KözéletA Kettétört életek tablója

2012. november 19., hétfő
 
A Kettétört életek tablója

November 18-án vasárnap délelőtt sokan vettek részt, a Bethlen Gábor Gimnázium egyik ’56-os osztálya eddig el nem készült érettségi tablójának avatásán.

 

 

 

 

 

 

Az ünnepség 11 órakor az Ótemplomban kezdődött istentisztelettel, amelyen egy ’56-os teológus diák, Bán Béla hirdette az igét. A ma már nyugalmazott lelkipásztor szemtanúja volt a budapesti eseményeknek. Egyik diáktársát tőle lépésekre érte a halálos golyó.

12 órától a gimnázium olvasótermében mutatták be az ’56-os osztály napokban elkészült tablóképét. A tizenkilenc diák közül többen – köztük Aranyossy Ildikó és Csoma Lajos – múltidéző és emlékező beszélgetésen idézték fel az egykori eseményeket. A Bethlen Gimnázium az ’56-os forradalom egyik dél-alföldi bölcsője volt – ez derült ki az 56 éve végzős osztályba járt diákok visszaemlékezéséből.

A tabló szövegét Földesi Ferenc, Dr. Csoma Lajos és Simon Ferenc szerkesztette. A felhasznált dokumentumokat Dr. Tóth Györgyné Aranyossy Ildikó adta át. A tablót Csorba Linda tanár tervezte, Antalóczy Tibor fényképezte és kivitelezte.

 

A Bethlen gimnázium olvasótermében rendezett történelmi megemlékezésen Kiss Pál polgármesternek posztumusz elismerést adott át a Magyarországi Zsidó Hitközségek helyi szervezete.

Kiss Pál, Hódmezővásárhely egykori zsidómentő polgármestere a Világ Magyar Igaza elismerésben részesült, amelyet a Raul Wallenberg születésnapján tartott augusztusi megemlékezésen vehetett át lánya, Albert Józsefné. Ez alkalommal a Holokauszt Emlékközpont és az Igaz Emberek Társasága „Helytállásért Oklevéllel” kívánta elismerni. A díjat a MAZSIHISZ helyi szervezete képviseletében Szigeti János adta át a család tagjainak.

Nézze meg a tablót nagyítva Itt!

 

Olvassa el ezt is!

Részvétnyilvánítások

Részvétnyilvánítások

Pártok, civilszervezetek, közéleti személyiségek részvétnyilvánításai,...

Kutyás nyugdíjasok tovább élnek

Kutyás nyugdíjasok tovább élnek

A háziállatok csökkentik a magányt, ami egyébként nagyban hozzájárul a szívbetegségek...
 

És ezt már olvasta?

Sokszínű képzőművészet a Tornyaiban
Sokszínű képzőművészet a Tornyaiban Önmagáért beszél a Tornyai János Múzeumban az NKA Képzőművészeti Kollégium új kiállításánal címe: 25 év, 50 képzőművész, 99 alkotás. Képekkel.
 
Egy Napos oldal
Egy Napos oldal A Szabadság téri óvoda Klímanócskái nyáron sem tétlenkednek a Nap elleni védelemre szemléletformáló foglalkozásokkal hívják fel a figyelmet. Képekkel.
 
A férfiélet tárgyai és történetei
A férfiélet tárgyai és történetei A Tornyai János Múzeum Férfiak a múltból. Tárgyak, sorsok, történetek című kiállításában a tárlat kurátora, Terendi Viktória kalauzolta az érdeklődőket. Képekkel.
 
Klasszikus formák és modern törekvések
Klasszikus formák és modern törekvések Makón nyílt kiállítása V. Nagy Nándornak, a Tornyai János Múzeum főrestaurátorának. Szobrászati és grafikai munkáiból nyújt keresztmetszetett. Képekkel.
 
Színházi bérlet-ajánlatok
Színházi bérlet-ajánlatok Két bérletsorozatban kínál 11 színházi előadás az ősszel kezdődő évadában a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ.
 
Kétszáznál több mű - húsz díjazott
Kétszáznál több mű - húsz díjazott

Háromnapos tanácskozást követően döntött a 65. Vásárhelyi Őszi Tárlat zsűrije arról, hogy mely műalkotásokat láthatja a nagyközönség az október 7-én nyíló kiállításon.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.31.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.31.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."