Gazdaság2021 őszétől száguldhat a tram-train

2018. november 8., csütörtök
 
2021 őszétől száguldhat a tram-train

Első munkamegbeszélését tartotta november 8-án reggel, Lázár János országgyűlési képviselő, a frissen kinevezett tram-train kormánybiztos.

 

 

 

 

 

 

 

A kormánybiztos munkája során figyelemmel kíséri a folyamatban lévő, uniós és hazai forrásból megvalósuló, nemzetgazdasági szempontból kiemelt Hódmezővásárhely–Szeged tram-train projekt végrehajtását.

Feladata továbbá a regionális jelentőségű, határon átnyúló, Szeged–Szabadka–Baja vonal kialakításának koordinációja.

 

Tavaly áprilisban derült ki, hogy tram-train ára jelentősen változott: a nyolc villamosvonatot összesen 16 milliárd forintért szállítja a Stadler Valencia S.A.U, ami 6 milliárd forinttal több, mint amennyit a kormány a járművekre szánt.

Itt kell megjegyezni – erről írtunk többször is – hogy azért írta ki a pályázatot a MÁV-Start hibrid (dízel-elektromos) tram-trainre, mivel csak az ilyen járművekkel lehet áthidalni Szeged és Hódmezővásárhely közötti vezeték nélküli vasúti pályát. (A hosszútávú vasútfejlesztésben tervezték a Szeged-Békéscsaba villamosítását, azonban ezt később módosították)

Hibrid villamosszerelvényeket egyébként kevesen gyártanak Európában, elsősorban a Stadler.

A két település között naponta ingázó 6-8 ezer embert kiszolgáló közlekedésfejlesztési beruházás költsége 73-75 milliárd forint, (Erről ITT olvashat!) amelyből mintegy 22 milliárd forintot uniós, 50 milliárdot hazai forrás fedez.

Ehhez jött a hiányzó – városi - vonalszakasz kiépítésére szánt 13 milliárd forintos költség, ami a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban is fejtörést okozott, mivel felmerült, hogy az uniós projekt megtérülése az összes trükkel együtt sem állhat meg ilyen magas árakon. Ha pedig ez bekövetkezik, akkor hazánk elbukja a brüsszeli támogatást, az összes költséget a magyar adófizetők pénzéből fedezik.

 

A november elsején kinevezett kormánybiztos – a Magyar Közlönyben megjelentek szerint - munkája során figyelemmel kíséri a folyamatban lévő, uniós és hazai forrásból megvalósuló, nemzetgazdasági szempontból kiemelt Hódmezővásárhely–Szeged tram-train projekt végrehajtását. Természetesen a beruházás költségeire is rálátása lesz.

 

Lázár János egy májusi sajtóbeszélgetésen a tram-train teljes befejezésének időpontjával kapcsolatban 2020 őszét jelölte meg. A mostani sajtótájékoztatóján korábbi, júniusi határidőről beszélt, ami után villamosok próbaidőszaka kezdődik, és egy évvel később, 2021 őszére, tanévkezdésre prognosztizálta az átadást.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Len-in Mánia

Len-in Mánia

A Lenin-kultuszt és annak képzőművészeti ábrázolását bemutató tárlat nyílik az...
Égett az aljnövényzet Vásárhely határában

Égett az aljnövényzet Vásárhely határában

A hódmezővásárhelyi tűzoltók érkeztek a helyszínre,sikerült megakadályozni a tűz...
 

És ezt már olvasta?

Jótékonysági koncert az Ótemplomban
Jótékonysági koncert az Ótemplomban A mintegy félszáz tagú, sérült művészekből álló társulat a vásárhelyi születésű St. Martinnal lép fel a Református Ótemplomban.
 
Fókuszban a Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal alkotói
Fókuszban a Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal alkotói A 65. Vásárhelyi Őszi Tárlaton szereplő művészek negyede a fiatal alkotók közül került ki.
 
A múlt felidézése a jelen tanulságaként
A múlt felidézése a jelen tanulságaként A Raoul Wallenberg Egyesület idén is Hódmezővásárhelyen rendezi meg az országos középiskolai vetélkedőjének regionális fordulóját.
 
Múzeumi szomszédolás
Múzeumi szomszédolás A szegedi Móra Ferenc Múzeum munkatársai szakmai látogatás tettek Vásárhelyen.
 
A korizás egyelőre jegelve
A korizás egyelőre jegelve Már csak víz és hideg idő kell és idén télen is lehet korizni a Kossuth téren. A két feltétel közül az első azonnal teljesíthető, míg a másodikra még várni kell.
 
Egy nap a kis lila polippal
Egy nap a kis lila polippal A Szabadság téri óvodásoknak a Koraszülöttek Világnapján idén is olyan foglalkozások voltak, amelyek az együttérzést tudatosították. Képekkel.
 
Időben jelzett és ezzel életet mentett
Időben jelzett és ezzel életet mentett Az Ábrai Károly utcából érkezett a lakossági bejelentés, miszerint a fürdőszobában elhelyezett szén-monoxid jelző készülék sípoló riasztással jelez.