Kultúra, oktatás A csalással nyert választás

2017. szeptember 7., csütörtök
 

Hetven éve, 1947. augusztus 31-én a kommunisták csalással nyertek választást, azonban örömük felemás lett: a szavazatoknak ugyanis mindössze a huszonkét százalékát szerezték meg, s míg az összes baloldali induló is csak negyvennyolc százalékot ért el, addig a magyar társadalom többsége a polgári erőkre adta voksát. Az esemény évfordulója alkalmából tudományos konferenciát rendezett a hódmezővásárhelyi Emlékpont.

 

 

 

– Bár a választás eredményét torzította a kommunista erők csalása, a végeredmény megmutatta: a magyar társadalom többsége nem akart szocialista rendszert, nem akart úgymond „demokratikus baloldali” rendszert és végképp nem akartak kommunista diktatúrát – mondta el Miklós Péter. Az Emlékpont intézményvezetője köszöntőjében rámutatott: a kékcédulást választást követően a Moszkva által támogatott erők elérték, hogy a polgári erőket meggyengítve 1949 augusztusában bevezessék a szovjet mintára megalkotott alkotmányt, a következő évben pedig az önkormányzatiságot a tanácsi rendszer váltotta fel.

 

 

A „kékcédulás választási csalás” lényege, hogy a nagy mennyiségben nyomdailag előállított választói névjegyzék-kivonatokkal az erre a Magyar Kommunista Párt (MKP) által szervezetten szállított „választók” több szavazókörben is leadták szavazataikat. Erről Szerencsés Károly, az Eötvös Loránd Tudományegyetem docense szólt előadásában, aki emlékeztetett: az 1945-ös, kvázi szabad választások után Rákosi Mátyás „túl demokratikusnak” nevezte a választási jogszabályokat, s kijelentette: korrigálni kell a választások eredményét.

 

 

Palasik Mária, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának osztályvezetője a parlamenti vitakultúra 1945 és 1949 közötti alakulásáról szólva elmondta: az elnök az akkor érvényes házszabályban biztosított lehetősége és egyben feladata volt a vita keretek között tartása és a Ház méltóságát megsértő hozzászólások korlátozása, szükség szerint szankcionálása.

 

Bencsik Péter, a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa a szocialista blokk országaiban a korszakban lezajlott választásokat elemezve kifejtette: Jugoszláviában és Albániában kizárólag baloldali pártokra szavazhattak a választók, jelentős polgári erő hazánk mellett Lengyelországban, Bulgáriában és Romániában volt

 

Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője a huszonéves fiatalemberként a parlamentben a kereszténydemokrata Demokrata Néppárt frakciójának titkári funkcióját betöltő Kovács K. Zoltán – aki 1947 és 1949 között volt országgyűlési képviselő – pályáját bemutatva hangsúlyozta: ez a párt igyekezett a hazai parasztság – a földdel nem rendelkezőkkel együtt értve – érdekeit is képviselni.

 

Kovács K. Zoltánt 1948 után az állambiztonság folyamatos, szoros megfigyelés alatt tartotta. Ekkor a politikus döntés elé kényszerült, s a túlélésnek az emigrációval járó formáját választotta: Ausztriában a rádiós és lapszerkesztői munka mellett segédmunkát is vállalt, majd 1949-től Münchenben a Szabad Európa Rádió munkatársa lett. Miután 1993-ban családjával végleg hazatelepült, 2008-ban bekövetkezett haláláig a Kereszténydemokrata Néppártban és annak pártalapítványában, a Barankovics István Alapítványban vállalt szerepet.

 
 
VH-Emlékpont
 

Olvassa el ezt is!

Lázárné alapítványa a koraszülöttek és családjaik segítésére

Lázárné alapítványa a koraszülöttek és...

Hadházy: Nem derül ki, hogy pontosan mire költik az 1,2 milliárd forint közpénzt, ami pedig egyértelmű, azzal...
Mindszenti háziorvos nyerte az Év praxisa díjat

Mindszenti háziorvos nyerte az Év praxisa...

Az ajánlások közül választották ki a bírálóbizottság tagjai a 10-10 legjobb...

 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Gólból hét, esőből nagyon sok esett
Gólból hét, esőből nagyon sok esett A régi vicc a Hódmezővásárhely - Szőreg meccs analógiájára is átfordítható: akkor kell focizni, amikor jól esik. Szombaton jól esett, a csapatok pedig fociztak is.
 
Nagyon értékes győzelem
Nagyon értékes győzelem A győri idegenbeli sikert követően szombaton este hazai pályán is győzni tudott a Vásárhelyi Kosársuli. A Honvéd ellen végig vezetve, 14 ponttal tudtak diadalmaskodni.
 
Gardenexpo: lazíts a zöldben!
Gardenexpo: lazíts a zöldben! Különleges magyar szabadalommal, a legfrissebb kültéri trendekkel és több ezer meseszép orchideával vár a Gardenexpo!
 
Baleset volt az algyői Tisza hídon
Baleset volt az algyői Tisza hídon A balesetben egy személy súlyos sérülést szenvedett. Az érintett útvonalon órákig teljes illetve részleges útlezárás volt érvényben.
 
Vásárhelyi élményei meghatározóak voltak
Vásárhelyi élményei meghatározóak voltak Geszler Mária ötven éve kerámiaművészként alkot, pályájára nagy hatást gyakorolt Hódmezővásárhely. Március 15-én Kossuth-díjjal tüntették kia a Parlamentben. 
 
Ünnepi beszédét a kampánynak szentelte Márki-Zay Péter
Ünnepi beszédét a kampánynak szentelte Márki-Zay Péter Aki az összefogás ellen dolgozik, az áruló, és elveszítik legitimációjukat az ellenzéki pártok, ha nem fognak össze.
 
Hódmezővásárhely Pro Urbe díjasai
Hódmezővásárhely Pro Urbe díjasai Március 15-e alkalmából Hódmezővásárhely város Pro Urbe díjat adományozott Ambrus Sándornak, Dr. Dömötör Jánosnak és Szénási Jánosnak.