KözéletA Kettétört életek tablója

2012. november 19., hétfő
 
A Kettétört életek tablója

November 18-án vasárnap délelőtt sokan vettek részt, a Bethlen Gábor Gimnázium egyik ’56-os osztálya eddig el nem készült érettségi tablójának avatásán.

 

 

 

 

 

 

Az ünnepség 11 órakor az Ótemplomban kezdődött istentisztelettel, amelyen egy ’56-os teológus diák, Bán Béla hirdette az igét. A ma már nyugalmazott lelkipásztor szemtanúja volt a budapesti eseményeknek. Egyik diáktársát tőle lépésekre érte a halálos golyó.

12 órától a gimnázium olvasótermében mutatták be az ’56-os osztály napokban elkészült tablóképét. A tizenkilenc diák közül többen – köztük Aranyossy Ildikó és Csoma Lajos – múltidéző és emlékező beszélgetésen idézték fel az egykori eseményeket. A Bethlen Gimnázium az ’56-os forradalom egyik dél-alföldi bölcsője volt – ez derült ki az 56 éve végzős osztályba járt diákok visszaemlékezéséből.

A tabló szövegét Földesi Ferenc, Dr. Csoma Lajos és Simon Ferenc szerkesztette. A felhasznált dokumentumokat Dr. Tóth Györgyné Aranyossy Ildikó adta át. A tablót Csorba Linda tanár tervezte, Antalóczy Tibor fényképezte és kivitelezte.

 

A Bethlen gimnázium olvasótermében rendezett történelmi megemlékezésen Kiss Pál polgármesternek posztumusz elismerést adott át a Magyarországi Zsidó Hitközségek helyi szervezete.

Kiss Pál, Hódmezővásárhely egykori zsidómentő polgármestere a Világ Magyar Igaza elismerésben részesült, amelyet a Raul Wallenberg születésnapján tartott augusztusi megemlékezésen vehetett át lánya, Albert Józsefné. Ez alkalommal a Holokauszt Emlékközpont és az Igaz Emberek Társasága „Helytállásért Oklevéllel” kívánta elismerni. A díjat a MAZSIHISZ helyi szervezete képviseletében Szigeti János adta át a család tagjainak.

Nézze meg a tablót nagyítva Itt!

 

Olvassa el ezt is!

Részvétnyilvánítások

Részvétnyilvánítások

Pártok, civilszervezetek, közéleti személyiségek részvétnyilvánításai,...

Kutyás nyugdíjasok tovább élnek

Kutyás nyugdíjasok tovább élnek

A háziállatok csökkentik a magányt, ami egyébként nagyban hozzájárul a szívbetegségek...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Alkoholszonda fújás harmadszor is
Alkoholszonda fújás harmadszor is December 10-én ismét közúti ellenőrzés volt Vásárhelynél. Az adatokból érezhető, hogy növekszik a közlekedésben résztvevők felelősségérzete.
 
Az Ige teológusáról az Emlékpontban
Az Ige teológusáról az Emlékpontban A hódmezővásárhelyi Emlékpontban december 12-én nyílt Ravasz László református püspök életét bemutató kiállítás. A megnyitó képeivel!
 
Lekapcsolták a vásárhelyi szatírt
Lekapcsolták a vásárhelyi szatírt A nő ellenállt, ezért a 25 éves férfi a földre lökte, majd elmenekült. A bűncselekmény következtében az asszony súlyos sérüléseket szenvedett. Videó az elfogásról!
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2017.49.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2017.49.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Ismét rengeteg kihagyott ziccer
Ismét rengeteg kihagyott ziccer Az NBI/B utolsó őszi fordulójában Gödön, az első félidőben eldőlt a mérkőzés. A HLKC mérlege a szezonban: 4 pont 10. hely a tabellán.
 
Prince, Bowie, Jimi Hendrix kedvence az Év színe 2018-ban
Prince, Bowie, Jimi Hendrix kedvence az Év színe 2018-ban A drámai módon provokatív és átgondolt lila rámutat az eredetiségre, a leleményességre és jövőt jelképezi – utat mutat a következő évre. 
 
Legendák és hiedelmek
Legendák és hiedelmek December 13-a Szent Lúcia keresztény vértanú ünnepe. Magát Luca nevét is szokás a fényt jelentő latin lux szóval összefüggésbe hozni.