hivatalos átadás előtt használja az adott utat, illetve létesítményt.

 

A vasárnap déltől hivatalosan átadott elkerülővel nagyban növekszik a hódmezővásárhelyiek biztonsága is. Így magát az útpályát is a kiemelt terhelésre előre gondolva építették meg, és a beruházásban átadott műtárgyakat is kényelmesen tudják majd használni akár a nagy teherautók is, napi 2-300 járművel tehermentesítve a belvárosi utakat.

 

Az északi elkerülő egyik legfontosabb szerepe az ipari parkba érkező kamionok kivezetése a városból. Ez azért is fontos, mert 2018 januárjában nagyszabású fejlesztést jelentett be a nyomvonal helyszínén Lázár János – akkori - Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hegedűs Zoltán, aki akkor polgármesteri jogkörrel megbízott alpolgármester volt. Bejelentésük szerint első ütemben 40 majd pedig 65 hektárral bővítik a hódmezővásárhelyi Ipari Parkot. Erre 2,6 milliárd forint áll rendelkezésre. Elhangzott az is, hogy az ipari parkot támogató egyik legfontosabb fejlesztés a várost keletről elkerülő út megépítése.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Kertgondozás kifosztással

Kertgondozás kifosztással

Egy idős hódmezővásárhelyi férfitől vitt el több mint egymillió forintot két helybeli fiatal, kifosztás...
Emlék-képek 2.

Emlék-képek 2.

Emlékek a város kulturális életéből. A Vásárhelyi Hírek fotóarchívumából...
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.24.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.24.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Megemlékezés és könyvbemutató
Megemlékezés és könyvbemutató A holokauszt hódmezővásárhelyi áldozataira emlékeztek a zsinagógában, majd a zsinagóga melleti kiállítóhelyen mutatták be Nagy Gyöngyi, zsidó katonák sorsát ismertető könyvét.
 
470 vásárhelyi mártír emléknapja
470 vásárhelyi mártír emléknapja 1944-ben június 16-án hurcolták el a város 737 zsidó polgárát. A vásárhelyi zsinagóga órája a mai napig is azt az időpontot – tíz óra tíz percet – mutatja.
 
Vásárhelyi öklöző a magyar válogatottban
Vásárhelyi öklöző a magyar válogatottban Három Kovácsra lehet büszke Vásárhely. Nem rokonok, de a vezetéknevük azonos, és az a közös bennük, hogy a Boxing Gym Vásárhely fiatal ökölvívói.
 
Tűzgyújtási tilalom Csongrád Megyében
Tűzgyújtási tilalom Csongrád Megyében Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön.
 
Szűcs Róbert marad a felnőtt csapat vezetőedzője
Szűcs Róbert marad a felnőtt csapat vezetőedzője Az együttes a megyei I. osztályban folytathatja a küzdelmeket. A cél az lesz, hogy a helyi kötődésű és az utánpótlás tehetséges játékosai kapjanak lehetőséget.
 
Doktoranduszok az Emlékpontban
Doktoranduszok az Emlékpontban Az Emlékpontban negyedik alkalommal rendezték meg a PhD hallgatók és doktorjelöltek országos konferenciáját.