Kultúra, oktatásA Mezőgazdasági Kar felsőoktatási szakképzésének ünnepe

2018. június 29., péntek
 
A Mezőgazdasági Kar felsőoktatási szakképzésének ünnepe

Június 29-én a Mezőgazdasági Karon mezőgazdasági mérnöki alapképzési szakon (angol nyelven), valamint mezőgazdasági-, környezetgazdálkodási- és kertészeti felsőoktatási szakképzési szakon, vagy más néven mérnökasszisztensi képzésen vehették át oklevelüket a végzett hallgatók, összesen 23-an.

 

 

 

 


Négy év alatt 47 százalékkal nőtt a Mezőgazdasági Karra jelentkezők száma. A dinamikus növekedés azt is jelzi, hogy a régiós agrárszakemberképzésben továbbra is jelentős szerepe van a Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi karának.

A 2017 őszén indult tanévre a felvett hallgatók 72,5%-a alapképzésre, 27,5%-a felsőoktatási szakképzésre felvételizett sikeresen.

Június 29-én viszont a kettő, illetve a három éve elkezdett tanulmányokat követő sikeres vizsgák eredményét hirdették ki és rögzítették oklevélben, amelyeket ünnepélyes keretek között a kari tanácsteremben Dr. Horváth József dékán adott át a 23 végzősnek, valamint az angol nyelvű mezőgazdasági mérnök alapképzésben részt vett tunéziai Sirine Mahjoub-nak.

 

Az egyes felsőoktatási szakképzési szakok kivezetése érezhető csökkenést hozott. A tendencia az agrár-felsőoktatásban azonban országos, mindenütt csökkenés tapasztalható - mondta dr. Horváth József a Vásárhelyi Híreknek tavaly szeptemberben a tanév kezdetekor.

 

2017-ben két szakra lehetett jelentkezni: mezőgazdasági mérnökasszisztens és ménesgazda szakokra.

Ez utóbbi érdekessége, hogy a célja olyan lovas szakemberek képzése, akik képesek a mikro, kis- és középvállalkozások lovas létesítményeinek, méneseknek telepvezetői, irányítói feladatait ellátni. Megtervezik, majd irányítják a tenyésztési munka folyamatát, koordinálják a létesítmény napi feladatait, szükség szerint maguk is képesek azt elvégezni. A szükséges gazdasági, pénzügyi, jogi ismeretek és informatikai tudás birtokában közreműködnek a létesítmény gazdasági életének irányításában, valamint az adminisztratív munkában.

Az erre a szakra tavaly szeptemberben felvettek lesznek az első ménesgazda képzésben részesültek, ők a 4 féléves képzést követően kapják meg az oklevelüket.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Ismertté vált a strandzárlat elrendelésének oka

Ismertté vált a strandzárlat...

A még most a vízben lévő méreganyag veszélyes lehet az emberekre, valamint a kutyára is,...
Hivatalosan is befejeződött az építkezés

Hivatalosan is befejeződött az építkezés

A vásárhelyiek legnagyobb örömére már március 22-én elindulhatott a forgalom az elkerülőn. Arra az...
 

És ezt már olvasta?

Újabb szúnyogírtás lesz Vásárhelyen
Újabb szúnyogírtás lesz Vásárhelyen Idén már ötödik alkalommal segítenek a vásárhelyieket megszabadulni a szúnyogoktól. Kétszer az Önkormányzat finanszírozta, háromszor a Katasztrófavédelem.
 
Vásárhelyi nevezetességek a TV2-n
Vásárhelyi nevezetességek a TV2-n A stáb július 23-án járt Hódmezővásárhelyen. A helyi nevezetességeket Baranyai Antal segítségével ismerhetik meg.
 
Itt az új színházi évad a BFMK-ban
Itt az új színházi évad a BFMK-ban Színházi előadásokat két bérlet-sorozatban is kínálnak az ősszel kezdődő évadban. Újdonságként pedig a spirituális témák iránt érdeklődőknek ajánlanak előadássorozatot.
 
Jobblépés vagy ballépés
Jobblépés vagy ballépés Hamarosan táncra perdülhetnek az ápolók és a szociális munkások is, ugyanis Cser Ágnes Hódmezővásárhelyen új mozgalom indítását lengette be.
 
Rivaldafényben a nagyértékű tallérlelet
Rivaldafényben a nagyértékű tallérlelet A tengerparti fövenyen sokszor haszonnal kecsegtető foglalatosság a detektoros fémkeresés. Vásárhely határában ezzel a módszerrel nagy értékeket találtak. Képekkel.
 
A lőtéren ellenőrizték a rajok felkészültségi szintjét
A lőtéren ellenőrizték a rajok felkészültségi szintjét Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi bázisán megalakított Zászlóalj Harccsoport gyakorlatozott.
 
Útlevél ellenőrzéskor át akarta verni a határőrt
Útlevél ellenőrzéskor át akarta verni a határőrt Nem volt elég a honosítással kapott kettős állampolgárság, magyar útlevelet is akart szerezni, egészen fifikás módon. Börtön lett a vége.