KözéletA Hód-tavi csata emlékére

2018. június 25., hétfő
 
A Hód-tavi csata emlékére

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében hadszíntérbejárást tartottak a Hód-tavi csatához kapcsolódóan.

 

 

 

 

 


A NATO-ban már jól ismert katonai hagyományőrzéssel, valamint parancsnoki és törzsmunkával ötvözött kiképzési rendezvényen felelevenedett a Hód-tavi csata emlékezete az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

 

A második világháború alatt lezajlott debreceni tankcsatát a dandáron belül működő Tudomány Szervező Tanács korábban már feldolgozta és most, ahhoz hasonlóan a Hód-tavi csatára való megemlékezést is egy új nézőpontban tartották meg.

 

A feladat lényege, hogy egy már lezajlott csatát, vagy harci cselekményt, a meglévő információkat alapul véve törzsmunka segítségével kiegészítenek, majd az így elkészült harcászati helyzet alapján az események valós helyszínén lévő magaslati ponton, harcászati tájékoztató segítségével a készítők szemléltetnek.

 

A korábbiakhoz képest eddig egyedülálló módon Szakács Zalán hadnagy, valamint Tapodi Máté hadnagy mindkét fél szemszögéből megtartotta a harcászati tájékoztatókat. Ezt követően a törzsmunkában is ismert hadijátékot vezettek le, amelyben képviselték mind IV. László erőit, mind pedig az ellenségként ábrázolt kun sereget. Külön érdekessége volt az eseménynek a helyszín, hiszen a XII. században Hódmezővásárhely és környékének korabeli terepfelszíne merőben más képet mutatott, mint napjainkban, a vízrajzi szabályozást követően.

 

Az előadás, valamint a bemutató célközönsége elsősorban az alakulat parancsnoki beosztású katonái voltak, akik érdekes információkat kaptak a helyi hadtörténelmi eseményről és a parancsnoki munka e különleges ábrázolásáról.

 

Dr. Lippai Péter ezredes, a dandár parancsnokhelyettese értékelésében kiemelte a színvonalas előadásokat és ösztönözte a szervezőket minél több magyar történelmi csata hasonló feldolgozására. Külön köszönet jár az Ete Népe Történelmi Egyesületnek, amely két korabeli harcos és annak felszerelését élőben mutatta be az érdeklődőknek.

 

A rendezvényt követően a Hód-tavi csata emlékűvénél az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái koszorúzással tisztelegtek a csata, valamint az abban elhunyt katonák emléke előtt.

 
 
VH-MH sajtó
 

Olvassa el ezt is!

Huszárok tisztelegnek a magyar honvédség százhetven éve előtt

Huszárok tisztelegnek a magyar honvédség...

Hódmezővásárhelyen, a Népművészeti Tájház mellett nagyszabású rendezvénnyel...
Színes időutazás Vásárhelyen az év legrövidebb éjszakáján

Színes időutazás Vásárhelyen az év...

Szombaton éjfélig hat helyszínen várták a Múzeumok Éjszakája hódmezővásárhelyi...
 

És ezt már olvasta?

90 éves Csende Lajos
90 éves Csende Lajos A háború alatt elvitték leventének, utána visszakerült Vásárhelyre. A helyi Közúttól ment nyugdíjba.
 
90 éves Somogyi Antal
90 éves Somogyi Antal Traktorosként kezdett dolgozni az Állami Gazdaságban. Itt ismerkedett meg feleségével, 1962-ben átköltöztek Hódmezővásárhelyre.
 
Együtt gondolkodás és alkotás
Együtt gondolkodás és alkotás A vásárhelyi Kerámia Szimpózium nyílt napján kiállítással emlékeztek meg Hódmezővásárhely és francia testvérvárosa, Vallauris fél évszázados együttműködéséről. Képekkel.
 
Lendületben a vásárhelyi Kosársuli
Lendületben a vásárhelyi Kosársuli A fantasztikus salgótarjáni bajnoki rajtot követően szerdán Tiszaújvárosban az NB I/B -ben a koncentrált támadójáték és a nagyszerű küzdés eredményt hozott.
 
Múltidézés a háborús levelezőlapok által
Múltidézés a háborús levelezőlapok által A hódmezővásárhelyi származású Benyhe Zsuzsanna nagyapjának, Héjja Imre, és két bátyjának a levelezését mutatta be.
 
Változások várhatók 2020 után
Változások várhatók 2020 után Az Agrárkamara a gazdaságonként igényelhető támogatások összegének maximalizálását csak a területalapú alaptámogatásnál tartja elfogadhatónak.
 
CD készül a Református Ótemplomban
CD készül a Református Ótemplomban Készül a Helyőrségi Zenekar első CD-je, orgonaművész, operaénekes és a Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola kórusa közreműködésével.