KözéletA Kettétört életek tablója

2012. november 19., hétfő
 
A Kettétört életek tablója

November 18-án vasárnap délelőtt sokan vettek részt, a Bethlen Gábor Gimnázium egyik ’56-os osztálya eddig el nem készült érettségi tablójának avatásán.

 

 

 

 

 

 

Az ünnepség 11 órakor az Ótemplomban kezdődött istentisztelettel, amelyen egy ’56-os teológus diák, Bán Béla hirdette az igét. A ma már nyugalmazott lelkipásztor szemtanúja volt a budapesti eseményeknek. Egyik diáktársát tőle lépésekre érte a halálos golyó.

12 órától a gimnázium olvasótermében mutatták be az ’56-os osztály napokban elkészült tablóképét. A tizenkilenc diák közül többen – köztük Aranyossy Ildikó és Csoma Lajos – múltidéző és emlékező beszélgetésen idézték fel az egykori eseményeket. A Bethlen Gimnázium az ’56-os forradalom egyik dél-alföldi bölcsője volt – ez derült ki az 56 éve végzős osztályba járt diákok visszaemlékezéséből.

A tabló szövegét Földesi Ferenc, Dr. Csoma Lajos és Simon Ferenc szerkesztette. A felhasznált dokumentumokat Dr. Tóth Györgyné Aranyossy Ildikó adta át. A tablót Csorba Linda tanár tervezte, Antalóczy Tibor fényképezte és kivitelezte.

 

A Bethlen gimnázium olvasótermében rendezett történelmi megemlékezésen Kiss Pál polgármesternek posztumusz elismerést adott át a Magyarországi Zsidó Hitközségek helyi szervezete.

Kiss Pál, Hódmezővásárhely egykori zsidómentő polgármestere a Világ Magyar Igaza elismerésben részesült, amelyet a Raul Wallenberg születésnapján tartott augusztusi megemlékezésen vehetett át lánya, Albert Józsefné. Ez alkalommal a Holokauszt Emlékközpont és az Igaz Emberek Társasága „Helytállásért Oklevéllel” kívánta elismerni. A díjat a MAZSIHISZ helyi szervezete képviseletében Szigeti János adta át a család tagjainak.

Nézze meg a tablót nagyítva Itt!

 

Olvassa el ezt is!

Részvétnyilvánítások

Részvétnyilvánítások

Pártok, civilszervezetek, közéleti személyiségek részvétnyilvánításai,...

Kutyás nyugdíjasok tovább élnek

Kutyás nyugdíjasok tovább élnek

A háziállatok csökkentik a magányt, ami egyébként nagyban hozzájárul a szívbetegségek...
 

És ezt már olvasta?

Nagymama és unoka - '56 hatása egy család életére
Nagymama és unoka - '56 hatása egy család életére A rendhagyó történelemóráán Aranyossy Ildikó unokájával, a jogászhallgató Tóth Marcellel és az Emlékpont történészével, Nagy Gyöngyivel beszélgetett. Képekkel.
 
Kellemes feladat egy sün átteleltetése
Kellemes feladat egy sün átteleltetése Itt az ősz, a hideg idő. Fontos odafigyelnünk a sünökre, főleg a kölyök tüskésekre. A Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesületének néhány hasznos tanácsa.
 
Hihetetlen hajrával győzött a Kosársuli
Hihetetlen hajrával győzött a Kosársuli A szezonban látott eddigi találkozók alapján nagy derbire számíthattunk, és végül maximálisan be is igazolódtak a sejtések.
 
Ismét lehet pályázni a háztartási gépek cseréjére
Ismét lehet pályázni a háztartási gépek cseréjére Újraindul az Otthon melege program novembertől, amellyel a háztartási nagygépek cseréjére nyílik lehetőség, Itt a beadás dátuma!
 
Dönts helyesen! – Szelektálj!” – Újratöltve!
Dönts helyesen! – Szelektálj!” – Újratöltve! A projekt a fiatalok környezeti nevelése és szemléletformálása érdekében a régió fiataljai számára szervez, korosztályuknak és érdeklődésüknek megfelelő programokat.
 
A zene hullámain Európa körül
A zene hullámain Európa körül A kétéves Erasmus projekt nagyszerű lehetőség, hogy a Liszt Ferenc diákjai nagyobb betekintést nyerjenek más országok diákjainak életébe, életfelfogásába. 
 
Magyarország 10 éve a helyi eseményeken keresztül
Magyarország 10 éve a helyi eseményeken keresztül A Nemzeti Emlékezet Hete programsorozatában az Emlékpontban Magyarország 1948–1958 közötti időszakáról tudományos konferenciát rendeztek