Közélet1956-ra emlékeztek a vásárhelyi hadigondozottak

2018. október 24., szerda
 

Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékezett a Hadigondozottak Hódmezővásárhelyi Egyesülete a Helyőrségi Klub Hódi Pál utcai rendezvénytermében. A hatvankét évvel ezelőtti eseményekről a civil szervezet tagjainak a hódmezővásárhelyi Emlékpont történésze, Nagy Gyöngyi tartott előadást.

 

 

 

 

 

 

 

A rendezvényen Lázár János országgyűlési képviselő köszöntőlevelét – amelyben a politikus az 1956-os forradalom máig meghatározó súlyát hangsúlyozta – Lajtos Jánosné, az eseményt szervező egyesület elnöke olvasta fel, míg a tagokat Ipacs József nyugállományú alezredes, a Hadirokkantak, Hadiözvegyek, Hadiárvák Országos Nemzeti Szövetsége (HONSZ) országos elnöke és Kis Andrea, Hódmezővásárhely alpolgármester köszöntötte.

 

Az 1956-os megemlékezések során általában a fővárosban történteket szokás feleleveníteni, azonban a forradalomban a vidék Magyarországa is meghatározó szerepet vállalt – mondta el Nagy Gyöngyi. A történész emlékeztetett, hogy a forradalom fő követeléseit már október 16-án megfogalmazták a Magyar Főiskolások és Egyetemisták Szövetségét (MEFESZ) megalapító szegedi egyetemisták, s a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Gimnázium diákparlamentjére – ahol a vásárhelyi diákok követelték a szovjet csapatok kivonását – szintén a forradalom budapesti eseményei előtt került sor.

 

Az 1945 után ért támadásokra, a földtől való megfosztásra és kuláküldözésre válaszul a vidék felemelte fejét, kiállt a forradalom mellett, Hódmezővásárhelyen a gimnázium diákjai és tanárai egymás kezét megfogva koszorúzták meg Kossuth Lajos szobrát, s vettek rész a Hal téri (ma Hősök tere) megmozduláson, ahol a tömeg ledöntötte a „felszabadulást” – valójában szovjet megszállást – hirdető emlékművet.

 

Nagy Gyöngyi zárásul kijelentette: az 1956-os forradalom és szabadságharcnak kell adnia alapján nemzeti öntudatunknak és önazonosságunknak. A rendezvényen a Hadigondozottak Hódmezővásárhelyi Egyesületének tagjait az idősek napja alkalmából az Oldalkosár utcai óvoda Körte csoportjának kicsinyei köszöntötték műsorukkal.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Wittner Mária idézte fel 1956 eseményeit az Emlékpontban

Wittner Mária idézte fel 1956 eseményeit...

Az eseményeket személyesen megélő, a forradalom és szabadságharc céljának, eszmeiségének...
Egy videó amit látni kell

Egy videó amit látni kell

Országimázs film és ahogy mondani szokták: benne minden  a helyén van. A film után pedig sokan mondják...
 

És ezt már olvasta?

Jótékonysági koncert az Ótemplomban
Jótékonysági koncert az Ótemplomban A mintegy félszáz tagú, sérült művészekből álló társulat a vásárhelyi születésű St. Martinnal lép fel a Református Ótemplomban.
 
Fókuszban a Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal alkotói
Fókuszban a Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal alkotói A 65. Vásárhelyi Őszi Tárlaton szereplő művészek negyede a fiatal alkotók közül került ki.
 
A múlt felidézése a jelen tanulságaként
A múlt felidézése a jelen tanulságaként A Raoul Wallenberg Egyesület idén is Hódmezővásárhelyen rendezi meg az országos középiskolai vetélkedőjének regionális fordulóját.
 
Múzeumi szomszédolás
Múzeumi szomszédolás A szegedi Móra Ferenc Múzeum munkatársai szakmai látogatás tettek Vásárhelyen.
 
A korizás egyelőre jegelve
A korizás egyelőre jegelve Már csak víz és hideg idő kell és idén télen is lehet korizni a Kossuth téren. A két feltétel közül az első azonnal teljesíthető, míg a másodikra még várni kell.
 
Egy nap a kis lila polippal
Egy nap a kis lila polippal A Szabadság téri óvodásoknak a Koraszülöttek Világnapján idén is olyan foglalkozások voltak, amelyek az együttérzést tudatosították. Képekkel.
 
Időben jelzett és ezzel életet mentett
Időben jelzett és ezzel életet mentett Az Ábrai Károly utcából érkezett a lakossági bejelentés, miszerint a fürdőszobában elhelyezett szén-monoxid jelző készülék sípoló riasztással jelez.