Kultúra, oktatásA beton művészeti dimenziói

2017. július 30., vasárnap
 
A beton művészeti dimenziói

Az új anyag művészeti felhasználásának igazolására némi municióval szolgálhat Wartha Vince egykori kijelentése, az idei szimpózium mottója: „..amire az élet úgy rászorul, mint az ember a táplálékra, és ez a művészet... Három szín hazánk nemzeti zászlaján és három a szó, ami rajta ragyog: Tudomány, Művészet és Ipar!”    

 

Képünkön a tavalyi szerződés aláírásakor készült (Fotó: VH)

 

 

Tavaly augusztusban a Nagy Sándor utcai Nemzetközi Kerámia Központban meghívottak és a sajtó képviselői előtt aláírt alapító okiratba foglalt kezdeményezés lényege, hogy minden évben, - a többi vásárhelyi szimpózium sorába integrálódva - hivatásos és amatőr alkotók betonba álmodják művészi elképzeléseiket.

Az első pillanatra meghökkentőnek, vagy különlegességnek tűnik, ám ne feledjük, ma is mennyiféle utcabútor, dísz, térplasztika van a környezetünkben, vagy például Vásárhelyen két játszótéren is terazzo betoncsúszda, ivókút van.

 

A CSOMIÉP KFT. vásárhelyi gyárában, - mint azt a Vásárhelyi Híreknek Mészáros Antal elmondta - nem a nagy gyártórendszerben, hanem egy laboratórium jellegű műhelyben alkothatnak a művészek. Tavaly kezdődött első kísérleti szimpóziumon öten dolgoztak egy hétig.

 

Idén Pannonhalmi Zsuzsa keramikusművész, a Kerámia Központ vezetője mellett idén már hat művész alkot július 31-től 12 napig: Háber Szilvia Ferenczy - díjas keramikusművész, Kiszely Mária belsőépítész, Kerezsi Gyöngyi keramikusművész, Kovács Szabolcs Gergő üvegtervezőművész, Szvet Tamás szobrászművész, Barta Soma egyetemi hallgató.

 

A betonszimpóziummal kapcsolatban érdmes tudni, hogy az elkészült alkotásokból egy-egy a CSOMIÉP Gyűjteménybe kerül, valamint kiállításon is láthatja majd az érdeklődő. Sőt a cég által - az alapító okirat szerint - a zsűrizett alkotások kereskedelmi forgalomba hozatala is elképzelhető.

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Jubilál a vásárhelyi Augusztusi Zenei Napok

Jubilál a vásárhelyi Augusztusi Zenei Napok

Közel 90 zenésznövendéket várnak. A koncertsorozattal idén is arra törekedtek, hogy tartalmas,...
Diák fiúmunka közös zuhanyozással?

Diák fiúmunka közös zuhanyozással?

Évtizedes ügy végére kerülhet pont. A hódmezővásárhelyi rendőrök őrizetbe vettek egy 66 éves...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Kalandtúrára fel!
Kalandtúrára fel! A vásárhelyi Hungarian Flyers Kerékpáros Klub hetedik alkalommal rendezi meg a régió egyik legérdekesebb és százakat megmozgató sportrendezvényét.
 
90 éves Lipcsei Jánosné
90 éves Lipcsei Jánosné A Béke Szálló bisztrójában dolgozott szakácsként, majd Újvároson egy kifőzdében közel 300 főre főzött, innen ment nyugdíjba.
 
Kecskés Ákos vérző fejjel is folytatta
Kecskés Ákos vérző fejjel is folytatta Hatalmas tapsot kapott, miután fejsérülése után visszament a pályára. A vásárhelyi játékos a szerencsétlen esetről, állapotáról beszélt.
 
Tolvaj a strandon
Tolvaj a strandon Szerencsére idén ez az első és remélhetőleg a továbbiakban ritka bűncselekmény: strandolók meglopása a Török Sándor Strandfürdőben. 
 
Készülnek a szezonra
Készülnek a szezonra Három hét egyéni és két hét közös edzésmunka áll az NBI/B bajnokságra készülő felnőtt női kézilabda csapat mögött. Itt a szezon menetrendje!
 
Országos aláírásgyűjtés kezdődött
Országos aláírásgyűjtés kezdődött A cél az állatvédelmi törvény szigorítása. A Polgári kezdeményezéshez a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete is csatlakozott.
 
Vitt mindent ami mozdítható volt
Vitt mindent ami mozdítható volt A tettes mindig visszatér a tett színhelyére - tartja a mondás. A vásárhelyi betörő ezt megduplázta. A 21 éves férfi előzetes letartóztatását kezdeményezték.