Kultúra, oktatásA Soá vásárhelyi emlékezete

2018. június 16., szombat
 

 A hódmezővásárhelyi Emlékpont a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen és a zsinagógában óvodai, általános- és középiskolai csoportok számára rendezett foglalkozásokkal emlékezett a Soá áldozataira.

 

 

 


 

A vásárhelyi zsinagóga órája mind a mai napig azt az időpontot, 10 óra 10 percet mutatja, amikor 1944. június 17-én elhurcoltak a városból 737 zsidó polgárt. Hódmezővásárhelyen ezerötszáz zsidó lakott, a városban a Beretzk Pál polgármester-helyettes által vezetett helyi közigazgatás ellenállása miatt nem jelöltek ki gettót.

1944. június 16-án a város zsidóit a zsinagóga, az egykori zsidó iskola és a hitközségi székház környékére gyűjtötték össze, majd június 17-én indult meg a közel nyolcszáz ember deportálása először a szegedi téglagyár tranzitgettójába, ahonnan később az auschwitzi és lengyelországi megsemmisítő és haláltáborokba, illetve az ausztriai Strasshofban lévő lágerbe indultak a vagonok.Az ausztriai táborba kerültek jelentős része túlélte a Soát, azonban Auschwitzból csak kevesen térhettek haza, a vásárhelyi zsidóságból négyszázhetvenen estek áldozatul a holokausztnak.

 

 

Most négy éve, hogy helybéli zsidóság elhurcolásának 70. évfordulója alkalmából fölavatták Nagy Attila szobrászművész és Rományi László iparművész Emlékezés-emlékeztetés című alkotását a hódmezővásárhelyi zsinagóga kertjében. Hódmezővásárhely önkormányzata a zsinagóga épületét és eredeti berendezését 2004-ben felújítatta és létrehozta a zsidóüldözések során életét vesztett gyermekek sorsára fokuszáló Magyar Tragédia 1944 kiállítóhelyet. A zsinagógában és a kiállítóhelyen a hitélet mellett kulturális események, hangversenyek és múzeumi foglalkozások is zajlanak.

 

Az elmúlt héten több száz érdeklődő, közöttük óvodások, általános és középiskolai csoportok látogattak el az Emlékpont által szervezett eseményekre, amelyen a zsidó kultúrával és történelemmel ismerkedhettek – a héber betűírástól a holokauszt emlékművek „olvasásáig”. A foglalkozásokon a gyerekek közelről csodálhatták meg és rajzolhatták le a zsinagóga szecessziós rózsaablakát, míg a zsinagóga épülete mellett kialakított, kizárólag bibliai növényekből álló gondolkodókertet gránátalmafa ültetésével gyarapították.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Tubát fotóztak Vásárhelynél

Tubát fotóztak Vásárhelynél

Eddig idén az országban fotóval dokumentált 21  tubát figyeltek meg. Aki nem tudná, a...
Katonazenekari Fesztivál Hódmezővásárhelyen

Katonazenekari Fesztivál Hódmezővásárhelyen

Vasárnap a Kossuth téren kezdődő eseményt Márki-Zay Péter polgármester és Dr. Ruszin Romulusz...
 

És ezt már olvasta?

Miért hagytuk, hogy így legyen? - A megszállás más megvilágításban
Miért hagytuk, hogy így legyen? - A megszállás más megvilágításban A magyar katonák két hónapig voltak csehszlovák területen. A sajtó a bevonulásról annak első napján csak egy szűkszavú, „mínuszos” hírben emlékezett meg. Képekkel.
 
90 éves Csende Lajos
90 éves Csende Lajos A háború alatt elvitték leventének, utána visszakerült Vásárhelyre. A helyi Közúttól ment nyugdíjba.
 
90 éves Somogyi Antal
90 éves Somogyi Antal Traktorosként kezdett dolgozni az Állami Gazdaságban. Itt ismerkedett meg feleségével, 1962-ben átköltöztek Hódmezővásárhelyre.
 
Együtt gondolkodás és alkotás
Együtt gondolkodás és alkotás A vásárhelyi Kerámia Szimpózium nyílt napján kiállítással emlékeztek meg Hódmezővásárhely és francia testvérvárosa, Vallauris fél évszázados együttműködéséről. Képekkel.
 
Lendületben a vásárhelyi Kosársuli
Lendületben a vásárhelyi Kosársuli A fantasztikus salgótarjáni bajnoki rajtot követően szerdán Tiszaújvárosban az NB I/B -ben a koncentrált támadójáték és a nagyszerű küzdés eredményt hozott.
 
Múltidézés a háborús levelezőlapok által
Múltidézés a háborús levelezőlapok által A hódmezővásárhelyi származású Benyhe Zsuzsanna nagyapjának, Héjja Imre, és két bátyjának a levelezését mutatta be.
 
Változások várhatók 2020 után
Változások várhatók 2020 után Az Agrárkamara a gazdaságonként igényelhető támogatások összegének maximalizálását csak a területalapú alaptámogatásnál tartja elfogadhatónak.