Kultúra, oktatásA közös sors megélése

2015. augusztus 2., vasárnap
 
A közös sors megélése

A kötet nemcsak egy tősgyökeres hódmezővásárhelyi család életének bemutatása, hanem szubjektív benyomásokkal átitatott visszaemlékezés az elmúlt 100 évről.

 

 

Fotó: VH

 

 

Szeptember 8-án az Emlékpontban egy különleges könyv bemutatója lesz. Az idő sodrásában címet viselő kötet nemcsak szubjektív benyomásokkal átitatott visszaemlékezés az elmúlt 100 évről, hanem egy olyan tősgyökeres hódmezővásárhelyi család életének bemutatása, amelynek ősei 1660-ra nyúlnak vissza, amikor III. Ferdinánd nemeslevelet adományozott a Zsoldos-családnak.

 

Zsoldos Margitról a Vásárhelyi Hírekben 100. születésnapján riportban emlékeztünk meg, amelyet több országos lap is átvett. (Cikk a lap alján) Az egykori pedagógus kerek születésnapja alkalmából megjelent cikkünk után a televízió, a Délmagyarország, a Bors újságírója faggatta Margitkát.

Néhány hónappal a 102. születésnapja előtt Zsoldos Margit otthonában csendben eltávozott. Az utolsó pillanatokig szellemi erejének teljében lévő nyugdíjas pedagógus még kezébe vehette a gazdag és színes életének könyvbe fűzött emlékezését. ’Az idő sodrásában’ címet viselő kötet egy színes és izgalmas, a világra nyitott szemmel tekintő, de a szubjektív életérzésektől sem mentes korrajz.

 

Izolde Johannsen és Csorbáné Tóth Mariann által lejegyzett és kötetbe rendezett visszaemlékezései a két világháborút, az ’56-os Forradalmat és a rendszerváltást foglalják magukba, egyúttal hódmezővásárhelyi vonatkozásai miatt pedig mélységesen lokálpatrióta.

 

„…a múlt az én történetem. Az enyém, és a közös sors megélése által egyes pillanataiban mindannyiunké. Hadd meséljek hisz ezeknek a pillanatoknak nem szabad feledésbe merülni” - olvasható a nemrég elhunyt Zsoldos Margit könyvének bevezetőjében.  

 

A bizonyára sok vásárhelyit érdeklő, képekkel illusztrált könyvet szeptember 8-án délután az Emlékpont előadótermében Nagy Gyöngyi, a múzeum történésze mutatja be a kötet szerkesztőjével Csorbáné Tóth Mariannal.

 

Kapcsolódó cikkünk: 


100 éves Zsoldos Margit

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Antal Imre 80 éves lenne

Antal Imre 80 éves lenne

Július 31-én lenne nyolcvan éves a hódmezővásárhelyi születésű Antal Imre zongoraművész,...
Felavatták Szalay Ferenc sírhelyét

Felavatták Szalay Ferenc sírhelyét

Hódmezővásárhelyen a katolikus temetőben felavatták a város díszpolgárának sírhelyét.
 

És ezt már olvasta?

Együtt gondolkodás és alkotás
Együtt gondolkodás és alkotás A vásárhelyi Kerámia Szimpózium nyílt napján kiállítással emlékeztek meg Hódmezővásárhely és francia testvérvárosa, Vallauris fél évszázados együttműködéséről. Képekkel.
 
Lendületben a vásárhelyi Kosársuli
Lendületben a vásárhelyi Kosársuli A fantasztikus salgótarjáni bajnoki rajtot követően szerdán Tiszaújvárosban az NB I/B -ben a koncentrált támadójáték és a nagyszerű küzdés eredményt hozott.
 
Múltidézés a háborús levelezőlapok által
Múltidézés a háborús levelezőlapok által A hódmezővásárhelyi származású Benyhe Zsuzsanna nagyapjának, Héjja Imre, és két bátyjának a levelezését mutatta be.
 
Változások várhatók 2020 után
Változások várhatók 2020 után Az Agrárkamara a gazdaságonként igényelhető támogatások összegének maximalizálását csak a területalapú alaptámogatásnál tartja elfogadhatónak.
 
CD készül a Református Ótemplomban
CD készül a Református Ótemplomban Készül a Helyőrségi Zenekar első CD-je, orgonaművész, operaénekes és a Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola kórusa közreműködésével.
 
Színek és formák ritmusa az Őszi Tárlaton
Színek és formák ritmusa az Őszi Tárlaton A festmények a hagyományoknak megfelelően nagyobb számban szerepelnek, ám a plasztikák is magas minőséget képviselnek. Nyitás október 7-én. Képekkel.
 
Tó a Hódtóban - jól halad az építkezés
Tó a Hódtóban - jól halad az építkezés Szeptember 18-án Márki-Zay Péter polgármester és a kivitelező közösen tette le az épülő vásárhelyi pihenőpark időkapszuláját. Látványterv.