Kultúra, oktatásApadt a szakképzés népszerűsége

2017. május 4., csütörtök
 
Apadt a szakképzés népszerűsége

Befejeződött a középfokú intézményekbe felvettek kiértesítés – a nyolcadikos tanulók 97 százalékát felvették valamely középfokú oktatási intézménybe.

 

 

Fotó: VH archív

 

 

 


Elkészült a statisztika, amelyből nyomban kiderült, hogy tovább apadt a szakképzés népszerűsége.

Az Oktatási Hivatal (OH) által a Vásárhelyi Híreknek küldött legújabb adatai alapján a nyolcadikos felvételizők 36,4 százaléka ősszel gimnáziumi, 38 százalékuk szakgimnáziumi, míg 23,7 százalékuk szakközépiskolai tanulmányokat kezdhet. Ez azt jelenti, hogy a tavalyi évhez képest a gimnáziumokba 1,5 százalékkal több diákot vettek fel, míg a szakgimnáziumok 0,7, a szakközépiskolák (korábbi szakiskolák) pedig majd egy százalékot veszítettek népszerűségükből.

Még nagyobb a gimnáziumok népszerűségének növekedése, ha ideszámítjuk a hat, illetve nyolc évfolyamos gimnáziumok újdonsült diákjainak számát is. A két, elitképzőként emlegetett intézménytípus központi írásbeli felvételijét ugyanis az idén többen írták meg, mint az elmúlt tíz évben bármikor.

 

Ha így összesítünk, azt kapjuk, hogy összesen 87 ezer gyermek nyert felvételt középiskolába, közülük több mint 36 500-an a három gimnáziumtípus valamelyikébe. Vagyis az idén felvételiző gyermekek 42 százaléka gimnáziumban kezdi meg tanulmányait, míg a szakgimnáziumot mindössze 34,7 százalék, a szakközépiskolát pedig csak 21,6 százalék választotta. Tehát bár összességében még a gyerekek több mint fele a szakképzési rendszerben tanul, a gimnáziumok az idén is jóval népszerűbbek, mint a szakgimnáziumok.

 

Hódmezővásárhelyen 4 szakközépiskola és két gimnázium működik. A Vásárhelyi Hírek által kért adatok szerint a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban a 8 osztályosban 33, a két 4 osztályosban 35 illetve 34 tanuló kezdi a szeptemberben induló új tanévet. A Németh László Gimnázium és Általános Iskolában a 6 osztályosba 74, míg a 4 osztályosokba 77 diákot vettek fel. Ezek a számok, mindkét iskolánál nagyjából azonosak a tavalyival
 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Ennyi hibával nem lehet mérkőzést nyerni

Ennyi hibával nem lehet mérkőzést nyerni

Ismét magyarázkodni kénytelen a HLKC szakvezetése, újabb fiaskó, a tetejében hazai pályán...
Május 5-től érettségi vizsgák

Május 5-től érettségi vizsgák

Idén június 15-ig tart még a tanév, de Hódmezővásárhelyen 471 diáknak már pénteken...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Úszó Ifjúsági Országos Bajnokság Hódmezővásárhelyen
Úszó Ifjúsági Országos Bajnokság Hódmezővásárhelyen Hódmezővásárhely ad otthont a 89. Ifjúsági Országos Bajnokságnak május 24-től 27-ig a Gyarmati Dezső Sportuszodában.
 
Ludas Matyi - gyerekekre hangolva
Ludas Matyi - gyerekekre hangolva A nagysikerű Bon Bon Matiné gyerekelőadás ezúttal Ludas Matyi, a furfangos libapásztor történetét zenei feldolgozásban kelti életre a BFMK színpadán.
 
Természet- és Környezetvédelmi Filmnapok a Bessenyeiben
Természet- és Környezetvédelmi Filmnapok a Bessenyeiben Három napon át előadások, tucatnyi fantasztikus magyar és külföldi filmalkotás, amelyek Földünk csodáit, értékeit mutatják be és hívják fel a figyelmet a védelmükre.
 
A szeretet arcai az Emlékpontban
A szeretet arcai az Emlékpontban A Manilában embert próbáló körülmények között szolgálatot teljesítő katolikus nővérek munkáját megörökítő film operatőre vásárhelyi származású. Képekkel!
 
Gyermekvállalásról, bevándorlókról, Székkutas páratlan fejlődéséről
Gyermekvállalásról, bevándorlókról, Székkutas páratlan fejlődéséről Lázár János országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető miniszter május 23-án este lakossági fórumot tartott Székkutason.    
 
Veszély a magasból
Veszély a magasból Hódmezővásárhelyen a gyalogosokat veszélyeztette egy törött erkélykorlát üveg, amely egy negyedik emeleti erkélyről lógott le a Lehel utcában.
 
A Holló utcából a Nap felé
A Holló utcából a Nap felé A vásárhelyi származású csillagász egykori iskolájában, a Varga Tamásban diákoknak tartott vetítéses előadást. Képekkel!