Kultúra, oktatásA Soá vásárhelyi emlékezete

2018. június 16., szombat
 

 A hódmezővásárhelyi Emlékpont a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen és a zsinagógában óvodai, általános- és középiskolai csoportok számára rendezett foglalkozásokkal emlékezett a Soá áldozataira.

 

 

 


 

A vásárhelyi zsinagóga órája mind a mai napig azt az időpontot, 10 óra 10 percet mutatja, amikor 1944. június 17-én elhurcoltak a városból 737 zsidó polgárt. Hódmezővásárhelyen ezerötszáz zsidó lakott, a városban a Beretzk Pál polgármester-helyettes által vezetett helyi közigazgatás ellenállása miatt nem jelöltek ki gettót.

1944. június 16-án a város zsidóit a zsinagóga, az egykori zsidó iskola és a hitközségi székház környékére gyűjtötték össze, majd június 17-én indult meg a közel nyolcszáz ember deportálása először a szegedi téglagyár tranzitgettójába, ahonnan később az auschwitzi és lengyelországi megsemmisítő és haláltáborokba, illetve az ausztriai Strasshofban lévő lágerbe indultak a vagonok.Az ausztriai táborba kerültek jelentős része túlélte a Soát, azonban Auschwitzból csak kevesen térhettek haza, a vásárhelyi zsidóságból négyszázhetvenen estek áldozatul a holokausztnak.

 

 

Most négy éve, hogy helybéli zsidóság elhurcolásának 70. évfordulója alkalmából fölavatták Nagy Attila szobrászművész és Rományi László iparművész Emlékezés-emlékeztetés című alkotását a hódmezővásárhelyi zsinagóga kertjében. Hódmezővásárhely önkormányzata a zsinagóga épületét és eredeti berendezését 2004-ben felújítatta és létrehozta a zsidóüldözések során életét vesztett gyermekek sorsára fokuszáló Magyar Tragédia 1944 kiállítóhelyet. A zsinagógában és a kiállítóhelyen a hitélet mellett kulturális események, hangversenyek és múzeumi foglalkozások is zajlanak.

 

Az elmúlt héten több száz érdeklődő, közöttük óvodások, általános és középiskolai csoportok látogattak el az Emlékpont által szervezett eseményekre, amelyen a zsidó kultúrával és történelemmel ismerkedhettek – a héber betűírástól a holokauszt emlékművek „olvasásáig”. A foglalkozásokon a gyerekek közelről csodálhatták meg és rajzolhatták le a zsinagóga szecessziós rózsaablakát, míg a zsinagóga épülete mellett kialakított, kizárólag bibliai növényekből álló gondolkodókertet gránátalmafa ültetésével gyarapították.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Tubát fotóztak Vásárhelynél

Tubát fotóztak Vásárhelynél

Eddig idén az országban fotóval dokumentált 21  tubát figyeltek meg. Aki nem tudná, a...
Katonazenekari Fesztivál Hódmezővásárhelyen

Katonazenekari Fesztivál Hódmezővásárhelyen

Vasárnap a Kossuth téren kezdődő eseményt Márki-Zay Péter polgármester és Dr. Ruszin Romulusz...
 

És ezt már olvasta?

Romániában gyakorlatoztak a Vásárhelyi Helyőrség katonái
Romániában gyakorlatoztak a Vásárhelyi Helyőrség katonái Már 20 éve gyakorlatoznak együtt a Magyar – Román Közös Békefenntartó Zászlóalj katonái. A gyakorlatok helyszínét a két ország felváltva biztosítja.
 
Megvan a Boxing Gym első nemzetközi aranyérme
Megvan a Boxing Gym első nemzetközi aranyérme A hétvégén Zágrábban a hat nemzet részvételével megrendezett tornán a vásárhelyi egyesület bokszolója magabiztosan nyerte a súlycsoportját.
 
A mérleg: 14 HSÚVC arany
A mérleg: 14 HSÚVC arany A november 17-én és 18-án rendezett országos bajnokság a Gyarmati Dezső Sportuszodában minden szempontból rekordot döntött.
 
A tabella élén a Kosársuli
A tabella élén a Kosársuli Valódi derbire készült a vásárhelyi csapat, hisz a mérkőzést megelőzően a vendéglátó a harmadik, míg a Kosársuli a második helyen állt.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.46.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.46.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Jótékonysági koncert az Ótemplomban
Jótékonysági koncert az Ótemplomban A mintegy félszáz tagú, sérült művészekből álló társulat a vásárhelyi születésű St. Martinnal lép fel a Református Ótemplomban.
 
Fókuszban a Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal alkotói
Fókuszban a Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal alkotói A 65. Vásárhelyi Őszi Tárlaton szereplő művészek negyede a fiatal alkotók közül került ki.