Kultúra, oktatásA közös sors megélése

2015. augusztus 2., vasárnap
 
A közös sors megélése

A kötet nemcsak egy tősgyökeres hódmezővásárhelyi család életének bemutatása, hanem szubjektív benyomásokkal átitatott visszaemlékezés az elmúlt 100 évről.

 

 

Fotó: VH

 

 

Szeptember 8-án az Emlékpontban egy különleges könyv bemutatója lesz. Az idő sodrásában címet viselő kötet nemcsak szubjektív benyomásokkal átitatott visszaemlékezés az elmúlt 100 évről, hanem egy olyan tősgyökeres hódmezővásárhelyi család életének bemutatása, amelynek ősei 1660-ra nyúlnak vissza, amikor III. Ferdinánd nemeslevelet adományozott a Zsoldos-családnak.

 

Zsoldos Margitról a Vásárhelyi Hírekben 100. születésnapján riportban emlékeztünk meg, amelyet több országos lap is átvett. (Cikk a lap alján) Az egykori pedagógus kerek születésnapja alkalmából megjelent cikkünk után a televízió, a Délmagyarország, a Bors újságírója faggatta Margitkát.

Néhány hónappal a 102. születésnapja előtt Zsoldos Margit otthonában csendben eltávozott. Az utolsó pillanatokig szellemi erejének teljében lévő nyugdíjas pedagógus még kezébe vehette a gazdag és színes életének könyvbe fűzött emlékezését. ’Az idő sodrásában’ címet viselő kötet egy színes és izgalmas, a világra nyitott szemmel tekintő, de a szubjektív életérzésektől sem mentes korrajz.

 

Izolde Johannsen és Csorbáné Tóth Mariann által lejegyzett és kötetbe rendezett visszaemlékezései a két világháborút, az ’56-os Forradalmat és a rendszerváltást foglalják magukba, egyúttal hódmezővásárhelyi vonatkozásai miatt pedig mélységesen lokálpatrióta.

 

„…a múlt az én történetem. Az enyém, és a közös sors megélése által egyes pillanataiban mindannyiunké. Hadd meséljek hisz ezeknek a pillanatoknak nem szabad feledésbe merülni” - olvasható a nemrég elhunyt Zsoldos Margit könyvének bevezetőjében.  

 

A bizonyára sok vásárhelyit érdeklő, képekkel illusztrált könyvet szeptember 8-án délután az Emlékpont előadótermében Nagy Gyöngyi, a múzeum történésze mutatja be a kötet szerkesztőjével Csorbáné Tóth Mariannal.

 

Kapcsolódó cikkünk: 


100 éves Zsoldos Margit

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Antal Imre 80 éves lenne

Antal Imre 80 éves lenne

Július 31-én lenne nyolcvan éves a hódmezővásárhelyi születésű Antal Imre zongoraművész,...
Felavatták Szalay Ferenc sírhelyét

Felavatták Szalay Ferenc sírhelyét

Hódmezővásárhelyen a katolikus temetőben felavatták a város díszpolgárának sírhelyét.
 

És ezt már olvasta?

Konferencia a Hunyadiak koráról
Konferencia a Hunyadiak koráról Az Országházban rendeztek konferenciát a Hunyadiaktól napjainkig címmel. Miklós Péter is tartott előadást.
 
Átadták az új makói levéltárat
Átadták az új makói levéltárat A jövőben Makó és a környező 16 település iratanyaga mellett az egykori Csanád vármegye dokumentumait is az új épületegyüttesben helyezik majd el.
 
Két lopás két tettenérés
Két lopás két tettenérés A nyomozók előállítottak egy mindszenti fiatalt, aki gyermekkorú társával két nap alatt több alkalommal is lopni indult Hódmezővásárhelyen és Mindszenten.
 
Itt a csendes gyilkos szezonja
Itt a csendes gyilkos szezonja Rosszullétre panaszkodott egy férfi kedden este,  A tűzoltók mérőműszerei kimutatták a gyilkos gáz jelenlétét a ház helyiségeiben. Néhány fontos tudnivaló.
 
Jöhet a középdöntő
Jöhet a középdöntő Több száz versenyző közül válogatták be a Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület vezetőedzőjét a Tv2 Ninja Warrior műsorába.
 
Motoros a baleset áldozata
Motoros a baleset áldozata Életét vesztette az a motoros, aki egy kamionnal ütközött a 47-es főút és a Rárósi út kereszteződésében.
 
Győzelem Csorvás ellen
Győzelem Csorvás ellen A vásárhelyi kézilabdás lányok továbbra is hibátlan mérleggel állnak a tabella Gyula mögött a második helyen, 14 ponttal.