Kultúra, oktatásA beton művészeti dimenziói

2017. július 30., vasárnap
 
A beton művészeti dimenziói

Az új anyag művészeti felhasználásának igazolására némi municióval szolgálhat Wartha Vince egykori kijelentése, az idei szimpózium mottója: „..amire az élet úgy rászorul, mint az ember a táplálékra, és ez a művészet... Három szín hazánk nemzeti zászlaján és három a szó, ami rajta ragyog: Tudomány, Művészet és Ipar!”    

 

Képünkön a tavalyi szerződés aláírásakor készült (Fotó: VH)

 

 

Tavaly augusztusban a Nagy Sándor utcai Nemzetközi Kerámia Központban meghívottak és a sajtó képviselői előtt aláírt alapító okiratba foglalt kezdeményezés lényege, hogy minden évben, - a többi vásárhelyi szimpózium sorába integrálódva - hivatásos és amatőr alkotók betonba álmodják művészi elképzeléseiket.

Az első pillanatra meghökkentőnek, vagy különlegességnek tűnik, ám ne feledjük, ma is mennyiféle utcabútor, dísz, térplasztika van a környezetünkben, vagy például Vásárhelyen két játszótéren is terazzo betoncsúszda, ivókút van.

 

A CSOMIÉP KFT. vásárhelyi gyárában, - mint azt a Vásárhelyi Híreknek Mészáros Antal elmondta - nem a nagy gyártórendszerben, hanem egy laboratórium jellegű műhelyben alkothatnak a művészek. Tavaly kezdődött első kísérleti szimpóziumon öten dolgoztak egy hétig.

 

Idén Pannonhalmi Zsuzsa keramikusművész, a Kerámia Központ vezetője mellett idén már hat művész alkot július 31-től 12 napig: Háber Szilvia Ferenczy - díjas keramikusművész, Kiszely Mária belsőépítész, Kerezsi Gyöngyi keramikusművész, Kovács Szabolcs Gergő üvegtervezőművész, Szvet Tamás szobrászművész, Barta Soma egyetemi hallgató.

 

A betonszimpóziummal kapcsolatban érdmes tudni, hogy az elkészült alkotásokból egy-egy a CSOMIÉP Gyűjteménybe kerül, valamint kiállításon is láthatja majd az érdeklődő. Sőt a cég által - az alapító okirat szerint - a zsűrizett alkotások kereskedelmi forgalomba hozatala is elképzelhető.

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Jubilál a vásárhelyi Augusztusi Zenei Napok

Jubilál a vásárhelyi Augusztusi Zenei Napok

Közel 90 zenésznövendéket várnak. A koncertsorozattal idén is arra törekedtek, hogy tartalmas,...
Diák fiúmunka közös zuhanyozással?

Diák fiúmunka közös zuhanyozással?

Évtizedes ügy végére kerülhet pont. A hódmezővásárhelyi rendőrök őrizetbe vettek egy 66 éves...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Elismerést kapott a Helyőrségi Zenekar karmestere
Elismerést kapott a Helyőrségi Zenekar karmestere Kovács István: Ez a kitüntetés nemcsak nekem, hanem a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar minden tagjának szól.
 
Az első fecskék
Az első fecskék A tulajdonos leadta a kulcsokat és átköltözött egy  kertes házba. A Csengettyű Közben 210 lakás van, 80-90 lakó jelezte, hogy élne a minőségi otthoncserével.
 
Beszámoló ülést tartott az Iparkamara
Beszámoló ülést tartott az Iparkamara A szakképzést kiemelt fontosságúnak tartja a város, ezért a Modern Városok Program keretében valamennyi intézményt felújítják, és bővítik az iskolák eszközparkját.
 
Hét éve hunyt el Olasz Sándor
Hét éve hunyt el Olasz Sándor 2011. február 21-én  meghalt Olasz Sándor, irodalomtörténész, kritikus, a Tiszatáj folyóirat főszerkesztője. A Hódmezővásárhelyen született tudós 2010-ben Pro Urbe kitüntetést kapott.
 
Égető Eszter találkozása mai diákokkal
Égető Eszter találkozása mai diákokkal Németh László Hódmezővásárhelyen töltött időszakára és a vásárhelyi élményeit is megjelenítő Égető Eszter című regényéről tartottak előadást. Képekkel.
 
Szegeden járt a Délmagyarország új tulajdonosa
Szegeden járt a Délmagyarország új tulajdonosa A látogatás időzítése talán nem véletlen, hiszen a választási kampány finisébe léptünk. Már  minden megyei lap kormányközeli vállalkozók kezébe került.
 
Lassabban terjed az influenza
Lassabban terjed az influenza A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 25%-a, 9%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki. A 3-5 évesek körében volt a legmagasabb.