KözéletA Kettétört életek tablója

2012. november 19., hétfő
 
A Kettétört életek tablója

November 18-án vasárnap délelőtt sokan vettek részt, a Bethlen Gábor Gimnázium egyik ’56-os osztálya eddig el nem készült érettségi tablójának avatásán.

 

 

 

 

 

 

Az ünnepség 11 órakor az Ótemplomban kezdődött istentisztelettel, amelyen egy ’56-os teológus diák, Bán Béla hirdette az igét. A ma már nyugalmazott lelkipásztor szemtanúja volt a budapesti eseményeknek. Egyik diáktársát tőle lépésekre érte a halálos golyó.

12 órától a gimnázium olvasótermében mutatták be az ’56-os osztály napokban elkészült tablóképét. A tizenkilenc diák közül többen – köztük Aranyossy Ildikó és Csoma Lajos – múltidéző és emlékező beszélgetésen idézték fel az egykori eseményeket. A Bethlen Gimnázium az ’56-os forradalom egyik dél-alföldi bölcsője volt – ez derült ki az 56 éve végzős osztályba járt diákok visszaemlékezéséből.

A tabló szövegét Földesi Ferenc, Dr. Csoma Lajos és Simon Ferenc szerkesztette. A felhasznált dokumentumokat Dr. Tóth Györgyné Aranyossy Ildikó adta át. A tablót Csorba Linda tanár tervezte, Antalóczy Tibor fényképezte és kivitelezte.

 

A Bethlen gimnázium olvasótermében rendezett történelmi megemlékezésen Kiss Pál polgármesternek posztumusz elismerést adott át a Magyarországi Zsidó Hitközségek helyi szervezete.

Kiss Pál, Hódmezővásárhely egykori zsidómentő polgármestere a Világ Magyar Igaza elismerésben részesült, amelyet a Raul Wallenberg születésnapján tartott augusztusi megemlékezésen vehetett át lánya, Albert Józsefné. Ez alkalommal a Holokauszt Emlékközpont és az Igaz Emberek Társasága „Helytállásért Oklevéllel” kívánta elismerni. A díjat a MAZSIHISZ helyi szervezete képviseletében Szigeti János adta át a család tagjainak.

Nézze meg a tablót nagyítva Itt!

 

Olvassa el ezt is!

Részvétnyilvánítások

Részvétnyilvánítások

Pártok, civilszervezetek, közéleti személyiségek részvétnyilvánításai,...

Kutyás nyugdíjasok tovább élnek

Kutyás nyugdíjasok tovább élnek

A háziállatok csökkentik a magányt, ami egyébként nagyban hozzájárul a szívbetegségek...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Családtagjait lopta meg
Családtagjait lopta meg Százezer forintot lopott el a 15 éves vásárhelyi fiú. A Rendőrség vádemelést javasol a fiatallal szemben. Az nem derül ki mire kellett neki a pénz.
 
Gyermeknapi programok a BFMK előtt
Gyermeknapi programok a BFMK előtt

Vidám programokkal várják a családokat május 27-én, vasárnap. Trambulin, ugrálóvár, arcfestés és még sokminden más.

 
A vásárhelyi zsidóság Első Világháborús részvétele
A vásárhelyi zsidóság Első Világháborús részvétele Hiánypótló kiállítás nyílik az Emlékpontban. A 'Nagy Háború vásárhelyi izraelita hősei' beszédes című tárlat a téma kutatóinak látványos eredménye. Képekkel.
 
Nemzetek közötti bokszgála Vásárhelyen
Nemzetek közötti bokszgála Vásárhelyen A dinamikusan fejlődő, már számos szép eredményt maga mögött tudó sportegyesület, egy a sportéletben jelentős hazai és nemzetközi esemény megrendezésére készül.
 
Éremgyűjtés Ausztriában
Éremgyűjtés Ausztriában 8 ország, több mint 200 - köztük a Máté Taekwondo & Hapkido KHSE - versenyzője nevezett be a valamennyi kategóriában meghirdetett versenybe.
 
Mentők Napja Vásárhelyen is
Mentők Napja Vásárhelyen is Május 10-én ünnepelte az Országos Mentőszolgálat a 70. születésnapját. Jelentősen nőtt a mentőorvosok átlagkeresete.
 
Erdéllyel ismerkedtek a Németh László diákjai
Erdéllyel ismerkedtek a Németh László diákjai Székelyföld szépsége, az erdélyi magyarok kedvessége, a helyi diákokkal kötött barátságok, a közösen átélt élmények tették felejthetetlenné ezt az öt napot.