KözéletArany-Tóth Ferencre emlékeztek az Emlékpontban

2017. október 16., hétfő
 
Arany-Tóth Ferencre emlékeztek az Emlékpontban

Az 1951 és 1955 között Békéssámsonból indult Magyar Ellenállási Mozgalom utolsóként, nyolcvanhárom éves korában idén október 4-én elhunyt tagjára, Arany-Tóth Ferencre emlékeztek hétfő délelőtt a hódmezővásárhelyi Emlékpont rendhagyó történelemóráján.

 

 

 

 

 

 

Arany-Tóth Ferenc életútját az Emlékpont történésze, Nagy Gyöngyi foglalta össze, aki szólt a mezőgazdaság kollektivizálása során alkalmazott nyomásgyakorlásról, a padlássöprésekről és az így kialakult tarthatatlan helyzetről, amelyre válaszul Arany-Tóth Ferenc társaival együtt megalakította a Magyar Ellenállási Mozgalmat.

 

Az előadás során levetítették az Emlékpont és a Vásárhelyi Televízió együttműködésében tavaly nyáron Arany Tóth Ferenccel készült interjút.

 „Sír a magyar róna, ruszki csizma nyomja" – olvasható az egyik röplapon, amelyek terjesztésére az kommunista államvédelem is felfigyelt. A mozgalom szabályait egyik buzgó társuk súlyosan megsértette, amikor saját, fővárosi munkahelyén szórta szét a röplapokat. Itt mindössze ketten dolgoztak Békés megyéből, s a ráállított besúgó bizalmába férkőzött és „kiszedte belőle" a mozgalom teljes névsorát.

 

Az elfogott és bíróság elé állított fiatalemberek közül kettőre halálos ítéletet szabtak ki, míg a többiek összesen 168 év büntetést kaptak. A két halálos ítéletet végül az akkori amerikai és szovjet vezetés megegyezésének köszönhetően nem hajtották végre, Arany-Tóth Ferencet kényszermunkára ítélték.

A szabadulását követően nem helyezkedhetett el agronómus végzettségének megfelelőn, hanem fizikai munkát vállalt a fővárosban, majd Vásárhelyen, az Alföldi Porcelángyárban.

 

Nagy Gyöngyi elmondta: a rendszerváltás idején Arany-Tóth Ferenc a Magyar Politikai Foglyok Országos Szövetségének egyik alapítója volt, majd a Magyar Demokrata Fórum, a Független Kisgazdapárt és a Kereszténydemokrata Néppárt jelöltjeként tagja lett az első szabadon választott hódmezővásárhelyi képviselőtestületnek. Fontos volt számára, hogy a 2015-ben Békéssámsonon létrejött a Szabadság Háza, és egy évre rá a kommunizmus áldozatainak emléknapjának egyik központi eseményére is itt került sor, amelyen részt vett  Áder János köztársasági elnök is.

 

Kapcsolódó cikkünk:

Örökre elment nemzetünk megannyi kevéssé ismert hőseinek egyike

 
 
VH-Emlékpont
 

Olvassa el ezt is!

Úszógála világklasszissal

Úszógála világklasszissal

A vásárhelyi Hód-Úszó SE. 52, a HSÚVC 38 ifjú sportolóval vett részt. Az érmes...
Elkezdődhet a területalapú támogatás előleg kifizetése

Elkezdődhet a területalapú támogatás...

A szeptember 30-i forint-euró árfolyam határozza meg a megkapott összegek nagyságát. A...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Rendhagyó történelemóra az Emlékpontban
Rendhagyó történelemóra az Emlékpontban A magyarországi németek kitelepítésének 72. évfordulóján a Gregus Máté Szakközépiskola végzős diákjainak tartottak rendhagyó történelemórát. Képekkel.
 
A HFC már megkezdte a tavaszi felkészülést
A HFC már megkezdte a tavaszi felkészülést A felkészülési meccsen sok fiatal is szerepet kapott. A Bordánynak 10 gólt lőttek. Ők még a felkészülés elején járnak, mindamellett eggyel alacsonyabb osztályban érdekeltek.
 
Nehéz dolga lesz a Kosársulinak
Nehéz dolga lesz a Kosársulinak Az utolsó percekben elveszített Tehetséges Fiatalok BP elleni mérkőzés után Nagykőrösön vendégszerepelnek. Ellenfelük a tabellán egy hellyel feljebb áll.
 
95 éves Dr. Virág Jánosné
95 éves Dr. Virág Jánosné Több díjjal  jutalmazták  37 évi pedagógiai munkájáért, aranydiplomát is kapott.
 
Folytatódik az ittas vásárhelyi autós ámokfutó bírósági ügye
Folytatódik az ittas vásárhelyi autós ámokfutó bírósági ügye

Hamarosan másodfokon folytatódik a 47-es úton a három éve készakarva balesetet okozó férfi tárgyalása. B. Balázs első fokon öt évet kapott.

 
Reformáció vándorkiállítás az Ótemplomban
Reformáció vándorkiállítás az Ótemplomban Vasárnap a Reformáció 500 éves évfordulójára rendezett országos vetélkedő döntőjének vásárhelyi helyezettjeit  köszöntik és megnyitják a Vissza a gyökerekhez című vándorkiállítást.
 
Az eltűnt nyugdíjvagyon nyomában
Az eltűnt nyugdíjvagyon nyomában Vásárhelyiek ezreit is érinti a nyugdíjas évekre félretett pénzük evesztése. Sovány vigasz, hogy most feljelentették mások mellett Orbán Viktort a Legfőbb Ügyészségen.