Kedden (augusztus elsején) az egész országra másodfokú riasztást adtak ki. Két megyében még nagyobb, harmadfokú riasztás lép érvénybe: Csongrád és Békés megyében a napi középhőmérséklet 29 fok felett várható.
Különösen figyelni kell a szülőknek, hozzátartozóknak, akiknek a gyermekük ebben az időszakban diákmunkát végez.
Mindenkire érvényes általános tanács, hogy a hőség idején sok folyadékot fogyasszon, a déli órákban lehetőség szerint ne tartózkodjon napon, óvja fejét, testét a tűző naptól. A klímakörnyezet kedvezőtlen hatásai ájulást, napszúrást, hőkimerülést, hőgutát okozhatnak, de másodlagosan hozzájárulhatnak a balesetveszélyes helyzetek kialakulásához is.
Szigorú munkavédelmi szabályai vannak a hőségriadónak.
A munkáltató köteles úgy kialakítani a munkaállomást, hogy a munkavállalót ne érje nagyfokú hősugárzás. A hősugárzás akkor minősül nagyfokúnak, ha a léghőmérséklet és a glóbuszhőmérséklet különbsége meghaladja a (K) EH érték meghatározásához minimálisan megkívánt plusz 5 Celsius-fok hőkülönbség háromszorosát.
A klímakörnyezet kedvezőtlen hatásainak megelőzése céljából munkaszervezési intézkedéseket kell tenni. Óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell közbeiktatni, ha a munkahelyi klíma zárttéri munkahelyen a 24 Celsius-fok (K) EH értéket meghaladja, valamint a hidegnek minősülő munkahelyeken. (A munkahely hidegnek minősül, ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő 50 százalékánál hosszabb időtartamban, szabadtéri munkahelyen a plusz 4 Celsius-fokot, illetve zárttéri munkahelyen a plusz 10 Celsius-fokot nem éri el.)
Ha a munkahelyi klíma zárttéri és szabadtéri munkahelyen a 24 Celsius-fok (K) EH értéket meghaladja, a munkavállalók részére igény szerint, de legalább félóránként védőitalt kell biztosítani. A folyadékveszteséget általában 14-16 Celsius-fok hőmérsékletű ivóvízzel kell pótolni. E célra alkalmas azonos hőmérsékletű ízesített, alkoholmentes ital is, amelynek cukortartalma az ital 4 súlyszázalékát nem haladja meg, vagy amely mesterséges édesítőszerrel ízesített.
A védőital és a tea elfogyasztásához legalább a dolgozók létszámát elérő mennyiségben, személyenként és egyéni használatra kiadott ivópoharakról kell gondoskodni. A védőital, valamint a tea készítése, tárolása, kiszolgálása a közegészségügyi követelmények betartása mellett történhet.