Kultúra, oktatásA Mártélyi Alkotóház évadnyitója

2019. június 5., szerda
 
A Mártélyi Alkotóház évadnyitója

Folytatódik a Hódmezővásárhelyi Alkotóház és Művésztelep programjainak sora. A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségét tartja június 7-én, pénteken 17 órától.

 

 

 

 


Köszöntőt mond: Tardy-Molnár Anna a MANK Nonprofit Kft. ügyvezetője, a házigazda Rapcsák Katalin a Hódmezővásárhelyi Alkotóház és Művésztelep vezetője lesz. Zenei közreműködő: Frankie Látó jazzhegedűs.

 

A Mártély Üdülőterületen lévő alkotóházban a program során „Napsütéses őszikék” címmel, Tornyai János kései alkotóperiódusáról a Szentendrei Régi Művésztelepen 1933-34-ben töltött időszakáról tart előadást Szabó Noémi, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum művészettörténésze.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tulajdonában lévő Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. jelentős összegű beruházása nyomán a Mártélyi Üdülőterület egyik gyöngyszeme lett a Mártélyi Alkotóház.

2015 július elején az avatásán Dr. Hóvári János, a MANK főigazgatója azt mondta: „A magyar kultúra nem csak egy koncepció, nem csak egy fogalom, amelyről könyveket lehet írni, elmélkedni lehet róla. A magyar kultúra megjelenik tárgyakban, festményekben, szobrokban, könyvekben, és mindezek mögött, hátterében ott vannak különféle kulturális koncepciók, kulturális pontok: mindenütt a Kárpát-medencében, azokon a helyeken, ahol a magyar kultúráért elődeink tettek. Mártély ezek közé a helyek közé tartozik”

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

1920. június negyedike egyik legfájóbb pontja történelmünknek

1920. június negyedike egyik legfájóbb...

A Nemzeti Összetartozás Napján, mint minden évben Hódmezővásárhely is megemlékezik Trianonról....
Megismétlődött a tavalyi történet

Megismétlődött a tavalyi történet

Hasonlóan a tavalyi évhez, még június első hetében sem szerepel a Katasztrófavédelem...
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.24.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.24.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Megemlékezés és könyvbemutató
Megemlékezés és könyvbemutató A holokauszt hódmezővásárhelyi áldozataira emlékeztek a zsinagógában, majd a zsinagóga melleti kiállítóhelyen mutatták be Nagy Gyöngyi, zsidó katonák sorsát ismertető könyvét.
 
470 vásárhelyi mártír emléknapja
470 vásárhelyi mártír emléknapja 1944-ben június 16-án hurcolták el a város 737 zsidó polgárát. A vásárhelyi zsinagóga órája a mai napig is azt az időpontot – tíz óra tíz percet – mutatja.
 
Vásárhelyi öklöző a magyar válogatottban
Vásárhelyi öklöző a magyar válogatottban Három Kovácsra lehet büszke Vásárhely. Nem rokonok, de a vezetéknevük azonos, és az a közös bennük, hogy a Boxing Gym Vásárhely fiatal ökölvívói.
 
Tűzgyújtási tilalom Csongrád Megyében
Tűzgyújtási tilalom Csongrád Megyében Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön.
 
Szűcs Róbert marad a felnőtt csapat vezetőedzője
Szűcs Róbert marad a felnőtt csapat vezetőedzője Az együttes a megyei I. osztályban folytathatja a küzdelmeket. A cél az lesz, hogy a helyi kötődésű és az utánpótlás tehetséges játékosai kapjanak lehetőséget.
 
Doktoranduszok az Emlékpontban
Doktoranduszok az Emlékpontban Az Emlékpontban negyedik alkalommal rendezték meg a PhD hallgatók és doktorjelöltek országos konferenciáját.