Kultúra, oktatásA közös sors megélése

2015. augusztus 2., vasárnap
 
A közös sors megélése

A kötet nemcsak egy tősgyökeres hódmezővásárhelyi család életének bemutatása, hanem szubjektív benyomásokkal átitatott visszaemlékezés az elmúlt 100 évről.

 

 

Fotó: VH

 

 

Szeptember 8-án az Emlékpontban egy különleges könyv bemutatója lesz. Az idő sodrásában címet viselő kötet nemcsak szubjektív benyomásokkal átitatott visszaemlékezés az elmúlt 100 évről, hanem egy olyan tősgyökeres hódmezővásárhelyi család életének bemutatása, amelynek ősei 1660-ra nyúlnak vissza, amikor III. Ferdinánd nemeslevelet adományozott a Zsoldos-családnak.

 

Zsoldos Margitról a Vásárhelyi Hírekben 100. születésnapján riportban emlékeztünk meg, amelyet több országos lap is átvett. (Cikk a lap alján) Az egykori pedagógus kerek születésnapja alkalmából megjelent cikkünk után a televízió, a Délmagyarország, a Bors újságírója faggatta Margitkát.

Néhány hónappal a 102. születésnapja előtt Zsoldos Margit otthonában csendben eltávozott. Az utolsó pillanatokig szellemi erejének teljében lévő nyugdíjas pedagógus még kezébe vehette a gazdag és színes életének könyvbe fűzött emlékezését. ’Az idő sodrásában’ címet viselő kötet egy színes és izgalmas, a világra nyitott szemmel tekintő, de a szubjektív életérzésektől sem mentes korrajz.

 

Izolde Johannsen és Csorbáné Tóth Mariann által lejegyzett és kötetbe rendezett visszaemlékezései a két világháborút, az ’56-os Forradalmat és a rendszerváltást foglalják magukba, egyúttal hódmezővásárhelyi vonatkozásai miatt pedig mélységesen lokálpatrióta.

 

„…a múlt az én történetem. Az enyém, és a közös sors megélése által egyes pillanataiban mindannyiunké. Hadd meséljek hisz ezeknek a pillanatoknak nem szabad feledésbe merülni” - olvasható a nemrég elhunyt Zsoldos Margit könyvének bevezetőjében.  

 

A bizonyára sok vásárhelyit érdeklő, képekkel illusztrált könyvet szeptember 8-án délután az Emlékpont előadótermében Nagy Gyöngyi, a múzeum történésze mutatja be a kötet szerkesztőjével Csorbáné Tóth Mariannal.

 

Kapcsolódó cikkünk: 


100 éves Zsoldos Margit

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Antal Imre 80 éves lenne

Antal Imre 80 éves lenne

Július 31-én lenne nyolcvan éves a hódmezővásárhelyi születésű Antal Imre zongoraművész,...
Felavatták Szalay Ferenc sírhelyét

Felavatták Szalay Ferenc sírhelyét

Hódmezővásárhelyen a katolikus temetőben felavatták a város díszpolgárának sírhelyét.
 

És ezt már olvasta?

Újabb szúnyogírtás lesz Vásárhelyen
Újabb szúnyogírtás lesz Vásárhelyen Idén már ötödik alkalommal segítenek a vásárhelyieket megszabadulni a szúnyogoktól. Kétszer az Önkormányzat finanszírozta, háromszor a Katasztrófavédelem.
 
Vásárhelyi nevezetességek a TV2-n
Vásárhelyi nevezetességek a TV2-n A stáb július 23-án járt Hódmezővásárhelyen. A helyi nevezetességeket Baranyai Antal segítségével ismerhetik meg.
 
Itt az új színházi évad a BFMK-ban
Itt az új színházi évad a BFMK-ban Színházi előadásokat két bérlet-sorozatban is kínálnak az ősszel kezdődő évadban. Újdonságként pedig a spirituális témák iránt érdeklődőknek ajánlanak előadássorozatot.
 
Jobblépés vagy ballépés
Jobblépés vagy ballépés Hamarosan táncra perdülhetnek az ápolók és a szociális munkások is, ugyanis Cser Ágnes Hódmezővásárhelyen új mozgalom indítását lengette be.
 
Rivaldafényben a nagyértékű tallérlelet
Rivaldafényben a nagyértékű tallérlelet A tengerparti fövenyen sokszor haszonnal kecsegtető foglalatosság a detektoros fémkeresés. Vásárhely határában ezzel a módszerrel nagy értékeket találtak. Képekkel.
 
A lőtéren ellenőrizték a rajok felkészültségi szintjét
A lőtéren ellenőrizték a rajok felkészültségi szintjét Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi bázisán megalakított Zászlóalj Harccsoport gyakorlatozott.
 
Útlevél ellenőrzéskor át akarta verni a határőrt
Útlevél ellenőrzéskor át akarta verni a határőrt Nem volt elég a honosítással kapott kettős állampolgárság, magyar útlevelet is akart szerezni, egészen fifikás módon. Börtön lett a vége.