Kultúra, oktatásA közös sors megélése

2015. augusztus 2., vasárnap
 
A közös sors megélése

A kötet nemcsak egy tősgyökeres hódmezővásárhelyi család életének bemutatása, hanem szubjektív benyomásokkal átitatott visszaemlékezés az elmúlt 100 évről.

 

 

Fotó: VH

 

 

Szeptember 8-án az Emlékpontban egy különleges könyv bemutatója lesz. Az idő sodrásában címet viselő kötet nemcsak szubjektív benyomásokkal átitatott visszaemlékezés az elmúlt 100 évről, hanem egy olyan tősgyökeres hódmezővásárhelyi család életének bemutatása, amelynek ősei 1660-ra nyúlnak vissza, amikor III. Ferdinánd nemeslevelet adományozott a Zsoldos-családnak.

 

Zsoldos Margitról a Vásárhelyi Hírekben 100. születésnapján riportban emlékeztünk meg, amelyet több országos lap is átvett. (Cikk a lap alján) Az egykori pedagógus kerek születésnapja alkalmából megjelent cikkünk után a televízió, a Délmagyarország, a Bors újságírója faggatta Margitkát.

Néhány hónappal a 102. születésnapja előtt Zsoldos Margit otthonában csendben eltávozott. Az utolsó pillanatokig szellemi erejének teljében lévő nyugdíjas pedagógus még kezébe vehette a gazdag és színes életének könyvbe fűzött emlékezését. ’Az idő sodrásában’ címet viselő kötet egy színes és izgalmas, a világra nyitott szemmel tekintő, de a szubjektív életérzésektől sem mentes korrajz.

 

Izolde Johannsen és Csorbáné Tóth Mariann által lejegyzett és kötetbe rendezett visszaemlékezései a két világháborút, az ’56-os Forradalmat és a rendszerváltást foglalják magukba, egyúttal hódmezővásárhelyi vonatkozásai miatt pedig mélységesen lokálpatrióta.

 

„…a múlt az én történetem. Az enyém, és a közös sors megélése által egyes pillanataiban mindannyiunké. Hadd meséljek hisz ezeknek a pillanatoknak nem szabad feledésbe merülni” - olvasható a nemrég elhunyt Zsoldos Margit könyvének bevezetőjében.  

 

A bizonyára sok vásárhelyit érdeklő, képekkel illusztrált könyvet szeptember 8-án délután az Emlékpont előadótermében Nagy Gyöngyi, a múzeum történésze mutatja be a kötet szerkesztőjével Csorbáné Tóth Mariannal.

 

Kapcsolódó cikkünk: 


100 éves Zsoldos Margit

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Antal Imre 80 éves lenne

Antal Imre 80 éves lenne

Július 31-én lenne nyolcvan éves a hódmezővásárhelyi születésű Antal Imre zongoraművész, műsorvezető, showman, az elmúlt évtizedek egyik népszerű tévés személyisége.
Felavatták Szalay Ferenc sírhelyét

Felavatták Szalay Ferenc sírhelyét

Hódmezővásárhelyen a katolikus temetőben felavatták a város díszpolgárának sírhelyét.
Szimbolikus búcsú az iskolától

Szimbolikus búcsú az iskolától

Az Eötvös három végzős osztályának 70 diákja az egészségügy, az informatika, a sport, a közgazdaság és a szépészet szakmákban fognak tevékenykedni.
Vásárhelyi sikerek a Fit Kid Dance versenyen

Vásárhelyi sikerek a Fit Kid Dance versenyen

Kecskeméten a múlt hét végén két  arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel a hódmezővásárhelyi Hód Fitness SE színeiben öten álltak fel a dobogóra. Képekkel!
 

És ezt már olvasta?

Fontos dátumok 2020-ban
Fontos dátumok 2020-ban Tervezhető a jövő évi síelés, nyaralás, vagy egyéb program. Itt a 2020-as év ünnep- és munkaszüneti napok és tanítási szünetek listája.
 
Gyermekek Karácsonya idén is
Gyermekek Karácsonya idén is Évek óta hagyomány, hogy a polgármester felhívást tesz közzé, hogy a cégek, vállalkozások, magánszemélyek segítsék adományaikkal a Gyermekek Karácsonyát.
 
Ennivaló receptjeink - Pekándiós csokoládé cookie
Ennivaló receptjeink - Pekándiós csokoládé cookie Egy hétig lezárt dobozban eláll, lehet hogy utána is, „de valaki mindig megeszi”, így baromi nehéz rájönni mi a max. határidő az eltarthatóságában.
 
A halálos rongyláb tünet
A halálos rongyláb tünet A huzat hatására hullámzó hanghatás keletkezik, amely jelzi: beindult az izzás, az égés, amely során a hőmérséklet akár az ezer celsius fokot is elérheti.
 
Bizonytalan teremtő gondolkodás
Bizonytalan teremtő gondolkodás

Mi van akkor, amikor a teremtő vágy, teremtő gondolkodás sehogy se akar működni? A kisbaba-logika szerint ez azért van, mert nem sírtunk elég jól. Vagyis mi vagyunk a rosszak, hibásak, tehetetlenek – miközben mindenki más sikeres!

 
Gének határozzák meg, ki az édesszájú
Gének határozzák meg, ki az édesszájú Nem véletlen, hogy a kedves, szeretnivaló embereket gyakran az „édes” jelzővel illetjük és hogy a szerelmesek gyakran „Édesemnek” szólítják egymást.
 
Ivartalanítás állami pénzből
Ivartalanítás állami pénzből Az agrártárca támogatása keretében összesen húsz szervezet közel háromezer eb ivartalanításának a finanszírozását kezdi meg hamarosan.