Kultúra, oktatásApadt a szakképzés népszerűsége

2017. május 4., csütörtök
 
Apadt a szakképzés népszerűsége

Befejeződött a középfokú intézményekbe felvettek kiértesítés – a nyolcadikos tanulók 97 százalékát felvették valamely középfokú oktatási intézménybe.

 

 

Fotó: VH archív

 

 

 


Elkészült a statisztika, amelyből nyomban kiderült, hogy tovább apadt a szakképzés népszerűsége.

Az Oktatási Hivatal (OH) által a Vásárhelyi Híreknek küldött legújabb adatai alapján a nyolcadikos felvételizők 36,4 százaléka ősszel gimnáziumi, 38 százalékuk szakgimnáziumi, míg 23,7 százalékuk szakközépiskolai tanulmányokat kezdhet. Ez azt jelenti, hogy a tavalyi évhez képest a gimnáziumokba 1,5 százalékkal több diákot vettek fel, míg a szakgimnáziumok 0,7, a szakközépiskolák (korábbi szakiskolák) pedig majd egy százalékot veszítettek népszerűségükből.

Még nagyobb a gimnáziumok népszerűségének növekedése, ha ideszámítjuk a hat, illetve nyolc évfolyamos gimnáziumok újdonsült diákjainak számát is. A két, elitképzőként emlegetett intézménytípus központi írásbeli felvételijét ugyanis az idén többen írták meg, mint az elmúlt tíz évben bármikor.

 

Ha így összesítünk, azt kapjuk, hogy összesen 87 ezer gyermek nyert felvételt középiskolába, közülük több mint 36 500-an a három gimnáziumtípus valamelyikébe. Vagyis az idén felvételiző gyermekek 42 százaléka gimnáziumban kezdi meg tanulmányait, míg a szakgimnáziumot mindössze 34,7 százalék, a szakközépiskolát pedig csak 21,6 százalék választotta. Tehát bár összességében még a gyerekek több mint fele a szakképzési rendszerben tanul, a gimnáziumok az idén is jóval népszerűbbek, mint a szakgimnáziumok.

 

Hódmezővásárhelyen 4 szakközépiskola és két gimnázium működik. A Vásárhelyi Hírek által kért adatok szerint a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban a 8 osztályosban 33, a két 4 osztályosban 35 illetve 34 tanuló kezdi a szeptemberben induló új tanévet. A Németh László Gimnázium és Általános Iskolában a 6 osztályosba 74, míg a 4 osztályosokba 77 diákot vettek fel. Ezek a számok, mindkét iskolánál nagyjából azonosak a tavalyival
 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Ennyi hibával nem lehet mérkőzést nyerni

Ennyi hibával nem lehet mérkőzést nyerni

Ismét magyarázkodni kénytelen a HLKC szakvezetése, újabb fiaskó, a tetejében hazai pályán...
Május 5-től érettségi vizsgák

Május 5-től érettségi vizsgák

Idén június 15-ig tart még a tanév, de Hódmezővásárhelyen 471 diáknak már pénteken...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

A tanévkezdés biztosított, de a Táltos ügy vége még nem látszik
A tanévkezdés biztosított, de a Táltos ügy vége még nem látszik A Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ szülői értekezletre hívta a Táltosba járó gyerekek szüleit. A tanévkezdés minden gyerek számára megoldódott.
 
Megvannak tram train nyertes kivitelezői
Megvannak tram train nyertes kivitelezői 2019 első felére készülhet el a még most is sok vásárhelyi által vitatott projekt. Ha megépül gyorsan elérhető lesz Szeged. Nézze meg a megállókat!
 
Restaurálták Magyarország legnagyobb első világháborús szobrát
Restaurálták Magyarország legnagyobb első világháborús szobrát Pásztor János alkotása csütörtökön került vissza a Kossuth térre. Az elesett hódmezővásárhelyi katonák nevét megörökítik a szobor előtt
 
Ököllel ütve követelték vissza a kölcsönt
Ököllel ütve követelték vissza a kölcsönt Erőszakkal követelték a kölcsönadott pénzt egy 35 éves férfi ismerősüktől. A vásárhelyi rendőrök őrizetbe vették őket.
 
Mégis Vásárhelyen játssza hazai meccseit a HFC
Mégis Vásárhelyen játssza hazai meccseit a HFC Az MLSZ legfrissebb elnökségi határozata szerint mégis Hódmezővásárhelyen játszhatja NB III-as mérkőzéseit a vásárhelyi klub csapata.
 
Nyári szünidőben is sportolás
Nyári szünidőben is sportolás Idén is sikeres volt  Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület egyhetes tábora. Két koreai mester segített elmélyíteni a tudást.   
 
Talaj-előkészítés művészi szinten
Talaj-előkészítés művészi szinten A Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi Mezőgazdasági Karának mérnök hallgatója idén is szép eredményt ért el a Regionális Szántóversenyen. Látványos videóval!