Kultúra, oktatásApadt a szakképzés népszerűsége

2017. május 4., csütörtök
 
Apadt a szakképzés népszerűsége

Befejeződött a középfokú intézményekbe felvettek kiértesítés – a nyolcadikos tanulók 97 százalékát felvették valamely középfokú oktatási intézménybe.

 

 

Fotó: VH archív

 

 

 


Elkészült a statisztika, amelyből nyomban kiderült, hogy tovább apadt a szakképzés népszerűsége.

Az Oktatási Hivatal (OH) által a Vásárhelyi Híreknek küldött legújabb adatai alapján a nyolcadikos felvételizők 36,4 százaléka ősszel gimnáziumi, 38 százalékuk szakgimnáziumi, míg 23,7 százalékuk szakközépiskolai tanulmányokat kezdhet. Ez azt jelenti, hogy a tavalyi évhez képest a gimnáziumokba 1,5 százalékkal több diákot vettek fel, míg a szakgimnáziumok 0,7, a szakközépiskolák (korábbi szakiskolák) pedig majd egy százalékot veszítettek népszerűségükből.

Még nagyobb a gimnáziumok népszerűségének növekedése, ha ideszámítjuk a hat, illetve nyolc évfolyamos gimnáziumok újdonsült diákjainak számát is. A két, elitképzőként emlegetett intézménytípus központi írásbeli felvételijét ugyanis az idén többen írták meg, mint az elmúlt tíz évben bármikor.

 

Ha így összesítünk, azt kapjuk, hogy összesen 87 ezer gyermek nyert felvételt középiskolába, közülük több mint 36 500-an a három gimnáziumtípus valamelyikébe. Vagyis az idén felvételiző gyermekek 42 százaléka gimnáziumban kezdi meg tanulmányait, míg a szakgimnáziumot mindössze 34,7 százalék, a szakközépiskolát pedig csak 21,6 százalék választotta. Tehát bár összességében még a gyerekek több mint fele a szakképzési rendszerben tanul, a gimnáziumok az idén is jóval népszerűbbek, mint a szakgimnáziumok.

 

Hódmezővásárhelyen 4 szakközépiskola és két gimnázium működik. A Vásárhelyi Hírek által kért adatok szerint a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban a 8 osztályosban 33, a két 4 osztályosban 35 illetve 34 tanuló kezdi a szeptemberben induló új tanévet. A Németh László Gimnázium és Általános Iskolában a 6 osztályosba 74, míg a 4 osztályosokba 77 diákot vettek fel. Ezek a számok, mindkét iskolánál nagyjából azonosak a tavalyival
 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Ennyi hibával nem lehet mérkőzést nyerni

Ennyi hibával nem lehet mérkőzést nyerni

Ismét magyarázkodni kénytelen a HLKC szakvezetése, újabb fiaskó, a tetejében hazai pályán...
Május 5-től érettségi vizsgák

Május 5-től érettségi vizsgák

Idén június 15-ig tart még a tanév, de Hódmezővásárhelyen 471 diáknak már pénteken...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Ismét angyalokat keres a Vodafone
Ismét angyalokat keres a Vodafone Idén hetedik alkalommal hirdetik meg a pályázatot, amelynek keretein belül eddig összesen 30 Főállású Angyal valósíthatta meg kitűzött céljait.
 
Melegben a kutyák is kutyául vannak
Melegben a kutyák is kutyául vannak Tudta? Kutyánk azért kapar magának egy helyet a földben hogy abba belefeküdve lehűtse a testét. Érdemes ezt a helyet kicsit belocsolni. Még több jótanács!
 
Viharkárok adnak munkát
Viharkárok adnak munkát

Fák dőltek ki, ágak szakadtak le, több épület is megrongálódott. A 47-es számú főúton több helyen is faágak zuhantak az útra. Két nap összefoglalása.

 
Fesztivál katonazenekarra hangolva
Fesztivál katonazenekarra hangolva Idén is gyepshow-val tarkítva három helyőrségi zenekar vesz részt Vásárhelyen, a Dél-alföldi Katonazenekari Fesztiválon. Fellép Kónya Krisztina is.
 
Koszovói előkészületek
Koszovói előkészületek

A kontingens több mint háromszáz tagja nagy erőbedobással készül a balkáni feladat ellátására a hódmezővásárhelyi laktanyában. Képekkel!

 
Lezárult egy felesleges háborúskodás
Lezárult egy felesleges háborúskodás A régóta húzodó ügy a sportágnak és a sportolóknak is ártott. A Fővárosi Törvényszék megsemmisítette a Máté Taekwondoval szemben hozott  fegyelmi határozatot.
 
Tartós lesz a kánikula
Tartós lesz a kánikula Június 22-én 0 órától másodfokú hőségriasztást adnak ki. Nem árt feleleveníteni az életmentő javaslatokat.