Kultúra, oktatásA Mezőgazdasági Kar felsőoktatási szakképzésének ünnepe

2018. június 29., péntek
 
A Mezőgazdasági Kar felsőoktatási szakképzésének ünnepe

Június 29-én a Mezőgazdasági Karon mezőgazdasági mérnöki alapképzési szakon (angol nyelven), valamint mezőgazdasági-, környezetgazdálkodási- és kertészeti felsőoktatási szakképzési szakon, vagy más néven mérnökasszisztensi képzésen vehették át oklevelüket a végzett hallgatók, összesen 23-an.

 

 

 

 


Négy év alatt 47 százalékkal nőtt a Mezőgazdasági Karra jelentkezők száma. A dinamikus növekedés azt is jelzi, hogy a régiós agrárszakemberképzésben továbbra is jelentős szerepe van a Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi karának.

A 2017 őszén indult tanévre a felvett hallgatók 72,5%-a alapképzésre, 27,5%-a felsőoktatási szakképzésre felvételizett sikeresen.

Június 29-én viszont a kettő, illetve a három éve elkezdett tanulmányokat követő sikeres vizsgák eredményét hirdették ki és rögzítették oklevélben, amelyeket ünnepélyes keretek között a kari tanácsteremben Dr. Horváth József dékán adott át a 23 végzősnek, valamint az angol nyelvű mezőgazdasági mérnök alapképzésben részt vett tunéziai Sirine Mahjoub-nak.

 

Az egyes felsőoktatási szakképzési szakok kivezetése érezhető csökkenést hozott. A tendencia az agrár-felsőoktatásban azonban országos, mindenütt csökkenés tapasztalható - mondta dr. Horváth József a Vásárhelyi Híreknek tavaly szeptemberben a tanév kezdetekor.

 

2017-ben két szakra lehetett jelentkezni: mezőgazdasági mérnökasszisztens és ménesgazda szakokra.

Ez utóbbi érdekessége, hogy a célja olyan lovas szakemberek képzése, akik képesek a mikro, kis- és középvállalkozások lovas létesítményeinek, méneseknek telepvezetői, irányítói feladatait ellátni. Megtervezik, majd irányítják a tenyésztési munka folyamatát, koordinálják a létesítmény napi feladatait, szükség szerint maguk is képesek azt elvégezni. A szükséges gazdasági, pénzügyi, jogi ismeretek és informatikai tudás birtokában közreműködnek a létesítmény gazdasági életének irányításában, valamint az adminisztratív munkában.

Az erre a szakra tavaly szeptemberben felvettek lesznek az első ménesgazda képzésben részesültek, ők a 4 féléves képzést követően kapják meg az oklevelüket.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Ismertté vált a strandzárlat elrendelésének oka

Ismertté vált a strandzárlat...

A még most a vízben lévő méreganyag veszélyes lehet az emberekre, valamint a kutyára is,...
Hivatalosan is befejeződött az építkezés

Hivatalosan is befejeződött az építkezés

A vásárhelyiek legnagyobb örömére már március 22-én elindulhatott a forgalom az elkerülőn. Arra az...
 

És ezt már olvasta?

Makói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen
Makói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen A makói Natura Marosmenti Művésztelep huszonegy alkotójának közel hetven műve látható a Tornyai János Múzeum pénteken megnyílt kiállításán. Képekkel.
 
Összejött a szezon első veresége
Összejött a szezon első veresége Egészen a végjátékig fej-fej mellett haladt a Kosársuli és az Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC, a szoros találkozó látképe már az első percekben felsejlett.
 
Radnóti Miklósról Szegeden
Radnóti Miklósról Szegeden A rendezvényen részt vett Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója, az Emlékpont intézményvezetője is.
 
Egy hónap múlva nyílik a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark
Egy hónap múlva nyílik a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark Az Arborétum mellett, Szarvas másik büszkeségéről kevesebb szó esik, holott interaktív kiállítások mellett, állatpark, tanösvények várják a család minden tagját.

 

 
Császár Angéla Hódmezővásárhelyen
Császár Angéla Hódmezővásárhelyen

Legutóbb 2017 őszén járt Hódmezővásárhelyen Fenyvesi Félix Lajos könyvbemutatójának vendégeként. Ezúttal ő lesz a főszereplője egy beszélgetésnek.

 
Megtorpant a futball utánpótlás finanszírozása
Megtorpant a futball utánpótlás finanszírozása A Magyar Labdarúgó Szövetség szeptember óta nem küldi az utánpótlás- nevelésre jóváhagyott TAO támogatást. Az NB III-as felnőtt csapat anyagi háttere biztosított.
 
Vásárhelyi vonatkozású büntetőügy végére került pont
Vásárhelyi vonatkozású büntetőügy végére került pont Volt olyan település, ahol papíron 0,8 hektár fertőtlenítésén ugyanannyi ember dolgozott, mint máshol azonos adottságú, de csaknem százszor nagyobb területen.