Mozaik11 isteni csokis sütemény recept húsvétra!

2017. április 14., péntek
 
11 isteni csokis sütemény recept húsvétra!

Itt a húsvéti sütés-főzés ideje. Ime néhány finom csokoládés süti receptje, és segítünk néhány apró trükkel!

 

 

 

 

 

 

Csokoládékrém készítésekor a csokit soha ne közvetlenül a láng fölött olvasszuk, az edényt mindig tegyük vízgőz fölé. És ne is melegítsük túl, mert becsomósodhat, vagy túlzottan besűrűsödhet. Ha ez mégis bekövetkezik, pici tejszínnel, olajjal hígabbra keverhetjük. A zserbóhoz is, amelynek nálunk hagyománya van, hozzátartozik a csokoládémáz, mint ahogyan más sütiket is megszépít a fényesen csillogó massza.

 

1. Csokoládés fatörzs

Hozzávalók: 10 deka liszt, 25 deka porcukor, 1 vaníliás cukor, 1 kávéskanál citromlé, 5 tojás és 2 tojássárgája, 40 gramm étkezési keményítő, 2 evőkanál víz, 30 deka étcsokoládé, 20 deka vaj, 1 narancs leve és reszelt héja, 5 deka mazsola, 5 deka durvára vágott, pirított dió, 3 evőkanál rumaroma, aszalt narancsdarabok a díszítéshez.

 

Elkészítése: a piskótalaphoz összekeverjük a lisztet és a keményítőt. Az 5 tojás fehérjét a citrom levével és a 7-8 deka porcukorral kemény habbá verjük, a sárgáját pedig a vízzel és a 7-8 deka porcukorral kikeverjük, majd felváltva hozzáadjuk a tojásfehérje- és a lisztkeveréket. A masszát tepsibe tesszük, és forró tűzön mintegy 10 perc alatt készre sütjük. A krémhez a csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, belekeverünk 10 deka porcukrot és 2 tojássárgáját, majd állandó keverés mellett besűrűsítjük. Közben a vajat kikeverjük a narancslével és -héjjal, a rumaromával, a vaníliás cukorral, és a csokoládés krémhez adjuk. A krém kétharmadát a piskótára kenjük, megszórjuk a dióval és a mazsolával, majd feltekerjük úgy, hogy a széle alulra kerüljön. Tálcára tesszük, és a maradék krémmel bekenjük, majd az aszalt naranccsal vagy egyéb gyümölccsel díszítjük.

 

2. Narancsos csokitrüffel

Hozzávalók: 25 deka fehér csokoládé, 1/4 vaníliarúd, 12 deka vaj, 3 deka méz, fél deci narancslikőr, 5 deka cukrozott narancskarika, 20 deka tortabevonó tej- és 10 deka étcsokoládé, a díszítéshez cukrozott narancs.

 

Elkészítése: az összetört fehér csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk. A vajat a mézzel és a vaníliavelővel krémesre keverjük, majd a csokoládéhoz adjuk, végül beleöntjük a likőrt, és az egészet negyedórára hűtőbe tesszük. Kivéve onnan belekeverjük a cukrozott narancshéjat, majd a masszát egy sütőpapírral befedett tálcára tesszük, és újabb 30 percig hűtjük. A megdermedt trüffelkrémet forró vízbe mártott késsel 2x4 cm-es darabokra vágjuk, és egy éjszakán át hűtjük. Az ét- és tejcsokibevonókat vígőz fölött megolvasztjuk, majd ha kissé kihűlt, a trüffeldarabokat villára tűzve egyenként belemártjuk. Tetejükre apró narancskarika-darabokat rakunk. Hűvös helyen hagyjuk kiszáradni, majd minyonpapírokra tesszük.

 

3.Csokoládés-fügés trüffel

Hozzávalók: 20 deka tejcsokoládé, 10 deka vaj, fél deci cukorszirup, 1,2 deci tejszín, 1 evőkanál konyak, 10 deka szárított füge, 5 deka pirított és 3 deka nyers mandulaforgács.

 

Elkészítése: a csokoládét, a vajat, a tejszínt, a cukorszirupot és a konyakot együtt vízgőz fölött egy edényben keverjük simára. Vágjuk a fügét apróra, majd a pirított mandulával együtt adjuk a masszához. Jól keverjük össze, majd hűtsük ki. Ha formázhatóvá válik, formáljunk a masszából tetszés szerinti apró golyókat, majd forgassuk meg a mandulaforgácsban. Helyezzük őket minyonpapírba, és hűtve tálaljuk.

 

4. Brownies

Hozzávalók: 10 deka félédes csokoládé, 10 deka durvára vágott dió, 10 deka vaj, 12 deka porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 6 tojás, 2 evőkanál kakaópor, 10 deka liszt. A bevonathoz: 20 deka csokoládébevonó, 3 evőkanál csokoládéreszelék.

 

Elkészítése: a vajat keverjük habosra, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojások sárgáját, majd dolgozzuk krémszerű masszává. Ezután dolgozzuk bele a közben vízgőz felett felolvasztott csokoládét és az aprított diót. A kakaóport keverjük össze a liszttel, és adjuk a krémhez. Végül a keményre felvert tojásfehérjéket is keverjük a masszához. Az egészet tegyük sütőlemezre, majd egyengessük el, és mintegy 45 percig süssük közepes lángon. A kész süteménylapot kenjük be a megolvasztott csokoládébevonóval, majd hintsük meg csokoládéreszelékkel. Vágjuk fel 4 centis kockákra, csomagoljuk fóliába, így sokáig eltartható.

 

5.Csokoládés-málnás kocka

Hozzávalók: 30 deka liszt, 2,5 deci étolaj, 20 deka cukor, 2 kávéskanál vaníliaaroma, 4 tojás, 1 kávéskanál sütőpor, 40 deka étcsokoládé, 2 kávéskanál olaj, finom málnalekvár.

 

Elkészítése: 20 deka csokoládét egy edényben vízgőz fölött felolvasztunk, majd belekeverjük a cukrot, a vaníliaaromát, az olajat és a tojásokat. Végül hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Jól összekeverjük, majd kivajazott, lisztezett kisebb tepsibe tesszük. Előmelegített sütőben közepes lángon megsütjük. Ha kihűlt, kiborítjuk, és két lapba vágjuk. Az alsót megkenjük sűrű málnalekvárral, s ráhelyezzük a másik lapot. A maradék 20 deka csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, beletesszük a 2 kávéskanál olajat, majd a mázzal egyenletesen bekenjük a sütemény tetejét. Hidegre téve dermesztjük meg a bevonót. Több napig elálló, finom édesség.

 

6. Csokis-mandulás puszedli

Hozzávalók: 3 tojásfehérje, 20 deka porcukor, fél citrom leve, 15 deka őrölt mandula, 10 deka félédes csokoládé, 1 citrom reszelt héja, 2 evőkanál kakaópor, 1 késhegynyi fahéj. A díszítéshez körülbelül 40 szem hámozott mandula.

 

Elkészítése: a tojásfehérjéket a porcukorral és néhány csepp citromlével verjük jó kemény habbá. Ezután a mandulát keverjük össze a lereszelt csokoládéval és a fűszerekkel, majd ezt a keveréket fokozatosan adjuk a tojásfehérjéhez, és alaposan dolgozzuk el a masszát. Közben melegítsük elő a sütőt 160 fokra, majd a sütőpapírral befedett sütőlemezre rakjunk a masszából kis halmocskákat. A mandulaszemeket vágjuk ketté, és mindegyik puszedlire tegyünk egy-egy felet. Körülbelül 20 percig, világosbarnára süssük a süteménykéket.

 

7. Caracas torta

Hozzávalók: 20 deka fekete csoki, 4-4,5 deci tejszín, 1,2 deci tej, 10 deka porcukor, 2 tojássárgája, 1 deka keményítő, 2 levél zselatin, 2 kakaós piskótalap és világos piskóta a csíkos szegélyhez.

 

Elkészítése: kétféle krémet készítünk. A csokishoz 2-2,5 deci tejszínt felmelegítünk, a csokoládét benne felolvasztjuk. Addig keverjük, amíg egyneművé válik. Hagyjuk kihűlni, tegyük a hűtőbe egy órára, majd habverővel verjük fel. A másik krémhez a porcukorból világos karamellt készítünk, felöntjük a felfőzött tejjel. Állandó keverés mellett hozzáadjuk a tojássárgájákat és a keményítőt, lassú tűzön állandó keverés mellett felfőzzük. A tűzről levéve belekeverjük a vízben előáztatott, kicsavart lapzselatint. Amikor kihűlt, hozzákeverjük a maradék tejszínből felvert habot. A tortaformát piskótával kibéleljük, először az oldalát, felváltva kakaós és világos piskótacsíkokkal, ezután tesszük az aljára az egyik kakaós piskótalapot. Erre rásimítjuk a csokoládés krémet, majd fedjük le a másik tortalappal. Erre jön a karamell, erre már nem teszünk piskótát, kihűlés után kakaóporral díszítjük.

 

8. Csokimousse és mokka-karamell torta

Hozzávalók: 15 deka fekete csokoládé, 2 deka kakaópor, 2,5 deci tejszín, kakaós piskótalap, kevés cukor.

 

Elkészítése: a csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, a tejszínt kevés cukorral habbá verjük, hozzáadjuk a kakaót és a langyos csokoládét. Piskótalappal bélelt formába öntjük, 4-6 órát hűtőben pihentetjük. A tetejét csokoládétükörrel áthúzzuk, ízlés szerint csokoládéreszelékkel díszítjük az oldalával együtt. Készíthetjük karamellel is a Caracas tortánál leírtak szerint, csak a karamell felöntéséhez használt tejet kevés darált kávéval forraljuk fel, s a tetejét karamelltükörrel húzzuk át.

 

9. Csokis Madelaine

Hozzávalók (20 közepes formához): 9 deka vaj, 9 deka liszt, 7,5 deka kristálycukor, 1 deka barnacukor, 1 evőkanál méz, 2 tojás, csipet só, 10 deka tortabevonó csokoládé.

Elkészítése: a cukrot egy csipet sóval és az egész tojással habosra keverjük. A lisztet a felvert tojáshoz fakanállal folyamatos keverés közben hozzáadjuk. Végül finoman keverjük hozzá a mézet és a megolvasztott vajat. Egy órát hűtőben pihentetjük, a sütés előtt fél órával mindenképpen vegyük ki. Kivajazott formába tesszük, és 200 fokos előmelegített sütőben mérettől függően 10-15 percig sütjük. A csokibevonót vígőz fölött megolvasztjuk, majd ha kissé kihűlt, rácsorgatjuk a sütemények felére.

 

10 Zserbó

Hozzávalók: 35 deka liszt, 1 tojás, 20 deka porcukor , 25 deka margarin, 1 dl tej, 1 deka élesztő, csipetnyi sütőpor, 20 deka étcsokoládé, 2 kávéskanál olaj, 20 deka darált dió, barack- vagy ribizlilekvár.

 

Elkészítése: a lisztben elkeverjük a sütőport, majd elmorzsoljuk benne a margarint. A tejben feloldjuk az élesztőt, hozzáadjuk a liszthez, összegyúrjuk a tejjel, tojással, 2 evőkanálnyi porcukorral, majd 3 cipót formálunk belőle. Az egyiket a tepsi méretével azonos nagyságúra kinyújtjuk, beleterítjük a kivajazott, kilisztezett tepsibe, majd villával óvatosan megszurkáljuk. Megkenjük a lekvárral, rászórjuk a maradék porcukorral kevert őrölt dió felét. A másik cipót szintén kinyújtjuk, betakarjuk vele az eddig elkészítetteket. Megszurkáljuk, és ugyancsak megkenjük lekvárral, megszórjuk dióval. Ezután a harmadik cipóból nyújtott tésztalappal befedjük. Egy órai kelesztés után előmelegített sütőbe tesszük, ahol közepes lángon megsütjük. Ha kész, étcsokoládéból 2 kávéskanálnyi olajjal elkészített csokis mázzal megkenjük a tetejét.

 

11.Répatortácska

Hozzávalók: 35 deka liszt, 25 deka cukor, 12,5 deka vaj, 4 tojás, 1 csomag sütőpor, negyed kiló reszelt sárgarépa, 5 deka dió, 5 deka reszelt csokoládé.

 

Elkészítése: a cukrot az egész tojásokkal habosra keverjük, a puha vajjal tovább habosítjuk. Fakanállal hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet, a darált diót, a répát és a reszelt csokit. Vajazott, lisztezett formába öntjük. 180 fokon 45 percig sütjük.

 

Olvassa el ezt is!

Hódmezővásárhely is az egyik boldog kameratulajdonos

Hódmezővásárhely is az egyik boldog...

A rendőrség április 5-én reggel 8 órától országszerte 365 kamerával figyeli majd a forgalmat...
A romantika csúcsa

A romantika csúcsa

A lány fülébe beépített implantátum első próbája! Boldog döbbenet, hogy hallja a világot, 2...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Hatásosabb lehet a védekezés
Hatásosabb lehet a védekezés Áram alá helyezik a kerítést a szerb-magyar határon, aminek illegális behatolások ismét növekvő száma lehet az oka.
 
Hiánypótló könyv a vásárhelyi tanyák jelenéről és jövőjéről
Hiánypótló könyv a vásárhelyi tanyák jelenéről és jövőjéről Jelentős érdeklődés mellett mutatták be az Emlékpontban Gálné Horváth Ildikó kötetét a Vásárhely környéki tanyák életéről, továbbélési lehetőségeiről. Képekkel!
 
Csak négy órán át örülhetett a lopott holminak
Csak négy órán át örülhetett a lopott holminak A hódmezővásárhelyi rendőrök rövid időn belül elfogtak egy 32 éves férfit, aki egyebek mellett műszaki cikkeket lopott egy ingatlanból.
 
Kiírták a Vásárhely-Szeged tram train tendert
Kiírták a Vásárhely-Szeged tram train tendert Június 27-től a két város közötti vonalszakasz nagyvasúti munkák tervezési és kivitelezési feladatainak ellátására lehet pályázni.
 
Tömegsírt találtak Kopáncsnál
Tömegsírt találtak Kopáncsnál A rétegtani nyomok alapján megállapítható, az emberi maradványok az oszlás különböző fázisaiban egy időben lettek eltemetve. 
 
Szenzációs eredmény Tel Avivban vásárhelyi közreműködéssel
Szenzációs eredmény Tel Avivban vásárhelyi közreműködéssel

Szűcs Noémi is tagja volt a magyar válogatottnak, amely az Atlétika Csapat Európa-bajnokságon kivívott győzelmével feljutott az első Ligába.

 
Súlyosan megsérült egy 27 éves vásárhelyi férfi
Súlyosan megsérült egy 27 éves vásárhelyi férfi Dongó segédmotorral felszerelt kerékpárjával nem az útviszonyoknak megfelelően választotta meg a sebességét.