Kultúra, oktatásA Mezőgazdasági Kar felsőoktatási szakképzésének ünnepe

2018. június 29., péntek
 
A Mezőgazdasági Kar felsőoktatási szakképzésének ünnepe

Június 29-én a Mezőgazdasági Karon mezőgazdasági mérnöki alapképzési szakon (angol nyelven), valamint mezőgazdasági-, környezetgazdálkodási- és kertészeti felsőoktatási szakképzési szakon, vagy más néven mérnökasszisztensi képzésen vehették át oklevelüket a végzett hallgatók, összesen 23-an.

 

 

 

 


Négy év alatt 47 százalékkal nőtt a Mezőgazdasági Karra jelentkezők száma. A dinamikus növekedés azt is jelzi, hogy a régiós agrárszakemberképzésben továbbra is jelentős szerepe van a Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi karának.

A 2017 őszén indult tanévre a felvett hallgatók 72,5%-a alapképzésre, 27,5%-a felsőoktatási szakképzésre felvételizett sikeresen.

Június 29-én viszont a kettő, illetve a három éve elkezdett tanulmányokat követő sikeres vizsgák eredményét hirdették ki és rögzítették oklevélben, amelyeket ünnepélyes keretek között a kari tanácsteremben Dr. Horváth József dékán adott át a 23 végzősnek, valamint az angol nyelvű mezőgazdasági mérnök alapképzésben részt vett tunéziai Sirine Mahjoub-nak.

 

Az egyes felsőoktatási szakképzési szakok kivezetése érezhető csökkenést hozott. A tendencia az agrár-felsőoktatásban azonban országos, mindenütt csökkenés tapasztalható - mondta dr. Horváth József a Vásárhelyi Híreknek tavaly szeptemberben a tanév kezdetekor.

 

2017-ben két szakra lehetett jelentkezni: mezőgazdasági mérnökasszisztens és ménesgazda szakokra.

Ez utóbbi érdekessége, hogy a célja olyan lovas szakemberek képzése, akik képesek a mikro, kis- és középvállalkozások lovas létesítményeinek, méneseknek telepvezetői, irányítói feladatait ellátni. Megtervezik, majd irányítják a tenyésztési munka folyamatát, koordinálják a létesítmény napi feladatait, szükség szerint maguk is képesek azt elvégezni. A szükséges gazdasági, pénzügyi, jogi ismeretek és informatikai tudás birtokában közreműködnek a létesítmény gazdasági életének irányításában, valamint az adminisztratív munkában.

Az erre a szakra tavaly szeptemberben felvettek lesznek az első ménesgazda képzésben részesültek, ők a 4 féléves képzést követően kapják meg az oklevelüket.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Ismertté vált a strandzárlat elrendelésének oka

Ismertté vált a strandzárlat...

A még most a vízben lévő méreganyag veszélyes lehet az emberekre, valamint a kutyára is,...
Hivatalosan is befejeződött az építkezés

Hivatalosan is befejeződött az építkezés

A vásárhelyiek legnagyobb örömére már március 22-én elindulhatott a forgalom az elkerülőn. Arra az...
 

És ezt már olvasta?

Együtt gondolkodás és alkotás
Együtt gondolkodás és alkotás A vásárhelyi Kerámia Szimpózium nyílt napján kiállítással emlékeztek meg Hódmezővásárhely és francia testvérvárosa, Vallauris fél évszázados együttműködéséről. Képekkel.
 
Lendületben a vásárhelyi Kosársuli
Lendületben a vásárhelyi Kosársuli A fantasztikus salgótarjáni bajnoki rajtot követően szerdán Tiszaújvárosban az NB I/B -ben a koncentrált támadójáték és a nagyszerű küzdés eredményt hozott.
 
Múltidézés a háborús levelezőlapok által
Múltidézés a háborús levelezőlapok által A hódmezővásárhelyi származású Benyhe Zsuzsanna nagyapjának, Héjja Imre, és két bátyjának a levelezését mutatta be.
 
Változások várhatók 2020 után
Változások várhatók 2020 után Az Agrárkamara a gazdaságonként igényelhető támogatások összegének maximalizálását csak a területalapú alaptámogatásnál tartja elfogadhatónak.
 
CD készül a Református Ótemplomban
CD készül a Református Ótemplomban Készül a Helyőrségi Zenekar első CD-je, orgonaművész, operaénekes és a Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola kórusa közreműködésével.
 
Színek és formák ritmusa az Őszi Tárlaton
Színek és formák ritmusa az Őszi Tárlaton A festmények a hagyományoknak megfelelően nagyobb számban szerepelnek, ám a plasztikák is magas minőséget képviselnek. Nyitás október 7-én. Képekkel.
 
Tó a Hódtóban - jól halad az építkezés
Tó a Hódtóban - jól halad az építkezés Szeptember 18-án Márki-Zay Péter polgármester és a kivitelező közösen tette le az épülő vásárhelyi pihenőpark időkapszuláját. Látványterv.