Kultúra, oktatásApadt a szakképzés népszerűsége

2017. május 4., csütörtök
 
Apadt a szakképzés népszerűsége

Befejeződött a középfokú intézményekbe felvettek kiértesítés – a nyolcadikos tanulók 97 százalékát felvették valamely középfokú oktatási intézménybe.

 

 

Fotó: VH archív

 

 

 


Elkészült a statisztika, amelyből nyomban kiderült, hogy tovább apadt a szakképzés népszerűsége.

Az Oktatási Hivatal (OH) által a Vásárhelyi Híreknek küldött legújabb adatai alapján a nyolcadikos felvételizők 36,4 százaléka ősszel gimnáziumi, 38 százalékuk szakgimnáziumi, míg 23,7 százalékuk szakközépiskolai tanulmányokat kezdhet. Ez azt jelenti, hogy a tavalyi évhez képest a gimnáziumokba 1,5 százalékkal több diákot vettek fel, míg a szakgimnáziumok 0,7, a szakközépiskolák (korábbi szakiskolák) pedig majd egy százalékot veszítettek népszerűségükből.

Még nagyobb a gimnáziumok népszerűségének növekedése, ha ideszámítjuk a hat, illetve nyolc évfolyamos gimnáziumok újdonsült diákjainak számát is. A két, elitképzőként emlegetett intézménytípus központi írásbeli felvételijét ugyanis az idén többen írták meg, mint az elmúlt tíz évben bármikor.

 

Ha így összesítünk, azt kapjuk, hogy összesen 87 ezer gyermek nyert felvételt középiskolába, közülük több mint 36 500-an a három gimnáziumtípus valamelyikébe. Vagyis az idén felvételiző gyermekek 42 százaléka gimnáziumban kezdi meg tanulmányait, míg a szakgimnáziumot mindössze 34,7 százalék, a szakközépiskolát pedig csak 21,6 százalék választotta. Tehát bár összességében még a gyerekek több mint fele a szakképzési rendszerben tanul, a gimnáziumok az idén is jóval népszerűbbek, mint a szakgimnáziumok.

 

Hódmezővásárhelyen 4 szakközépiskola és két gimnázium működik. A Vásárhelyi Hírek által kért adatok szerint a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban a 8 osztályosban 33, a két 4 osztályosban 35 illetve 34 tanuló kezdi a szeptemberben induló új tanévet. A Németh László Gimnázium és Általános Iskolában a 6 osztályosba 74, míg a 4 osztályosokba 77 diákot vettek fel. Ezek a számok, mindkét iskolánál nagyjából azonosak a tavalyival
 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Ennyi hibával nem lehet mérkőzést nyerni

Ennyi hibával nem lehet mérkőzést nyerni

Ismét magyarázkodni kénytelen a HLKC szakvezetése, újabb fiaskó, a tetejében hazai pályán...
Május 5-től érettségi vizsgák

Május 5-től érettségi vizsgák

Idén június 15-ig tart még a tanév, de Hódmezővásárhelyen 471 diáknak már pénteken...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Nemzetmentő, nemzetébredést sugalló szabadságharc volt
Nemzetmentő, nemzetébredést sugalló szabadságharc volt A magyar történelmet évszázadokon át végigkísérte a szabadságvágy, a hazaszeretet, ami biztató a jövőre nézve - mondta Vásárhelyen Boross Péter korábbi miniszterelnök. 
 
Megvan a szezon első gőzelme
Megvan a szezon első gőzelme Sokat kellett rá várni, de meglett a Hódmezővásárhelyi FC első szezonbeli győzelme. A Szekszárd vendéglátójaként, Faggyas Milán góljaival győztek.
 
Belelendültek a vásárhelyi kézis lányok
Belelendültek a vásárhelyi kézis lányok A HLKC-nak az eltúlzott arányú orosházi veresége után az NBI/B 6. fordulójában egyértelmű a cél volt a KSZSE ellen kiköszörülni a csorbát.
 
Az első világháborúban hősi halált halt katonák sírjait újították fel
Az első világháborúban hősi halált halt katonák sírjait újították fel Az evangélikus, a római katolikus és a görög keleti temetőben 66 hősi halált halt katona sírhelyét újították fel.
 
Átadták a Tornyai-plakettet
Átadták a Tornyai-plakettet Keserü Ilona festőművész kapta a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, amelyet pénteken a vásárhelyi önkormányzat közgyűlésén adtak át..
 
A neoavantgard jeles képviselője kapta a fődíjat
A neoavantgard jeles képviselője kapta a fődíjat Október 20-án Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város közgyűlésén vette át Keserü Ilona festőművész a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet.
 
Csend – Beszéd – Emlékezet – Üzenet - hogy ne felejtsen az utókor sem
Csend – Beszéd – Emlékezet – Üzenet - hogy ne felejtsen az utókor sem A vásárhelyi tanácskozás előtt az Emlékpont galériájában megnyitották Czingel Szilvia Szerelem papírrepülőn című kiállítását. Képekkel!