KözéletA Hód-tavi csata emlékére

2018. június 25., hétfő
 
A Hód-tavi csata emlékére

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében hadszíntérbejárást tartottak a Hód-tavi csatához kapcsolódóan.

 

 

 

 

 


A NATO-ban már jól ismert katonai hagyományőrzéssel, valamint parancsnoki és törzsmunkával ötvözött kiképzési rendezvényen felelevenedett a Hód-tavi csata emlékezete az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

 

A második világháború alatt lezajlott debreceni tankcsatát a dandáron belül működő Tudomány Szervező Tanács korábban már feldolgozta és most, ahhoz hasonlóan a Hód-tavi csatára való megemlékezést is egy új nézőpontban tartották meg.

 

A feladat lényege, hogy egy már lezajlott csatát, vagy harci cselekményt, a meglévő információkat alapul véve törzsmunka segítségével kiegészítenek, majd az így elkészült harcászati helyzet alapján az események valós helyszínén lévő magaslati ponton, harcászati tájékoztató segítségével a készítők szemléltetnek.

 

A korábbiakhoz képest eddig egyedülálló módon Szakács Zalán hadnagy, valamint Tapodi Máté hadnagy mindkét fél szemszögéből megtartotta a harcászati tájékoztatókat. Ezt követően a törzsmunkában is ismert hadijátékot vezettek le, amelyben képviselték mind IV. László erőit, mind pedig az ellenségként ábrázolt kun sereget. Külön érdekessége volt az eseménynek a helyszín, hiszen a XII. században Hódmezővásárhely és környékének korabeli terepfelszíne merőben más képet mutatott, mint napjainkban, a vízrajzi szabályozást követően.

 

Az előadás, valamint a bemutató célközönsége elsősorban az alakulat parancsnoki beosztású katonái voltak, akik érdekes információkat kaptak a helyi hadtörténelmi eseményről és a parancsnoki munka e különleges ábrázolásáról.

 

Dr. Lippai Péter ezredes, a dandár parancsnokhelyettese értékelésében kiemelte a színvonalas előadásokat és ösztönözte a szervezőket minél több magyar történelmi csata hasonló feldolgozására. Külön köszönet jár az Ete Népe Történelmi Egyesületnek, amely két korabeli harcos és annak felszerelését élőben mutatta be az érdeklődőknek.

 

A rendezvényt követően a Hód-tavi csata emlékűvénél az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái koszorúzással tisztelegtek a csata, valamint az abban elhunyt katonák emléke előtt.

 
 
VH-MH sajtó
 

Olvassa el ezt is!

Huszárok tisztelegnek a magyar honvédség százhetven éve előtt

Huszárok tisztelegnek a magyar honvédség...

Hódmezővásárhelyen, a Népművészeti Tájház mellett nagyszabású rendezvénnyel...
Színes időutazás Vásárhelyen az év legrövidebb éjszakáján

Színes időutazás Vásárhelyen az év...

Szombaton éjfélig hat helyszínen várták a Múzeumok Éjszakája hódmezővásárhelyi...
 

És ezt már olvasta?

A rendszer Vásárhelyen debütál
A rendszer Vásárhelyen debütál Márciustól már helyi adók is befizethetők a Díjnet iCsekk mobilfizetési szolgáltatásán keresztül a közművek, telefon és egyéb szolgáltatók számlái mellett.
 
A test és a lélek jótéteményese
A test és a lélek jótéteményese Ilyen növekvő népszerűség mellett, Vásárhely pozitív utópisztikus képe a legfeszesebb popsik és kockás hasak városaként körvonalazódik
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.7.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.7.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Újabb díjat söpörtek be a Klímanócskák
Újabb díjat söpörtek be a Klímanócskák Budapesten a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének éves találkozóján nem kis meglepetésre, egy hódmezővásárhelyi programot díjaztak.
 
Makói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen
Makói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen A makói Natura Marosmenti Művésztelep huszonegy alkotójának közel hetven műve látható a Tornyai János Múzeum pénteken megnyílt kiállításán. Képekkel.
 
Összejött a szezon első veresége
Összejött a szezon első veresége Egészen a végjátékig fej-fej mellett haladt a Kosársuli és az Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC, a szoros találkozó látképe már az első percekben felsejlett.
 
Radnóti Miklósról Szegeden
Radnóti Miklósról Szegeden A rendezvényen részt vett Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója, az Emlékpont intézményvezetője is.