Kultúra, oktatásA Mezőgazdasági Kar felsőoktatási szakképzésének ünnepe

2018. június 29., péntek
 
A Mezőgazdasági Kar felsőoktatási szakképzésének ünnepe

Június 29-én a Mezőgazdasági Karon mezőgazdasági mérnöki alapképzési szakon (angol nyelven), valamint mezőgazdasági-, környezetgazdálkodási- és kertészeti felsőoktatási szakképzési szakon, vagy más néven mérnökasszisztensi képzésen vehették át oklevelüket a végzett hallgatók, összesen 23-an.

 

 

 

 


Négy év alatt 47 százalékkal nőtt a Mezőgazdasági Karra jelentkezők száma. A dinamikus növekedés azt is jelzi, hogy a régiós agrárszakemberképzésben továbbra is jelentős szerepe van a Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi karának.

A 2017 őszén indult tanévre a felvett hallgatók 72,5%-a alapképzésre, 27,5%-a felsőoktatási szakképzésre felvételizett sikeresen.

Június 29-én viszont a kettő, illetve a három éve elkezdett tanulmányokat követő sikeres vizsgák eredményét hirdették ki és rögzítették oklevélben, amelyeket ünnepélyes keretek között a kari tanácsteremben Dr. Horváth József dékán adott át a 23 végzősnek, valamint az angol nyelvű mezőgazdasági mérnök alapképzésben részt vett tunéziai Sirine Mahjoub-nak.

 

Az egyes felsőoktatási szakképzési szakok kivezetése érezhető csökkenést hozott. A tendencia az agrár-felsőoktatásban azonban országos, mindenütt csökkenés tapasztalható - mondta dr. Horváth József a Vásárhelyi Híreknek tavaly szeptemberben a tanév kezdetekor.

 

2017-ben két szakra lehetett jelentkezni: mezőgazdasági mérnökasszisztens és ménesgazda szakokra.

Ez utóbbi érdekessége, hogy a célja olyan lovas szakemberek képzése, akik képesek a mikro, kis- és középvállalkozások lovas létesítményeinek, méneseknek telepvezetői, irányítói feladatait ellátni. Megtervezik, majd irányítják a tenyésztési munka folyamatát, koordinálják a létesítmény napi feladatait, szükség szerint maguk is képesek azt elvégezni. A szükséges gazdasági, pénzügyi, jogi ismeretek és informatikai tudás birtokában közreműködnek a létesítmény gazdasági életének irányításában, valamint az adminisztratív munkában.

Az erre a szakra tavaly szeptemberben felvettek lesznek az első ménesgazda képzésben részesültek, ők a 4 féléves képzést követően kapják meg az oklevelüket.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Ismertté vált a strandzárlat elrendelésének oka

Ismertté vált a strandzárlat...

A még most a vízben lévő méreganyag veszélyes lehet az emberekre, valamint a kutyára is,...
Hivatalosan is befejeződött az építkezés

Hivatalosan is befejeződött az építkezés

A vásárhelyiek legnagyobb örömére már március 22-én elindulhatott a forgalom az elkerülőn. Arra az...
 

És ezt már olvasta?

Klebelsberg Kuno feleségéről az Emlékpontban
Klebelsberg Kuno feleségéről az Emlékpontban A huszadik század nagyformátumú kultuszminisztere, gróf Klebelsberg Kuno felesége, Botka Sarolta életútját és tevékenységét mutatták be. Képekkel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.49.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.49.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Elhunyt Szeli Ferenc
Elhunyt Szeli Ferenc

65 éves korában elhunyt Szeli Ferenc, aki az MSZP korábbi önkormányzati képviselője, a Kertváros korábbi egyéni képviselője, a helyi szervezet elnökségi tagja volt.

 
A végére elfogyott az erő és a koncentráció
A végére elfogyott az erő és a koncentráció Borítékolható volt, hogy nagyon nehéz meccs vár a vásárhelyi csapatra a Békéscsaba U21 gárdája ellen az NBII őszi zárófordulójában.
 
Tartósan a tabella élén a Kosársuli
Tartósan a tabella élén a Kosársuli Az NB I/B Zöld csoportjában a 11. fordulóján a jó formában lévő együttes a győzelemért lépett pályára a Mercedes Kosárlabda Akadémia csodás pályáján.
 
Átadták a Szegedi Tudós Akadémia képzési központját
Átadták a Szegedi Tudós Akadémia képzési központját A most átadott országos középiskolai képzési központhoz hasonló működik a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnáziumban is.
 
Ennivaló receptjeink - Angélától - Mákos omlós Karácsonyra
Ennivaló receptjeink - Angélától - Mákos omlós Karácsonyra A Vásárhelyi Hírek háziasszonya Baracskay Angéla: "'Karácsonyra mindig vállalom a nemes feladatot, de a sütinek mindig van apropója. Okot pedig mindig találok rá. Leginkább azért, mert édességfüggő vagyok."