MozaikA Víz Világnapja margójára

2018. március 22., csütörtök
 
A Víz Világnapja margójára

A belvízveszélyről naponta megjelenő sajtóhírek tucatjai között elvesznek azok az aggodalmaskodó  hangok, amelyek új vízügyi stratégiát szorgalmaznak hazánkban.

 

 

 

 


 

Amíg Afrika egyes országaiban közelharcot kell vívni egy-egy ivóvízkútért, vagy több kilométert kell naponta gyalogolni 10-20 liter tiszta vízért, addig Magyarország a belvíztől „fuldoklik”. Hazánkban és különösen az Alföldön jelenleg a belvíz az úr, az árvizek miatt pedig másfél millió ember lakhelye van állandó bizonytalanságban.

 

Hazánkban a víz, a csapadék sokszor súlyos gondot, károkat okoz. Ezek a szélsőséges felerősítik azokat a hangokat, amelyek azt mondják évek, évtizedek óta, hogy stratégiai jelentőségű természeti értékké válik a víz a földön, miután bolygónk vízkészletének mindössze két-három százaléka édesvíz, és több mint egymilliárd ember nem jut naponta egészséges ivóvízhez. „Egyre drasztikusabb a vízhiány, mert a víz iránti igény folyamatosan nő, miközben a készletek egyre csökkennek. Bolygónkon alig van olyan terület, amelyet ne érintene száraz, csapadékmentes időszak. Hazánkban a vízbőség idején sem ülhetünk a babérjainkon. Több mint százmilliárd eurós kárt okoztak a csapadékmentes időszakok Európában” – nyilatkozta egy vízügyi szakember. Kiemelte: ezekre a kihívásokra a szaktárcánál készülő hosszú távú agrár-, vidék- és környezeti stratégiában is megoldási javaslatokat dolgoznak ki. Szakemberek szerint mindenképpen át kell alakítani a vízgazdálkodást, mert már több víz távozik az országból, mint amennyi érkezik.

 

„Miközben egy átlag amerikai állampolgár háromszáznyolcvan liter vizet használ egy nap, a harmadik világban átlagosan napi hat kilométert gyalogolnak vízért a nők. Magyarország vízkészlete jelentős, így stratégiai kincsen ülünk, amelyért háborúk robbannak majd ki a jövőben” – jelentette ki néhány éve az egyik napilapnak Várallyay György a Széchenyi díjas akadémikus. Az átlagos évi 518 helyett 943 milliméter csapadék hullott az idén. Ráadásul elhanyagolt a termőföldek mentén húzódó vízelvezető csatornák jelentős része. A talaj felső rétege – akár a szivacs – megtelt nedvességgel, több vizet már nem képes befogadni. A becslések szerint a százmilliárd forintot is elérheti a belvizek miatti kieső agrártermelési érték. „A kormányzat felismerte, hogy a helyzet tarthatatlanná vált, mert a jövő évi költségvetésben már 4,9 milliárd forintot különített el a földek mentén futó vízelvezetők megtisztítására. További 4,6 milliárd forint jut közfoglalkoztatásra, ennek az összegnek egy részéből akár több ezer segélyen élő kétkezi munkás láthat neki a csatornák karbantartásához, ami által a szegényebb régiók szociális helyzete is némileg javulhat” – fogalmazott Liget Ferenc , az Országos Vízgazdálkodási Tanács elnökhelyettese. Ugyancsak elengedhetetlen a vízszállító hálózatok karbantartása, a mélyszántás elvégzése, valamint a szükségtárolók kialakítása.

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Megjelent a Szeremlei Társaság idei évkönyve

Megjelent a Szeremlei Társaság idei...

Minden évben értékes helytörténeti vonatkozású témákban gazdag évkönyvet tarthatnak...
Áprilistól jelentős változások a vasútközlekedésben

Áprilistól jelentős változások a...

Vonat helyett két és félhónapig buszozás Szeged- Hódmezővásárhely, illetve Mártély,...
 

És ezt már olvasta?

Bronzérem Ukrajnában
Bronzérem Ukrajnában A legjobb négy között öklözhetett a Boxing Gym Vásárhely kiválósága az Ukrajnában megrendezett négynemzetes torna döntőjén.
 
Betegellátás harcászati körülmények között
Betegellátás harcászati körülmények között A vásárhelyi laktanya Egészségügyi Központjának katonái gyakorlatoztak.
 
Táncgála két estén át
Táncgála két estén át Telt házas előadásokon a BFMK hat gyermektánccsoportja ‑ kiegészülve az Árendás együttessel – különböző tájegységek táncait, népi játékait mutatta be. Képekkel.
 
Múzeumok Éjszakája Vásárhelyen
Múzeumok Éjszakája Vásárhelyen Június 23-án Hódmezővásárhely hat helyszínnel kapcsolódik a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozatához.
 
Zentai diákok az Emlékpontban
Zentai diákok az Emlékpontban Hódmezővásárhely vajdasági testvérvárosából, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium ötvenfős diákcsoportja járt június 17-én az Emlékpontban.
 
Napfényben gazdag, rucaörömben szegény nyarat kívánunk!
Napfényben gazdag, rucaörömben szegény nyarat kívánunk! Egy sereg önkéntes, Márki-Zay Péter polgármester tevőleges közreműködésével éppen az iskolai vakáció kezdetére időzítve, igazi homokos plázst varázsolt a Holt Tisza partjára.
 
Szúnyogmentesítési nagyüzem
Szúnyogmentesítési nagyüzem Április 25-e óta ez volt a negyedik szúnyogirtási hadművelet Hódmezővásárhelyen és térségében. Mind a légi, mind a földi eljárás során deltametrint használnak.