Kultúra, oktatásA vásárhelyi képzőművészet keresztmetszete

2018. május 31., csütörtök
 

Június 3-án nyílik meg a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban a Vásárhelyi Művészélet 1900-1990 című kiállítás.

 

 

 

 

 

 

Bár a tárlat anyagát a fővárosi Várkert Bazárban az év elejétől, május 29-ig már láthatta a közönség (cikkünk a lap alján!), azonban a vasárnap délben nyíló kiállítás mégis más lesz, több szempontból is – ígérte a tárlatot a csütörtöki sajtóbejáráson bemutató Fertőszögi Péter művészettörténész.

„A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Tornyai János Múzeum eddigi együttműködése során a galéria közreműködésével érkeztek kiállítások Vásárhelyre, most azonban visszahoztuk Vásárhelynek a város művészetének közel egy évszázadát bemutató tárlatot” – fogalmazott az alapítvány elnöke.

 

A képek többsége a Tornyai János Múzeum gyűjteményéből származik, azonban a műtárgyak jelentős része a hódmezővásárhelyi Polgármesteri Hivatal helyiségeit díszítik, de számos festmény és plasztika került a kiállításba a Magyar Nemzeti Galéria, a szentendrei Ferenczy Múzeumból, a szentesi Koszta József Múzeumból, a szegedi Móra Ferenc Múzeum anyagából és magángyűjtőktől is. A több mint másfélszáz festményt, szobrot és grafikát felvonultató anyag hűen reprezentálja a 20. századi vásárhelyi képzőművészeti élet gazdagságát és sokszínűségét.

A kiállítás koncepciója szerint a múzeum földszinti termeiben állították ki az „aranykor”, a kezdetektől az első világháborúig terjedő időszak műtárgyait, míg az emeleti termekben a két világháború közötti, illetve a második világháború utáni időszak, így a Vásárhelyi Őszi Tárlatok sorozatához kapcsolódó alkotások kaptak helyet.

 

„A múzeumba betérőket a kiállítás tematikájának részleteit bemutató egy-egy alkotás fogadja, amely különbség a Várkert Bazárban megvalósított kiállításhoz képest” – hívta fel a figyelmet Marosvölgyi Gábor művészettörténész, a tárlat kurátora.

 

A földszint belső termében a tájat, a tanyavilágot és az itt élő embereket ábrázoló alföldi festészet kialakulásáig viszik vissza a látogatókat. Itt kaptak helyet az „alapító atyák”, Tornyai János, Rudnay Gyula, Endre Béla, valamint a szobrászok, Pásztor János és Kallós Ede alkotásai, míg az emeleti termekben Barcsay Jenő és Frank Frigyes képei vezetnek el a Vásárhelyi Őszi Tárlatok 1954. évi indulásáig. Kohán György, Németh József, Kurucz D. István alkotásaival találkozhatnak itt a látogatók, majd az 1970-es, 1980-as éveket megidéző művek kerülnek a falakra és posztamensekre. Külön termet szentel a kiállítás a grafikáknak, s különlegesség a Fejér Csaba és Tóth Menyhért alkotásait párhuzamba állító kiállító terem.

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Budapest után Vásárhelyen lesz a nagyszabású kiállítás

 

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

A járőrök buktatták le

A járőrök buktatták le

Újabb kerékpártolvaj bilincsben. A hódmezővásárhelyi rendőrök egy kerékpárost igazoltattak a...
A közös munka lehetősége

A közös munka lehetősége

Együttműködést ajánlott Hódmezővásárhely érdekében Lázár János....
 

És ezt már olvasta?

Kell a megoldás az aszály ellen
Kell a megoldás az aszály ellen A felszín feletti vizekből jelenleg 80 ezer hektárt öntöznek az országban, miközben a meglévő csatornák 200 ezer hektár öntözését tennék lehetővé.
 
Hiteles kép a magyar kortárs művészetről a Tornyaiban
Hiteles kép a magyar kortárs művészetről a Tornyaiban Félszáz alkotó egy híján száz, különféle technikával készült, gondolatiságukat és formanyelvüket közvetítő művét tekinthetik meg a látogatók
 
Augusztus 20-a Vásárhelyen
Augusztus 20-a Vásárhelyen Négy nap, két színpad, tucatnyi program, Gasztroudvar, borverseny és még sokminden más. Részletes program.
 
Szeretem Vásárhelyt
Szeretem Vásárhelyt Dr. Juhász Tünde, Walterné Böngyik Terézia, Rapcsák Katalin, Szenti Csilla, valamint Nagy Benjámin alapító tagok bejelentették egy új egyesület megalakulását.
 
A Boxing Gym Vásárhely is ott lesz a szegedi Fesztivál Kupán
A Boxing Gym Vásárhely is ott lesz a szegedi Fesztivál Kupán

A vásárhelyi egyesület tíz saját nevelésű fiatallal utazik a hétvégén Szegedre. A RakpartFeszt kísérőrendezvényeként öt nemzet ökölvívó tornáját rendezik.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.32.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.32.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Sokszínű képzőművészet a Tornyaiban
Sokszínű képzőművészet a Tornyaiban Önmagáért beszél a Tornyai János Múzeumban az NKA Képzőművészeti Kollégium új kiállításánal címe: 25 év, 50 képzőművész, 99 alkotás. Képekkel.