Kultúra, oktatásA vásárhelyi képzőművészet keresztmetszete

2018. május 31., csütörtök
 

Június 3-án nyílik meg a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban a Vásárhelyi Művészélet 1900-1990 című kiállítás.

 

 

 

 

 

 

Bár a tárlat anyagát a fővárosi Várkert Bazárban az év elejétől, május 29-ig már láthatta a közönség (cikkünk a lap alján!), azonban a vasárnap délben nyíló kiállítás mégis más lesz, több szempontból is – ígérte a tárlatot a csütörtöki sajtóbejáráson bemutató Fertőszögi Péter művészettörténész.

„A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Tornyai János Múzeum eddigi együttműködése során a galéria közreműködésével érkeztek kiállítások Vásárhelyre, most azonban visszahoztuk Vásárhelynek a város művészetének közel egy évszázadát bemutató tárlatot” – fogalmazott az alapítvány elnöke.

 

A képek többsége a Tornyai János Múzeum gyűjteményéből származik, azonban a műtárgyak jelentős része a hódmezővásárhelyi Polgármesteri Hivatal helyiségeit díszítik, de számos festmény és plasztika került a kiállításba a Magyar Nemzeti Galéria, a szentendrei Ferenczy Múzeumból, a szentesi Koszta József Múzeumból, a szegedi Móra Ferenc Múzeum anyagából és magángyűjtőktől is. A több mint másfélszáz festményt, szobrot és grafikát felvonultató anyag hűen reprezentálja a 20. századi vásárhelyi képzőművészeti élet gazdagságát és sokszínűségét.

A kiállítás koncepciója szerint a múzeum földszinti termeiben állították ki az „aranykor”, a kezdetektől az első világháborúig terjedő időszak műtárgyait, míg az emeleti termekben a két világháború közötti, illetve a második világháború utáni időszak, így a Vásárhelyi Őszi Tárlatok sorozatához kapcsolódó alkotások kaptak helyet.

 

„A múzeumba betérőket a kiállítás tematikájának részleteit bemutató egy-egy alkotás fogadja, amely különbség a Várkert Bazárban megvalósított kiállításhoz képest” – hívta fel a figyelmet Marosvölgyi Gábor művészettörténész, a tárlat kurátora.

 

A földszint belső termében a tájat, a tanyavilágot és az itt élő embereket ábrázoló alföldi festészet kialakulásáig viszik vissza a látogatókat. Itt kaptak helyet az „alapító atyák”, Tornyai János, Rudnay Gyula, Endre Béla, valamint a szobrászok, Pásztor János és Kallós Ede alkotásai, míg az emeleti termekben Barcsay Jenő és Frank Frigyes képei vezetnek el a Vásárhelyi Őszi Tárlatok 1954. évi indulásáig. Kohán György, Németh József, Kurucz D. István alkotásaival találkozhatnak itt a látogatók, majd az 1970-es, 1980-as éveket megidéző művek kerülnek a falakra és posztamensekre. Külön termet szentel a kiállítás a grafikáknak, s különlegesség a Fejér Csaba és Tóth Menyhért alkotásait párhuzamba állító kiállító terem.

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Budapest után Vásárhelyen lesz a nagyszabású kiállítás

 

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

A járőrök buktatták le

A járőrök buktatták le

Újabb kerékpártolvaj bilincsben. A hódmezővásárhelyi rendőrök egy kerékpárost igazoltattak a...
A közös munka lehetősége

A közös munka lehetősége

Együttműködést ajánlott Hódmezővásárhely érdekében Lázár János....
 

És ezt már olvasta?

Bronzérem Ukrajnában
Bronzérem Ukrajnában A legjobb négy között öklözhetett a Boxing Gym Vásárhely kiválósága az Ukrajnában megrendezett négynemzetes torna döntőjén.
 
Betegellátás harcászati körülmények között
Betegellátás harcászati körülmények között A vásárhelyi laktanya Egészségügyi Központjának katonái gyakorlatoztak.
 
Táncgála két estén át
Táncgála két estén át Telt házas előadásokon a BFMK hat gyermektánccsoportja ‑ kiegészülve az Árendás együttessel – különböző tájegységek táncait, népi játékait mutatta be. Képekkel.
 
Múzeumok Éjszakája Vásárhelyen
Múzeumok Éjszakája Vásárhelyen Június 23-án Hódmezővásárhely hat helyszínnel kapcsolódik a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozatához.
 
Zentai diákok az Emlékpontban
Zentai diákok az Emlékpontban Hódmezővásárhely vajdasági testvérvárosából, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium ötvenfős diákcsoportja járt június 17-én az Emlékpontban.
 
Napfényben gazdag, rucaörömben szegény nyarat kívánunk!
Napfényben gazdag, rucaörömben szegény nyarat kívánunk! Egy sereg önkéntes, Márki-Zay Péter polgármester tevőleges közreműködésével éppen az iskolai vakáció kezdetére időzítve, igazi homokos plázst varázsolt a Holt Tisza partjára.
 
Szúnyogmentesítési nagyüzem
Szúnyogmentesítési nagyüzem Április 25-e óta ez volt a negyedik szúnyogirtási hadművelet Hódmezővásárhelyen és térségében. Mind a légi, mind a földi eljárás során deltametrint használnak.