KözéletA Hód-tavi csata emlékére

2018. június 25., hétfő
 
A Hód-tavi csata emlékére

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében hadszíntérbejárást tartottak a Hód-tavi csatához kapcsolódóan.

 

 

 

 

 


A NATO-ban már jól ismert katonai hagyományőrzéssel, valamint parancsnoki és törzsmunkával ötvözött kiképzési rendezvényen felelevenedett a Hód-tavi csata emlékezete az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

 

A második világháború alatt lezajlott debreceni tankcsatát a dandáron belül működő Tudomány Szervező Tanács korábban már feldolgozta és most, ahhoz hasonlóan a Hód-tavi csatára való megemlékezést is egy új nézőpontban tartották meg.

 

A feladat lényege, hogy egy már lezajlott csatát, vagy harci cselekményt, a meglévő információkat alapul véve törzsmunka segítségével kiegészítenek, majd az így elkészült harcászati helyzet alapján az események valós helyszínén lévő magaslati ponton, harcászati tájékoztató segítségével a készítők szemléltetnek.

 

A korábbiakhoz képest eddig egyedülálló módon Szakács Zalán hadnagy, valamint Tapodi Máté hadnagy mindkét fél szemszögéből megtartotta a harcászati tájékoztatókat. Ezt követően a törzsmunkában is ismert hadijátékot vezettek le, amelyben képviselték mind IV. László erőit, mind pedig az ellenségként ábrázolt kun sereget. Külön érdekessége volt az eseménynek a helyszín, hiszen a XII. században Hódmezővásárhely és környékének korabeli terepfelszíne merőben más képet mutatott, mint napjainkban, a vízrajzi szabályozást követően.

 

Az előadás, valamint a bemutató célközönsége elsősorban az alakulat parancsnoki beosztású katonái voltak, akik érdekes információkat kaptak a helyi hadtörténelmi eseményről és a parancsnoki munka e különleges ábrázolásáról.

 

Dr. Lippai Péter ezredes, a dandár parancsnokhelyettese értékelésében kiemelte a színvonalas előadásokat és ösztönözte a szervezőket minél több magyar történelmi csata hasonló feldolgozására. Külön köszönet jár az Ete Népe Történelmi Egyesületnek, amely két korabeli harcos és annak felszerelését élőben mutatta be az érdeklődőknek.

 

A rendezvényt követően a Hód-tavi csata emlékűvénél az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái koszorúzással tisztelegtek a csata, valamint az abban elhunyt katonák emléke előtt.

 
 
VH-MH sajtó
 

Olvassa el ezt is!

Huszárok tisztelegnek a magyar honvédség százhetven éve előtt

Huszárok tisztelegnek a magyar honvédség...

Hódmezővásárhelyen, a Népművészeti Tájház mellett nagyszabású rendezvénnyel...
Színes időutazás Vásárhelyen az év legrövidebb éjszakáján

Színes időutazás Vásárhelyen az év...

Szombaton éjfélig hat helyszínen várták a Múzeumok Éjszakája hódmezővásárhelyi...
 

És ezt már olvasta?

Múzeumok éjszakája - Sokszínű programok Csongrád megyében
Múzeumok éjszakája - Sokszínű programok Csongrád megyében Szegeden izgalmas detektív játékot rendeznek, Hódmezővásárhelyen Tornyai János élete és művészete a rendezvény fő témája, Szentesen a magyar űrutazásról nyílik kiállítás, Makón a magyarországi fehérhímzéseket mutatják be.
 
Jó híre van a világban a Szegedi Tudományegyetemnek
Jó híre van a világban a Szegedi Tudományegyetemnek A ranglista értékelése szerint a kutatás, fejlesztés és innováció nemzetközi szinten elismert. Ebben erőteljesen részt vesz a vásárhelyi Mezőgazdasági Kar is.
 
Nemzetközi konferencia volt Hódmezővásárhelyen
Nemzetközi konferencia volt Hódmezővásárhelyen Június második hetében nemzetközi találkozó helyszíne volt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrsége.
 
Hat helyszín, huszonegy program Hódmezővásárhelyen a Múzeumok Éjszakáján
Hat helyszín, huszonegy program Hódmezővásárhelyen a Múzeumok Éjszakáján

Június 22-én, szombaton este ismét megnyílnak Hódmezővásárhely múzeumai is. Izgalmas programok élménytelivé varázsolják a Múzeumok Éjszakáját.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.24.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.24.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Megemlékezés és könyvbemutató
Megemlékezés és könyvbemutató A holokauszt hódmezővásárhelyi áldozataira emlékeztek a zsinagógában, majd a zsinagóga melleti kiállítóhelyen mutatták be Nagy Gyöngyi, zsidó katonák sorsát ismertető könyvét.
 
470 vásárhelyi mártír emléknapja
470 vásárhelyi mártír emléknapja 1944-ben június 16-án hurcolták el a város 737 zsidó polgárát. A vásárhelyi zsinagóga órája a mai napig is azt az időpontot – tíz óra tíz percet – mutatja.