Mozaik11 isteni csokis sütemény recept húsvétra!

2017. április 14., péntek
 
11 isteni csokis sütemény recept húsvétra!

Itt a húsvéti sütés-főzés ideje. Ime néhány finom csokoládés süti receptje, és segítünk néhány apró trükkel!

 

 

 

 

 

 

Csokoládékrém készítésekor a csokit soha ne közvetlenül a láng fölött olvasszuk, az edényt mindig tegyük vízgőz fölé. És ne is melegítsük túl, mert becsomósodhat, vagy túlzottan besűrűsödhet. Ha ez mégis bekövetkezik, pici tejszínnel, olajjal hígabbra keverhetjük. A zserbóhoz is, amelynek nálunk hagyománya van, hozzátartozik a csokoládémáz, mint ahogyan más sütiket is megszépít a fényesen csillogó massza.

 

1. Csokoládés fatörzs

Hozzávalók: 10 deka liszt, 25 deka porcukor, 1 vaníliás cukor, 1 kávéskanál citromlé, 5 tojás és 2 tojássárgája, 40 gramm étkezési keményítő, 2 evőkanál víz, 30 deka étcsokoládé, 20 deka vaj, 1 narancs leve és reszelt héja, 5 deka mazsola, 5 deka durvára vágott, pirított dió, 3 evőkanál rumaroma, aszalt narancsdarabok a díszítéshez.

 

Elkészítése: a piskótalaphoz összekeverjük a lisztet és a keményítőt. Az 5 tojás fehérjét a citrom levével és a 7-8 deka porcukorral kemény habbá verjük, a sárgáját pedig a vízzel és a 7-8 deka porcukorral kikeverjük, majd felváltva hozzáadjuk a tojásfehérje- és a lisztkeveréket. A masszát tepsibe tesszük, és forró tűzön mintegy 10 perc alatt készre sütjük. A krémhez a csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, belekeverünk 10 deka porcukrot és 2 tojássárgáját, majd állandó keverés mellett besűrűsítjük. Közben a vajat kikeverjük a narancslével és -héjjal, a rumaromával, a vaníliás cukorral, és a csokoládés krémhez adjuk. A krém kétharmadát a piskótára kenjük, megszórjuk a dióval és a mazsolával, majd feltekerjük úgy, hogy a széle alulra kerüljön. Tálcára tesszük, és a maradék krémmel bekenjük, majd az aszalt naranccsal vagy egyéb gyümölccsel díszítjük.

 

2. Narancsos csokitrüffel

Hozzávalók: 25 deka fehér csokoládé, 1/4 vaníliarúd, 12 deka vaj, 3 deka méz, fél deci narancslikőr, 5 deka cukrozott narancskarika, 20 deka tortabevonó tej- és 10 deka étcsokoládé, a díszítéshez cukrozott narancs.

 

Elkészítése: az összetört fehér csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk. A vajat a mézzel és a vaníliavelővel krémesre keverjük, majd a csokoládéhoz adjuk, végül beleöntjük a likőrt, és az egészet negyedórára hűtőbe tesszük. Kivéve onnan belekeverjük a cukrozott narancshéjat, majd a masszát egy sütőpapírral befedett tálcára tesszük, és újabb 30 percig hűtjük. A megdermedt trüffelkrémet forró vízbe mártott késsel 2x4 cm-es darabokra vágjuk, és egy éjszakán át hűtjük. Az ét- és tejcsokibevonókat vígőz fölött megolvasztjuk, majd ha kissé kihűlt, a trüffeldarabokat villára tűzve egyenként belemártjuk. Tetejükre apró narancskarika-darabokat rakunk. Hűvös helyen hagyjuk kiszáradni, majd minyonpapírokra tesszük.

 

3.Csokoládés-fügés trüffel

Hozzávalók: 20 deka tejcsokoládé, 10 deka vaj, fél deci cukorszirup, 1,2 deci tejszín, 1 evőkanál konyak, 10 deka szárított füge, 5 deka pirított és 3 deka nyers mandulaforgács.

 

Elkészítése: a csokoládét, a vajat, a tejszínt, a cukorszirupot és a konyakot együtt vízgőz fölött egy edényben keverjük simára. Vágjuk a fügét apróra, majd a pirított mandulával együtt adjuk a masszához. Jól keverjük össze, majd hűtsük ki. Ha formázhatóvá válik, formáljunk a masszából tetszés szerinti apró golyókat, majd forgassuk meg a mandulaforgácsban. Helyezzük őket minyonpapírba, és hűtve tálaljuk.

 

4. Brownies

Hozzávalók: 10 deka félédes csokoládé, 10 deka durvára vágott dió, 10 deka vaj, 12 deka porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 6 tojás, 2 evőkanál kakaópor, 10 deka liszt. A bevonathoz: 20 deka csokoládébevonó, 3 evőkanál csokoládéreszelék.

 

Elkészítése: a vajat keverjük habosra, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojások sárgáját, majd dolgozzuk krémszerű masszává. Ezután dolgozzuk bele a közben vízgőz felett felolvasztott csokoládét és az aprított diót. A kakaóport keverjük össze a liszttel, és adjuk a krémhez. Végül a keményre felvert tojásfehérjéket is keverjük a masszához. Az egészet tegyük sütőlemezre, majd egyengessük el, és mintegy 45 percig süssük közepes lángon. A kész süteménylapot kenjük be a megolvasztott csokoládébevonóval, majd hintsük meg csokoládéreszelékkel. Vágjuk fel 4 centis kockákra, csomagoljuk fóliába, így sokáig eltartható.

 

5.Csokoládés-málnás kocka

Hozzávalók: 30 deka liszt, 2,5 deci étolaj, 20 deka cukor, 2 kávéskanál vaníliaaroma, 4 tojás, 1 kávéskanál sütőpor, 40 deka étcsokoládé, 2 kávéskanál olaj, finom málnalekvár.

 

Elkészítése: 20 deka csokoládét egy edényben vízgőz fölött felolvasztunk, majd belekeverjük a cukrot, a vaníliaaromát, az olajat és a tojásokat. Végül hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Jól összekeverjük, majd kivajazott, lisztezett kisebb tepsibe tesszük. Előmelegített sütőben közepes lángon megsütjük. Ha kihűlt, kiborítjuk, és két lapba vágjuk. Az alsót megkenjük sűrű málnalekvárral, s ráhelyezzük a másik lapot. A maradék 20 deka csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, beletesszük a 2 kávéskanál olajat, majd a mázzal egyenletesen bekenjük a sütemény tetejét. Hidegre téve dermesztjük meg a bevonót. Több napig elálló, finom édesség.

 

6. Csokis-mandulás puszedli

Hozzávalók: 3 tojásfehérje, 20 deka porcukor, fél citrom leve, 15 deka őrölt mandula, 10 deka félédes csokoládé, 1 citrom reszelt héja, 2 evőkanál kakaópor, 1 késhegynyi fahéj. A díszítéshez körülbelül 40 szem hámozott mandula.

 

Elkészítése: a tojásfehérjéket a porcukorral és néhány csepp citromlével verjük jó kemény habbá. Ezután a mandulát keverjük össze a lereszelt csokoládéval és a fűszerekkel, majd ezt a keveréket fokozatosan adjuk a tojásfehérjéhez, és alaposan dolgozzuk el a masszát. Közben melegítsük elő a sütőt 160 fokra, majd a sütőpapírral befedett sütőlemezre rakjunk a masszából kis halmocskákat. A mandulaszemeket vágjuk ketté, és mindegyik puszedlire tegyünk egy-egy felet. Körülbelül 20 percig, világosbarnára süssük a süteménykéket.

 

7. Caracas torta

Hozzávalók: 20 deka fekete csoki, 4-4,5 deci tejszín, 1,2 deci tej, 10 deka porcukor, 2 tojássárgája, 1 deka keményítő, 2 levél zselatin, 2 kakaós piskótalap és világos piskóta a csíkos szegélyhez.

 

Elkészítése: kétféle krémet készítünk. A csokishoz 2-2,5 deci tejszínt felmelegítünk, a csokoládét benne felolvasztjuk. Addig keverjük, amíg egyneművé válik. Hagyjuk kihűlni, tegyük a hűtőbe egy órára, majd habverővel verjük fel. A másik krémhez a porcukorból világos karamellt készítünk, felöntjük a felfőzött tejjel. Állandó keverés mellett hozzáadjuk a tojássárgájákat és a keményítőt, lassú tűzön állandó keverés mellett felfőzzük. A tűzről levéve belekeverjük a vízben előáztatott, kicsavart lapzselatint. Amikor kihűlt, hozzákeverjük a maradék tejszínből felvert habot. A tortaformát piskótával kibéleljük, először az oldalát, felváltva kakaós és világos piskótacsíkokkal, ezután tesszük az aljára az egyik kakaós piskótalapot. Erre rásimítjuk a csokoládés krémet, majd fedjük le a másik tortalappal. Erre jön a karamell, erre már nem teszünk piskótát, kihűlés után kakaóporral díszítjük.

 

8. Csokimousse és mokka-karamell torta

Hozzávalók: 15 deka fekete csokoládé, 2 deka kakaópor, 2,5 deci tejszín, kakaós piskótalap, kevés cukor.

 

Elkészítése: a csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, a tejszínt kevés cukorral habbá verjük, hozzáadjuk a kakaót és a langyos csokoládét. Piskótalappal bélelt formába öntjük, 4-6 órát hűtőben pihentetjük. A tetejét csokoládétükörrel áthúzzuk, ízlés szerint csokoládéreszelékkel díszítjük az oldalával együtt. Készíthetjük karamellel is a Caracas tortánál leírtak szerint, csak a karamell felöntéséhez használt tejet kevés darált kávéval forraljuk fel, s a tetejét karamelltükörrel húzzuk át.

 

9. Csokis Madelaine

Hozzávalók (20 közepes formához): 9 deka vaj, 9 deka liszt, 7,5 deka kristálycukor, 1 deka barnacukor, 1 evőkanál méz, 2 tojás, csipet só, 10 deka tortabevonó csokoládé.

Elkészítése: a cukrot egy csipet sóval és az egész tojással habosra keverjük. A lisztet a felvert tojáshoz fakanállal folyamatos keverés közben hozzáadjuk. Végül finoman keverjük hozzá a mézet és a megolvasztott vajat. Egy órát hűtőben pihentetjük, a sütés előtt fél órával mindenképpen vegyük ki. Kivajazott formába tesszük, és 200 fokos előmelegített sütőben mérettől függően 10-15 percig sütjük. A csokibevonót vígőz fölött megolvasztjuk, majd ha kissé kihűlt, rácsorgatjuk a sütemények felére.

 

10 Zserbó

Hozzávalók: 35 deka liszt, 1 tojás, 20 deka porcukor , 25 deka margarin, 1 dl tej, 1 deka élesztő, csipetnyi sütőpor, 20 deka étcsokoládé, 2 kávéskanál olaj, 20 deka darált dió, barack- vagy ribizlilekvár.

 

Elkészítése: a lisztben elkeverjük a sütőport, majd elmorzsoljuk benne a margarint. A tejben feloldjuk az élesztőt, hozzáadjuk a liszthez, összegyúrjuk a tejjel, tojással, 2 evőkanálnyi porcukorral, majd 3 cipót formálunk belőle. Az egyiket a tepsi méretével azonos nagyságúra kinyújtjuk, beleterítjük a kivajazott, kilisztezett tepsibe, majd villával óvatosan megszurkáljuk. Megkenjük a lekvárral, rászórjuk a maradék porcukorral kevert őrölt dió felét. A másik cipót szintén kinyújtjuk, betakarjuk vele az eddig elkészítetteket. Megszurkáljuk, és ugyancsak megkenjük lekvárral, megszórjuk dióval. Ezután a harmadik cipóból nyújtott tésztalappal befedjük. Egy órai kelesztés után előmelegített sütőbe tesszük, ahol közepes lángon megsütjük. Ha kész, étcsokoládéból 2 kávéskanálnyi olajjal elkészített csokis mázzal megkenjük a tetejét.

 

11.Répatortácska

Hozzávalók: 35 deka liszt, 25 deka cukor, 12,5 deka vaj, 4 tojás, 1 csomag sütőpor, negyed kiló reszelt sárgarépa, 5 deka dió, 5 deka reszelt csokoládé.

 

Elkészítése: a cukrot az egész tojásokkal habosra keverjük, a puha vajjal tovább habosítjuk. Fakanállal hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet, a darált diót, a répát és a reszelt csokit. Vajazott, lisztezett formába öntjük. 180 fokon 45 percig sütjük.

 

Olvassa el ezt is!

Hódmezővásárhely is az egyik boldog kameratulajdonos

Hódmezővásárhely is az egyik boldog...

A rendőrség április 5-én reggel 8 órától országszerte 365 kamerával figyeli majd a forgalmat...
A romantika csúcsa

A romantika csúcsa

A lány fülébe beépített implantátum első próbája! Boldog döbbenet, hogy hallja a világot, 2...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Gyermekvállalásról, bevándorlókról, Székkutas páratlan fejlődéséről
Gyermekvállalásról, bevándorlókról, Székkutas páratlan fejlődéséről Lázár János országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető miniszter május 23-án este lakossági fórumot tartott Székkutason.    
 
Veszély a magasból
Veszély a magasból Hódmezővásárhelyen a gyalogosokat veszélyeztette egy törött erkélykorlát üveg, amely egy negyedik emeleti erkélyről lógott le a Lehel utcában.
 
A Holló utcából a Nap felé
A Holló utcából a Nap felé A vásárhelyi származású csillagász egykori iskolájában, a Varga Tamásban diákoknak tartott vetítéses előadást. Képekkel!
 
Átadták a szegedi lézerközpontot
Átadták a szegedi lézerközpontot Közvetve Hódmezővásárhely gazdasági életére is hatással lesz a most átadott óriásberuházás. Kezdődik a kutatási eszközök telepítése és beüzemelése.
 
Hősök Napja Hódmezővásárhelyen
Hősök Napja Hódmezővásárhelyen Az Önkormányzat a Magyar Honvédséggel és a helyi civil szervezetekkel minden évben közösen megemlékezik a város hősi halottairól. Részletes program!
 
Hagyománytisztelet formabontó törekvésekkel
Hagyománytisztelet formabontó törekvésekkel  Péreli Zsuzsa gobelinművész gyűjteményes kiállítása nyílik május 28-án Hódmezővásárhelyen, a Tornyai János Múzeumban.
 
Naperőmű Vásárhelyen
Naperőmű Vásárhelyen Precedensértékű lesz a beruházás, hiszen a Dél-alföldi területeken a napenergia hasznosítását már régóta ajánlják a szakemberek a napsütéses órák magas száma miatt.